Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора
Търся изпробвана рецепта и точно описание на процеса на правене.
Опитах една рецепта, но ми се сструва че има грешка в количеството брашно. Според мен трябва да е повече, за да стане по-твърдо тестото, защото след втасването бяха толкова омекнали, че се разкашкваха при допир буквално, а трябваше да се слагат във вряща вода.
Преди да увелича брашното реших да попитам, дали някой вече се е специализирал в правенето им Smile).
А и другото което ми прави впечатление - в някои рецепти се говори за печене, варене и отново печене, а пък в други само варене и печене!
Кой е верният начин?
Цитирай


Мнения: 6 142
Само варене и печене е. И втасване първо, естествено. Правила съм ги преди време и рецептата беше сполучлива, но не я пазя, защото е много трудоемко. И аз ги обичам, но си чеша крастат за бейгъли с варени гевреци Very Happy

Ако нищо добро не се появи на хоризонта, ще ти пусна рецептата от една супер проверена американска готварска книга.
Цитирай
Благодаря, че отговаряш, а пък и ако споделиш рецептата за гевреци Smile).
От бейгълите няма да се отказвам докато не ги нацеля Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 4 636
Ама моля ви се....какво е това? Laughing  Shocked
Цитирай


Има ги в най-различни варианти, абе за всеки вкус Smile
Цитирай


Мнения: 6 142
Бейгълите (bagels) са пренесени в Америка от еврейските преселници, които най-напред са се заселили в Канада. Оттам и славата на Монреал като място с невероятни бейгъли. Класическото съчетание е бейгъл със сирене "Крема" е, не точно Крема, сигурно Филаделфия Wink ). Аз лично му слагам и нарязан на ситно зелен лук отгоре, когато се доредя до бейгъли. Но може дасе оформи като сандвич, или просто да се намаже със сладко или масло - въпрос на вкус.

Това е рецептата от класическата американска книга JOY OF COOKING:

Смесете:
1 чаша вряло мляко
1/4 ч. масло
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

Когато сместта се охлади до 105 - 115*F, добавете, докато разбърквате около 3 мин.
1 пакетче суха мая
Прибавете 1 - 2 яйца
3 и 3/4 чаши пресято брашно

От продуктите оформете меко тесто, което месете около 10 мин. Ако е необходимо, добавете още брашно. Оставете го да втаса в намазан с олио съд, покрито с кърпа, докато удвои обема си. Разделете го на 18 топки, които оформете като гевречета. Краищата трябва да са заострени, като може лесно да ги слепите с вода. Оставете ги пак да втасат на покрита в брашно повърхност за още 15 мин. Ако искате тестото да стегне, след като втасат можеда ги замразите за 2 часа. (така по-лесно ще се изпълни следващия етап:)
Сложете да заври
2 quarts вода с 1 с. л. захар
и пуснете вътре оформените бейгъли. След като изплуват на повърхността, ги обърнете и ги оставете да се варят още 3 минути. Извадете, отцедете и ги поставете върху хартия за печене. Намажете ги с белтък и ги поставете в загрята предварително на 400*F фурна за 20 - 25 мин. или докато придобият златистокафяв цвят.

Това вече не е в рецептата, но от личен опит мога да препоръчам следните добавки към тестото: стафиди + канела, лук, боровинки. Може бейгълите да се наръсят със сусам, маково семе или едра сол. Може да се приготвят и от пълнозърнесто брашно. Изобщо - фантазия. У Щатско не съм чула някой да си ги прави, защото ги има във всеки супермаркет или пекарна.

Извинявам се, че не съм обърнала мерните единици, но нямам тая възможност. Ако някой може да го направи - ще съм задължена  bouquet
Цитирай

Ottawa, Canada

Мнения: 2 452
Цитат на: pg220899
Търся изпробвана рецепта и точно описание на процеса на правене.
Опитах една рецепта, но ми се сструва че има грешка в количеството брашно. Според мен трябва да е повече, за да стане по-твърдо тестото, защото след втасването бяха толкова омекнали, че се разкашкваха при допир буквално, а трябваше да се слагат във вряща вода.
Преди да увелича брашното реших да попитам, дали някой вече се е специализирал в правенето им Smile).
А и другото което ми прави впечатление - в някои рецепти се говори за печене, варене и отново печене, а пък в други само варене и печене!
Кой е верният начин?


Що не си ги купиш от магазина? Микога не бих се наела да ги правя вкъщи! Аз купувам пакет с 12 от една верига за кафе и ги замразявам. Слагам ги в тостера и ги мажа с масло (дъщеря ми не ги обича с друго).
А "крема" сирена (cream cheese) има и други, но действително най-популярното е Филаделфия. Има го в най-различни вкусове; последно си купихме ягодово; много е вкусно.
Цитирай
Цитат
Извинявам се, че не съм обърнала мерните единици, но нямам тая възможност. Ако някой може да го направи - ще съм задължена

105 - 115*F е 40-46*С
400*F е 204.44 *С
2 амер. кварти са 1892.7 мл
1 американска ч.ч. е 236 (според други източници 237) мл

sladka hapka, завиждам ти за книжката
Цитирай
Много ти благодаря!
Цитирай
Купувам си ги, защото не знам как се правят. Smile
Ако намеря точната рецепта, то едва ли ще си ги купувам, защото обичам да си "губя" времето в кухнята, пък и ще съм сигурна точно какво има в тях.
Е, нямам мераци да правя cream cheese или китайски ястия в домашни условия Smile.
Аз купувам Филаделфия, опитвали сме и други, но според мен то е най-хубаво, ще трябва да опитаме и това ягодовото.
Цитирай
Wink Радвам се, че мога да помогна с нещо.
Някъде прочетох, че американското брашно е по-различно от нашето, иска по-малко течност. pg220899, в рецептата, която споменаваш по-горе е трябвало да се добави още брашно. Ако не те затруднява, пусни я и нея, моля те!

Малко въпроси и от мен:
Колко големи трябва да са бейгълите (като краен резултат)?
Разбрах, че отвън са хрупкави. Вътрешността им мека ли е или и тя е твърда?
Цитирай


Мнения: 6 142
Големи са горе - долу колкото кръгчето, което ще се оформи, като съединиш двата си палеца и двата показалеца (дано да стане Very Happy с тия обяснения). Иначе аз не съм попадала на хрупкави отвън - освен тия, които сами си направихме. Купешките са мекички и отвън, но предполагам, че това е заради наилоновите опаковки, в които се продават. За разлика от нашите варени гевреци, дупката им е по-малка  (символична почти) и са по-дебелички.
Цитирай
sladka hapka, реших, че са хрупкави заради варенето Embarassed.
Съединих си палците и показалците, и с моите грамадни лапи се получи кръгче с диаметър около 11 см. (Така ли трябва да е?) Представях си ги мънички, горе-долу колкото на снимката. Добре, че попитах колко са големи Smile
Цитирай
Не са ти големи, такива трябва да са Smile, кажи после как са станали Smile
Цитирай
Направих ги и сега докладвам:
Много стриктно се пригържах към рецептата, до момента, в който стигнах до брашното. Проверената ми чаша беше мокра и за да не я мия и подсушавам, взех първата, попаднала ми под ръка. За по-сигурно, сложих 4 чаши пълнозърнесто брашно (по-късно проверих чашата, оказа се, че е 250 мл Confused). Резултатът е: тестото се ронеше, докато се опитвах да направя гевречетата. Много твърдо се получи! Аз обаче упорито продължих.
След като изпекох бейгълите, веднага ги намазах с масло и останаха мекички. Станаха мнооого вкусни!!!
Мисля си, ако бях спазила по-точно пропорциите, сигурно щяха да станат още по-вкусни и определено с по-добър вид. И дали не могат да се изрежат с чаша и с нещо по-малко да се направят дупчиците в средата? Много ме разстрои външността им (за щастие, мъжете не ме оставиха да се тръшкам дълго време Wink).
Момичета, благодаря ви много!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора