Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 316
днес в Германия е Rosenmontag началото на карнавалната седмица и последната седмица преди постите.

на днешния ден се яде Kreppel.
давам рецептата. прави се лесно, бързо, вкусно е и пасва на нашия вкус. Cool

500 гр. брашно
3 яйца
50 гр. захар
75 гр. масло
40 гр. прясна мая
400 мл. прясно мляко
щипка сол

шипков, ягодов или друг мармалад за пълнеж
глазура: шоколадов кувертюр или глазура с пудра захар.

брашното се пресява и се прави кладенче, добавят се яйцата,стопеното (но не вряло) масло,  захарта, солта и маята разтворена в прясното мляко.
замесва се меко, еластично тесто.
възможно е да отиде повече брашно, защото аз ползвам тип 405 Whistling
оставя се да втаса под кърпа, докато си удвои обема.

след втасването се омесва отново.
разточва се на пласт с дебелина 1 см. и с подходяща формичка се изрязват кръгчета.
оставят се за кратко отново да втасат, докато се надуят двойно.

на котлона се слага  съд с олио. мазнината се загрява.става и във фритюрник Wink
пускат се толкова кръчета, че да могат свободно да плуват в мазнината.
пържат се на 170С по 3-4 мин. всяка страна.
най-вкусни стават, когато от всяка страна се изпържат по 2 пъти.
трябва да станат златисти. темепратурата на олиото не трябва да е много висока, за да не останат вътре сурови!

оставят се на салфетка, да се изцеди ненужната мазнина.
след като сеохладят се пълнят с тънък шприц с мармалада.

шоколадовият кувертюр се разтапя и крепелите се потапят от едната страна.

могат да се ядат и поръсени с пудра захар.

снимки:


в момента избягва пържените храни и пробвах да ги изпеча.
резултатът беше много вкусен  bowuu
всяко кръгче намазах обилно с мазнина и пеках около 10 мин. при 170С
кръгчетата ми бяха малки, ако са по-големи ще им трябва повече време.

снимка:   тук
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Благодаря за рецептата, задължително ще я направя.   bouquet Много вкусни изглеждат. Crazy
Цитирай


Мнения: 1 282
Оооо, с удоволствие ще ги пробвам! Имат ли нещо общо на вкус с поничките на Dunkin Donuts
  bouquet newsm78
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 316
незнам pepika, не съм ги яла на Dunkin Donuts  Whistling
но предполагам, че имат сходен вкус. Hug
Цитирай


Мнения: 2 061
незнам pepika, не съм ги яла на Dunkin Donuts  Whistling
но предполагам, че имат сходен вкус. Hug
Точно на това ми приличат  Love
благодаря   bouquet
Цитирай

Vienna, AUT

Мнения: 533
Кройтерхексе,   bouquet за рецептата!

Тук му викат Крапфен и са със сладко от кайсии, но за мен Берлинерките са много по-вкусни   Peace.
Да, приличат на Дънкин Донътс като тесто, само като вкус нямат характерната за донътките есенция - поне за мен.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 316
Кройтерхексе,   bouquet за рецептата!

Тук му викат Крапфен и са със сладко от кайсии, но за мен Берлинерките са много по-вкусни   Peace.
Да, приличат на Дънкин Донътс като тесто, само като вкус нямат характерната за донътките есенция - поне за мен.

абе те и тук така се казват!!! 35

Berliner е официалното име, а Кreppel е хесенското... Wink

няма значение как се казва, важното е да е вкусно  Party
Цитирай

В града на тепетата

Мнения: 241
Kräuterhexe, благодаря, че сподели с нас рецептата.  bouquet Отдавна ми се щеше да направя домашни понички, а още повече, че могат
и да се пекат във фурната, че хич не съм по пърженото. Peace
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 436
Мммм, супер щом може да се пекат, задължително ще пробвам, имам и шипков мармалад, домашен  Mr. Green
мерси за рецептата, Asyalein  Mr. Green  Love 
Цитирай

на брега на реката

Мнения: 145
Ще ги пробвам,дано да успея.Мисля да ги опека,защото не ми се пържи.Ще пробвам да сложа мармалад още при печенето.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 316
Ще ги пробвам,дано да успея.Мисля да ги опека,защото не ми се пържи.Ще пробвам да сложа мармалад още при печенето.

ако ще ги пълниш с мармалад преди да печеш, тогава ги разточи по-тънко.

сложи на едно кръгче мармалад, намажи покрая с разбит белтък и покрий с друго кръгче, като притиснеш краищата да не изтече пълнежа.

мармаладът трябва да е гъст, за да не станат клисави вътре.

после кажи какво е станало.  Hug
Цитирай


Мнения: 1 282
Kräuterhexe с твоята формичка колко понички  станаха. Питам за да преценя  в коя тава да ги пека.Пишеш че всяко кръгче си намазала обилно с мазнина, а в тавата колко олио сложи?
Благодаря предварително   bouquet
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 316
Kräuterhexe с твоята формичка колко понички  станаха. Питам за да преценя  в коя тава да ги пека.Пишеш че всяко кръгче си намазала обилно с мазнина, а в тавата колко олио сложи?
Благодаря предварително   bouquet

при мен излезаха 2 тави по 16 броя, формичката беше около 3-4 см. диаметър

в тавата сложих хартия за печене, намазах я обилно, наредих кръгчетата и после тях намазах и оставих да втасват.

опечени стават по-сухи от пържените, но поне не са толкова тежки и мазни.
при печенето внимавай да не ги препечеш, че ще станат твърди
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.