Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 1
 • Мнения: 3 388
С благодарност на Деси /Tsugumi/, която първа отговори на моите въпроси, си позволявам да копирам поста си от края на миналата тема, очаквайки от ваша страна нови мнения, препоръки, коментари и споделен личен опит.

И като стана дума за екология.
В моят дом са често обсъждани въпросите за глобалното замърсяване и алтернативните енерго-източници- до голяма степен, тъй като това е свързано със специалността на мъжа ми и още някои членове на семейството /нищо, че аз искам да замърся или  околната среда, с желанието си за нова количка, например  Mr. Green/.

-В тази връзка искам да ви попитам- какви био-продукти използвате/купувате и вярвате ли в техния био-произход?
-Използвате ли и използвали ли сте някога памперси за многократна употреба или винаги купувате от стандартните?
-Какво мислите за биогоривата?
-Бихте ли си позволили еко-кола и еко-къща и колко сте склонни да платите за тях?
-Доколко "биологична" е вашата община?


Нашата община, тъй като е част от парка на Тичино, има много стриктна политика по отношение на отпадъците. Имам преки впечатления от Завода за преработка на отпадъци в Бергамо и само мога да кажа колко е  жалко, че няма повече такива в страната.
Mислим  за екологична къща, но засега цената е тази, която ни спира донякъде.
Спрях се на био-продукти за захранването на беб. Има дрешки от био-памук - закупени от Ун алтро мондо- препоръчвам ви също козметиката и бомбониерите им.
В цялата ни къща използваме енерго-спестяващи крушки.

Въпросът с био-горивата, алтернативните енерго-източници излиза все повече на преден план. Там мъжът ми, а сега и Деси предполагам, много могат да говорят. Петролната война не е от вчера и е с тенденция да става все по-ожесточена.  Знае се за  алтернативни горива, информацията за които за съжаление никога не е била масова, поради чужди интереси, отново от друго,  монополистко естество. Петролна мафия ли е това и какъв е начинът за противодействие, според вас?


Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 10:55 от Sonita

# 2
 • Мнения: 2 662
Кала  Hug
Тук пускам отговора на Сонита:

Това са супермаркети Nonna Isa, които са явно с цел да стимулират местните производители. Точно там дори намерих и копър, имат по-разнообразен асортимент.
При нас в началото на годината раздават голямо количество различно оцветени торби според видовете отпадъци (carta, plastica, residuo, umido, vetro) и календари, в които е обяснено, какво точно се има предвид за дадения вид (памперсите са residuo, например) и кой вид, кога се събира (по дати на съответния месец). Не ги прибират, ако не си спазил датата или вида и ако до обяд не ги прибереш, налагат глоба. Ако свършим торбите, допълнителните ги закупуваме ние.
За къщата вече много съм се оплаквала и тук  ooooh!, но Давиде си е имал земята и преди да ме срещне, разбирам го, че иска да си построи нещо по наш вкус. Това в момента ни е свързано с много ограничения, които съм приела.

Поздрав от мен (в духа на темата):
http://youtube.com/watch?v=6pOGn1oRgjY
 Hug Heart Eyes

# 3
 • Мнения: 1 100
Запис Peace

Засега нямам време.

Хубав ден, до после


  bouquet

# 4
 • Italia, Palermo
 • Мнения: 886
Здравейте!
Почвам с хвалбата, че съм вече 79,800 кила!
МАкдирокова е права! Аз съм също с италиански паспорт. Като бреми си ходих само с италианския паспорт и се регистрирах после в Силистра на адреса на майка, после на летището не ми правиха преоблем и за български паспорт.

Момичета, тълкувате грешно, може би това за децата се отнася за имащите само бг-гражданство, аз питах и приятелите от митницата, това!
Щом детето и майката са чужди граждани с чужди паспорти няма проблем! Приятелката ми от Савона е записала освен имената на родителите с техни данни в ит-паспорта на детето си и това на майка си, която пътува редовно сама с детето!

# 5
 • Мнения: 2 379
И като стана дума за екология.
В моят дом са често обсъждани въпросите за глобалното замърсяване и алтернативните енерго-източници- до голяма степен, тъй като това е свързано със специалността на мъжа ми и още някои членове на семейството /нищо, че аз искам да замърся или  околната среда, с желанието си за нова количка, например  Mr. Green/.

-В тази връзка искам да ви попитам- какви био-продукти използвате/купувате и вярвате ли в техния био-произход?
-Използвате ли и използвали ли сте някога памперси за многократна употреба или винаги купувате от стандартните?
-Какво мислите за биогоривата?
-Бихте ли си позволили еко-кола и еко-къща и колко сте склонни да платите за тях?
-Доколко "биологична" е вашата община?


Нашата община, тъй като е част от парка на Тичино, има много стриктна политика по отношение на отпадъците. Имам преки впечатления от Завода за преработка на отпадъци в Бергамо и само мога да кажа колко е  жалко, че няма повече такива в страната.
Mислим  за екологична къща, но засега цената е тази, която ни спира донякъде.
Спрях се на био-продукти за захранването на беб. Има дрешки от био-памук - закупени от Ун алтро мондо- препоръчвам ви също козметиката и бомбониерите им.
Въпросът с био-горивата, алтернативните енерго-източници излиза все повече на преден план. Там мъжът ми, а сега и Деси предполагам, много могат да говорят. Петролната война не е от вчера и е с тенденция да става все по-ожесточена.  Знае се за  алтернативни горива, информацията за които за съжаление никога не е била масова, поради чужди интереси, отново от друго,  монополистко естество. Петролна мафия ли е това и какъв е начинът за противодействие, според вас?

Отговарям и аз с удоволствие. Simple Smile

Тук сме малка община (2 000 човека в цялата община) и за някои неща сме по_назад. Например в нашата община не се събира алуминии. Sad Може би при толкова малко хора общото потребление е малко и не е рентабилно да се събира.
Но в центъра на Лугано (на 8 км дистанция) има контейнери за алуминий и се случва да изхвърляме там, когато ни се събере нещо от по_големите опаковки.
Батерии също изхвърляме в Лугано, понеже там има специални кошчета.
Иначе тук се събира стъкло, хартия и пластмаса. Има контейнери специални и там се изхвърля разделно и минават да ги събират 2_3 пъти месечно. Има и контейнери за битови отпадъци. А веднъж в месеца имаме дата за големи отпадъци като мебели, техника и изобщо всичко, което по някаква причина не може да се пъхне в другите контейнери.
Стари лекарства не изхвърляме, а връщаме в аптеката.

Много искаме да сложим слънчеви панели на покрива, но за момента нямаме възможност за такава инвестиция. Във всеки случай това е един от приоритетите ни. Peace
Сградата на самото Комуне вече си тапицира покрива с панели. Simple Smile
Иначе всичките крушки в къщата ни до една са енергоспестяващи.
КомпЮтъра ми го слагам на Stand By, всеки път, когато ставам за нещо.
Имаме локално парно.

По отношение на покупките. Когато в супермаркета има био и не_био от едно и също нещо, предпочитам био. Simple Smile
Също така разглеждам опаковките и предпочитам хартиени опаковки, пред найлонови. Яйца задължително взимам в картон.
Много се дразня, че трябва да меря всички плодове и зеленчуци в отделни торбички. Close
Ако мога, на някои неща им лепя етикетите направо отгоре и избягвам да взимам торбичка. Връзка банани например, лепвам направо върху банана. Зелка, карфиол, ананас и кокосов орех също. Но за съжаление за повечето неща си трябват торбички.
После не взимам торби от касата при всяко пазаруване. Naughty На пазар ходим с една огромна синя чанта от ИКЕА и там слагаме всичко. Така или иначе служи да се пренесе само от количката до багажника и от багажника вкъщи. Даже ми е по_удобно, че слагам всичко в една единствена чанта.
Дрехи купуваме само от Швейцария, и за нас, и за Андреа, а там много вериги предлагат био_дрехи. Имат си специални етикети. Често, освен био произход, пише и нещо от сорта на: "Цената на тази дреха е увеличена с 1 франк повече, понеже събираме пари за нов автобус за децата от село Х в Индия, за да могат те да ходят на училище в съседното село У."

Инвестирали сме не малко пари в машина за вода. Свързана е с нормалната вода, но има филтри, които пречистват допълнително, има система за охлаждане и произвежда нормална или газирана вода. Така абсолЮтно сме елиминирали купуването на вода в бутилка! За мен е много важно, че не изхвърляме десетки пластмасови бутилки всяка седмица.
След като свекърите се отделиха от нас, взеха и нова машина за тях, така че вече имаме две.

В домакинството се опитвам да използвам все по_малко агресивни почистващи препарати, които после изтичат в канализацията.
За гладките повърхности като плота на кухнята, стъкла, прозорци и др. използвам специални кърпи от микрофибра и вода, без препарат, и се почистват идеално!
Сортирам прането внимателно и се стремя да пера на 40°, рядко на 60°. Реално няма нужда от повече, понеже не работим на полето и не си цапаме дрехите кой знае колко. По_скоро имат нужда от освежаване и това е. И бялото остава бяло и на 40°, ако се сортира добре. Simple Smile Евентуално накисвам за малко в белина, преди да пусна в пералнята, но рядко има нужда.

За колата вече казах, много искам да е електрическа. Praynig
За петролната война не знам какво да кажа. Освен да се обръщаме все повече към алтернативни източници, друго не можем да направим на лично ниво. Но аз мисля, че поведението на всеки един от нас е тенденция и изобщо не трябва да се подценява!
Според мен трябва да се замисляме за всяко наше действие към каква тенденция принадлежи и да го преценяваме по това.
Да, една количка сама по себе си нищо не е. Съжалявам, че стана калабалъка за едната количка. Но в случая беше важна именно тенденцията на излишен консумизъм.

А, за памперсите забравих да кажа. Мислих по въпроса и за себе си реших, че просто няма да мога да се справя с пелени за многократна употреба. Confused Ползваме еднократни пелени за съжаление, понеже съм наясно, че тези не се разграждат. ooooh!
Но други еднократни неща нямам. Повивалника си постилам с бархетна пелена, която пера, а не с еднократно платно на Fissan примерно.

Това е май.

ПП. Лени ми каза, че да се мият чинии с миялна машина било пестяло много вода. Simple Smile

# 6
 • Мнения: 2 662
Приятелката ми от Савона е записала освен имената на родителите с техни данни в ит-паспорта на детето си и това на майка си, която пътува редовно сама с детето!
Миликс, това означава ли, че не правят проблеми, когато детето пътува с майка й, която е българска гражданка? В паспорта на Елеонора са имената ни с мъжа ми.

# 7
 • Italia, Palermo
 • Мнения: 886
Цугуми, за това не съм питала, но приятелката пътува със синчето си което е с ит. паспорт, а тя с бг саамо, но както при майка и, имената и са вписани и в паспорта на малчо! Бабата от години пътуваше и с другата внучка, де сега е на 16, от доста демек, и все сами, без придружители. Жената е бг-гражданин само.
Ани, бравос на теб! Тук също има контейнери за разделно с бурканчета от пурета и хартии- тонове вестници и списания четем, но навремето гледах по телевизията, че ги изхвърляли с камионите на общото сметище. Дано не е така вече, че би било жалко!
В Сицилия има също кошове пред аптеките за стари лекарства, а по магазините и такива за стари батерии. Имайки впредвид климата тука много къщи са с панели солари, а цели селца и малки градчета наоколо, особено към Трапани са с електричество, произведена от ветровете, пълно е с такива централи! НАли тук е все слънче и мноооого ветровито!

# 8
 • Мнения: 1 100
Привет и от мен, след един цял предиобед, прекаран на слънце, супер, оби4ам такива дни  Sunglasses

Тъкмо из4етох забележителния пост на Пиколинска. Ани, ей така гледам #Crazy Simple SmileРадвам се за теб  Peace


Така, по въпросите на Сон4е:

Особен скептик съм към произхода на "био" продукцията. Купувам рядко. За мен истинските био продукти са само от градината на някой познат...Особено много ме дразни спекулацията с цените им, които понякога са просто абсурдни Close

Пелени за многократна употреба никога не съм ползвала. ИзобЩо се стремя да не вредя на себе си и околните, без да се вманиа4авам. Ако мога да не нанасям Щета по някакъв на4ин, то това в никакъв слу4ай няма да е за сметка на детето ми (еднократните, ка4естви памперси Щадят детскта кожа, коли4ката допринася за комфортта на малкото 4ове4е).
В този смисъл предпо4итакм да ограни4а изполването на автомобил (не слу4айно досега отлагах купуването на кола за мен...но ми е необходима). За в бъдеЩе мисля да навъртам минимални км. така или ина4е.. Изпадам в ужас, от факта, 4е много итал. семейства имат над три автомобила  Shocked


За био горивата: Грилло от кога се бори с тази тема: комерсът е голям, трудно си представям в бъдеЩЕ неЩата да се променят в положителна насока...


НаШата обЩина е доста слабо биологи4на от една страна: има и диференцирано събиране на отпадъци и смесено..в крайна сметка преди време, както пиШе Миликс4е, се оказа, 4е свърШвали на едно и съЩо място.. От друга страна сме "много биологи4но кът4е" : гадни песове и безмозъ4ни стопани на воля наторяват с ку4еШки ескременти, без лопатка и плик4е...Въпреки табелките със забрани : глоби няма, факт. #Cussing out Twisted Evil

В къЩи: електропестяЩи осветителни тела, стенд бай 4есто. Климатик имаме, ина4е Ще се издуШим с 40 градуса лятото на сянка  Tired

А, имаме термокамина: от там дървен материал и хартия се рециклират у дома...
Панелли солари, да опредлено, един ден.
Лекарствата естествено връЩаме в аптеката.
Торби4ките от супера се ползват за изхвърляне на отпадъци.
Пера винаги на 30 градуса. пера 4есто, на много кратка програма.

За миялните маШини, нож с две остриета: да, пестят вода, но пък хабят електроенергия (колкото една фурна на 200 градуса приблизително). Не виждам къде е грижата към околната среда.

Спирам.


До после

  bouquet

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 15:36 от dune

# 9
 • Мнения: 708
изхвърляме си боклуците в отделните бидони,разделени за стъкло,пластмаса и хартия.
Никога не си позволявам да изхвърлям хартийки и разни там боклу4ета по земята.

Май с ни6то друго не допринасям за благото на екологията  Embarassed

Аааа да най_важното.Самата ми работа е най_големият ми принос.Работя в сферата на така наре4ената алтернативна енергия.Занимаваме се с продажбата,инсталацията и подръжката на фотоволтаи4ни и слън4еви панели  Grinning

# 10
 • Мнения: 2 379
Пелени за многократна употреба никога не съм ползвала. ИзобЩо се стремя да не вредя на себе си и околните, без да се вманиа4авам. Ако мога да не нанасям Щета по някакъв на4ин, то това в никакъв слу4ай няма да е за сметка на детето ми (еднократните, ка4естви памперси Щадят детскта кожа, коли4ката допринася за комфортта на малкото 4ове4е).
Dune, Ivalex от чешките майки ми беше казала, че ползва пелени, които се перат, и беше адски доволна. Нейната Верка никога не била имала подсечено дупе. Simple Smile Това между другото, де.
Иначе и аз избрах "нормалните" пелени, понеже прецених, че няма да мога да се организирам с прането.
И аз се чудя за миалните машини. Thinking За баланса вода/електроенергия.
За момента нямам миална и мия на чешмата така или иначе.
А не знам защо се чудите на моя постинг. Simple Smile В крайна сметка не полагам никакви по_особени усилия. Peace

Ще мие интересно да си поговорим за сметищата? Защо така всичко свършва на едно място? #Crazy
Мислех, че това е проблем само на Кампания.
Само в Ломбардия ли са организирани тези неща?
А Соня и други миланчанки, какво мислите за екопасс за центъра на града? Пари ли обират само или наистина ги е грижа за въздуха? И къде отиват парите от екопасс?

# 11
 • Мнения: 3 388
sciura piccolina, Dealema, dune, много благодаря и за вашите отговори.
Алуминия при нас се събира заедно със стъклото. Пластмасата- в специални торби. Всички чувалчета си ги купуваме ние, а не струват никак малко  Crazy
С лекарствата и батериите и ние процедираме така. Големите неща сами си ги носим, добре че има пункт на 1 км от нас. За отделните  боклуци кофи нямаме, в сряда и в събота сутринта минават камиончета да събират това, което сме изнесли- общината ни дава календар със съответните дни, на който са упоменати също благотворителните и кръводарителски акции, празниците в областта и пр.
В нашият супермаркет не разрешават лепването на етикети върху стоките- задължително с торбичка.
Ние пък си купуваме картонени кашони за многократна употреба и си ги носим в багажника, когато отиваме на пазар  Mr. Green Чанта от Икеа и аз нося понякога, когато съм сама, с беб в количката на супера и нямам място за кашоните.
Био-плодове и зеленчуци съм купувала рядко, единствено вчера купих всичко био за супата за захранването на Сами /в крайна сметка преди малко се скъса от рев и не искаше дори да я погледне - био или не  Crazy/.
Водата при нас  е ужасно варовита! Използваме само минерална и купуваме стекове и стекове и стекове ... За Сами използвам Сант-Анна.
Според мъжа ми, можем да почистваме само със сода и вода, например. Както и с белина. Той е инициатор на повечето екологични наши начинания, та вече е повлякъл порядъчно и мен  Crazy
Аз пера само на 30-40 градуса, програма 50 мин.  и защото пускам всякакви цветове и материи.
Кола ползвам много, просто където живеем е абсурд без возило, не мога дори до аптеката или хлебарницата да отида.
Върху повивалника постилам памучни пелени или хавлия.
И пак за количката  Mr. Green  гледам си я днес и само при мисълта да се разделя с нея  ми стана едно мъчнооо  Rolling Eyes Щура  Mr. Green
Бимбе, не знаех, че са толкова ужасни тези на Кикко! На Перегото ми плата изглежда много качествен и нямам ядове засега.

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 16:03 от Sonita

# 12
 • Italia, Palermo
 • Мнения: 886
И аз като деска римска пера на кратиките половинчасови програми от по30-50 градуса и съм доволна.

# 13
 • Мнения: 3 388
А Соня и други миланчанки, какво мислите за екопасс за центъра на града? Пари ли обират само или наистина ги е грижа за въздуха? И къде отиват парите от екопасс?

Ще ти кажа, че аз не намирам решението за никак удачно. Ако целта е редуциране на трафика с цел намаляване на замърсяването, то тогава най-добре движението въобще да бъде спряно, а не да има билет за това - най-малкото не вярвам след това същите тези средства да отидат за почистване на въздуха по някакъв начин или вземане на мерки в това отношение например.
В същото време, за мен е абсурдно когато виждам десетки коли, големи, мощни, консумиращи ужасно много, замърсяващи тотално и превозващи само  1 човек- шофъорът!
От друга страна, за град като Милано, транспорта въобще не е достатъчен и не  е организиран както би следвало за един метрополис /за да могат хората да разчитат само на него, а не на колите си/. Линиите на метрото са само 3, често няма мобилни стълби и асансъори и майките като мен се налага да си носят количките сами по стълбите нагоре и надолу!
Лично аз никога не ходя в центъра на Милано с колата /не че имам проблем с колата, нали съм Еуро 4 Laughing/. Трафика е ужасен, няма паркинги или ако има, те са само със заплащане, а целодневен престой ти излиза особено скъпо. Живеем извън града, слизам с колата до метростанция в края на града, паркирам, оттам се придвижвам с метрото и обратно.
Мъжът ми преди ходеше редовно с влак на работа- спестява пари и време. Сега обаче се налага да пътува много и е почти винаги с колата.
От друга страна, Екопас има в редица градове на различни европейски страни. А нали сега Милано се боро за Експо 2015- макар да не смятам, че екопасът е решаващ, все пак играе може би своята роля- освен крайно необходимо и полезно, екологичното мислене се оказва напоследък и доста модерно  Crazy

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 16:31 от Sonita

# 14
 • Мнения: 352
http://images23.snimka.bg/005114306.jpg
Ето това е гледката от моят балкон на отсрещния тротоар.В предишният квартал имахме бидони за разделен боклук,друг е въпроса ,че всичко заминаваше на едно и също място.Вновият квартал и съответно новата община за разделение на боклука не са чували никога.Мъжа ми като пръв екологист отиде в общината и от там му дадоха торби с различен цвят,който никой никога не мина да прибере.Накрая се принудихме,да ги занесем в съседния квартал,където една жена каза,че ако още веднъж ни видела щяла да запише номера на колата и .....Абе изобщо ще станело боклукчийска война.
Шурке това което индустриите замърсяват е една нищожна част.Ако Сонита днес си смени количката,то значи че ще купи нова,значи ще се увеличи продажбата,значи по вече работа,по вече производителност,по висок стандарт и т.н.Друг е въпросът дали парите отиват по предназначение.
Пера също на 30 гр. с подходящ препарат.Панели солари се надявам съвсем скоро да си сложим.Апропозито има инчентиви статали за всеки който се навие да се ги сложи.Лекарствата,старая се да се преди да им е изтекъл срока на годност и знам ,че няма да ми трябват ,ги нося на докито и той съответно ги подарява (по предназначение) на някои друг пациент ,който да речем точно в този момент има нужда от това лекарство .В общи линии нямам голямо био съзнание.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт