Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Проблемно забременяване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 36 отговора


Мнения: 86
Може-би, ако си организираме във форума рекорди за най-дефектната двойка, ние с мъжов, ще спечелим голямата награда!  Confused

Зная, много станаха въпросите ми към вас, мили момичета, но пък и моите "изненади", които си получавам след всяко посещение при доки, независимо за какво, не свършват...  Crying or Very sad

[b]Както писах в друга тема, се усъмниха за ЛУФ- синдром при мен. [/b] Сега почнаха да ми мерят и фоликулите, след откритието на 29мм-вия неспукан фоликул ден преди да ми дойде М. (на 40-ия ден). Ама те мерят и какво да ми измерят докторите- то, гадните кисти са ми обгърнали целите яйчници и се е получила като пчелна пита само с черни точки. Мъждукат там няколко си фоликулчета от по 5-6 мм и не щат и не щат да растат. Мерих ги на 12-ия ден  от цикъла, после на 15-ия - и все си стоят толкова големи. Няма доминантен, няма нищо. Ще продължавам още няколко пъти да ми прави доки УЗД, че да видим.

При нас с мъжа ми , за голямо съжаление, нещата са комплексни - и мъжки , и женски фактор имаме, като основното при мен е, както се оказва - синдром на ПКЯ- целите ми яйчници са осеяни с тия кистички, по принцип цикълът ми не е редовен - на 40-45 дни, понякога и на 49 дни, а в много редки случаи и на 35 дни.
Правила съм много изследвания и също на хормоните между 3-5ия ден от цикъла, но нещата бяха в норма, както и съотношението LH:FSH.

Лекуват ли се тия поликистозни яйчници и с какво? Какви лекарства се вземат обикновено (противозачатъчни ли? Аз и това май няма да мога да пия, щото съм пък с тромбофилия от генетичните и имунологични изследвания  #Cussing out ) Лапароскопията последен вариант ли е и по какъв начин точно помага? И има ли давност на ефекта след лапароскопия?

За момичетата, които ме питаха защо не се откажем от естественото забременяване и не прибегнем директно към ИКСИ - защото все още надеждата у мен не е умряла за естественото забременяване, след като веднъж се е получило, макар и за съжаление да завърши с мисед. А и изчакваме няколко месеца да минат от операцията на мъжов от варикоцеле и ако при него има значително подобрение (така силно се надявам), то и аз да бъда дотогава в бойна готовност!  Smile , исках да кажа - изцяло гостоприемна за малките бойци!  Embarassed

Не е ли възможно пак естественото забременяване - все пак са минали само 7-8 месеца оттогава и чак пък толкова зле и непоправимо  да е сега положението ...   newsm78


Цитирай

България - София

Мнения: 945
Сара, доки трябва да ти назначи лечение. Може да опита с хормонални препарати. При лапароскопията ще ти набодата всички кисти и те ще се спукат, яйчниците ще се оправят, за да растата нормално следващите фоликули. За съжаление аз не знам дали има давност. аз вече от 1 година съм с фенестрирани яйчници и засега съм добре и имам овулация, поне последния път, който правих фоликулометрия.
Цитирай


Мнения: 86
Благодаря ти, мила iglikalika, за отговора!  Hug

Звучи доста обнадеждаващо лечението с лапароскопия. Бих искала да те попитам при кой доки и къде си прави фенестрация на яйчниците и какви предварителни изследвания се изискват преди лапароскопията? Ако се притесняваш да не прозвучи като реклама, може да ми пишеш на лични.  Пък и нека останалите момичета знаят към кого да се обърнат при подобен проблем! Ние (аз и моят мъж) май наистина ви следваме (теб и съпруга ти) в пътя към борбата за детенце. Ще излезеш права - сходни диагнози, сходни лечения...   Wink

Iglikalika,  сега колко пъти и кои дни от цикъла ти правиха фоликулометрия?  На колко време ти беше преди лапароскопията и на колко време ти е сега МЦ? И колко мм е овулаторният фоликул, за да е годен за оплождане яйцеклетката, след спукване на фоликула?

Iglikalika, дано имаме късмета и ние, както и всички двойки с проблеми, да си гушкаме здрави и щастливи бебчета! И след тежката ни борба да настъпи времето да се прехвърлим в другия форум - за отчетните!    Praynig

При фоликулометрия как плащате на доктора- всеки път една и съща сума като за преглед с УЗД (15 - 20 лв?)или ви правят отстъпка? Все пак това са поне 7-8 пъти посещения за УЗД при нередовен цикъл и ако трябва да се направи и през следващия месец... доста пари са си

Някой може ли да каже и ориентировъчна актуална цена на лапароскопията?

Извинявам се за въпросите от финансов характер, но е разбираемо...В днешно време, когато дори и медицината се превърна в доста скъпа търговия и то с човешкото здраве    Sad
Цитирай


Мнения: 4 700
sara.s , пролактин иzследвала ли си, а хормоните на Щитовидната?

Мога ли да те попитам какво точно не ти е наред от факторите zа тромбофилия? Аz съЩо имам един мутирал ген и лекарите са на раzлично мнение относно терапията при бременност. АЗ съЩо имам един аборт.  Интересува ме дали Ще се намерят поне двама лекари, които да са на едно мнение.

 Hug
Цитирай

София

Мнения: 2 140
аз също съм с ПКЯ  и мноого нередовен цикъл(идваше ми 3-4 пъти максимум в годината).Пробвала съм противозачатъчни-не ми помогнаха изобщо.През 2005-та година ми направиха лапароскопия и фенестрация на яйчниците и от тогава забременявам 3 пъти.
Цитирай


Мнения: 765
В никакъв случай не прибързвай с лапарото  Naughty И аз имам СПКЯ, и се оказа,че то е в следствие на инсулинова резистентност. Първо иди да си изследваш нивата на инсулина, но задължително чрез обременяване с глюкоза. Решението може да се окаже много по-просто от очакваното, но първо трябва да се постави вярната диагноза. Намери си добър ендокринолог, направи обременяването, и след това ако нищо не излезне, ще мислите за другите варианти  Peace
Цитирай

София

Мнения: 2 140
Додичка и аз съм така и пиех Сиофор.Много зависи обаче и състоянието на яйчниците.Ако ПКЯ е от 7-8 г. ,както беше при мен и кистите са направили много дебела обвивка около яйчниците,то без лапаро трудно ще стане.
Цитирай


Мнения: 765
angels_zg  напълно съм съгласна с теб  Peace, но моя ендокринолог е на мнение, че лапароскопията е последния, краен вариант за лечение. Първо трябва да се изчерпат всички други варианти, за да се премине към оперативна намеса. При всички положения, няма да е грешка  Сара да си направи изследванията, пък после дано да се окаже, че няма да има нужда от подобни интервенции  Praynig
Цитирай


Мнения: 4 700
Подкрепям додичка. Лапароскопията и най вече фенестрацията трябва да е добре обмислена. Има много момичета, на които е направена фенестрация и сега са със съмнение zа иzчерпан яйчников реzерв. ЗаЩото след фенестрацията понякога се отделят по няколко яйцеклетки на цикъл.
Цитирай


Мнения: 86
Благодаря ви, момичета, за пореден път!  Всички вие сте страхотни и много борбени! Прегръщам ви  Hug и ви пожелавам най-хубавото  preggo   babyuu

Dodichka, аз само съм си изследвала кръвната захар при домашни условия с апарат за мерене на кръвна захар. Резултатът беше добър - 4,6 и затова не смятам, че там би се оказал проблем (въпреки ,че родителите ми и двамата са диабетици и вече на инсулин). В такъв случай трябва ли да си изследвам нивата на инсулин?
А ПКЯ си ги имам още от самото начало - цикълът ми не е редовен- вече около 20-ина години. Така, че ПКЯ явно са ми от 18-20 години - винаги при преглед на гинеколог, откакто се помня, са ми казвали ,че яйчниците са ми поликистозни.  Banghead

Миле, ти си права за това, че може бързо след фенестрация да се изчерпа яйчниковия резерв, а и при нас нещата са много лоши и откъм мъжки фактор, така че, даже в един момент аз да имам нормално и ежемесечно ову, то теоретично докторите ми казаха да забравя за естествено забременяване. Но аз изчаквам сега няколко месеца след операцията от варикоцеле.
Миле, за генетичните ми и имунологични проблеми съм писала в темата за "Момичета с генетични и имунологични проблеми" и можеш да погледнеш там. Но пак ще обясня - имам хетерозиготен мутантен алел по фактор 5 Leidenр както и АФА и завишени НК - клетки - бяха около 17,85. Що се отнася до лечението, доц. Конова ми предписа аспирин протект от 15-ия ден на цикъла докато ми дойде, вливания на интралипид на всеки 3-ти месец, а при бременност - продължавам с аспирин-протект, фраксипирин, интарлипид и имуновенин и се правят контролни изследвания да се следят нивата и да се контролира схемата на лечение.
Ако имаш още въпроси, ми пиши! Ще ти отговоря каквото зная.

Благодаря още веднъж и на Iglikalika!!!   bouquet
Цитирай

София/Варна

Мнения: 2 234
sara.s, не става дума за кръвната захар, а за нивата на инсулина.
При мен изследването в лабораторията показа перфектни нива на кръвната захар и двойно завишени нива на инсулина.
Аз бих те посъветвала да се обърнеш и към ендокринолог - при СПЯ той е неотменна част от екипа за решаване на проблема.
Не бързай да прибягваш към АРТ, проблемите при теб са разрешими, но трябва упоритост и търпение. Успех!
Цитирай


Мнения: 765
Сара, виж в темата за хиперинсулинемията, там има статия, в която пише, че ако нивата на кръвната захар са високи, значи вече говорим за изчерпани запаси от инсулин, и за диабет от тип 2.  Инсулиновата резистентност е състояние, предхождащо този тип диабет, състояние, от което все още има връщане назад (ако разбира се бъде открито и  се лекува навреме) При теб има и фамилна обремененост, така че задължително трябва да си направиш това изследване. Не чакай повече, дано всичко да е наред, но няма как да знаеш, ако не си направиш обременяване с глюкоза. И на мен захарта и инсулина на гладно (без обременяване)ми бяха перфектни, но всъщност се оказа, че не са  Sad KayRenn много правилно ти го е казала, успеха на АРТ процедурите, при наличието на такъв проблем е доста труден.
Цитирай


Мнения: 4 700
sara.s, аz имам една подобна мутация, която има съЩия ефект като фактор 5 (ПАИ 1). Но важното е, че си я открила, zаЩото когато се приложи необходимото иzследване всичко Ще бъде наред. Обаче непременно си направи това иzследване zа инсулина. Трябва ти много добър ендокринолог.  Hug
Цитирай


Мнения: 86
Здравейте, мили момичета!

По ваш съвет вече се срещнах с добър ендокринолог и също съответно, след като обясних диагнозата за ПКЯ  той ми препоръча да си направя изследване за инсулинова резистентност с обременяване с глюкоза. Така и ще направя и отново ще ви пиша, когато стане.

 В същото време говорих и с гинеколог и той ми обясни нещо, което до този момент, въпреки че много съм чела, не съм знаела  Shocked -  той ми каза, че ПКЯ не означавало, че имам киста, за да си лекувам поликистозата с противозачатъчни (тоест, кистата било едно - нещо, което се образува напр. отстрани на яйчника и обхваща част от яйчника, а поликистозни яйчници било съвсем друго)  newsm78 Честно да си кажа, не мога да се съглася с това, тъй като пък други доктори са ми казвали, че ПКЯ се лекуват само с противозачатъчни (напр. Diane 35) или с лапароскопия -фенестрацията. Аз говорих с него за лапароскопия, а той ми каза -НЕ, в никакъв случай, тъй като при лапарото се горели с ток тия кистички, но освен това се засягали и околните здрави тъкани, при което се унищожавал почти половината яйчник (и имайки впредвид, че моят яйчник бил като пчелна пита, осеян с кистички). Каза, че би бил добър варианта със Сифора или съответния антигон, тъй като Сифора, освен че лекувал диабет, то спомагал за регулиране на цикъла и овулация  Shocked  newsm78  Ендокринолога също ми потвърди това, ако се установи тази инсулинова зависимост. Да ,ама ако не се установи тогава...какво да правя???

Dodichka, когато си мерих захарта, беше половин час по-късно след като бях закусила (майка ми има нов апарат за мерене нивата на захарта) и въпреки това, ми се показа нормално ниво на кръвната захар. Но дано излезете прави, че проблемът ми с ПКЯ се дължи именно на инсулинова резистентност. Гинекологът ми каза, че ПКЯ не са постфактом, а се предават чрез ген от баща на дъщеря, а и ако си направя лапаро, съм рискувала бързо да ми се изчерпи яйчниковия резерв. Честно казано, аз бих си направила лапаро- в крайна сметка нали заради това само ми трябват яйчниците- за да си имаме дета или две дечица, пък след това- нека се изчерпва, амам нали имаме и тоя мъжки фактор...  #Cussing out . Така че аз и да имам яйца, каква ми е файдата сега... Нека видим по-натам - след няколко месеца след операцията. Въпреки, че ендокринолога ми каза, че най-ефективни спермита и най-добре е веднага след опреацията от варикоцеле да се опитва за забременяване.

Dodichka, би ли ми изпратила точно линка на темата за хиперинсулинемията или точно къде да я намеря?

Що се отнася до хормоналните ми изследвания - те са ми почти като по учебник и нищо не показва, че имам подобен проблем с изключение на пролактина, който винаги ми е бил доста висок и не ми е помагало лечението с бромокриптин, дори в максимални дози. Пролактинът ми е на 4-и ден от цикъл изследван и е 459,7 при референтни стойности 86-390.
Възможно ли е това да е причината за ПКЯ и как да си лекувам този пролактин?
А ето и другите ми хормони на 4-ти ден от цикъла:
FSH - 7.26 , реф.ст-сти 3,5 - 12,5
LH - 6.93                        2,4 - 12,6
Естрадиол - 65,42          90,1 - 716 - тук досторът ми беше казал, че е нормално такава ст-ст, имайки впредвид, че е 4-тия ден (така и стана - тогава си ми дойде на 28-ия ден - учудващо при нередовния ми късен цикъл);
Тестостерон - 1,78          0,22 -2,90

Благодаря ви много, момичета, за вашите постинги! Благодарение на вас, научавам много неща и ми помагате толкова много, за да не се отчаям...   bouquet  Hug 
Цитирай


Мнения: 4 700
sara.s, абсолютно е въzможно проблемът да идва от пролактина. Аz съм жив пример, имам аденом на хипофиzата, от там zавиШен пролактин. И на мен се пробваха да ми пробутат диагноzа ПКЯ и лапароскопия с фенестрация. Аz откаzах категорично, намерих си добър ендокринолог, направих си ЯМР, zапочнах да пия достинекс и никой вече не говори zа поликистоzа. Задължително си поискай ЯМР.  Peace

тук информация zа пролактина

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=236807.0

тук zа инсулина

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=240948.0
« Последна редакция: нд, 10 фев 2008, 19:47 от миле »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 36 отговора