Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 фев. 2008, 09:58 ч.

"Великолепната шесторка" - интересна статия

 • 2 170
 • 32
 •   1
Отговори
 • София, Овча купел 2
 • Мнения: 512
Предварително се извинявам, ако вече сте я чели, на мен ми попадна едва днес.
Източникът е http://dnesplus.bg/Analysis.aspx?d=202789

Ето и статията:

Великолепните благотворители
22.01.2008 09:19

Докато гледах "шоуто" на Би Ти Ви "Великолепната шесторка" (то, както се разбра, ще "помага" на децата от Дома "Света Петка" в село Могилино да заживеят в "малка къщичка"), непрекъснато си мислех за Мария Каролина.

Мария Каролина е чилийската проститутка, която малко преди Коледа организира своя благотворителна кампания. След 27-часов непрекъснат секс тя спечели 4000 долара и ги дари за лечението на болни деца. Новината беше разпространена от всички световни агенции заедно с думите на Мария: "Не ми е неудобно. Мнозина даряват пари, получени по много по-мръсен начин, и никой не се възмущава".

Докато гледах "Великолепната шесторка", си мислех тъкмо за това: трябва ли Мария Каролина да се срамува? Моят отговор е - не. Тя е проявила искрена състрадателност, честно изпълнявайки професионалния си дълг. Спечелила е 4000 долара със собствените си усилия. С това, което може най-добре. Освен това проституцията в Чили е узаконена и съм повече от сигурна, че тази жена съвестно плаща и данъците си.

Докато гледах "Великолепната шесторка", си мислех още нещо: права ли е Мария Каролина, когато казва, че има далеч по-мръсни начини да се прави "благотворителност". Моят отговор е - да. По-мръсно е например да се обявиш за патрон на "Българската Коледа", след като за целите на собственото си преизбиране си похарчил от бюджета и от неосчетоводени дарения двойно по-голяма сума от събраната "за болните деца". По-мръсно е да си правиш PR с чуждите SMS-и, докато правителството харчи на тъмно 1,2 милиарда от бюджетния излишък, а фондът за лечение в чужбина връща повече от половин милион лева "неусвоени пари" заради чиновническа безотговорност.

Та докато гледах "Великолепната шесторка", все повече ми се струваше, че Мария Каролина заслужава не упреци, а симпатия. В нейното себеотдаване няма нищо цинично. "Не ми е неудобно", отговаря тя. Чудесен отговор! Ние никога няма да чуем такъв отговор от продуцента Магърдич Халваджиян, водещата Ани Салич и участниците във великолепната халтура. Например толкова чудесен като: "Неудобно ни е"...

Не знам как се е чувствала Мария Каролина след 27-часовия непрекъснат секс. Но твърдя, че след "Великолепната шесторка" повечето от зрителите са изпитали тежка погнуса. Не знам на кого му е хрумнал този идиотски формат. Но твърдя, че по-уродлив от него би бил само "Сървайвър" с участието на деца от Могилино в къщата на "Биг брадър". Не знам защо сред "ВИП-овити" (по разголената и вулгарно хилеща се чалга дива Рени) не е попаднала и блондинестата министърка на социалните грижи Масларова. Но твърдя, че нейното присъствие нямаше да бъде по-непоносимо от кадрите, в които блондинката Наталия Симеонова пускаше откъси от филма "Забравените деца на България" на клоуноподобния Тити Папазов, разплакания политик-милионер Свинаров и издателя на "Плейбой" Мартин Захариев. Не знам кой реши Ани Салич да облече златиста рокля, която струва колкото половината от една "малка къщичка". Но твърдя, че цялата пищност и безгрижните смехове, които се редуваха с образите на доведените до крайно окаяно състояние малки нещастници, бяха изключително неуместни за "каузата на нашето шоу".

И защо кауза? Коя е каузата? Кауза имаше и има Славка Кукова от Българския хелзинкски комитет, която обиколи домовете за деца с умствени и физически увреждания, за да осведоми уважаемата министърка на социалните грижи и почитаемата българска общественост, че там се причинява смърт по особено мъчителен начин. Кауза имаше и има журналистката Кейт Блюет от Би Би Си, която в продължение на девет месеца снимаше в Могилино, за да разкаже как в една страна, вече член на Европейския съюз, едни малки същества са оставени да гаснат в изолация без нормална храна и нормално човешко общуване. Кауза имаха и имат Яна Бюрер Тавание от в. "Капитал", Юлиян Попов от Лондон и жените от Движението на българските майки, които не позволиха този случай да потъне в забрава. Благодарение на техните усилия нахалната Масларова все пак отиде до Могилино (защото можеше и никога да не отиде) и обеща реформа в държавната политика за такива деца (каквато можеше и никога да не обещае).

Но каква е каузата на Би Ти Ви? Могилино? В България има още 23 дома като "Света Петка". В тях живеят около 1800 деца. Тези домове се наричат ДДМУИ и се намират в села с имена като Петрово, Кошарица, Рудник, Илаков рът, Стража, Михалци, Гомотарци, Згалево, Кермен, Сладък кладенец. Неотдавна доц. Атанас Щерев написа в блога си, че е посетил дома в с. Горна Козница, община Бобов дол, където едно от децата било толкова премръзнало, докато спяло в креватчето си (!), че се наложило да му ампутират и двете крачета...

Могилино, иначе казано, не е изолиран случай. И това е известно отдавна. Да закриеш дома там не е решение на проблема. Не е кауза и "малката къщичка" за децата от "Света Петка", ако оставиш останалите да измръзват в креватчетата си.

Кауза е да притиснеш накачулената със злата Масларова да си свърши работата и да се държи прилично. Кауза е да питаш Борис Велчев защо прокуратурата не се самосезира за Могилино, нито за бургаското сиропиталище “Александър Георгиев Коджакафалията”, където проституират 6-годишни момченца. Кауза е Би Ти Ви да прави същото, което направи Би Би Си с “Изоставените деца на България”. Кауза е Ани Салич, “посланик на УНИЦЕФ за България” от цели три години, да отиде в Петрово, Кошарица, Рудник, Илаков рът, Стража, Михалци, Гомотарци, Згалево, Кермен, Сладък кладенец. Кауза е...

Тук спирам, защото продължението ще изглежда още по-наивно. В този момент Албърт Парсънс най-вероятно пресмята приходите от първото излъчване на "шоуто", в което рекламните блокове бяха три. Парсънс, ако не знаете, е президент на корпорацията. И съвсем наскоро обяви, че Би Ти Ви ще си построи нова "малка къщичка" за 23 милиона евро.

В същото време:

• "Великолепната шесторка" ще продължи от 14 януари до 21 февруари. Този период със сигурност ще се отрази благоприятно на самата телевизия и трите мобилни оператора, но може да се окаже фатален за много от питомците на "ДДМУИ".

• "Великолепната шесторка" ще отпусне толкова пари, колкото в "малката къщичка" да бъдат настанени само няколко деца от Могилино. "Това е социална услуга, в която малка група (максимум 15) живеят в среда, близка до домашната те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели в квартала". За сведение: в "Света Петка" живеят около 45 деца.

• "Великолепната шесторка" е отдавна харесан от ръководството на телевизията шоу формат, към който в последния момент е прикачена и "благородна кауза". "Концепцията на шоуто привлече интереса на Би Ти Ви през октомври 2007 г. (!), а след излъчването на филма “Изоставените деца на България” на Би Би Си медията решила, че именно този формат е най-подходящ за въвличане на цялата българска общественост в мащабната инициатива в подкрепа на децата от Могилино", писа "Нетинфо". Потвърди го и самият продуцент на "шоуто" Магърдич Халваджиян. В интервю за "Монитор" от 15 януари той каза: "Глобал филмс" е изпълнител на формата и няма нищо общо с вземането на това решение. Инициативата за Могилино е изцяло на bTV и "Уницеф". Един от каналите, собственост на Мърдок, е реализирал подобно шоу с голям успех в Латвия. Идеята за "Великолепната шесторка" ми беше сервирана на 20 декември".

Нали се сещате, че Магърдич Халваджиян не работи "за без пари"? Не знам от колко "малки къщички" ще бъде хонорарът му и не това е важното. Но твърдя, че този път и той, и хората от Би Ти Ви трябва много да се срамуват. Не защото не помагат. А защото вредят. Вредят напълно умишлено и тъкмо на "каузата", за която се "борят". Нужно ли е да казваме очевидното? Че сериозната работа на Би Би Си беше сведена до едно пошло шоу? Че вниманието отново се отклони от "отговорните институции", за да ги извини за бездействието и безсърдечието им?

Че за пореден път върху врата на "обществото" се нахлузи проблем, за чието трайно нерешаване то не носи вина? Че "обществото" плаща данъци, с които издържа и ДДМУИ в Могилино, Петрово, Кошарица, Рудник, Илаков рът, Стража, Михалци, Гомотарци, Згалево, Кермен, Сладък кладенец, и наглеците като Масларова? Че стана повече от прекалено то да спонсорира и Би Ти Ви, и "Глобал филмс", и мобилните оператори, и сестрите от Либия, и братята на пътния шеф...

Но какво повече да говорим? То е ясно: има много тъпи начини да си направим мръсно, както и много мръсни начини, за да живеем тъпо. ТОЗИ е от най-тъпите и най-мръсните. "Не ми е неудобно" да го кажа.
Любослава РУСЕВА/www.glasove.info

# 1
 • София
 • Мнения: 1 777
Има няколко много точни попадения в статията. Като цяло е хейтърска, обаче.
За мен проблемите на домове като този в Могилино, не само въпрос на пари. Проблемът е, че не струваме като хора, че душата ни е изгребана. Има неща, които не са въпрос на пари, а на отношение. В тези домове работят хора. Те са тези, които трябва да вдигат шум, но на тях не им пука. На живеещите в населените места около тези домове - не им пука.
Когато показаха по БТВ домът, в който се работи по някаква немска програма и в него педагозите  и сестрите работеха с децата, едната от интервюиранти госпожи /"педагог"/ заяви, че преди да дойдат германците не е предполагала, че децата могат да живеят и по друг начин и имат нужда от това. Е, к`во да говорим повече.

# 2
 • София, Овча купел 2
 • Мнения: 512
Имелда, хейтърска е статията, няма спор.  Peace

Просто ми направи впечатление, че е мнение, което се различава от захаросаното "ами хайде да помогнем на дечицата", което е най-разпространеното. Аз поне не бях се замисляла за някои от нещата, за които пише авторката на статията, и сега се чувствам ... не знам, малко излъгана?

# 3
 • София
 • Мнения: 1 777
Аз съм се замисляла.
Но пак си мисля, ние не струваме като хора и граждани. Няма как политиците и бизнесмените, които сме ние, братята ни, приятелите, ни, съседите ни да са прекрасни стойностни хора. България е малка страна, всички сме навързани. Държавата сме ние.

# 4
 • Мнения: 1 974
Не бях разглеждала нещата от тази гледна точка.....
има много верни неща....

# 5
 • София
 • Мнения: 1 343
И аз съм се замисляла. Много съм си мислила и за хонорарите (защото 12 човека сигурно пеят без пари), но другите надали го правят благотворително (сиренето е с пари все пак) и за реклманите блокове, и за отговорността на държавата, и за другите подобни домове. Но накрая за себе си реших, че щом няма кой да тресне социалният министър с нещо по главата, и че щом държавата ще кара по старо му и ще си завира главата в пясъка за съществуващите проблеми ще изпращам смс-и, пък и половината от тези пари да стигнат до нуждаещите пак ще е нещо.

# 6
 • Мнения: 254
На мен ми се върти в главата един по-простичък въпрос - коя/чия ще бъде фирмата, която ще усвои средствата и ще построи къщите? Покрай многото инициативи за дарения и отпускане на средства в районите, пострадали при бедствия, излязоха наяве немалко злоупотреби, а кой знае за колко никой не знае.........

# 7
 • Мнения: 1 165
Съгласна съм с вас! И че много хора от това ще си направят само реклама.Вижте само тоалетите на водещатаи на другите- много ми е интересно те на каква стойност са и колко неща могат да се купят с тях-например един телевизор.Дори и в една лудница/филм от оная вечер с Брус  Уилис/ на хората им бяха пуснали телевизор , за да слушат музика, човешка реч и да има в какво да се загледат.А тези деца нямат и това-някои от тях не могат и да говорят, просто защото няма кой да говори с тях,да не говорим пък за едни детски анимационни  филмчета....И затонва е виновна преди всичко държавата и онези държавни служители , които са ходили на проверки и са си затворили очите.А сега кмета не давал да се закрие дома -защо ли? Защото ония бездуховни лелки ще трябва да идат на къра, а тук ихрана и заплата и хич не са се озорили.Тези домове според мен трябва да са в големи градове , за да имат достъп долекар и всякаква друга помощ и най вече , за да бъдат контролирани непрекъснато.Не мога да разбера , защо там да няма студенти от университета, кандидат лекари и други хора , които искат да помогнат.А иначе там забравени и заключени нямат към кого да се обърнат и трябва да дойдат "американците" за да видим какъв живот има в България за някои деца

# 8
 • Мнения: 15 744
Още когато тръгна предаването имаше тема тук, колко било хубаво, как щели да се съберат пари и т.н. Всички много се възхищаваха на инициаторите на това мероприятие. Но никой не се сети да каже точно това, което е написано в статията.
За мен това предаване е крайна простотия, и то не защото е лошо само по себе си, а защото събира пари уж с благотворителна цел. Докато същите тези, които се правят на певци там си въртят рекламата.
Поне се надявам децата да получат наистина всички пари, които са събрани.
Защото от всички тези благотворителни кампании, и Българската коледа и един куп други никога не се вижда резултата.

# 9
 • София
 • Мнения: 15 148
Ами добре, хайде сега всички, които мислят по този начин, да се хакнат да правят 30 часа секс и да дарят парите на домовете Confused Отвратително Sick Малко са хубавите неща, които правим за тези деца, но задължително всичките се осират накрая от някой, който просто няма очи за хубавото Sad
В статията има някои верни неща. И аз се питах колко ли струва това шоу и нямаше ли да е по-лесно тези пари директно да се дадат на децата, вместо шоу да правим, да пеем, да танцуваме, пък друг да плаща. Но - не е важно как са решили да го направят, важното е че някакви пари ще се дадат, нали? А можеше и това да не стане!
По-ведро, мили съфорумци Hug

# 10
 • Мнения: 4 302
Още когато тръгна предаването имаше тема тук, колко било хубаво, как щели да се съберат пари и т.н. Всички много се възхищаваха на инициаторите на това мероприятие. Но никой не се сети да каже точно това, което е написано в статията.
Сетили сме се. Сетила съм се също и че от вски 100 лв данъци, които платя, сигурно 40 се крадат или потъват в нечий джоб. Но ме крепи мисълта, че с останалите 60 се прави все пак нещо. Затова продължавам да ги плащам. Затова пратих и смс-и.

# 11
 • Мнения: 3 655
най-доброто мнение за , Могилино , шоуто и сеира е това :
Допускам, че някъде в бъдещето в някоя вулгарна българска версия на Библията ще пише, че Исус е нахранил 5000 души с два sms-а. Нищо екзотично няма в една подобна хипотеза, текстът на Светото писание е видял какви ли не версии, намеси и размествания. А пък в религиозното съзнание на българина идеята за чудо не преминава отвъд представата за преживящ пред телевизора си човек с джиесем в ръка и с кристална съвест, взрян в деколтето на певица със спорна визия, манталитет и талант. Тук чудото се състои най-вече в чистата съвест и в чудотворната причинно-следствена връзка между напълнените очи на зрителя и напълнените стомаси на сираците.
Това е матрицата, по която се организират и продуцират всички благотворителни кампании у нас, независимо кои са инициаторите. За няколко години, между сълзливата до неприличие инициатива с картичките “На сираче хляб не се отказва” и последното веселяшко шоу на бТВ “Великолепната шесторка” милосърдието прерасна от читалищна самодейност в мегаиндустрия. Индустрия, която компании, политици и медии експлоатират чисто и просто за реклама и всякакъв вид печалби.
Механизмът, по който се провежда една подобна кампания, е идиотски прост. Умиляваш зрителя с репортажчета за глада, мръсотията, студа, физическото страдание, унижението, отчаянието, самотата или безнадеждността на болни, увредени, захвърлени, изнасилени или малтертирани деца, бременни жени или стари хора (от всичко това обаче в малки и добре премерени количества, за да не секне апетитът на зрителя и ищахът му да се забавлява), съобщаваш му колко щедро, благородно и възвишено ще постъпи, като си прати левчето, и пускаш шоуто да върви.
Колко удобно, нали! Да си купиш индулгенциите, да успокоиш наченките на угризения и едновременно с това да поласкаеш егото си с един-два есемеса. Най-честият контрааргумент в подобни случаи е: “Какво толкова, нали ще се помогне на горките дечица. Има добри хора, вижте колко много пари се събраха!”
Няма нищо лошо в събраните пари, но на никакви дечица не се помага по този начин. Напротив, чудовищният модел се възпроизвежда отново и отново. Първо, нали същите тия просълзени зрители на другия ден ще подминат безгрижно или с погнуса просещите деца, кварталните идиоти, клошарите.
Целта на последната тв кампания е да се построи дом за децата от Могилино. За всеки българин, който напоследък е купувал недвижим имот, е ясно, че колкото и пари да се съберат, те няма да стигнат кой знае за какво. Освен това децата имат нужда не от нов дом, а от нова политика. Те не трябва да живеят в куклена къща някъде по джендемите, а в градовете, заобиколени от човешко внимание и искрен интерес. Ще заприличаме на нормална страна, когато някое момиче с умствено увреждане ви поеме палтото в гардероба на Народния театър, когато видите младеж със синдрома на Даун да мете коридора на КАТ, когато в трамвая направите място на някой малък аутист, нарамил виолончело, а пък по катерушките в парковете до вашите деца се забавляват групи от малчугани с видими несъвършенства. Това не става с есемеси, шоупрограми, журналистки в дълги рокли, сълзи и сополи, а с публицистика, възмущение и последователност. Зрителите не трябва да бъдат доведени до умиление, те трябва да бъдат доведени до катарзис.
Даваме ли си сметка какво се случи всъщност? Една британска журналистка засне документален филм за един български дом с умствено изостанали деца, отглеждани по-небрежно и от добитък. (Едва ли пък точно британците не знаят как се прави шоу?!) Той беше излъчен няколко пъти от британската национална телевизия, в резултат на което британските граждани бяха потресени, разгневиха се и поискаха от британския министър-председател и Европейската комисия да вземат незабавни мерки за прекратяването на това безобразие в България. У нас обаче Българската национална телевизия не само че не е заснела нещо дори бегло напомнящо този филм, но дори не го и излъчи. Българските граждани не са потресени и разгневени. Те се умиляват, те се забавляват. Те не искат да спре с това безобразие. Те пращат есемеси, докато се вълнуват от неосъществените певчески амбиции на една телевизионна водеща.
Ако сте обърнали внимание, филмът на Кейт Блюит не се казва “Изоставените деца в с. Могилино”, а “Изоставените деца на България”. Във всички социални домове, все едно за деца или за възрастни, положението е сходно. Просто защото българите изоставят децата си. Въпросът е не да се помогне да децата в Могилино, а изобщо на децата в институциите.
Тази ялова и безсмислена сантименталност се пренася върху всички проблеми в държавата. Пускат ни репортажи за доведени до отчаяние бащи, които всекидневно гледат децата си, измъчвани от болка, защото нямат необходимото лекарство. Въпросът е не колко есемеса са нужни, за да се купи лекарството. Въпросът е защо детето не си получава лекарството, кога ще го получи и кой ще бъде уволнен, защото не го е получило. Не е вярно, че няма пари. Има пари, но се харчат по престъпен начин. От 10 ноември насам бюджетът за здравеопазването е нараснал многократно в твърда валута. Дори и да не беше нараснал, пак има пари за всичко. Само по Коледа за коктейли, позлатени писалки и тефтери държавните институции изхарчват бюджет, с който могат да изхранват две години всички сираци в държавата или да купят лекарства за поне половината хронично болни деца. Това е истината. Но всъщност на кого му пука! Нали шоуто трябва да продължи.

# 12
 • София, Овча купел 2
 • Мнения: 512
 Ана Каренина, а това мнение чие е? Съгласна съм с всяка дума в него, просто ми е интересен източникът?

# 13
 • София
 • Мнения: 1 777
Още когато тръгна предаването имаше тема тук, колко било хубаво, как щели да се съберат пари и т.н. Всички много се възхищаваха на инициаторите на това мероприятие. Но никой не се сети да каже точно това, което е написано в статията.
Сетили сме се. Сетила съм се също и че от вски 100 лв данъци, които платя, сигурно 40 се крадат или потъват в нечий джоб. Но ме крепи мисълта, че с останалите 60 се прави все пак нещо. Затова продължавам да ги плащам. Затова пратих и смс-и.
Затова пращам и аз.
Иначе много спорни изказвания по повод други благотворителни инициативи могат да се направят. Груб пример: Защо родителите на децата, нуждаещи се от лечение в чужбина разчитат на помощ от такива като нас, а не си продаде цялата рода колите и апартаментите и не изтеглят кредити.
Но Човек опира до човека. И не дай Боже, на някой да се наложи да разчита на нечий един лев от СМС. Застраховани няма.

# 14
 • Мнения: 3 655
мнението е от Капитал - коментар номер 30 под тази статия..не знам откъде е взето и кой е авторът му , за съжаление

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт