Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 фев. 2008, 09:10 ч.

За решението да имаш дете

 • 4 539
 • 59
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 044
Кое е определящо за подобен избор - материалното благосъстояние, стабилно семейство, стабилна професия или това изобщо няма значение? Провокираха ме и темите за аборта и факта, че една богата дама с кариера и име е бременна отново за Nти път, а в същото време семейство с две деца живее в една стая в общежитие и майката е бременна с трето. Има ли място при вземането на подобно решение разумът или всичко трябва да стане спонтанно и от любов и желание? Моя позната ми каза - "Богатите са длъжни да имат много деца, такива като тях трябва да увеличават раждаемостта. Глупаво е да  обричаш децата си на мизерия, по-добре на раждай, ако нямаш възможност да ги отгледаш както трябва". А какво всъщност означава както трябва...

# 1
 • Мнения: 1 801
А какво всъщност означава както трябва...
Означава с много любов,търпение и себеотрицание.
Иначе няма еднозначен отговор на въпроса ти-за едни матеиалната осигуреност е изключително важна,  за други-стабилното семейство и избора на правилния партньор, трети вземат решението спонтанно...

# 2
 • Мнения: 545
При нас определящ за решението да имаме дете беше меракът за такова - да, имаме свое жилище, работим и двамата, но не за кой знае какви пари, бих казала, че в това отношение може още много да се желае - плащаме си редовно сметките, не сме останали гладни и боси, но не бих казала, че можем свободно да харчим. Само че като ми се прииска бебче и само за това мислех, по това време и сестра ми забременя и направо откачих Mr. Green Освен това сме заедно от 6 години, така че детето и сватбата ни бяха естествен развой на нашата връзка.
Според мен за решението да имаш дете много влияят биологичният часовник, майчинският инстинкт, ако щеш ценностната система - в средата, в която работя, да имаш дете преди 30 е рядкост. Преди това трябва да помислиш за образование, кариера, материално осигуряване, накрая за дете. На моменти си мисля, че раждането на Ева забави някои от плановете ми в тази насока, че тя малко не се появи навреме, че не премислих добре и се чувствам виновна от такива мисли Embarassed, защото си имам прекрасно момиченце.
За мен парите са голяма необходимост, но не са определящи - познавам хора с доста добро материално положение, които просто психически не са готови за дете и честно казано си е тяхна работа кога и дали ще създадат такова. В същото време имам и познати, които имам чувството, че от пълнолетието си още бленуват за сватби и деца, една моя позната даже иска да отваря детска градина Laughing

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 558
Според мен едно дете трябва да е заченато с любов и желание(макар и някой път да стане случайно,но с любов).Материалната страна не е маловажна,но човек свиква да се справя с каквото има.А това,че богатите трябва да имат много деца-не съм съгласна.Едно дете не изисква само да го направиш,родиш и купуваш скъпи неща.

# 4
 • На тиха улица
 • Мнения: 902
При мен решението за бебе дойде естествено, но в точен момент.Достатъчен доход, нормален социален статус, сметката, че ще се справиме с предстоящите разходи, без да се лишаваме от нещо.Просто бяхме си подредили живота и само детенце ни липсваше.По-рано никога не съм се замисляла за бременност, но сега искам и втора.Материалното състояние не е определящо, не може да прекараш живота си в сметки, защото можеш да изпуснеш момента.Но пък е и важно, за да можеш да предложиш адекватни грижи ( не говоря за дрешки на Кавали).От друга страна, мисля че е по-важно родителите да са емоционално и психически готови , материалното се компенсира.

# 5
 • Хасково
 • Мнения: 931
На мнение съм че  детето наистина трябва да е заченато с мн ого любов и естествено да е желано, а не да е вещ която д апоказваш като наследник или като някаква гордост да купуваш скъпи играчки и дрешки  да парадираш колко можеш да купуш на детето си .Естествено че материалната страна на нещата е много важна не можеш пък и да го лишаваш от нещата които са важни за детето и да се чудиш как да свържеш двата края.Така че може да имаш едно дете но да е изгледано с любов и да вижда и да усеща, че е желано и че е важно присъствието му на тоя свят...

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 400
Много неща са от значение за решението дали искаме дете.Финансовото състояние наистина е важно,най-малкото дава моментна сигурност,но за мен не е определящ фактор,защото не може да знаеш със сигурност след две години ще имаш ли или няма да имаш.Човек може да отгледа дете и с много и с малко.Дай Боже всички да са финансово независими,за да са спокойни.Важно е и до каква степен се осъзнава какво значи едно дете,можеш ли да го научиш на нещо,можеш ли да го възпиташ?

# 7
 • Мнения: 7 701
Дете се гледа и с 2, и с 200. Ако нямам средства да му осигуря елементарни неща и достатъчно жизнено пространство, не бих поела отговорността да създам живот. Колкото и да е обичано и желано, не искам да гледам на него като на причина за пестене на пари.

# 8
 • Somewhere in space
 • Мнения: 2 746
Наскоро по БТВ даваха репортаж за онази жена от София, с 9- те деца.Ами извинявайте, ама тя съвсем в прав текст си каза, че очаква общината да и даде жилище, като подчерта, че държи да и го дадат напълно безплатно, защото 100 кв. вече не им стигали.Мизерията в настоящото им жилище беше потресаваща.Жената твърдеше, че раждането на девет деца било инвестиция, с това тя била допринесла за повишаване жизнения потенциал на нацията, затова заслужавала да и се даде жилище.И това е жена образована и интелигентна.....Помислете си на какво обрича децата си тази жена, която казваше, че би родила и десето, но защо всъщност го иска, и самата тя не знае....

# 9
 • На тиха улица
 • Мнения: 902
А, за дамата с деветте деца- това вече е безотговорност или полова непросетеност.Или и двете.

# 10
 • София
 • Мнения: 266
Моето решение да имам дете беше спонтанно.Въпреки трудностите в живота аз исках да си имам дете,а дали ще мога да се справя не беше толкова важно.Естествено че е правено с мн любов и мн желано.Но за сега не е лишавано от нищо,най -необходимото винаги сме го купували.Но плюсът е че имаме собствено жилище и някак си е по спокоино,защото ако трябва да плащаш и наем просто не ми се мисли.Все пак това дете от тук на сетне е смисъла за живота ни.  

# 11
 • Горна Оряховица
 • Мнения: 884
При мен беше определящо желанието. Първото дете-живеехме под един покрив със свекърите, още не бяхме никак си стъпили материално на краката, но бяхме много щастливи. Второто дете-коренно различна ситуация-пак сме много щастливи.И двете деца бяха много желани-големият беше изненада, а малката-чакана близо две години.

# 12
 • Мнения: 1 080
При мен положението беше такова:
 - Знаех че съм намерила мъжа и знаех , че с него ще създам семейство
 - Забременях случайно (доколкото случайностите съществуват)
 - Тъкмо се бяхме върнали от изтощително пребиваване в чужбина с много дългове за връщане
 - И двамата сме все още студенти
 - И двамата сме много млади
 - Никога не сме решавали, че в този момент ще имаме дете
 - НО..........!!!
Бебето дойде без да пита удобен ли е момента, когато разбрах се разплаках - само това ми беше на главата  #Crazy #Crazy #Crazy
Но и двамата се погледнахме и знаехме, че ще задържим бебчето - то просто два варианта нямаше.
Сега няколко месеца по-късно си имаме жилище, мъжа ми работи здраво и ни осигурява всичко, от което имаме нужда, Притесненията са на страна и мисля, че ще бъдем едни чудесни млади родители.
 - Всичко в живота се нарежда, стига да имаш стимул да живееш. (А какъв по-сериозен стимул да си стъпиш на краката от едно дете)
 - Мисля, че едно бебче просто ти връща вярата в живота.
 - Децата те амбицират и те карат да мислиш и да живееш по-адекватно
 - те са най големия стимул
Наскоро бях на юбилей на 50 - годишен мъж, който има бебе и на въпроса "как се реши на тая възраст", той отговаряше:
"Другите ми деца са вече големи хора, Животът ми е добър, но някак празен, трябваше някак да го осмисля .

# 13
 • Плевен
 • Мнения: 400
Стефинка,браво,наредили са се нещата.Права си за много неща,но нека добавя,че когато детето не става(в случая при мен) това ти дава поводи за доста размисли и осъзнаваш наистина какво означава детето.

# 14
 • Мнения: 1 080
И в двата случая - дали идва случайно или пък е много желано, а не идва

 - и при двете я има мисълта за дете, с която започваш да живееш

с която започваш да живееш истински

Усетиш ли се веднъж да мислиш за себе си като за родител живота придобива друг смисъл

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт