Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Бъдещи майки
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 1 019 отговора


Мнения: 11 612
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7

ЗА ВСИЧКИ КОНСУЛТАНТИ  bouquet Hug Peace

Малко хумор:
Любовното обяснение на един счетоводител:

С настоящото бордеро декларирам, че целият авоар от надежди и всички вътрешни ресурси от търпение за взаимност от моя страна са изчерпани.

Защо сторнираш всички мои платежни искания отправени към теб по ускорената форма? Инкасирай поне това, което е последно от моя страна.

Твоят поглед е винаги студен като на ревизор, забелязъл дебитно салдо по разплащателната сметка. Защо е това презрение към мен, като към облигации от фашисткия заем през 1942 година?

Твоята студенина е в състояние да докара до банкрут и най-пламенната любов, каквато е моята. Анализирайки досегашният баланс на нашата нещастна и несподелена любов, дойдох до заключението, че не мога да разчитам на никакво любовно авансиране от твоя страна. Но аз ще си отмъстя! Ще настъпи падежа на моето отмъщение и тогава ще си платиш с лихвите на просрочените заеми. Не очаквай милост от моя страна!

Разбира се до този момент ще гасна в дълбоко просрочие- нещастен и влюбен!

Времето обаче не ще успее да амортизира моите чувства, защото те са свети и силни. Пак те моля, авансирай ме с малко любов и аз ще бъда твой на безсрочен влог!

О, нима моите любовни мечти и блянове не ще бъдат никога погасени?

По-добре да умра, отколкото да кредитирам сърцето си на някоя друга след твоето сторно.

Твоят отказ тегне като блокирана сметка на съзнанието и мислите ми. О, моя бедна любов, лутаща се като отклонени оборотни средства! Изглежда ще бъда принуден да обявя на ликвидация чувствата си по твоята аналитична сметка към синтетичната й, наречена любов!

О, само ако би направила справка в главната книга на моето сърце, ти би открила такъв голям фонд любов, който ще може да те премира през целия си живот. Но ти си замразена като заем за нередовни запаси.

Превеждам ти моите последни прощални поздрави! На приносящия настоящия любовен ордер се заплаща 3% комисионна за услугата.

Прилагам един лимитиран чек за безкасово изплащане на милиони целувки, които ти не ми даваш възможност да ти предам лично в твоя трезор.

Твой вечен дебитор

Цитирай

във варела

Мнения: 69
Цитат на: didi4 в понеделник, 04 февруари 2008, 22:13
На 32 години съм и имам трудов стаж през годините на различни места. Но по конкретна ще бъда за периода от 2007 година.
Аз съм редовна студентка и през лятото по точно от 25.06.2007 до 31.08.2007 съм работила като камериерка в хотел на морето, като съответно брутният ми доход беше съответно:
06.2007 - 45.45 лв.
07.2007 - 254.00 лв
08.2007 - 375.60 лв , като основната ми заплата беше 250.00 лв.
през месец септември не съм работила и съответно не съм се осигурявала.
Когато разбрах, че очаквам второто си дете (края на септември) Естествено първо започнах да мисля за осигуровките, защото ми казаха че трябва да имам 6 мес преди раждането, за да мога да получавам 90 % от заплатата върху която се осигурявам за и аз не разбрах какъв период от време след раждането. Както и да е.
От 16.10.2007 г. се осигурявам в/у 380.00 лв заплата. Наскоро обаче разбрах , че всъщност трябва да имам 6 мес , но не до датата на раждането, а до датата на излизане в болнични.
Термина ми е на 15.05.2008 г., което по мои изчисления означава, че трябва да изляза в болнични на 01.04.2008 г. и като направя сметка, за 16 дни няма да станат 6-те месеца или поне така излиза.
Не знам какво да правя. Дали имам право да изляза в болнични по-късно. Дали изобщо това означава че ще загубя правото си тези 90% от заплатата да получавам като майчинство и ще трябва да взимам 180 лв.
Моля ви обяснете ако някой е по-запознат с тези неща.
Благодаря предварително.

Щом си имаш стаж, няма защо да се притесняваш за обезщетение в случай че си осигурена.
6 месеца ти трябват за изчисляване на болничния. Ако той започва април, база ще ти е октомври 2007 - март 2008.
Освен това то е не по-малко от 220лв. месечно. Wink

Стики много благодаря за отговора   bouquet
Значи ако правилно съм разбрала в моя случай не датата, а месеца са от значение.

Шапка ви свалям за чудесната тема за това на колко много мами помагате.
Цитирай

София

Мнения: 682
Стики, хиляди благодарности за отговора! Hug Извинявай, но не ми стана ясно какво се случва ако родя преждевременно, тоест преди 45 дневния задължителен отпуск? В този момент няма да имам 6 месеца. Какво обещетение ще получавам ако съм осигурена на 500лв. за месец декември и от януари- май на 1000лв. Още един път- много благодаря за отзивчивостта и помощта!
Цитирай

София

Мнения: 1 008
Въпросът ми ще ви се стори глупав,но изобщо не съм наясно.  До 15.03.08г. съм в болничен (тези 315дни,в които взимам90%от заплатата). НОИ ми ги превежда редовно и миналата седмица получих 470лв. Питам тези пари за кой месец са? Дали е последната "голяма" вноска или има още една т.е. възможно ли е да са превели пари предварително?
Цитирай


Мнения: 2 381
Цитат
Здравейте!
Отпускът ми по майчинство изтече.В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете.Исках да ползвам платения си отпуск, но според счетоводителя нямам право.Мои познати обаче си ползват този си отпуск! 
Някой може ли да ми обясни как стои въпросът с платения отпуск?В кои случаи може и в кои не може да се ползва?

Цитат
Имаш право - в момента ти си осигурена (в което колегата явно се съмнява), защото отпускът по чл.167а от КТ се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Стики, благодаря за отговора  bouquet
Искам да попитам още нещо, платеният отпуск след изтичане на майчинството 2 месеца ли е?Така ли е?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 672
Стики, хиляди благодарности за отговора! Hug Извинявай, но не ми стана ясно какво се случва ако родя преждевременно, тоест преди 45 дневния задължителен отпуск? В този момент няма да имам 6 месеца. Какво обещетение ще получавам ако съм осигурена на 500лв. за месец декември и от януари- май на 1000лв. Още един път- много благодаря за отзивчивостта и помощта!
ще получаваш тогава когато станат 6 месеца като за стаж ще ти се броят и болничните.......които обаче няма да ти се плащат,но аз лично ти желая да си родиш около термина SmileЛека бременност:)
Цитирай

София

Мнения: 3 835
Възползвам се от новата тема, за да напиша някои общи положения при майките.  Very Happy

Първо няколко полезни линка:

Калкулатор за изчисляване на брутни и нетни заплати - на КиК
Адреси на ТП на НОИ където можете да получите информация за болнични и др. обезщетения - тук
Във форума
- тема за детските
- тема за програмата В подкрепа на майчинството

Справка може да си направите и в сайта на НОИ по ПИК - персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ по адресната ви регистрация ще може да получите - лично .
С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте   получили.

Много полезен код!

Цитирай

София

Мнения: 3 835
Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

1. необходимо е тя да е осигурена
- по трудов договор
- като самоосигуряваща - собственик или съдружник във фирма. Тук майката трябва да се осигурява върху високия процент. Той се обявява при започването на дейност или до 31.01. на текущата година.
- свободни професии
- земеделски производители
(С последните две не съм запозната.)

2. достатъчно е да има най-малко 6 месеца осигурителен стаж
Този стаж не е задължително да е преди отпуска, а по принцип до момента.

Осигурителният стаж не винаги е равен на трудовия. Напр. ако сте на 4-часов работен ден и сте работили 10 месеца, осигурителният ви стаж ще е 5 месеца.

Какво включва майчинството?

Първо се ползва отпуск поради бременност и раждане в размер на 315 дни, от които 45 преди термина. 135 дни от него са с болничен, а за остатъка се подава декларация. По време на този отпуск майката не може да работи. Или ако работи получава само заплатата си, без обезщетения. Този отпуск не може да се прехвърли на друг!

След 315-тия ден започва отпускът за гледане на дете. Той продължава докато детето навърши две години (за първите три деца). Обезщетението, което се получава за този период, е фиксирано за съответната година и е еднакво за всички майки. Тази година е 220лв. То не се облага с данъци или осигуровки.

За целия този период работодателят внася САМО здравни осигуровки в размер на 8.64лв. месечно.
Цитирай

София

Мнения: 3 835
Как се изчисляват болнични?

Среднодневното обезщетение е:
- за обикновен болничен - 80% от среднодневното брутно (СДБ) трудово възнаграждение шест месеца преди настъпването на неработоспособността
- за болничен за бременност и раждане - 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение шест месеца преди настъпването на неработоспособността

Така полученото среднодневно брутно възнаграждение се сравнява със среднодневно нетното (СДН) и по-малкото е обезщетението, което ще ви преведат от НОИ.

Пример:
Ползвате болничен м. септември 2007г. Базовите ви месеци ще са от март до август. Тогава сте се осигурявали на 1400лв. Получавали сте чисто 852.28лв. месечно.
Тогава СДБ е 1400*6/129=60.87лв.
6 - шестте месеца на периода, а 129 са работните дни за тези 6 месеца.
СДН е 852,28*6/129=37.06лв.
Сравняваме 90% от СДБ със СДН
54.78>37.06
В случая обезщетението, което ще ви изплатят е СДН (37.06), тъй като то е по-малкото.

Какво става, когато сте ползвали болничен през периода на шестте базови месеци?
За дните в болнични за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението за болнични.
Тук е съществената разлика, тъй като самото обезщетение е 80% от този доход.
Напр. ако сте получили 8лв. дневно обезщетение, то в базата ще влязат 10лв.

Пример:
Ако януари 2008г. сте работили 15 дни и 7 дни сте били болнични. Заплата 500лв.
Брутната ви заплата ще е (500/22*15) 340.92лв.
А за дните в болничен в базата влиза Доходът, от който се изчислява (напр. 10лв. дневно) е 70лв. Тогава ще имате брутен доход 410.92лв. (=340.92+70) за януари, който ще ви фигурира като база за месеца при 22 раб. дни..

Нетното е 266.95лв. (от 340.92лв. заплата след приспадане на осигуровките и данъка) за 15 отработени дни.
В нетното не се включват обезщетенията и се смята за отработените дни (15 в случая).

Тази база не се променя!
---------------------------------------
Ако болничният за бременност и раждане започва на 7 февруари 2008г, база за неговото изчисляване ще са месеците август 2007 - януари 208г. (A не 7 август – 6 февруари)
Цитирай

София

Мнения: 3 835
Гледане на дете

След ползването на отпуска за бременност и раждане се ползва отпуск за гледане на дете. Получавате обезщетение в размер на 220лв. месечно.
Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.

Отпускът за гледане на дете може да се прехвърля!
"със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение."
Другият вариант за тези, които не са на трудов договор, е програмата "В подкрепа на майчинството". По-подробно вижте в темата във форума.
Цитирай

София

Мнения: 3 835
Неплатен отпуск по чл.167а по КТ – за гледане на дете до 8-годишна възраст.

Този отпуск е в размер на 6 месеца (освен в случаитв на ал.4). Може да се ползва наведнъж или на части, като работодателят трябва да е уведомен за него 10 дни предварително.
Признава се за трудов и осигурителен стаж. Съответно за него се полага и платен годишен отпуск.
Цитирай

София

Мнения: 3 835
Платеният годишен отпуск по КТ е 20 дни годишно. Право на такъв имате ако имате 8 месеца трудов стаж по принцип. И за времето на майчинството също се полага.

При прекратяване на трудовия договор ако не е използван, се заплаща обезщетение за неползван платен годишен отпуск.
Цитирай

София

Мнения: 3 835
Когато сключвате трудов договор, обърнете внимание какъв е:

1.   със срок за изпитване
2.   срочен
3.   безсрочен

1.   По време на срока за изпитване не се ползвате със закрила като бременна. Страната, в чиято полза е уговорен срокът, може да прекрати договора по всяко време.
2.   При срочен договор, ако срокът изтече по времето, когато сте вече в отпуска за бременност и раждане (315 дни), ще продължите да получавате обезщетение до края на този отпуск.
3.   При безсрочен договор могат да ви съкратят само с разрешение на Инспекцията по труда.
Цитирай

София

Мнения: 1 733
Здравейте,

Може ли да се ползва само част от болничния от 135 до 315 дни ?
Ако да, това в декларацията ли се посочва?
Цитирай


Мнения: 141
Здравейте! Няколко пъти се допитвам до вас и винаги сте ми помагали, надявам се и сега да ми разясните следните неясности: Smile
  От 23.01.2007г. съм в болнични за раждане и майчинство, като преди това също бях в болнични без прекъсване от 13.08.2006г.Дъщеря ми се роди на 21.03.2007г.Случи се така, че от 2.07.2007г.ме съкратиха от работата, поради закриване на училището, в което работех.Въпросите ми са следните:
1.Защо болничните ми бяха изплатени от НОИ, а не от работодателя ми?
2.Защо размера на болничните ми бяха различни, когато ги изплащаше работодателя ми и НОИ?/ Взимах 320лв, а след 23.01.2007- около 230лв.
3.Защо след като ме съкратиха, размерът на обезщетението ми е 180лв? Не трябва ли да е в размера както преди съкращението ми.
4.На работа трябваше да се върна на 3.12.2007г., защо тогава обезщетението ми за ноември месец е по-малко, изчислено е за 17 дни, а не за целия месец? Примирих се със 180, ама поне да ги бяха изплатили, преведоха ми 139лв.
Ще бъда благодарна, ако отговорите на въпросите.
« Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 11:19 от Zelenika »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 1 019 отговора