Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 4 458
Срам и резил - за първи път посещавам този форум  Embarassed

Я подскажете някои лесни рецепти за български гозби.

На мен много са ми се прияли нашите ястия, а и си намерих желаещ да готви........  Wink   Mr. Green  Сега само трябва да предоставя рецепта  Very Happy
Цитирай


Мнения: 3 271
Мусака, гювеч, качамак, кюфтета (нашенско ли е  Thinking ) това се сещам веднага, което е лесно и бързо и поради това присъства често у нас  Wink
Цитирай

Пловдив

Мнения: 883
Пълнени чушки, пилешка яхния, стар фасул, сърми с кисело зеле или пък лозови, пататник...
Цитирай


Мнения: 4 458
Добре де, хубаво сте изброили ястията, но......  Embarassed как се готвят?  Rolling Eyes
Я пуснете линк или нещо подобно от където мога да видя рецепти.
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
http://www.omda.bg/bulg/cook/archive.htm
http://www.filibe.com/food.htm
http://mmm.hit.bg/gyuvetch.htm раzлични гювечи
http://www.rezepti.explo.de/
http://vkusnotii.hit.bg/
http://www.receptite.com/
http://www.bgcookbook.com/

А може и да потърсиш и тук във форума, има също доста бълг. рецепти.
Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 987
Аз правя някои манджи така:

Мусака::
5-6 картофа/колкото има/ нарязвам на дребни кубчета. Леко ги задушавам в малко олио. Накълцвам ситно глава лук и я задушавам заедно с 2 пакетчета/500 г кайма/. Може и червен пипер малко да се ръсне там. Тези задушавания може заедно, може поотделно. Може картофите да не ги задушаваш. В крайна сметка смесвам каймата и картофите в тавичка, посолявам, слагам 1 домат настърган, може мъничко морковче или 1 чушка също на ситно - и се пече до готовност. Накрая заливам с разбити 2 яйца в чаша кисело мляко/и прясно може/. Запичам до зачервяване. Може да се подправи с чубрица , а най-добре с магданоз.

Вместо с картофи мусака може да се прави с всичко друго - тиквички, зелен фасул, чушки, каквото се сетиш:)

Боб чорба:
Накисвам боб поне за 3--4 часа. Слагам го във вода да покрие и като заври, изхвърлям първата, после и втората вода. При третата вода/която е повече, аз пълня догоре тенджерата/ слагам нарязани 1 голям морков и сол. Ври си така до омекване на боба. Отделно задушавам глава лук на ситно, малко червен пипер и веднага след пипера 1-2 настъргани домата/може без пипер, може доматено пюре...каквото имаш/. Смесвам запръжката с боба и си ври още половин час примерно...накрая се поръсва джоджен, дивисил, чубрица......

Пълнени чушки:
250 г кайма запържвам с половин глава много ситно накълцан лук. Слагам малко червен пипер. Половин чаша ориз изплаквам добре. Запържвам го с каймата за няколко минути и добавям вода - чаша, чаша и половина. Преди да се свари, го махам от огъня, като постои с водата, оризът си поема от нея сам. подправям с малко сол, чубрица.
Докато изстива и поема водата, изтърбушвам чушките - примерно 8 за това количество плънка, може и 10, зависи колко са големи, важното е да не са разкъсани. За по-лесно се пълнят с чаена лъжичка. Ннареждам ги в тава, заливам с лъжица олио, половин чаша вода, малко доматен сок и посолявам пак. Пека на средна фурна - 180-200 градуса. Като се опече до тъмнокафяво кожичката на чушките, ги обръщамм, но не е задължително. Могат и да се варят в тенджера така напълнени, но с отворите нагоре, да не се разсипе плънката.
По същия начин се пълнят тиквички, но предварително леко бланширани. А също и хубави големи домати.
С тази плънка пълня и зелеви сърми. За лозови сърмички не слагам ккайма, но слагам стафиди и черен пипер в плънката - и малко сирене:Smile Сармите се варят в тенджера, притиснати с чиния да не се развият.

От мен това, това са най-простите рецепти, другите мами - баш кулинарки ще ти предложат още по-вкусни неща.
Цитирай

София

Мнения: 750
ПАТАТНИК
(родопско ядене)

Защото обичам всичко, направено от картофи.  Very Happy

Истината е, че в родопския край правят и двата варианта - като баница, с кора от тесто отгоре и отдолу, а по средата плънка от картофи и без тесто на сач.

Този с тестото се прави така:
2 кафени чаши вода
брашно, колкото се поеме от водата, за приготвяне на тесто
1 кг картофи
3 яйца
1 кафена чашка олио
джоджен
сол
черен пипер

Приготвяне:
Картофите се настъргват на едро ренде и се разбъркват с яйцата, смления черен пипер, стрития джоджен и сол. От тестото се разточват две дебели кори. Едната се слага в тава, обилно намазана с олио. Отгоре се разстилат картофите. Върху тях се слага другата кора и краищата се притискат.

Пататникът се полива с мазнина и се пече на сач или в силна фурна. След като се изпече от едната страна, се обръща и се пече от другата страна.


Другият вариант е по-лесен:

3-4 големи картофа
1-2 глави лук
масло
чубрица
черен пипер
сол

Ситно нарязания лук се задушава в мазнината и малко вода. Прибавят се настърганите картофи и подправките. Сместа се изсипва в тава и се пече във фурна до омекването на картофите. Накрая отгоре може да се настърже кашкавал или да се натроши сирене.

Аз издевателствам над тази рецепта като слагам и копър, магданоз и 2 яйца в сместа.


ПОСТНИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БОБ

Сварявате едър боб (от този за салата), като спазвате правилото на 4-тата вода (след всяко завиране първите три ги изхвърляте).
Нарязвате 1 голяма глава лук на ситно и я задушавате в мазнина. Добавяте боба и продължавате да пържите, като разбърквате периодично. Добавяте 2-3 равни супени лъжици доматено пюре и подправки (джоджен, дивисил, чубрица, магданоз, мащерка, риган и каквото още обичате) и сол. пържите още малко.
С тази смес пълните чушките (ако са сухи, трябва предварително да се потопят във вряла вода, за да омекнат и да се раздуят до оригиналния си размер), нареждате в тавичка, сипвате още 1-2 супени лъжици мазнина и вода, която да покрие около 1/3 от чушките. Печете.


ПОСТНИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ГЪБИ И СТАФИДИ

Запържвам 1 голяма глава лук, докато стане леко прозрачен, добавям гъбите, нарязани на кубчета, стафидите и подправки (сол, джоджен, чубрица, мащерка, риган) слагам и една супена лъжица домашно приготвена смес от смляни моркови, целина, листа и коренчета магданоз, копър и пащърнак, които се съхраняват богато осолени в стерилизирани буркани. Отделно запържвам ориз до остъкляване. Смесвам го с другата част от плънката, пълня чушките (ако са сухи, трябва предварително да се потопят във вряла вода, за да омекнат и да се раздуят до оригиналния си размер), заливам с вода и пека. Водата е пак в горното съотношение.

ОРИЗ С ПРАЗ И МАСЛИНИ

Запържвам ориза в олио, докато се "остъкли". Отделно задушавам праз, докато омекне с 1-2 шепи маслини без костилки (така ги купувам). Добавям подправки - джоджен, копър, магданоз, бял пипер и сол.
Смесвам ориза с лука и маслините в тавичка, добавям вода в съотношение 1 ч.чаша ориз / 3 ч. чаши вода + още 1/2 чаша вода и пека докато изври водата.

Това се сещам на първо четене от по-нашенските.
Цитирай

София

Мнения: 4 266
Цитат на: aylin
Срам и резил - за първи път посещавам този форум  Embarassed

Я подскажете някои лесни рецепти за български гозби.

На мен много са ми се прияли нашите ястия, а и си намерих желаещ да готви........  Wink   Mr. Green  Сега само трябва да предоставя рецепта  Very Happy


Може да провериш в http://www.bonapeti.tv/, но сега го модифицират за съжаление преди освен рецептите имаше и много хубави снимки (по няколко за ястие).

Иначе предложенията ми са любимите ми гюбечета (стават и купички от "иена глаз"):
1. Сирене по шопски
- сирене, домати и яйце
-нарежа се сиренето полива се с доматите (от консерва или нарязани и обелени на пресни) и отгоре се чуква яйцето.
2. Сирене по Македонски/Тракийски (сирене, домати, яйце, луканка, филе, пиперка/чушка)

- не давам пропорциите, защото готвя на око в зависимост от това кой какво обича - на "съкровището" го правя с по- малко сиренен, което компенсирам с мръвката Smile
- понякога и царевица съм слагала... ама тогава май  не е мнотго БГ Smile
Цитирай


Мнения: 4 458
Много благодаря за рецептите. зааринахте ме направо  Very Happy
 Сега копирам всичко и предавам на готвача да се оправя  Wink
Оххххх, нямам търпение да пробвам всичко, но май ще го даваме по-кротко, на седмица по ястие  Very Happy
А после ще пусна тема или ще се върна тук да казвам отзиви  Mr. Green
Отново благодаря за отзивчивстта.
Едно въпросче. Вие всичко това ли го готвите? В смисъл, знаете си го и си го готвите без рецепта!
Ей, ако е така, направо шапка ви свалям за майсторлъка  thumbsup
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.