Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Кой да предоставя необходимата ни информация за това какви права има бременната

Опции:

 • Мнения: 572
Това е въпрос който ме заинтересува  и бих искала вашата помощ!
Споделете какво мислите за това кои би ни помогнал най много да се запознаваме с правата и необходимостите на една бъдеща майка! Кой според Вас би  могъл да дава по ясна и изчерпателна информация за  необходимите изследвания, било то платени от здравната каса или не, и защо да се правят такива изследвания!
Благодаря предварително

# 1
 • Мнения: 1 792
ами Мейз според мен това трябва да е наблюдаващия гинеколог,защото това е човека с който се срещам най-много през бременността ми,това е човека който е най-запознат със състоянието на мен и детето и това е човека който би следвало да ми даде адекватен съвет по всяко отношение  свързано с този период от живота ми.

# 2
 • София
 • Мнения: 258
Мисля, че наблюдаващият гинеколог е човекът, който да дава тази информация. Едно, че тематично той би трябвало да е най-запознат и съответно най обективен, освен това, според развитието на бременността, която той следи, е най-логично това да е човекът, който във всеки един момент ще дава компетентни напътствия и мнения относно всички задължителни и желателни процедури, нужди, притеснения и т.н на бъдещата майка.

# 3
 • Istanbul
 • Мнения: 16
Според мен наблюдаващият гинеколог трябва да дава цялата информация около бременоста
и изследванията които са нужни.

# 4
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Да наблюдаващия гинеголог и недай си боже човек да попадне на некадърник или в не настроение лекар. Защото човек се учи докато е жив, но за съжаление никой не пита патилото, защото мисли, че нещо такова лошо не би му се случило. А раждането е също от огромно значение за развитието на човек. Профилактиката също, но колко много народ знаем, които казват - Е аз дори на лекар не съм ходила по време на бремеността. Е да ама има неразминали се, които съжаляват, че не са взели още едно мнение по време на бремеността. А има и такива взели мерки, но напразно, защото са разчитали например на името на лекаря. И Мейз за съжаление не можеш да вкараш "акъл" на някой, че поначало да родиш дете отговорността на днешно време започва още от 2-3 месеца преди забременяването до пълнолетие на детето. Че не само има безотговорност при родители, лекари, а има и при учители, депотати и т.н. За съжаление никой не може да да вкара в релси един живот.


Дори листовки да се раздават, много бъдещи родители дори не биха ги прочели. Затова, ако някой пита да отговаряме, но за съжаление както се казва - Всеки е ковач на съдбата си - а аз добавям - зависещ и от случайноте неща, които могат да се случат на човек.

# 5
 • София
 • Мнения: 247
Аз също мисля, че наблюдаващият гинеколог трябва да ни информира за всичко, не само за необходимите изследвания, но и за всичко свързано с бременността, като хранене, спорт и т.н. Разбира се трябва да има и специализирани телевизионни предавания, където да се обяснява на жените нуждата от определени изследвания още преди да забременеят.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 43
Може би наистина е гинекологът. Но не трябва ли да го има все пак някъде написано какви изследвания трябва да правим, а трябва да разчитаме на гинеколога? Аз например изобщо не съм доволна от моя и почти само за това мисля. Регистрирана съм в МД Варна и всеки път като ходя на консултации се връщам адски разочарована!!!  Cry
В повечето случаи когато вляза при него и почна да задавам въпроси ми се отговаря супер лаконично и едва ли не - това не е за тебе, остави на мен. Поне така аз го разбирам отговора. Принудих се да звънна на регистратурата от вкъщи да питам кога се прави фетална морфология и от отговора разбрах, че досега е трябвало да ми направят. А моя лекар и думичка не ми е казал. Да не говорим, че имах проблеми в четвърти месец - отлепване на плацентата и като го питах дали не трябва да ходя по-често, той ми вика: "Не е необходимо". След 2 дни пак бях в болницата! А съм ПЛАТЕНО там. Не минавам по здравната каса. Въобще... нямам думи.
И сега се озъртам къде да ходя на друго място и се притеснявам как да им кажа, че не искам да раждам там. А пък от друга страна от там трябва да ми издават болничните до раждането.  newsm78

# 7
 • СОФИЯ
 • Мнения: 84
Явно нова трябва да е наблюдаващия гинеколог.Той наистина знае най-добре състоянието на майката и плода
Аз нали се оплаквах от моя,когато получих силното сърцебиене и ми беше нужен кардиолог и ендокринолог.
Отидох си при личната лекарка защото не знаех,че след като тя ми е дала талон номер 3 "Майчино здравеопазване",с него гинеколога на който си го дал,избрал за наблюдаващ те поема изцяло независимо какво ти се случва по време на бременността.
Та личната лекарка и тя не можа да ми даде талони с диагноза бременност,защото от здр.каса ще я глобят.
Смили се тя над мене,защото ме бяха разкарвали за деня 3 пъти от единия до другия край на София.Писа ми талон с други диагнози.

Когато казах на гинеколога,че той е задължен да ме следи защото оплакванията са ми настъпили по време на бременността,значи е от това,а не съм от преди със сърдечни проблеми.Той каза,че съм тъпа и проста да вярвам на всеки.Да слушам само него.ТОЙ СЕ ЗАНИМАВАЛ С НОРМАЛНИ БРЕМЕННИ   Shocked Със заболяванията при личната да хода.За него ЖК е само мерене на тегло и кръвно и когато му скимне УЗ
Накрая отидох в здравната каса,да питам кой е прав и кой не.Личната лекарка или гинеколога.
Оказа се

ЧЕ ГИНЕКОЛОГА Е ДЛЪЖЕН ДА СЛЕДИ БРЕМЕННОСТТА И ВСИЧКИ ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БРЕМЕННАТА,КАКТО И ДА Я ИЗПРАЩА НА СПЕЦИАЛИСТИ-КАРДИОЛОГ,ЕНДОКРИНОЛОГ,ПУЛМОЛОГ,НЕФРОЛОГ И ДР.
КАКТО ДА Й ПУСКА ИЗСЛЕД.ПОКРИВАЩИ ЗДРАВНАТА КАСА,А С ДОПЪЛНИТ.ЗАБОЛЯВАНИЯ И ИЗСЛЕДВАНИЯ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО
.

Изследванията по каса мисля ,че са дадени на 1-ва страничка с линк.

И което ми казаха от здравната каса да предам на въпросния гинеколог е че ако даваните му талони не ги използва по предназначение и ги пази или продава на близки и по-заможни,ще му бъдат намелени като бройка,щом е само за нормални бременни.
Ако не ме обслужи по закон ,ще го глобят.
Ако се преместя при друг,ще го глобят
При още едно оплакване от друг пациент има някакви наказания.
От тогава се държи мило с мен ,за да не се преместя при друг.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 168
Браво Oncheto! Супер си - в тази наша мила родна страна действа закона на джунглата - ако не си корав и не тъпчеш,тебе ще те тъпчат!
Аз все пак си мисля,че това инфо и всички необходими талони и направления и т.н.може би трябва да ги движи личния лекар - защото ако си избереш гинеколог,който е супер специалист,но не работи по здравна каса? Трябва ли да се откажеш от него,за да отидеш при някой по ЗК?Затова мисля,че гинекологът решава за състоянието на бременната и е отговорен да я насочва,но документацията трябва да излиза от личните лекари след насока от гинеколога и личния лекар също трябва да бъде отговорен за състоянието на бременната!!!Защото една жена е бременна средно 18 месеца през живота си ,но през останалото време е пациент на личния лекар,той трябва добре да познава нея и здравословното и състояние,което неизбежно дава отражение върху състоянието и по време на бременност!Моята лична лекарка просто умря от радост че ще отивам да ме следят в частна болница-МД- Варна- и се изкефи,защото за нея това означаваше ,че няма хич да я притеснявам за болнични най-вече и други неща - "те ще си те поемат изцяло"!Подла змия - а съм и пациент отдавна и съм диспансеризирана заради щит жлеза ,т.е. за мен тя взема допълнителни парички от касата!

# 9
 • София - Дианабад
 • Мнения: 642
Смятам, че това трябва да е наблюдаващият гинеколог.
Тук обаче се преплитат интереси и много лекари спестяват доста неща - изследвания, прегледи...

# 10
 • Варна
 • Мнения: 43
Браво Oncheto!!!   bouquet Евала!

Аз попаднах в почти същата ситуация. На 12.12. постъпих в болница МД-Варна с кръвотечение и се оказа, че няма кой да ми пусне направление за хоспитализация. От болницата ми казаха, че понеже съм се регистрирала платено, не можели да ми пуснат по здравната каса, а личния лекар е бил длъжен. А пък личния лекар /аз въобще не му бях казала, че съм бременна/ като вдигна един скандал защо не съм му казала, той за кво плащал на акушерка и че понеже той не знаел, че съм бременна, нямало как да ми даде такова направление - лекарите от МД били длъжни. Той не можел да поеме такава отговорност. Обадих се на гинеколога си от МД и той ми вика, че личния лекар е бил длъжен да ми го даде. И така 3 пъти се мотахме от личния лекар до МД и накрая ми пуснаха от МД. Не можах да разбера какво стана, защото и без това ми беше доста тежко положението, но мислех да звънна да попитам Здравната каса кой е прав и кой е крив.
Сега от Oncheto разбирам, че гинекологът е бил длъжен, но аз за всеки случай ще проверя пак, щото ме е страх, ако реша да раждам на друго място да не би личният лекар пак да не поиска да ми даде направление #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 11
 • у дома
 • Мнения: 961
Смятам, че това трябва да е наблюдаващият гинеколог.
Тук обаче се преплитат интереси и много лекари спестяват доста неща - изследвания, прегледи...
И аз така мисля.

# 12
 • София
 • Мнения: 445
Смятам, че това трябва да е наблюдаващият гинеколог.
Тук обаче се преплитат интереси и много лекари спестяват доста неща - изследвания, прегледи...

Да не говорим,че като разбра,че съм била на фетална морфология се нацупи.А за какво ли,като той не прави такава?Като попитам нещо ми казва,че не можел да отделя по 15 мин на всяка жена.Само веднъж ми е мерил кръвното,но килцата винаги.Аз и вкъщи си имам кантар Rolling Eyes
Да не говорим,че изобщо не видя отлепването,заради което лежах в болница и пих 3 месеца лекарства.Понякога се шегувам с мъжът ми,че ако не му бях казала,че съм бременна при първото посещение,така и нямаше да разбере.Ходя при него заради изследванията по Здравна каса,иначе посещавам и гинеколог на частно и съм много доволна.

# 13
 • Пазарджик
 • Мнения: 60
Смятам, че това трябва да е наблюдаващият гинеколог.
Тук обаче се преплитат интереси и много лекари спестяват доста неща - изследвания, прегледи...


Ако те не ни информират за тези важни неща кой?!?

# 14
Според мен от "Училището за бъдещи майки".Не са пристрастни,а са компетентни.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт