«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 2 √ости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 90 отговора

DE

ћнени€: 2 933
ѕататника е типично родопско €стие. »ма разни варианти в зависимост от населеното м€сто, аз ще дам рецептата на моите баби. ƒано снимките помогнат, ако решите да опитате да си направите пататник в къщи.

ѕродукти:
700-800 грама картофи
3 €йца
малка глава кромид
джоджен (гьозум) - сух или пресен
сол
олио, масло
по желание- сирене и/или кашкавал - 100 гр.


1.  артофите и лука се настъргват на едро ренде. јко пуснат много сок, картофите леко се остав€т да се поизцед€т. —месват се с €йцата и се объркват добре, по желание се слага сирене и кашкавал (в оригиналната рецепта е без т€х, но ние така обичаме) пак настъргани на ренде, посол€ва се на вкус, слага се щедро и джоджен.

2. ¬ тефлонов тиган се слагат 2 супени лъжици олио и се омазн€ва добре. —лагаме 2-3 готови фини кори или една домашно точена кора, така че краищата да излизат извън тигана.

3. –азпредел€ме добре плънката и притискаме леко към стените на тигана, за да се оформи.

4. —лагаме отгоре н€колко кори и завиваме добре с краищата на долните кори. ѕечем под капак на умерен котлон (аз пека на степен 5 от 9 максимум).

5.  ато се зачерви добре отдолу, обръщаме пататника върху чини€, поднос, капак. ѕосле приплъзваме обратно, за да се опече и от другата страна. “о€ път печем без капак, за да стане хрупкава коричката. —лед като стане готов, намазваме отгоре с масло и остав€ме да поизстине.
јз го попрепекох пататника на снимката, но така ни е най-вкусен.


÷итирай


ћнени€: 7 473
» това  изглежда много апетитно Crazy Crazy bouquet
÷итирай

...под липите...

ћнени€: 1 064
» него ще пробвам Crazy –одопски€т клин вече се пече Smile
÷итирай

BG

ћнени€: 1 666
“ова ще се пробва задължително -  bouquet за рецептата - изглежда чудесно!
÷итирай

при палмите и алигаторите,FL

ћнени€: 865
јз имам питанка, без €йца дали ще се получи.ћъжо е фен на картофите, но не €де €йца, тази рецепа ще му хареса  ако успе€ да € спретна без €йцата.
÷итирай

DE

ћнени€: 2 933
Ѕи тр€бвало. ѕомн€ че като дете по време на пости сме €ли и постен пататник, без €йца и масло. ѕостни€ само ще стане по-ронлив, плънката н€ма да е толкова стегната.
ћоже би е по-добре да го направиш в по-малък съд, за да е по-лесно обръщането и да не се разпука и разтроши.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 580
ј задължително ли се пече на котлон?
Ќ€мам такъв гол€м тиган с капак и се чуд€ дали н€ма да стане направо във фурната да се изпече, без да се обръща?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 602
Ѕлагодар€ за рецептата, ще го пробвам bouquet ѕо наши€ край бабите не прав€т такива неща.
÷итирай


ћнени€: 1 418
–ецептата изглежда лесна и мисл€, че ще стане вкусно. «адължително ще пробвам, защото много обичам пататник, а мъжо от последни€т път на Ѕоровец, когато €дохме един много вкусен, не спира да ме дрънка да му направ€.

»мам само един въпрос, може ли това да се направи на фурна, вместо на тиган?
÷итирай
≈ това ще се направи задължително. ѕреди н€колко години €дохме такова нещо в „епеларе и после вс€ка вечер си го поръчвахме пак и пак.
“ам ни го поднесоха с кисело мл€ко с малко копър и сол, супер вкусоти€.
ј жената го беше направила с домашни кори, каза че ги прави:
“опла вода, 1 белтък, щипка сол и брашно. ƒа стане меко тесто, което отпочива малко и после се дели на две топки, потап€т се в топла мазнина и се дърпат по тавата.  аза че дърпа корите, а не ги точи.
Ѕеше печено на фурна.
÷итирай

—вищов

ћнени€: 360
 »зглежда страхоно. » аз да питам на фурна ще стане ли  newsm78
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 994
»зглежда страхоно. » аз да питам на фурна ще стане ли  newsm78
—тава,става...јз така прав€ с ц€л пакет кори вид патаник.2 кори,мазнина,–ед плънка,2 листа,мазнина,плънка 2 листа....(като тиквеник,ама с картофи и разни ми ти там подправки)
« ѕоследна редакци€: пн, 11 фев 2008, 11:47 от TheNMaster »
÷итирай

у нас-на 5-и€ етаж

ћнени€: 216
» това ще се пробва.
÷итирай

DE

ћнени€: 2 933
—тава да се пече и във фурна. ќригиналната рецепта обаче е да се пече на котлон. “ака става и по-вкусен, по-хрупкав.  ато н€мате големи тигани, направете го в малки, един пататник - една порци€. Ќа фурна аз лично не го обичам.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 994
—тава да се пече и във фурна. ќригиналната рецепта обаче е да се пече на котлон. “ака става и по-вкусен, по-хрупкав.  ато н€мате големи тигани, направете го в малки, един пататник - една порци€. Ќа фурна аз лично не го обичам.
Aaaaa,това е важно уточнение  bouquet «начи ще очакваме по-добър вкус и резултат.....ќще утре ще го спретна както си казала и ще се отчета  Hug
÷итирай
0 ѕотребители и 2 √ости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 90 отговора