Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Виена
  • Мнения: 957
Със сигурност е писано по темата. Опитах се да намеря информация, но в края на краищата тя е толкова много, че съвсем се обърках и затова пускам въпросите си като нова тема. Все пак трябва да отделям вномание на малкия, а не да сърфирам по цял ден Grinning


Синът ми е на 6м. Захранваме се от почти месец. Въведох вече доста храни. Преди захранването беше само на кърма. Кърмехме се на 3 часа с по-голям интервал вечер.
Въпросите ми са следните
1. Трябва ли да остане кърменето на 3 часа ( не иска да пие вода и се притеснявам да не би течностите да са му малко). Той и на 10 минути да му давам да суче няма да откаже  Sunglasses

2. Кога да предложа пюре преди или след кърмене или между кърменията

3. Колко пъти на ден да давам пюре и какво количество ориентировъчно ( той си хапва, няма проблем. Проблемът е да не го пришпорвам много с яденето и да му претоваря стомахчето)

4. След като е ял зеленчуково да предложа ли плод? ( Идеята ми е че плодът разхлабва, а той се беше позапекал)

5. Ако давам пюре, може ли да давам вечер и каша? С мляко или без мляко? Ако е без мляко да кърмя ли?

6. Количествата дадени на гърба на кашите ми се струват много ( например 190мл вода и 5 лъжици каша пише на едната ) . Колко ориентировъчно е нормално да давам ?

7. След близо месец захранване да давам ли вече месо?
8. Вода да настоявам ли да пие?

Аз започнах да го храня така горе долу, но не съм сигурна, затова и по-горе въпросите.
6.00 кърмене
8.00 пюре зеленчук, за десерт пюре плод
9.00 кърмене
12.00 кърмене
15.00 пюре зеленчук, за десерт пюре плод/ или само плод
15.30 кърмене
18.30 каша (евентуално и плодово пюре в нея)
21.00 кърмене
3.00 кърмене

Изяждал  е до сега най-много половин бурканче пюре от круша ( мисля, че може и повече ако му дам)
и половин бурканче зеленчуково пюре.

# 1
  • Мнения: 378
   Кърмете  се, както преди - когато иска детето. Когато давате пюрето или кашата, давайте след кърмене - така детето опитва нови вкусове, а на замествате кърмене.  Количеството е малко - най-много 50 грама. Обикновено разделях едно бурканче пюре (125 грама ) на 3 .   
   Аз давах на моето дете   Цвети на 6 месеца след кърменето  в 10.30 - 11 ч  каша или плодово пюре (преди това го кърмех около 6 ч и около 8 - 8.30 ч ) , около 14 - 15 ч кърмех и давах зеленчуково пюре, към 18.30 ч  - пак кърмех и давах плодово пюре или каша, зависи от това, което е ял към 11 - ако тогава е ял каша, вечерта - плодово пюре или обратно.  Около 20.30 - 21 ч отново кърмех. 
   Кашата я приготвях на око в  малка кафена чашка  -  около половин чашка - към 30 - 40 грама. Давала съм и млечни, и безмлечни каши - нали преди това  кърмех детето. Количествата, дадени на опаковката на кашите , били за хранене с шише - това го прочетох някъде  тук.
  Месо добавих към пюрето на 7 месеца и половина.
  Цвети не обичаше да пие вода - давах му отвара от сушени сливи ( водата, в която са сварени ) против запек - около 20 - 30 грама дневно или чай от шипки - пиеше малко.  Сушените сливи ги правех на пюре и давах същия ден, когато яде нещо запичащо - например пюре от моркови или пюре от моркови и картофи. Понякога добавях плодово пюре към кашата.
  Препоръчително е до 1 годинка да не се замества кърмене, а само да се въвеждат нови храни.
   

# 2
  • Мнения: 378
     Пропуснах да напиша, че ако детето има апетит и изяжда след кърмене половин малко бурканче (около 60 грама )  - няма проблеми. Не е необходимо да увеличавате количеството.

# 3
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Ето моето мнение:
1. Кърмете се както сте го правили до сега.
2. Ако НЕ искаш да заместваш хранене се първо се кърми и след около 1 час се дава да се опита новата храна. Така въвеждаш новите вкусове.
3. На този етап е достатъчно да даваш 1- 2 пъти на ден пюре. Например окло 13.00 часа зеленчук, около 17.00 плод.
4. Имаше една статия някъде из форума, че по принцип не е хубаво да се предлага след зеленчуково пюре  веднага плодово, предвид усвояването на храната и разграждането й, защото плодовете се разграждат по-бързо.
5. Ако решиш вече да въведеш и каша е добре да я даваш към 17- 18 часа. Аз започнах с безмлечна безглутенова на Милупа. Правех я с кърма, не съм замествала хранене, давах я между кърменията. Ако купиш млечна, бързо ще заместиш това кърмене.
6. Количествата на гърба на кашите са за 1 хранене, следователно давай или половината или 1/3 от описаното, ако не искаш да заместиш кърмене.
7. Може да дадеш месо след 7- месец, може и по-късно. Започва се с заешко, пуешко, пилешко.
8. Не настоявай за водата, предлагай, но ако не пропие,не се притеснявай, кърми го.
9. Не ми се струва подходящо да даваш пюре още в 8 часа, мисля, че е по-добре ориентировъчно  така:
6.00 - кърма
9.00 - кърма
12.00 кърма
13.30- пюре зеленчуково
15.00 кърма
14.30- каша или плодово пюре
после само кърма
Каняте в тази тема, там си споделяме опит за захранването:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=257715.540

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт