Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 90 отговора
Пататника е типично родопско ястие. Има разни варианти в зависимост от населеното място, аз ще дам рецептата на моите баби. Дано снимките помогнат, ако решите да опитате да си направите пататник в къщи.

Продукти:
700-800 грама картофи
3 яйца
малка глава кромид
джоджен (гьозум) - сух или пресен
сол
олио, масло
по желание- сирене и/или кашкавал - 100 гр.


1. Картофите и лука се настъргват на едро ренде. Ако пуснат много сок, картофите леко се оставят да се поизцедят. Смесват се с яйцата и се объркват добре, по желание се слага сирене и кашкавал (в оригиналната рецепта е без тях, но ние така обичаме) пак настъргани на ренде, посолява се на вкус, слага се щедро и джоджен.

2. В тефлонов тиган се слагат 2 супени лъжици олио и се омазнява добре. Слагаме 2-3 готови фини кори или една домашно точена кора, така че краищата да излизат извън тигана.

3. Разпределяме добре плънката и притискаме леко към стените на тигана, за да се оформи.

4. Слагаме отгоре няколко кори и завиваме добре с краищата на долните кори. Печем под капак на умерен котлон (аз пека на степен 5 от 9 максимум).

5. Като се зачерви добре отдолу, обръщаме пататника върху чиния, поднос, капак. После приплъзваме обратно, за да се опече и от другата страна. Тоя път печем без капак, за да стане хрупкава коричката. След като стане готов, намазваме отгоре с масло и оставяме да поизстине.
Аз го попрепекох пататника на снимката, но така ни е най-вкусен.


Цитирай


И това  изглежда много апетитно Crazy Crazy bouquet
Цитирай


И него ще пробвам Crazy Родопският клин вече се пече Smile
Цитирай


Това ще се пробва задължително -  bouquet за рецептата - изглежда чудесно!
Цитирай


Аз имам питанка, без яйца дали ще се получи.Мъжо е фен на картофите, но не яде яйца, тази рецепа ще му хареса  ако успея да я спретна без яйцата.
Цитирай


Би трябвало. Помня че като дете по време на пости сме яли и постен пататник, без яйца и масло. Постния само ще стане по-ронлив, плънката няма да е толкова стегната.
Може би е по-добре да го направиш в по-малък съд, за да е по-лесно обръщането и да не се разпука и разтроши.
Цитирай


А задължително ли се пече на котлон?
Нямам такъв голям тиган с капак и се чудя дали няма да стане направо във фурната да се изпече, без да се обръща?
Цитирай


Благодаря за рецептата, ще го пробвам bouquet По нашия край бабите не правят такива неща.
Цитирай


Рецептата изглежда лесна и мисля, че ще стане вкусно. Задължително ще пробвам, защото много обичам пататник, а мъжо от последният път на Боровец, когато ядохме един много вкусен, не спира да ме дрънка да му направя.

Имам само един въпрос, може ли това да се направи на фурна, вместо на тиган?
Цитирай


Е това ще се направи задължително. Преди няколко години ядохме такова нещо в Чепеларе и после всяка вечер си го поръчвахме пак и пак.
Там ни го поднесоха с кисело мляко с малко копър и сол, супер вкусотия.
А жената го беше направила с домашни кори, каза че ги прави:
Топла вода, 1 белтък, щипка сол и брашно. Да стане меко тесто, което отпочива малко и после се дели на две топки, потапят се в топла мазнина и се дърпат по тавата. Каза че дърпа корите, а не ги точи.
Беше печено на фурна.
Цитирай


 Изглежда страхоно. И аз да питам на фурна ще стане ли  newsm78
Цитирай


Изглежда страхоно. И аз да питам на фурна ще стане ли  newsm78
Става,става...Аз така правя с цял пакет кори вид патаник.2 кори,мазнина,Ред плънка,2 листа,мазнина,плънка 2 листа....(като тиквеник,ама с картофи и разни ми ти там подправки)
« Последна редакция: Пон., 11 Февр. 2008, 11:47 от TheNMaster »
Цитирай


И това ще се пробва.
Цитирай


Става да се пече и във фурна. Оригиналната рецепта обаче е да се пече на котлон. Така става и по-вкусен, по-хрупкав. Като нямате големи тигани, направете го в малки, един пататник - една порция. На фурна аз лично не го обичам.
Цитирай


Става да се пече и във фурна. Оригиналната рецепта обаче е да се пече на котлон. Така става и по-вкусен, по-хрупкав. Като нямате големи тигани, направете го в малки, един пататник - една порция. На фурна аз лично не го обичам.
Aaaaa,това е важно уточнение  bouquet Значи ще очакваме по-добър вкус и резултат.....Още утре ще го спретна както си казала и ще се отчета  Hug
Цитирай


1-14 от 90 отговора