Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

На шестото небе

Мнения: 1 197
Фантастично свинско филе:
1кг-свински филе нарязано на пъжоли,200мл.бяло вино
100гр.шунка,200гр.гъби,3яйца,2домата
2гл.лук,50гр.масло,2с.л брашно,100гр.олио
черен пипер,сол,чубрица и кашкавал за поръсване
приготвяне
Пържолите се овалват в брашно,нареждат се в тавичка,предварително намаслена и с бялото вино .И се запичат до почти пълна готовност.
Плънката се приготвя като се запържват нарязаните на ситно домати,шунка,гъби,сварените яйца,слагате от подправките на вкус.Отгоре на пържолите се слага обилно от сместа и се настъргва с кашкавал.Пече се докато кашкавала се запече до златисто
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
Палачинки"Бохча
2свиски пържоли-се начукват,поръсват се със сол,черен пипер,потапят се в брашно и се изпържват.
400гр.кайма се запържва,после се посолява със сол,черен пипер и ситно нарязан магданоз
2парчета кашкавал по 100гр.,се панират
300гр.гъби се задушават в масло
Правим 3-4 по-големи палачинки слагаме по равно от смесите във всяка,така напълнени палачинките се завиват като бохчи,завързваме ги с конеч и се панират в смес от:
брашно,яйца и галета.Преди сервиране се маха конеча
Пиле с ювка
Продукти:4пилешки бутчета
                 250гр.юфка
                 30гр.лимонов сок,2скилитки чесън,50гр.масло,50гр.галета.царевично нишасте,       
                  бял пипер,червен пипер,сол
                   200гр.бира и 200гр вода
Пилешките бутчета се сваряват във водата,бирата и пипера.След като бутчетата омекнат се овалват в царевично брашно и галетата.
Ювката се слага в тавичка и се запича на слаба фурна,след това се залива с вотата,в която са се върили бутчетата.Отгоре се слагат бутчетата и се запичат   
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
Пикантно свинско по китайски
1кг.чисто месо от бут
2с.л брашно,3-4моркова,2червени чушки,200гр.гъби,100мл.доматено пюре,
1глава стар лук,1кафена чаша олио,соев сос,50мл червено вино,1по-люта чушка,
1с.л захар,черен пипер,сол-на вкус,дафинов лист
Приготвяне:Нарязваме месото на пържоли,начуквамв го и го нарязваме на лентички.Мариноваме го в малко сол и соев сос за 1-2часа.След като се е киснало в маринатата го изпържваме в голям тиган на силен огън,след като е готово го слагаме на кухненска хартия да се попие мазнината.В същия тиган,в който сме пържили месото запържваме морковите,лука,чушките,захарта и гъбите и другите продукти .Когато добият златист вид добавяме брашното и доматеното пюре,да се запържат малко след тях добавяме 2ч.ч. вода слагаме и месото да поври.Към края добавяме дафиновия лист за около1-2мин.и после го махнете.
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
нещо по-различно от картофи   
Картофени кифлички
1кг. картофи
500гр.пудра захар,150гр.масло,1щипка сол,
1с.л прясно мляко,2яица и мармалад за плънката
Приготвяне:Изпичете картофите заедно с обелките,след което ги обелете и пасирате
От пасираните картофи,захарта,маслото,солта,млякото и 1 жълтък замесвате тесто.Разделете го на 3-4 топки и ги разточете с дебелина3-4мм.Нарежете на квадрати в ъгъла на всяко парче се слага мармалад и се оформят кифличките,нареждат се в тава и се намазват с 1 жълтък.Пече се в умерена фурна и се поднасят наръсени със захар
Пица от картофи
1к.г. сварени картофи намачкани с малко зехтин.
За плънката;1гл.лук-на ситно,300гр-домати-обелени и нарязани,половин ч.л босилек,150гр.кашкавал,100гр.маслини,2кисели краставички.
В намазнена тава поръсена с галета се разтила половината от картофите,отгоре се слага плънката и се запечатва с другата част от картофите



Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
любимите ми салатки
Салата за ракия
Смесваме в една голяма купа:
шунка,пилешко,кашкавал,майонеза,3-4кис.краставички,половин ябълка
(Нарочно не слагам грамове защото някой не обича едно,а друго повече и може да си ги дозирате според вкуса си)
Салата"Панцанела"
1червена и зелена чушка,4-5домата,5филии хляб,3с.л зехтин,1глава червен лук,босилек(количеството е според вкуса),200гр можарела(може и свежо сирене)
За сосо:1с.л обелено слънчогледено семе,10с.лзехтин,4-5 скилитки чесън,оцет и сол на вкус
Приготвяне:От филииките хляб се правят кротони,зеленчуците се нарязват,като за салата.Сосът се приготвя като 1с.л обелено слънчогледено семе се запича на тъгана и се изсипва в купа кам него се прибавят другите продукти за соса.С половината сос се заливат кротоните,а с другата половина в салатат,след като кротоните попият соса се добавят и кротоните
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
Сладки мечти
Шоколадов кейк
100гр.лешници
50мл.мляко
120гр.брашно
3яица(разделени на белтъци и жълтъци)
1ванилия,мало ром(около 50гр.)
Всички продукти без яйцата се смесват заедно,след това към сместа се прибавят жълтъците и последни белтъжите,като се стараем да ги разбъркваме съвсем нежно.Получената смес изсипваме в намаслена и набрашнена тава и се пече на умерена фурна.
За глазурата
100гр.шоколад
30гр.масло
3-4с.л мляко
Шоколадът се разтапя на водна баня с маслото и млякото и се залива изтиналия кейк
Баклавата намама
Продукти:1пакет точени кори
                 4яйца
                 1ч.ч захар,1ч.ч орехи
                  1ч.ч  брашно,1ч ч олио
                  1бакпулвер,1канела
Яйцата,захарта,канелата,олиото,орехите,брашното се разбъркват с бакпулвера и щипка сол.
Корите се разделят на 2.Нареждаме листите и помежду им ръсим захар и олио,посредата слагаме от сместа,отгоре слагаме лист и така докато ни свършат продуктите.Режем баклавата на парчета и напръскваме с олио.Печем в не много силна фурна.
Сиропа за заливане:2ч.ч захар,3ч.ч вода и лимонена киселина или половин изчеден лимон ,с тази смес се залива вече изпечената баклава
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
Любими торти
Лимонена торта с мед
за блата:500гр.мед
                          1яйце
                           щипка сода
                           околко 200гр.брашно
за крема     
                           2пакетчета краве масло
                            250гр.захар
                            0,500мл прясно мляко
                            3с.л брашно
                            кората и сока от 1лимон
Разбиваме на пяна яйцето с меда и заедно с брашното и содата замесваме тесто.Разделя се на 4-ри части и от всяка се пече блат.
За крема:смесваме брашното с малко мляко и слагаме на слаб огън,бъркайки постоянно добавяме и останалото мляко,когато сместа се сгъсти слагаме разтопеното масло.След това добавяме лим.кора и сока.
 Мажем всеки блат с крема и слепваме,получената торта намазваме пак с крема    
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
Торта с киви
За блата:
2ч. ч брашно,3яйца
1ч. ч захар,1к.ч гриз
1ч. ч кисело мляко,1ч. ч смлени орехи
 1к.ч .олио,1бакпулвер,1ванилия

За крема:   1 пакет масло
                   2 пакет сметана на прах
                   1ч.ч пудра захар
                   6 кивита
Разбиваме яйцата и захарта на пяна,постепенно добавяме олиото,после киселото мляко и брашното смесено с бакпулвера и ванилията.От тестото печем 2 блата,след като всеки блат се опече режем всеки на 2(така се получават 4-ри блата.
Крема се приготвя като маслото се разбива на пяна заедно с пудрата захар и с 1 пакет сметаната,която се разбива предварително.Пасираме кивитата и ги прибавяме към сместа.
Другият пакет сметана сищо се разбив.Блатоветв се мажат последователно като редуваме само сметана и крема с киви   
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
Сладкиш от ягоди
1пак бишкоти
4с.л сладко от ягоди
6целувки
100мл.сладко вино
500гр.пресни ягоди
за гарниране:цели ягоди,нарязани бадеми,

за ваниливия крем:
500мл.прясно мляко,3 жълтъка,2с.л. брашно,4с.л.захар,2 ванилии
Кремът приготвяте като размиете брашното в половината мляко и после добавяме другата половина.Прибавяме захарта и разбитите жълтъци и варите на слаб огън,накрая добавяте и ванилията
Нареждаме бишкотите по стените на стъклена купа,намазвате с сладкото.Поръсвате снатрошените целувки и напръскваме с вино.Напълваме купата с ягоди,заливате с крема.
Сладкиша трябва да престои в хладилника за 3 часа.Декорираме с ягоди и нарязаните бадеми
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
Сладоледена торта
продукти
500гр. сладолед
3 круши от компот(може и ананас)
половин ч.ч захар
1литър вода
100гр.орехи
500гр сладка сметана
1 ванилия
Обелваме и махаме семките на крушите,след което ги нарязваме на филийки,сваряваме захарен сироп и ги слагаме в него,докато още ври.Изваждаме ги да се охладят.
Половината от сладоледа намачкваме и слагаме във подходяща форма.
Отгоре нареждаме ред круши и наръсваме с орехи и намазваме с разбитата част от разбитата сметана.След това пак ред круши,орехи и сметана ,така докато свършат.Най отгоре намазваме останалия сладолед.Поставяме в хладилника да стегне.Преди сервиране формата се потапя в гореща вода и се обръща в чиния.
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
нещо за закуска
Баничките на мама
1пак. финни точени кори
300гр. кашкавал
300гр.кренвирши
3 яйца,олио за пържене
Корите се разрязват на 4-ри,от кашкавала, кренвиршите и яйцата павим плънка.Слагаме от плънката върху парчетата кори,навиваме на ролца и пържим
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
       Свинско със сини сливи

Това е една много приятна рецепта,която знам от бабата на мъжа ми .Може да се приготви както с пресни така и със сушени сини сливи.
За мен лично със сушени сини сливи е много по-вкусно.

3-4 средни глави лук
200 гр.сушени сини сливи(с или без костилките)
400-450гр.свинско
1-2 домата
2с.л олио
1ч.л.червен пипер
черен пипер и сол на вкус,чубрица и мащерка по желание.

Сливите се заливат със студена вода и се оставят да престоят докато набъбнат.
Лука се задушава в олио и малко вода,добавя се месото, към края се добавя и червеният пипер залива се с 1ч.ч вода ,в която са киснали сливите .
Добавят се и сините сливи(цели),посолява се и се оставя да заври,малко преди ястието да е готово се добавят доматите обелени и нарязани на дребно и подправките.
Така изглежда самото ястие



Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
Пълнозърнести гризки

270гр.вода
1ч.л мед
2ч.л сол
1с.л трици
4с.л зехтин(олио)
500гр пълнозърнесто брашно
1 пак.суха мая
По желание може да се настърже малко кашкавал в сместа,да се добавят подправки,(чубрица и чесън на прах много отиват на тези гризини).
приготвяне
В топлата вода разтваряме сухата мая и меда,оставяме да престои 10-15мин.След това добавяме останалите продукти солта,мазнината,брашното,(ако ще слагаме подправки слагаме и тях).
От замесеното тесто оформяме причици или разточваме и изрязване такива.Пече се в тавичка постлана с хартия за печене на 200гр. около 15мин.

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.