Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Всички сме наясно, че стартът на системата за онлайн кандидатстване в детски заведения в София беше, меко казано, не съвсем успешен. Има си тема, в която всеки да излее насъбраните чувства. Тази тема е за разискване на въпроса: Какво правим оттук нататък?

Асоциация "Родители", която е участник в работната група за ДГ и участва в прокарването на идеята за въвеждане на електронната система за записване, вече поиска одит на процедурата. Целта е да се види къде са допуснати грешки и да се установи доколко може да се разчита на идеята за равен старт.

Общо взето, много малко хора са доволни от резултатите от старта на системата. Повечето имат съмнения за справедливостта на класирането при така създалата се ситуация. Вероятно мнозина имат и предложения как да се излезе от нея. Моля ви да ги обсъдим тук, за да имаме някакъв приемлив вариант, който да предложим като решение на Общината.

Един от възможните варианти е да се запазят кандидатурите така, както са подадени към момента, но местата в ДГ да се разиграят на лотария сред регистрираните кандидати. Така или иначе, самият ред на подаване на заявките се оказа една лотария поради срива на системата, така че при ново теглене на "печелившите", поне всички ще бъдат при равни условия.

Кажете какво мислите.

# 1
 • Мнения: 17 250
мисля че е редно системата да се запази, да се подобри и да се пусне от догодина, а за тази година да се запази старата, като се даде дата, например 04.03.2008, когато да започнат да се приемат молби в детските градини за тези места, като се спазват същите ограничения
за догодина сайта да е отворен за регистрация от по - рано, после да се пускат само кандидатствания , всеки ден по един район
паралелно правим стачка за да се освободят заетите детски градини от данъчни, частни фирми, кучкарници и др подобни, както и да се задействат за строежа на други

# 2
 • София
 • Мнения: 3 614
Май и Фандъкова подхвърли нещо за лотария, но как ще стане? Сега има хора писали по 10 градини-би трябвало да изберат по една и само за нея да участват. За всяка градина трябва да има отделна лотариял Малко сложно става

# 3
 • София
 • Мнения: 954
Да се даде нова дата за регистрация, но ако сайта не може да издържи подобно натоварване да се направи схема на подаване по общини.

А за стачката и активирането на майките относно  броя на детските градини - съм съгласна. Ясно е на всички, че само така стават нещата у нас, с много протести, с много медиен шум, с много отделено време, за да свършим работата на тези, които макар да получават пари за това, не са си на мястото.

# 4
 • Мнения: 4 773
При всички случаи ще е лотария, не виждам кой родител няма да се зареди в 9.00 на пусковата дата пред компа, и в 9 и 5 да е подал. Ако системата работи, за 5 минути ще приеме всички. И тогава как се определя точно кой кой е подред. Чиста лотария. Ама то и на опашката е същото - кой успял да стане по-рано.
Детски градини да се отворят, те ще приютят 3те хиляди деца. Те.

Иначе - много ми хареса идеята за кандидатстване по райони. Има голям хляб в нея. Твърдо за. Така кандидатстването ще отнеме 1  месец да речем - ден по ден. Но пак 3 хил. деца са отвън.

# 5
 • гр.София
 • Мнения: 2 986
 Лотарията ми се вижда още по-унизително мероприятие от вчерашното.
 А струва ли ви се реалистично днешното изказване на Б.Б.,че може бързо да се построят нови10-15 градини(от някакви модули) или е поредното му изхвърляне?( И те хубаво ще ги построят-ами персонал за тях?!) Но така ще бъдат приети всички кандидатствали.

# 6
 • Мнения: 17 250
а защо не прати данъчните в модулните постройки, а децата ни в хубавите сгради?!

# 7
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Да има места извън обявените досега, т.е. да се открият нови ДГ до септември, ми се вижда крайно нереалистично. Така че нека да мислим как да постъпим в реални условия - когато не достигат 3000 места.

Ако се повтори стартът - но по райони, за да не се претоварва системата, по-добре ли ще е?

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 219
Аз съм за анулиране на този бъгав опит за кандидатстване, но да се запази регистрацията. Единственото, което успешно направихме всички ние, беше, че тествахме сайта, ниво "кандидатстудентска" разработка, в реално време с реални потребители. Видяха се сума ти недоизкусурени неща. Хайде големите фирмаджии от Сирма да си док...ят системата и да я пуснат след след две седмици във вариант, при който в 9.05 да съм си подала всичките заявки. Пък нека пак съм на 154 място. Няма да мрънкам, защото в рамките на 5 реални минути са ме изпреварили 153 реални заявки. Но да не съм имала проблеми с влизането, регистрирането и кандидатстването. Сега не ме устройва, че тя системата работела ама по незнайно какви критерии, някои ги е пропуснала в 9.30, други в 10, а мен в 12.30 (като повечето простосмъртни). Нека ми осигурят такива възможности.

Не съм съгласна от едно IP да се приема само 1 заявка, защото аз кандидатствам  за 2 деца. Не може с-мата да е толкова несъвършена, че да не може да "разпознае" две различни EГН-та или да няма опции, че се кандидатства за близнаци.

Да има възможност за кандидатстване само за 3 детски заведения и по дати за различните райони. Останалото си мисля, че не е реално. Така ще отпаднат многото подадени заявки, респ. ще се разтовари системата.

Нека някой по-запознат да ми обясни какъв е смисълът от въвеждането на кода с цифрите. Това ми се вижда абсолютно ненужно. Уникалното е ЕГН-то на детето. В този смъсъл да няма възможност за подаване на регистрация с едно и също ЕГН. Толкова ли е трудно?

# 9
 • София
 • Мнения: 3 614
Може и по райони, но казаха, че има няколко с огромен наплив. ще издържи ли системата им? Те и до вчера сутринта твърдяха едно, пък стана друго.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 478
ДЕЦАТА НЕ СА ПРЕДМЕТИ,ЧЕ ДА СЕ РАЗИГРАВАТ НА ЛОТАРИЯ! #CrazyОбщината да освободи ДГ отдадени по наем!В ж.к."Младост"са няколко такива!

# 11
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
dannyha, предложението е да се разиграят на лотария местата, а не децата.  Simple Smile

Смятате ли, че е разумно да се въведе някакво ограничение за броя на кандидатстванията, например
- да се ограничи броят възможни градини в 1 район до 3 (както предлага dustin)
или
- да се ограничи кандидатстването само до два района (по местоживеене и по месторабота, например), но за всички градини в района - при пълна свобода на избор от родителите кои да бъдат тези два района

# 12
Аз предлагам предучилищните групи да бъдат изцяло преместени в училищата, където има повече капацитет и така ще се освободят места за другите.
Относно системата, ако се поднови кандидатстването в същия вид, да се наемат за няколко дни 10 сървъра и така няма да се претовари системата.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 614
Не знам за предучилищната-за яслите дали може да се измисли нещо. Много майки с деца 2007 кандидатстваме принудително сега, защото няма прием пролетта, а само септември-и увисваме месеци в дупка-и щем, не щем сега ще ги записваме.

# 14
 • София
 • Мнения: 5 956
Аз си мисля, че щом няма достатъчно места, общината следва да отпусне субсидия за всяко неприето дете, която да е в размер на сумата, което общината плаща на градината за всяко дете в нея месечно. По преценка на родителите сумата да може да се използва за доплащане в частна детска градина, за детегледачка или за "майчинство" в случай, че майката е принудена да си вземе неплатен отпуск или да не се върне на работа.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт