Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Бял боб в гювеч

  • 10 фев. 2008, 14:48 ч.
  • Преглеждания  24 788  Мнения  19  Онлайн  1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 458
З а тези които обичат а пък и тези които не обичат боб също ще го харесат.Рецептата е сладната:бобът се накисва 24 часа в студена вода,следтова леко се сварява.след това се прехвърля в пръстен гювеч и ме се прибавят 2-3 глави лук една голяма глава чесън моркови нарязани на дребно и червени и чушчици на ситно нарязани,после му слагам олио и подправки7чубрица или риган или мащерка.Доливам малко водичка и слагам във фурната на 200 градуса около 2 часа.надявам се да ви хареса.Рецептата е от лелята на мъжа ми.Ако някой си я познае искрено се извинявам.  chef

Реклама
# 1
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Много хитро, не съм правила в гювеч, тези дни се гласях за боб, така че ще опитам по този начин. Имам шарен, родопски. Предполагам, че това няма да е проблем...  Thinking

# 2
  • Bourgas
  • Мнения: 1 440
И аз го правя по тази технология...последно сложих обаче люта чушка от буркан...Стана чудесно Peace

# 3
  • софия
  • Мнения: 46
Блонди,не само че ще стане,но ще стане невероятен  Peace аз готвя само такъв боб,много го обичаме и го приготвям също в гювеч,но слагам и домати или дом.пюре.
Идеята на Нарина за лютата  чушка също е много добра,за тези които ядат люто   bouquet

# 4
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Мерги, мерси  Simple Smile

# 5
  • Варна
  • Мнения: 1 440
А ако му сложите и наденичка или ребърца в гювеча , да не му е самотно на боба Joy , ще стане още по-прекрасен.  chef

# 6
  • Мнения: 3 110
Аз ако боба ми е шарен, прибавям и една шепа маслинки след като го сложа в гювеча да се запича Peace

# 7
  • Мнения: 1 087
Към всичко изброено, ако прибавите и кисели краставички става супер! А през този сезон заменям лука с праз, става доста по-ароматно. Peace

# 8
  • БГ-изток
  • Мнения: 764
дали няма да стане направо в гювеча,без предварително варене,че ме мързи.В гърне става,пък то гювеча не е ли същото?

# 9
  • Мнения: 3 110
Приготвяла съм боб и по двата начина - и направо в гювеча и след предварително варене - става еднакво вкусно!

# 10
  • Ruse
  • Мнения: 36
а колко точно малко е предварителното варене във време, и ако се сложи доматено пюре и сол няма ли да не се довари и бобеца да дрънка

# 11
  • Мнения: 3 110
а колко точно малко е предварителното варене във време, и ако се сложи доматено пюре и сол няма ли да не се довари и бобеца да дрънка
Когато не варя боба предварително, в гювеча слагам всичко, включително и доматите и солта и го варя на 100 градуса във фурната цяла вечер. Става мозък!

# 12
  • Монтана
  • Мнения: 679
И аз днес правих боб в гювеч /за първи път/. Стана много вкусен.  Heart Eyes Само че не го варих предварително и киснах доста по-кратко. Сега ще ви кажа как го направих.

Накиснах го към 10 сутинта. Към 4 следобяд изхвърлих водата и го сложих в гювеча заедно с нарязани 2 домата, 1 голяма глава лук, няколко чушки - различни на цвят, 1 чаена лъжица червен пипер, 1/2 ч.чаша олио, сол на вкус и джоджен. Забравих да кажа - бобът е около 500 грама /гювечът ми не е голям/. Захлупвам с капака и като заври намалям - важното е огънят да е слаб. Ако е необходимо, доливам с гореща вода. За 2 часа някъде бобът беше готов и омекнал, а зърната бяха останали съвсем цели. Ако трябваше да го варя сигурно щеше да ми отнеме поне двойно повече време и със сигурност щеше да се смие. Напоследък не случвам на боб. Обаче смятам отсега нататък да го правя винаги в гювеч!  Grinning

# 13
  • Мнения: 3 110
dixi, ako сложиш вътре в гювеча и едно джоланче резултата е поразителен - мнооого вкусно става.

# 14
  • Монтана
  • Мнения: 679
Simple Smile Ами да, само че днес идеята беше да ядем нещо постничко. Стига толкова мръвки!  Laughing

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт