Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

DE

Мнения: 4 615
Ето как се прави родопски клин - стъпка по стъпка в снимки. Рецептите които давам са от бабите ми, като уговорката е, че те не ползваха тефлонов тиган, а печаха клина в тави върху старовремски готварски печки с дърва. Възможно е клина да се изпече и във фурна, но не става с хрупкава коричка. Също така бабите ми сами си точеха корите, а аз ползвам готови.
Клина е събирателно понятие за типичните родопски баници. Плънки за клин има различни, аз по-долу давам няколко варианта на плънки. Сега направих и снимах клин с фиде.

Необходими продукти за клин в голям тефлонов тиган:
2 чаени чаши полусварено фиде (около 3 чаши несварено фиде)
2 яйца
200 гр. сирене
масло
олио
сол (ако сиренето не е солено)
готови кори за баница, за който не може да точи.


1. Фидето се сварява до полуготовност в подсолена вода. Изцежда се и докато е горещо се слагат 2  супени лъжици масло да се разтопи в него. Натрошаваме вътре сиренето, добавяме яйцата и разбъркваме добре.


2. На дъното на тефлоновия тиган сипваме 1-2 супени лъжици олио, омазняваме добре дъното и стените на тигана. Слагаме една голяма домашно точена кора или няколко готови фини кори, така че краищата им да излизат извън стените на тигана.


3. Сипваме плънката и разстиламе добре, леко притискаме да се оформи добре и по стените на тигана.


4. Слагаме отгоре друга кора (или няколко готови кори) и завиваме добре с долните краища. Може да се сипят 1-2 лъжици олио отгоре. Печем на котлона  на умерена степен (аз пека на степен 5 от масимална 9) до хубаво зачервяване на долната кора.


5. Обръщаме клина върху голяма чиния, поднос, капак. После приплъзваме обратно в тигана, за да се опече и  другата страна.


6. След изпичането може клина да се намаже с масло. Оставя се да поистине. Поднася се с кисело мляко или айрян.





Други плънки за  родопски клин (проготовлението е същото) :

1. Класическата плънка за клин
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
3 чаши полу-сварен ориз
3 яйца
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен и черен пипер.

2. Плънка за клин с ´биле´ (така казват бабите ми)
3-4 чаши нарязана на средно зеления (спанак е най-добре, става и с лапад, киселец, зелен лук)
1-2 чаши полу-сварен ориз
3 яйца
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен  пипер.


3. Плънка за клин с яйца
3-4 яйца
1 чаша сирене
малко сода за хляб
2 супени лъжици брашно

4. Плънка за клин-тиквеник
3 чаши нарязана на ситни кубчета тиква
половин чаша олио
половин чаша захар
канела
може и орехи

« Последна редакция: нд, 10 фев 2008, 16:49 от Сбъдваща мечти »
Цитирай

DE

Мнения: 4 615
Що не се виждат снимките? Извинявам се, сега ще проверя къде е грешката.
Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
Браво за  рецептите, но пише, че има снимки а снимки... липсват  newsm78
Аз съм наполовина родопчанка и ми е любопитна всяка подобна рецепта!


/////////
 
Вече има снимки! Hug
« Последна редакция: нд, 10 фев 2008, 22:45 от pazzza »
Цитирай

DE

Мнения: 4 615
Оправих снимките.
Цитирай


Мнения: 7 473
Изглежда превъзходно Crazy
Благодаря за снимките   bouquet
Цитирай


Мнения: 105
Ау, изглежда много вкусно  Blush
Цитирай

под кривата круша

Мнения: 282
Малиии, страшна си, много вкусно изглежда! Ще го пробвам, че нали съм чепеларска снаха newsm03. Ами за други родопски ястия имаш ли такива семейни рецепти?
Цитирай

DE

Мнения: 4 615
Снимала съм и пататник. След малко ще го постна и него, ако децата ме оставят да го опиша и кача снимките.
Цитирай


Мнения: 1 378
Само лиги точа. Не знам вече кое по-напред и кога да правя, но това е нещо, на което трудно се устоява. Яла съм го из Родопите, ама с ориз. Мъж ми, който не е по ориза, не позна, че има ориз вътре. Мерси за рецептата   bouquet
Цитирай

у нас-на 5-ия етаж

Мнения: 216
Благодаря ти ,че сподели с нас.  bouquet  bouquet  bouquet
Цитирай

под кривата круша

Мнения: 282
Като ти остане време, пращай, Сбъдваща мечти. Пък аз като се престраша да направя клин, ще го снимам и ще ти го пратя на "лични", да не се червя пред целия форум Embarassed
Цитирай

...под липите...

Мнения: 1 064
След малко ще го захващам...после ще се похваля Wink
Сбъдваща мечти, благодаря ти, мила! Hug
Цитирай


Мнения: 1 645
Изглежда прекрасно  Crazy,уф как ме е яд че не го видях по рано този клин .
Миналата година ядохме в едно заведение и все се канех да експериментирам ,но така и не рискувах.
Благодаря,още утре ще се пробвам да направя.
Цитирай

Popovo, Bulgaria

Мнения: 493
страхотно изглежда, ще се пробва рецептата
Цитирай

софия

Мнения: 2 140
Яла съм го с ориз,но това просто не е за изпускане.Ще трябва да пробваме тази чудна рецептичка. Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора