на днешния ден се яде Kreppel.
давам рецептата. прави се лесно, бързо, вкусно е и пасва на нашия вкус.
500 гр. брашно
3 яйца
50 гр. захар
75 гр. масло
40 гр. прясна мая
400 мл. прясно мляко
щипка сол
шипков, ягодов или друг мармалад за пълнеж
глазура: шоколадов кувертюр или глазура с пудра захар.
брашното се пресява и се прави кладенче, добавят се яйцата,стопеното (но не вряло) масло, захарта, солта и маята разтворена в прясното мляко.
замесва се меко, еластично тесто.
възможно е да отиде повече брашно, защото аз ползвам тип 405
оставя се да втаса под кърпа, докато си удвои обема.
след втасването се омесва отново.
разточва се на пласт с дебелина 1 см. и с подходяща формичка се изрязват кръгчета.
оставят се за кратко отново да втасат, докато се надуят двойно.
на котлона се слага съд с олио. мазнината се загрява.става и във фритюрник
пускат се толкова кръчета, че да могат свободно да плуват в мазнината.
пържат се на 170С по 3-4 мин. всяка страна.
най-вкусни стават, когато от всяка страна се изпържат по 2 пъти.
трябва да станат златисти. темепратурата на олиото не трябва да е много висока, за да не останат вътре сурови!
оставят се на салфетка, да се изцеди ненужната мазнина.
след като сеохладят се пълнят с тънък шприц с мармалада.
шоколадовият кувертюр се разтапя и крепелите се потапят от едната страна.
могат да се ядат и поръсени с пудра захар.
снимки:
в момента избягва пържените храни и пробвах да ги изпеча.
резултатът беше много вкусен
всяко кръгче намазах обилно с мазнина и пеках около 10 мин. при 170С
кръгчетата ми бяха малки, ако са по-големи ще им трябва повече време.
снимка: тук