Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Моля някой да ми разясни за това спиране на детски надбавки при неизвинени отсъствия!
Синът ми днес носи едно известие, с което директорката ми съобщава, че има 12 неизвинени и съгласно чл. 47 и чл. 48 подлежа на глоба........ Sad
Ясно ми е, че ще спрат детските, но за какъв срок, после трябва ли да подавам нова декларация за детски?

Благодаря ви!

# 1
 • на север
 • Мнения: 875
Не мога да отговоря на въпросите ти, защото не съм запозната с процедурата. Мисля, че важи срок за срок (но не съм сигурна). Това го направиха, за да вкарат ромските дечица в училище, но, за съжаление, не го постигнаха.

# 2
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Важи за 1 месец. Няма нужда да подаваш нови документи - ако следващия месец детето ти има до 5 неизвинени, автоматично ти се възстановява правото на детски. Трябва да получиш писмо както за спирането, така и за възстановяването.

# 3
Сега пък проверих за тези глоби, които пишеше в известието по чл.47 и 48 и ето какво пише :

Чл. 47. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм., бр. 90 от 2002 г.) Родители,
настойници и попечители, които не осигуряват присъствието на децата си в училищата за
времето, през което те подлежат на задължително обучение, се наказват с глоба в размер
от 20 до 100 лв. При повторно извършване на нарушението глобата е в размер от 50 до 250
лв.
Чл. 48. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Нарушенията се установяват с актове,
съставени от съответните органи на общините.
(2) Наказателните постановления се издават от кмета на общината.
(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на
наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните
нарушения и наказания .

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 23:37 от котвичка

# 4
 • Ямбол
 • Мнения: 22 924
Да, котвичка, ще спрат детските за един месец, ако през последния месец ученикът е направил 5 или повече неизвинени за месеца.
Обаче за 12 отсъствия има и друго наказание, което би следвало да ви наложат, а то е предупреждение за изключване от училище. Защото максимумът е 15 неизвинени отсъствия.

Последна редакция: пт, 08 фев 2008, 06:11 от Lilqna

# 5
 • София
 • Мнения: 9 006
А ти защо си допуснала синът ти да има неизвинени отсъствия? Мисля, че трябва по-скоро да се тревожиш от факта, че детето ти не посещава училище, а ти не знаеш за това, отколкото, че ще ти спрат детските. Двайсетте лева на месец са ти най-малкият проблем.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Да така е, 20 лв са най малкият проблем. Но родителите си пращат децата на училище , а те не влизат в часовете. Тогава какво е виновен родителя. Класният ръководител трябва да уведоми все пък за неизвинените отсъствия и вероятно го е направил. Но какво може да се предприеме - разговор с детето у дома. Но понякога няма ефект. Тогава става много трудно.

# 7
 • Ямбол
 • Мнения: 22 924
Мдааа, много трудно става...
Класният изпраща известие до родителя и той какво предприема? Пуска тема във форОма не, защото е притеснен за детето си и отсъствията, а защото ще му спрат детските.

# 8
 • Мнения: 14 950
Но родителите си пращат децата на училище , а те не влизат в часовете. Тогава какво е виновен родителя.

Може да не е виновен, но е отговорен. И затова си понася наказанието.
А ако стане така, че се бръкне дълбоко в джоба на родителя за това, че детето му не посещава училище (както е в много други страни), много бързо ще се намерят начини на ефективно въздействие, включително и настояване на родителите за заключване на сега разградените училищни дворове, както и за премахване на кръчмите и кафенетата около тях. А може някой да се замисли и по въпроса за джобните на детето си, кой знае?

# 9
 • Габрово
 • Мнения: 75
Ще изпадна в ужас, ако синът ми донесе подобно писмо от директора и въобще няма да се сетя за детските. Не те ли притеснява какво е правило в това време детето ти?

# 10
 • Мнения: 4 966
Няма как да не подкрепя по-горните мнения.
Защо си седнала да се тръшкаш за 20 лв., когато детето ти не посещава училище?
Подкрепям напълно този закон, но дано се помисли за всички деца - т.е. да има глоби и за родителите, които не получават детски.
В подобна ситуация: 1. бих се притеснила какво прави детето ми, когато не е на училище; защо не влиза в часове; защо не споделя с мен; как изобщо съм допуснала да не оценява образованието, като по-добра перспектива за бъдещето си; 2. бих говорила с класната и с директорката, защото за мен не е редно детето да бяга от часове, а майката да получава известие чак след 12-тото отсъствие /защо класната не се е обадила още след първото/.
За 20-те лв. изобщо нямаше и да се сетя...

# 11
 • София
 • Мнения: 36 901
Отсъствията трябва да се нанасят в бележника.
Мен също би ме притеснило това, че детето не ходи на училище, а не че ще ми спрат детските. Това са 12 неизвинени - означава че или цели два дни се е шматкал някъде или през ден е бягал от час.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 072
Наистина е странно, че си се притеснила за някакви си 20 лева. Едно дете, системно бягащо от училище и майка, неспособна да направи необходимото, за да промени нещата (с всевъзможни възпитателни мерки, които като майка трябва да знае и да използва)... Ако бяхме в нормална държава, нямаше да ти се размине с 20 лева. Моят съвет е да се замислиш за по-важни неща от парите.

# 13
 • софия
 • Мнения: 165
Как пък веднага се намерихте да давите жената ThinkingВъпросът е конкретен и иска конкретен отговор.Това не я прави безотговорна в никакъв случай че просто пита,освен това като гледам повечето сте с по малки деца,което означава че с тези неща ще се сблъскате по-късно,а това че не ни се е обяснявала какви тревоги е имала едвали я прави непукист в случая.
За мен също е полезен този въпрос,защото недай боже ми дойде до главата да знам как да реагирам  newsm78

# 14
 • София
 • Мнения: 36 901
Няма никакво давене, а всеки си написа мнението. Възрастта на децата няма значение, защото е напълно възможно и в начална степен да правят подобни глупости.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт