Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 фев. 2008, 21:51 ч.

Аборта - убийство или не?

 • 16 005
 • 462
 •   1
Отговори

Анкета

Дали мъж, съгласил се или подтикнал към аборт е съучастник в убийство?

Опции:

 newsm78  Да направиш аборт или не? Дали това е въпросът?

# 1
 • Мнения: 4 669
Много ясно , че няма еднозначен отговор . Зависи от ситуацията . При теб каква е , че се чудиш ?

# 2
 • Мнения: 244
Според мен зависи какво искаш на този етап от живота си :да се развиваш професинално или да се отдадеш на един бъдещ живот каквото и да решиш винаги си мисли че си взела правилното решение и не съжалявай

# 3
Сложих анкета, а и мисля, че ника ми никак не подвежда за пола (ако знаех отде - щях да сложа иконката за пол
). Та това е. Кажете според вас - аборта убийство ли е или не?

# 4
 • Мнения: 4 669
Охо ... никовете не са критерий за нищо . Тук е пълно с жени , чиито никове ме изумяват и никога не би предположил човек , че е на жена ... обаче е  Simple Smile
Щом толкова държиш да ти отговорим - не , не е убийство , според мен .

# 5
 • Мнения: 1 029
 само за последния месец имаше няколкото подобни теми.Ясно е, че по тази тема никога няма да сме единодушни- и естествено.

а по въпроса дали да направиш или не аборт просто незнам как да ти отговоря.Като гледам с каква лекота го задаваш този въпрос, сякаш ни питаш= да си купя ли шоколад или не?

# 6
 • Мнения: 1 008
Правила съм аборт. Не месля,че съм убиец.

# 7
 • Мнения: 4 371
newsm78  Да направиш аборт или не? Дали това е въпросът?
Съвестта ли те гризе?
Не, не е убийство. Много по-лошо е детето да отиде в дом и да бъде обречено на едно голямо нищо. Или поне в БГ е така Tired

# 8
 • Мнения: 1 080
Добре е за мъжете да поемат повече отговорност в такава ситуация, но най-вече зависи от мнението на жената

# 9
Благодаря за бързите отговори, голяма част от тях вече ги бях обмислил преди да пусна темата. Аз затова я и пуснах.  Ето какво мисля.  

venny_b въпросите са ми построени по хамлетовски стил (или поне това бе идеята ми) точно за да им придам сериозност и трагичност. А и ако бях диабетик твоя въпрос също можеше да звучи доста трагично. Лошото, е че темите са заключени и аз бях принуден да пиша тук. Незнам защо - очевидно има някаква непоносимост към въпроса.

Мислих дали в различни ситуации аборта е убийство или не? но стигнах до извода, че ситуациите не влияят на отговора.

Дали да поставя кариерата си пред един бъдещ живот - ето така отговорът ти maya_24 направо ме обвинява, че премахвам един бъдещ живот заради кариерата ми. Неща кариера за сметка на други животи категорично!!!

"Правила съм аборт. Не месля,че съм убиец. " благодаря за откровенният отговор.

Честно да си кажа съвестта ми определя аборта като убийство, но ние нали сме мислящи същества - няма да се даваме очевидно на съвестта. Ето другият голям въпрос, който излиза и тормози - алтернативата детето да отиде в дом в БГ. Дали си заслужава да запазим и дадем живот на такова дете, което накрая ще отиде в такъв дом. В началото и аз си мислех, че е по-добре да го убия, дори и вече родено само и само да го избавя от такава участ. Но дали наистина е така? Дали е по-добре да си 100% мъртъв или да си в дом за изоставени деца в БГ. Къде има по-голяма надежда за по-добър живот?

# 10
 • Мнения: 3 149
Отговорът е еднозначен, ако въпросът се разбира съдържателно.

Въпросът не е морален в съвременния смисъл на думата, защото в съвременния смисъл моралът е нещо относително. Отговорите, дадени дотук, демонстрират съвременния светски морал, към който се придържат голям процент от европейските и американски граждани. Ако ти, yunak, си привърженик на този морал, няма смисъл да задаваш въпроса по този начин, защото в него ценностната система е гъвкава според потребностите на индивидите (субективна е), а не е абсолютна, т.е. обективна.

За да е обуктивна, трябва да има инстанция извън индивида, която да определя кое е ценностно, като например Бог. В този смисъл, единствено за вярвящия въпросът има собствено смисъл, защото има само един - окончателен и безъзвратен - отговор. За всеки друг отговорът зависи от него самия.

За мен е очевидно, че отнемането на живот, който, по моему, не е даден от самите нас, е чисто убийство. Отговорът е еднозначен.

Според теб е важно, как е. Simple Smile

# 11
 • Мнения: 1 904
Ако искаш честен и директен отговор, да за мен аборта е убийство.
Друг е въпроса с различните ситуации и възможности пред който живота може да те постави. Това е толкова сериозен въпрос, че отговор еднозначно трудно може да се даде.
Познавам жена която абортира в 6м. и въобще не се чувстваше гузна  Sick,
понякога самата ситуация не предлага много варианти.
Дано никога не ми се налага да направя аборт,  Praynig

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 363
Според мен абортът е убийство - в крайна сметка това е истината. Много по-лесно е да убиеш същество, което не се вижда, не се чува и по нищо не личи да го има, но то е там - в утробата на бъдещата мама и даже има пулс още от първите седмици на зачеването. По-лесно е да си мислиш, че "това са само едни клетки", но не е така - това е вече един живот! Когато забременях и всеки месец на видеозона виждахме с таткото как мъничето расте и как малките израстъчета се превръщат в ръчички и крачета, и как този живот е толкова крехък и невинен, за мен вече нищо друго нямаше значение. Бях студентка последна година в Софийски университет, имах амбиции и все още ги имам - не мисля, че дъщеря ми е пречка за моята реализация - напротив сега съм още по-ентусиазирана! Раждането на дете е най-щастливото събитие в живота както на жената, така и на мъжа! Винаги има начин това дете да бъде отгледано в обич и внимание и запазването на живота му, според мен, е единственото възможно решение.

# 13
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
Убийство или не,кой сме ние че ще решаваме кой ще живее и кой не?
Напротив,трябва да сме борбени и да приемаме фактите.
Възхищавам се на майките, които въпреки безбройните трудности са решили сами да отгледат живот, това че една самотна жена е сама в такъв момент,не е гаранция че детето ще бъде изоставено в дом.
Лесно е да бъдем егоисти, казвайки не мога,ама сега уча, или градя кариера....или просто не ми е време да ставам родител....но можем ли пък цял живот да живеем с мисълта за това което сме загубили?
А конкретно по въпроса...случва се доста често именно мъжа да е подстрекателя за прекъсването на новият живот....лощото е че не винаги осъзнават същината на своето деяние.

# 14
 • Мнения: 27 525
newsm78  Да направиш аборт или не? Дали това е въпросът?

"Дали мъж, съгласил се или подтикнал към аборт е съучастник в убийство"?

О, хайде стига, де, с тази тема; и какво питаш преди всичко, че на мен от тези два твои въпроса не ми става ясно  Crazy "Дали това е въпросът" какво означава по-точно?  Laughing
Няма Да или Не на обърканото ти и провокативно питане.  Wink

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт