Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Перник, и понякога Милано
 • Мнения: 129
Моля ви, майки с опит, дайте ми съвети какво да направя. Вече почвам да се отчайвам!
Бебето ми се роди на 22.01.2008 с тегло 2200 около 20 дена преди термина. Принципно не би трябвало да се води недоносено, но така го водят заради ниското тегло, а и беше с известно изоставяне в растежа. Иначе се роди в задоволително състояние, не се е налагал кувиоз и т.н. В болницата стояхме седмица като искаха да се уверят, че ще можем да се храним сами.
Тя се роди почти без сукателен рефлекс, беше много немощна. Захранваха я първоначално в интензивното отделение с глюкоза венозно. Даваха й моя кърма със сонда. Постепенно и много бавно почна да се научава на шише, като едно хранене отнема около час с почивки, докато си го изпие. Добре, че аз лично се хванах да й давам изцедена кърма със шише, защото сигурно още лекарите щяха да твърдят, че няма сукателен рефлекс и да ни държат там. Пробвахме и в болницата на гърда, но безуспешно, само спеше, с шишето пак почти все спеше, но постепенно  успяваше да поеме млякото. Цедях й кърма, така че е свикнала с вкуса на кърмата.
Сега вече в къщи малката госпожица вече е доста по-силничка, има и периоди на будуване, плаче, когато е гладна и т.н. Яде без проблем от шишето, но все още отказва гърдата. Пробвам и когато е гладна, и когато е спокойна, но не става. Най-много да захапе зърното няколко пъти и го плюе. Ако е гладна, се дърпа от гърдата и плаче Sad

Какво да правя? Много са деликатни нещата. До тук и давах с шише, за да следя колко изпива, защото още от болницата ме наплашиха много с това да не почне да сваля тегло. Но ето че тя свикна с него.
Все се надявам, че като се позасили още ще пожелае и гърдата.

Първото ми дете съм го кърмила 1 г. и 6 м. , но той от самото зачало си засука и нямахме проблеми. А тя е съвсем друг случай, все едно гледам бебе за първи път.

Моля ви дайте съвети какво да правя!

# 1
 • София
 • Мнения: 360
И ние имаме същия проблем. И аз имам нужда от съвет.

# 2
 • Русе
 • Мнения: 30
Отбила се е с биберона, да не те отчайвам ама едва ли ще засуче от гърда като е усетила, че е по-лесно от шише. Не е трябвало да даваш от шише. Моята така се отби и то много бързо. В началото си засука добре, въпреки че беше почти месец със сонда, но много лесно засука. Наложи ми се да се лекувам и спрях да я кърмя за известно време и когато спрях лекарствата, тя вече не искаше от гърда. Продължавай с опитите какво друго, като не става се цеди, все е нещо.

# 3
 • Мнения: 363
Не се отчайвай, teti7. При нас ситуацията беше подобна. Аз се цедях докато синко не стигна тегло около 3 кг (той също се роди 2200 г). Тогава като че ли му дойде силата да суче. Изобщо не се отби и не му попречи това, че е пил от шише. Проблемът беше при мен, нещо стана и към 4тия месец кърмата ми взе да отслабва много рязко, оттам дохранване, докато не минахме изцяло на АМ Sad Но аз съм доволна и на това... Опитвай и бъди търпелива, може пък да стане. Трябва да си упорита. В кърмаческия форум имаше майки споделили за това как са прилъгали децата си да сучат. Разгледай там  Peace  Hug

# 4
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
За успокоение щом реве се слага на гърда и лека полека ще засуче. По всяко време.

# 5
 • София
 • Мнения: 135
Предлагай гърдата по всяко време, а най- добре когато бебето е унесено, заспало...събуждащо се. Прочети за кърмаческите стачки.... нещата са подобни. Нека усеща голотата на кожата ти. Те са като зверчетата, трябва да свикнат с новата миризма и да я харесат!!! Пиши на лични. Ще помагам с каквото мога.
Аз имах подобни проблеми -  Държаха ни седмица в шейново. След изписване в началото нямах капка кърма, макар че се цедях в болницата, малката не проявяваше никакъв интерес към гърдата и щом я усетеше - заспиваше. Но след много усилия, опити,  и търпение..... В момента малката е на 1,9 месеца и още суче. Важно е също така да си абсолютно спокойна и да вдъхваш сигурност на детето.

# 6
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Това скоро го превеждах за една мама на недоносени близначета, може да е от полза  Simple Smile
   Това успях в този час да открия и да преведа. Извинявам се за нескопосания превод, но нямам време да проверявам в момента. Надявам се да ти е от полза, утре ще се опитам и аз да напиша нещо от личен опит.
 
Цитат
Learning to breastfeed exclusively is hard on a preemie and his mom. Often, it takes slowly increasing the number of feeds by breast over a period of days or weeks, or even months to achieve total nursing at the breast.
   Да се премине на хранене изцяло от гърда е изключително трудно за майката на преждевременно родено бебе. Често се налага бавно да се увеличи броя на храненията от гърда за период от дни или седмици, дори понякога месеци докато се премине на кърмене изключително от гърда


   http://parenting.ivillage.com/newborn/nbreastfeed/0,,3x6g,00.html

Да помогнем на бебето да остане будно за хранене.

Въпрос: Моето бебе е на две седмици и е преждевременно родено с респираторен проблем. Когато отидох на посещение ме уведомиха, че е достатъчно добре за да опитам да го кърмя. В момента изглежда, че захапва правилно само когато реве и аз поднеса бързо гърда. Суче на кратки бързи интервали и после лесно се изморява. Забелязах, че диша много по-добре, докато суче. Изсуква за 30 минути едва около 40 мл. Скоро заспива или изпуска гърдата и трябва отново да бъде поставен. Какво мога да направя за да остане буден и да му задържа интереса върху кърменето.
Отговор: Прекрасно е, че кърмите бебето си. Препоръчвам да се свържете с консултант по кърменето, който да може да ви окаже нужното внимание – кърменето на недоносено бебе е предизвикателство.
   Правилно сте забелязала, че бебето диша много по-лесно докато се кърми. Изследванията показват, че храненето от гърда е много по-малко стресиращо за недоносените бебета, отколкото храненето с шише. То помага да поддържат по-лесно оксигенирането на кръвта, сърдечната честота и температурата на тялото.
   Когато сте готова за кърмене, намерете място което ви е удобно. Поставете възглавници за да ви поддържат и да ви е удобно докато кърмите. Започнете с кърменето от страната от която ви е по-лесно, ако имате предпочитания. Ако изберете да започнете с кърменето от лявата гърда, поддържайте гърдата с лявата ръка, палеца над гърдата и зад ареолата, а останалите пръсти под гърдата. Може да изцедите няколко капки от зърното за да привлечете интереса на бебето. Поддържайки тялото на бебето с дясната си ръка, и гръбчето и го поднесете близко до своята лява гърда, гъделичкайки устичката му със зърното. Това трябва да го окуражи да отвори устата си и да се опита да захване гърдата. Може да се нуждае от малко помощ в началото. Леко може да се дръпне брадичката му надолу, когато вие казвате отвори. Вие и бебчето трябва да сте гърди до гърди и неговото тяло трябва да е в права линия докато суче. Използвайте възглавници, ако има нужда за комфорт и поддържане. Неговото носле и брадичка трябва нежно да се допират до гърдата ви. Малкото бебче може да се нуждае от помощ в началото за да остане на гърдата по-време на кърменето.
   Новородените трябва да се кърмят минимум 8-12 пъти на ден. Докато бебето не започне да се храни добре от гърда е важно да продължавате с изцеждането на кърмата, ако то пропусне хранене или има непълно хранене. Ако бебчето е много малко, ще може да суче само от едната гърда на хранене. Хубаво е първите дни да изцеждате другата гърда.
   43 мл за които говорите са милилитрите, които е изсукало бебето чрез измерване на теглото или това е обикновенно количеството кърма, което изцеждате за това време? Във вашата ситуация е нормално майката да произвежда повече кърма отколкото бебето е в състояния да изсуче. Това може да се дължи на невъзможността му да поддържа постоянно и за продължително време сукателни движения. Когато се учат да сучат, много преждевременно родени бебета изсукват от гърдата по-малко количество отколокото от шише. Може да отнеме време докато се синхронизират засукването и преглъщането с по-малко паузи между действителните засуквания. Това настъпва със достигането на определеня зрялост, която е в различна възраст за всяко бебе.
   Вашето бебче ще остава будно на гърдата по-лесно с порастването му. Докато това стане, съблечете го, като се завиете заедно, осигурявайки контакт кожа до кожа по време на кърменето. Този контакт е много стимулиращ за новородените. Може да откриете, че е полезно да използвате компресия на гърдата, да масажирате когато се забелязва намаляване и забавяне на сукателните движения по време на кърменето. Когато порастне и започне по-трудно да се изморява по време на кърменето, разменяйте гърдите няколко пъти по време на самото кърмене. Това стимурира рефлекса на потичането, помагайки да се поддържа интереса на бебето върху храненето.

# 7
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
Много физически контакт на голо, без да го насилваш, просто го сложи върху себе си разсъблечено , изправено между гърдите ти и така има възможност бебето да реши дали иска да хапне.
Пробвай например със силиконки - когато се търси преход от шише към гърда, може да е много полезно. Важно е да поизцедиш малко, за да тръгне млякото и силиконката да е пълна с мляко, когато бебето захапе, за да има стимул да продължи - то ще очаква веднага да му потече мляко, както когато е на шишето.
Пиши как се развиват нещата при вас  Simple Smile Моите се родиха по 2500 кг, но също в началото сучеха доста бавно с почивки, изморяваха се лесно, постепенно нещата се нормализираха и определено отдавна вече са спецово в сученето  Simple Smile

# 8
 • Средната земя
 • Мнения: 368
Не прочетох съветите на другите мами, че нямам време, но ще ти кажа, че ние също бяхме така, голям зор видяхме, но успяхме и до днес се кърмим  Wink Така че, дерзай и НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ, благодарение на мамите в кърмаческия форум успях. Не слушай лекарите и други, които ти казват, че няма да стане. Аз започнах със силиконови зърна, но тя и тях не искаше. След време пак опитах и малко по-малко захапа. После опитх да ги махна-голям зор видяхме, рева, тръшка се - отказах се за малко, после пак и така - стана! Знам, че казват, че биберона пречи, но на нас ни помогна, разви сукателния рефлекс, поне според педиатърката. И до днес са паралелно кърмене и биба.
Желая ти успех   bouquet Не се отказвай! Дори да ти се струва невъзможно на моменти. Жана стоя два месеца в болница, след това се цедях и давах сигурно още толкова и пак успяхме, ще успеете и вие  Hug

# 9
 • Перник, и понякога Милано
 • Мнения: 129
Не прочетох съветите на другите мами, че нямам време, но ще ти кажа, че ние също бяхме така, голям зор видяхме, но успяхме и до днес се кърмим  Wink Така че, дерзай и НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ, благодарение на мамите в кърмаческия форум успях. Не слушай лекарите и други, които ти казват, че няма да стане. Аз започнах със силиконови зърна, но тя и тях не искаше. След време пак опитах и малко по-малко захапа. После опитх да ги махна-голям зор видяхме, рева, тръшка се - отказах се за малко, после пак и така - стана! Знам, че казват, че биберона пречи, но на нас ни помогна, разви сукателния рефлекс, поне според педиатърката. И до днес са паралелно кърмене и биба.
Желая ти успех   bouquet Не се отказвай! Дори да ти се струва невъзможно на моменти. Жана стоя два месеца в болница, след това се цедях и давах сигурно още толкова и пак успяхме, ще успеете и вие  Hug

Zipur, мерси за окуражението. След като след толкова месеци сте успели, значи не е невъзможно  Simple Smile
Бебето ми в началото почти нямаше сукатекен рефлекс, храненето дори и с шише беше истинско изпитание, особено като основната ми грижа сега е да наддава добре. Наистина и при нея чрез шишето се разви такъв рефлекс. Все още е поспалива при доста от храненията.
Иначе успява да засуче и от гърдата за кратко, но поне вече гълта, а не просто да дъвче гърдата.

# 10
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
lrg jwu
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=144768.0
в първата тема пишат логопеди, които ще ти кажат как да се справиш с пробелма - нена едно бебе захранвано със сондза са помогнали, че и на такива с цепка на небцето...и други
успех

# 11
 • София,
 • Мнения: 4 248
И аз щях да те посъветвам да пробваш със силиконови зърна, но май вече някой ме е изпреварил. Но не се отказвай и дерзай, аз за съжаление не успях много да я кърма моята, незнам защо но кърмата не ми се увеличаваше, както казват с течението на времето, че става и че бебето си я регулира. Проблемът при нас беше, че я дохранваха още в болницата и тя така си свикна до яде от мен, но като се поумори, после да има и от шише. Може би трябваше изобщо да махна шишето като се прибрахме в къщи. Аз не бях особено настоятелна, за което много съжалявам.

# 12
 • Средната земя
 • Мнения: 368
Не прочетох съветите на другите мами, че нямам време, но ще ти кажа, че ние също бяхме така, голям зор видяхме, но успяхме и до днес се кърмим  Wink Така че, дерзай и НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ, благодарение на мамите в кърмаческия форум успях. Не слушай лекарите и други, които ти казват, че няма да стане. Аз започнах със силиконови зърна, но тя и тях не искаше. След време пак опитах и малко по-малко захапа. После опитх да ги махна-голям зор видяхме, рева, тръшка се - отказах се за малко, после пак и така - стана! Знам, че казват, че биберона пречи, но на нас ни помогна, разви сукателния рефлекс, поне според педиатърката. И до днес са паралелно кърмене и биба.
Желая ти успех   bouquet Не се отказвай! Дори да ти се струва невъзможно на моменти. Жана стоя два месеца в болница, след това се цедях и давах сигурно още толкова и пак успяхме, ще успеете и вие  Hug

Zipur, мерси за окуражението. След като след толкова месеци сте успели, значи не е невъзможно  Simple Smile
Бебето ми в началото почти нямаше сукатекен рефлекс, храненето дори и с шише беше истинско изпитание, особено като основната ми грижа сега е да наддава добре. Наистина и при нея чрез шишето се разви такъв рефлекс. Все още е поспалива при доста от храненията.
Иначе успява да засуче и от гърдата за кратко, но поне вече гълта, а не просто да дъвче гърдата.
Това със заспиването по време на хранене ми е до болка познато. Какво ли не сме опитвали да я събудим, даже я преобличахме  Laughing А за развиването на сукателния рефлекс имах предвид биберон- залъгалка.
Повярвай ми ще успеете, само не се отказвай, колкото и да е трудно понякога, остави за малко, колкото да се успокоите и двете и след 2-3 дни-пак пробваш и така...Успех  newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт