КАФЯВА ЗАХАР

  • 3 250
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 163
Дайте инфо за кафявата захар. Доста се шуми около нея а си нямам на идея какво й е приложението и полезността. Едни я възхваляват а други не. Кажете вие какво знаете за нея, използвате ли я и в какви рецепти? Замества ли обикновенната захар?

# 1
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Кафявата захар е бяла захар (захароза) с прибавена в нея меласа. Това я прави малко по-полезна, защото освен празни калории съдържа и малко хранителни вещества. Аз лично предпочитам фруктозата.

# 2
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Кафявата захар е не рафинирана захар.В зависимост от това през колко рафинации преминава зависи и белотата и чистотата на захарта.Може да се използва по същия начин както и бялата,на мен лично ми е по-вкусна кафявата.

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 6 932
Аз съм чувала, че кафявата е нерафинирана захар, т.е. по-малко обработена от бялата и съответно съдържаща полезни вещества. Ползвам я за кафето си. По- малко сладка е ,  има лек аромат на карамел, цената е като на бялата х 2.5

# 4
  • Мнения: 5 255
Ще Ви цитирам какво пише на етикета на захарта, която купувам.
"КАФЯВА ЗАХАР
Качествена характеристика:
Съдържание на захароза мин.90%
Кафявата захар съдържа естествена миризма и вкус на захарно цвекло.
Поради физиологичното действие на микро и макро елементите на цвеклото консумацията и е по-здравословна от бялата захар.
Препоръчва се за кремове, цветни сладкиши, други храни и напитки и кафе.
Условия за съхранение: Да се съхранява в затворена опаковка, за да не изсъхва".
Купувам от Унгарската кафява захар. Има я в BILLA.

# 5
  • Мнения: 5 255
Цитат на: Karen
има лек аромат на карамел

Навярно купуваш от бялата захар с примес на карамел  Thinking .
Аз също се бях полъгала по нея, но няма нищо общо с тази, за която съм писала по-горе.
Бих казала, че миризмата е неприятна  Sick , но на вкус е ОК  Wink

# 6
  • Мнения: X
Ами ето от мен една малко странна рецепта с кафява захар.
Готвила съм я няколко пъти, става вкусно.

Свински пържолки 500-600 грама (леко начукани, осолени, опиперени )се нареждат на йенска тава, на дъното на която сме сложили 1-2 глави лук нарязан на кръгчета и полят с 2-3 супени лъжици олио.
Върху пържолките се посипват 2 чаени лъжички кафява захар, 2 лъжици кетчуп и 2 супени лъжици лимонов сок.Пече се 30-45 минути на 200 градуса. (опитва се дали е омекнало месото и дали се е запекло добре).
Върви с всякаква не много подправена гарнитура (картофено пюре, варен ориз, варени моркови, броколи....).

# 7
  • Мнения: 398
Истинската кафява захар няма примес от карамел. Нарича се Demerara. Тази, която е с примес е съвсем леко кафява, докато Demerara-та е по-тъмна.

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 6 932
Ами купувам я от Била, сега ще видя какво пише.
Произведена от "Захарни заводи Горна Оряховица" , какво е? БЯла с примеси или нормална кафява захар?

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Цитат на: Karen
Ами купувам я от Била, сега ще видя какво пише.
Произведена от "Захарни заводи Горна Оряховица" , какво е? БЯла с примеси или нормална кафява захар?


Бяла, оцветена и ароматизирана. Истинската кафява захар е мокра, на ситни кристали и с много остра миризма.

# 10
  • Мнения: 1 737
Тая на Горна оряховица е пълно менте! Рафинирана бяла захар с добавки... То самото рафиниране обезмисля всичко. Истинската кафява захар е мокра, мирише странно (само преди разтваряне), не рафинирана и струва към 3 лв и нещо за 500 г.

# 11
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Има няколко вида кафява захар,в зависимост от това дали е минала през рафинация.Мократа и лепкава е само с частично рафиниранa,но има и такава която е на "зрънца"(като бялата,но е кафява),тя също е кафява,но е минала през едно рафиниране.Не знам каква е тази на Горна Оряховица,но е възможно да е от втория вид.

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 6 932
на кристали е, но е влажна и се втвърдява на буца.

# 13
  • Мнения: 163
Добре, нахъсих се и ще си купя кафява захар, но съвсем се обърках, как да позная истинската. Има ли в Метро или в Пикадили от нея и каква марка. Може би трябва да се ориентирам по цената или и тя не е критерий?

# 14
  • Мнения: 1 737
Гледай да е мокра и да не е българска.

# 15
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
И къде е логиката да е по-скъпа от рафинираната, след като един вид е спестена 1 процедура от обработката?!?! Thinking Мисълта ми е за всичките такива здравословни неща - пълнозърнести брашна и хлябове, ето и нерафинираната захар....Май надписа "здравословно" надува цената,а  Embarassed Много ме е яд  #2gunfire  #Sniper

# 16
  • Мнения: 1 541
Цитат на: anomalia
И къде е логиката да е по-скъпа от рафинираната, след като един вид е спестена 1 процедура от обработката?!?! Thinking Мисълта ми е за всичките такива здравословни неща - пълнозърнести брашна и хлябове, ето и нерафинираната захар....Май надписа "здравословно" надува цената,а Embarassed Много ме е яд #2gunfire


За жалост това наблюдение е адски вярно  Imp Ако искаш да се храниш добре ти трябват солидни финансови възможности! Въпреки, че в повечето случаи здраводловните продукти са с доста по- ниска производителска цена от тези, в които е вложен допълнителен труд, но на пазара нещата се променят....извиват ти ръцете и после "хората не се били хранили правилно и за това този или онзи проблем!"  Imp  Imp  Imp

# 17
  • София
  • Мнения: 1 544
Цитат на: Karen
на кристали е, но е влажна и се втвърдява на буца.
Това е истинската, трябва да е малко влажна. А цената е около 2,5-3,00 лв.за 500гр. Тая от 1,40от Горна Оряховица е боядисана.

# 18
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Цитат на: me4eto
 Въпреки, че в повечето случаи здраводловните продукти са с доста по- ниска производителска цена от тези, в които е вложен допълнителен труд, но на пазара нещата се променят....


Така е,но и добива на екологично чистите храни е доста по-малък Wink,колкото до кафявата захар,тя също минава през обработка.

# 19
  • Мнения: 1 541
Цитат на: teopr
Така е,но и добива на екологично чистите храни е доста по-малък Wink


 Stuck Out Tongue Мдаааа, но кой каза, че те СА екологично чисти   33uu Тук например си има здравословни храни, които не са чак толкова по- скъпи и си има отделно тяхното прословуто ОРГАНИК, което вече си е наистина уж екологично! А като си бях в България последния път никъде не видях да пише, че е отглеждана продукцията еди как си  #2gunfire Само "по цената ще го познаете", което не е много оправдано.

# 20
  • Мнения: 398
Взех една, която казват, че е истинска Demerara, но пък не се слепва.

Общи условия

Активация на акаунт