Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 538
Много теми има за това как не сме доволни от този или онзи лекар, акушерка,  болница.
Постоянно почти чувам оплакващи се жени,  че отношението в болницата било отвратително, условията- мизерни и т.н. Интересно ми е какво очаквахте като  влизахте в болницата- като отношение, като условия.
Темата не е, за да плюем този или онзи как не си гледат работата!! По-скоро е такава, която да  опише какви са ви били  очакванията когато сте влизали да раждате.
Знам че бременните са доста чувствителни към отношението към тях и едва ли не очакват да са центъра на Вселената. Сблъсквайки се с реалността, обаче, са твърде разочаровани.
Сигурна съм, че тук влизат и четат доста от лекарите и акушерките, които са ви израждали и предстои да израждат още хиляди бебета. Ако условията в болниците не могат да се променят, то поне отношението е в ръцете на работещите в тях.
Та, какво очаква(х)те от престоя си в болницата, освен излизането с живо и здраво бебче?
 

# 1
 • Мнения: 4 371
Очаквах отношението на акушерките, които гледат бебета, да е като на акушерките в родилното.
Очаквах да няма хлебарки. И да е по-чистичко.
Очаквах в епикризата да пишат истински неща.
Става въпрос за Тина Киркова. Държа да отбележа, че като цяло съм доволна. Сигурна съм, че всички болници имат трески за дялкане, уви.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 518
Раждах в АГ Варна и според градските легенди очаквах ужасно отношение, мизерия, хлебарки в бебешките кошчета. Смятах, че целият персонал ще се състезава да ми крещи и никой няма да го е грижа за мен, затова и имах уговорка с лекар. Поне на някой да му пука за мен като му плащам. Това, което получих драстично се размина с очакванията ми. Всички бяха изключително мили с мен, обръщаха внимание и на най-наивните ми въпроси. Говориха си постоянно с мен и се опитваха да ме разсейват всячески от предстоящото. Не казвам, че съм била центъра на Вселената, но получих едно напълно нормално отношение. По повод на битовите условия, да не е луксозно, но пък се чистеше всеки ден и беше напълно поносимо на фона на ситуацията в цялата ни мила Родина.  Та това е, очакванията ми се разминаха с действителността, но в положителна насока.

ПП С целият си пост не искам да кажа обаче, че няма място за положителна промяна там. Има естествено какво да се желае. Доста от неонантолозите например наистина са груби и не обръщат внимание на майките, но с малко настояване всичко се постига.  

# 3
 • Мнения: 2 238
Раждах в родилен дом Русе. За нещастие по стечение на обстоятелствата бях преместена в изолатора. Какъв беше ужасът ми като установих, че в импровизираната баня тече само студена вода и то от чучур горе - мокриш се изцяло. Банята е отделена от тоалетните с найлоново перде, достигащо до към половин метър от земята. Прозореца в помещението на банята и тоалетната не се затваря, но не се и притваря, защото там винаги има циганки да пушат. Няколко пъти обръщах внимание на сестрите за това. Промяна няма. На леглото в стаята може да се ляга само на един мръсен парцал, за да не се цапат “чистите” чаршафи. Под парцала има найлон - допълнително спарва и увеличава “удоволствието”. Аз си позволих да махна парцала и последва скандал от старшата сестра, че им цапам чаршафа. В такъв момент не съм се сетила да си донеса мои чаршафи. На магарето при преглед не се слага нищо, нито пък се почиства, ако не си поискаш изрично, ама и тогава ти се чудят за какво ти е, “то е чисто”. Получих и други екстри, няма да изброявам, защото не виждам смисъл и съм сигурна, че нищо няма да се промени. Не съм очаквала нито повече, нито по-малко. Всичко е точно.

# 4
 • Мнения: 2 538
Намесвам се докато не се е изродила темата. Идеята ми беше не да описвате какво е било докато сте били в болницата, а какво сте очаквали да намерите там. sharli правилно е схванала какво имам предвид.
Аз ще се включа малко по-късно.

# 5
 • в Надежда-та
 • Мнения: 4 924
Не съм имала никакви очаквания. Но не предполагах, че леглото ще е толкова твърдо hahaha Joy Joy Joy

П.П. Много съм доволна и от отношението в болницата и от самото раждане Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 9 006
Аз бях достатъчно зрял човек с опит и не очаквах нищо повече или по-малко от онова, което видях и получих. И тъй като бях протеже на любимия доктор на всички сестри, акушерки и санитарки, то получих и съответното любезно и приятелско отношение от всички. Но не видях пък да се държат лошо, с пренебрежение или изобщо по по-различен начин с останалите родилки.

# 7
 • Silvermoon
 • Мнения: 953
И аз не знаех какво точно ме очаква...
Най-гадното беше, че часовника в родилна зала и този в пред-родилна не работеше.... раждах в 3:00 през нощта, а при тези силни болки човек наистина си мисли че времето е спряло.

Очаквах малко по-подробни обяснения и помощ от персонала относно това как да кърмя детето си.
Сутрин на визитациите се чувствах като обект на изследване, а не като човек - изреждаха се около 2-3 доктора и опипваха корема / дали се прибрала матката/  и гърдите ми / дали имам коластра/ подред което много ме ядосваше.
На втория ден след като родих на всички родилки донесоха бебетата за кърмене,а моето не и никой нищо не ми каза. Прилоша ми от притеснение станах и тръгнах да я търся... е видях две пищящи бебета / едното беше моето/  в детско отделение на които правеха имунизации. Като ме видяха педиатрите ми се развикаха, а аз на свой ред почнах да викам защо никой не ме е предупредил че ще донесат дъщеря ми след имунизацията, да не се притеснявам и да си мисля ужасии.
Е това много ми липсваше - информация какво става с детето ми....

# 8
 • София
 • Мнения: 1 155
Очаквах акушерките към бебенцата да са по любезни и както и очаквах някой да дойде и да ми покаже как да започна да кърмя, а не това да ми го показва една мила санитарка, която видя че се мъча и ми помогна. Иначе като цяло съм доволна, раждах в Тина Киркова си бях платила за ВИП стая.

# 9
 • На шестото небе
 • Мнения: 1 197
Очаквах да не оставят детето ми да заспива уповращано,а го оставях доста пъти така. Очаквах когато започна един път, когато беше в легълцето при другите бебета и кога  започна да се дави защото след като го дохраниха нито я оригнаха,а я тръснаха на легалчето,защото акушерката имала много за писане,да й обърнат веднага внимание,а не "Дай първо 2 памперса,че днес не си давала",а след тази реплика като се развиках.Акушерката ми каза да си мълча щото иначе като се събудя на сутринта можело бебето ми да е с разбита глава.Очавах през ноща акушерката,която беше нощна смяна,да не забие някъде и да остави децата на отворен прозорец(влязохме с едно майче да го затворим така и не можахме да я намерим),а на другата сутрин децата,който бяха до прозорежа бяха на антибиотици.И много други случки не очаквах,но ми се случиха.Раждах в АГ-Русе                           

# 10
 • Мнения: 34 761
Когато ми се наложи да лежа за задържане в Майчин дом, бях прекалено наивна, нямах никакви очаквания, освен да получа помощ, не ме прегледаха 3 дни!!! това ме отрезви и ме накара за самото раждане да проуча всичко предварително, а не да очаквам.


Исках:
- нормално отношение, а не да се държат все едно не съм там
- мъжът ми да има достъп до мен и бебето (включително в реанимация) и да ни види веднага след секциото
- вида на упойката при секцио да я определем аз
- да пропусна клизмата
- стаите да са с по 2, максимум 3 жени
- да имат самостоятелен санитарен възел и баня

Всичко се оправда  Grinning

Имам още едно желание - да присъства таткото, но не исках да ходя в частна болница тогава ...

# 11
 • Мнения: 2 660
Аз май ще бъда първата, която ще опише какво очаква:

Очаквам чистота,
внимание от персонала,
отговори на въпросите ми,
въпроси дали искам да се направи дадена процедура, преди да е била направена,
оборудвана стая с всичко нужно (чаршафи, нощници и т.н.),
редовни и адекватни визитации от лекаря,
помощ при кърмене и др. грижи за бебето,
да съм постоянно с бебето и
таткото да може да бъде с нас.

Насочила съм се към Токуда, за там са и очакванията ми.

# 12
 • Велико Търново
 • Мнения: 6 492
Нямах абсолютно никакви очаквания и останах с прекрасни спомени от акушерки на родилки и бебета,санитарки/една ромка Анита ме раздвижи три часа след секциото,а беше една дребна женичка 50 кг,а аз 70 Blush/ и лекари,абе 100 деца да родя все там ще отида.Хубава тема!

# 13
 • в Надежда-та
 • Мнения: 4 924
Най-гадното беше, че часовника в родилна зала и този в пред-родилна не работеше....
а и при мен, добре че имах в себе си иначе направо Crazy

# 14
 • Варна
 • Мнения: 745
много съм доволна от престоя ми в мд във Варна.толкова мили и готини акушерки не съм си и представяла,че може да има.а за условията -чисто и приятно.чак не ми се прибираше!!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт