Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 3 736
Почти винаги, когато правя зеленчукова супа и сложа червено цвекло забелязвам, че то остава твърдо, дори и след като всички останали продукти вече са се сварили.
Дали няма някаква хитринка?! Или пък става някаква реакция с някои от другите зеленчуци, които не му позволяват да се свари добре, напр. домат!?
Яла съм супа от замразени зеленчуци и там цвеклото си е нормално меко.
Цитирай


Мнения: 494
 Забелязала съм същото. Прясното цвекло го задушавам предварително почти до готовност. Чак тогава започвам да готвя супата.Всички други зеленчуци, които аз слагам в зеленчуковата супа се сваряват много по-бързо. Нямам обаче наблюдения за замразените зеленчуци-не съм правила супа от такива, в чийто състав да има цвекло.
Цитирай

София

Мнения: 9 130
Просто се сварява по-трудно от другите зеленчуци. На мене не ми пречи, и сурово ми е вкусно Embarassed
Цитирай

под звездите

Мнения: 3 438
Просто се сварява по-трудно от другите зеленчуци.
Peace Затова го задушавам предварително.
Цитирай

София

Мнения: 1 933
Аз като бях в Молдова се научих да правя борш. Цвеклото се слага настъргано на ренде. Слагам го червено, ядем го безцветно Rolling Eyes Първо си помислих, че купувам някакво цвекло-менте, после обаче колешките ми казаха, че го слагат на края, когато всички зеленчуци саготови и го варят малко, така цветът му се запазва. Значи не му е нужна дълга топлинна обработка. Зависи от вкуса все пак, на някои им мирише на пръст и не могат да го ядат. Друг вариант е да се свари цяло, после се обелва, реже се на кубчета и се слага в супата или се замразява и се ползва по-късно.
Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 987
на цвеклото наистина не му е нужно дълго варене, яде се и сурово. Когато го варя в микровълнова, му трябват 15тина минути на 600 W.

Доматът пречи на всички зеленчуци да се сварят, стяга ги, затова го слагам възможно най-късно.

а какви са рецептите с цвекло?
Цитирай

София

Мнения: 3 736
shoshi, полезно!   bouquet
тити, и аз слагам домата винаги към края, но пак цвеклото дрънчи, на мен не ми пречи, но.. ще пробвам съветите да го настържа следващия път.
Иначе рецепти не мога да дам други и ние го ядем предимно сурово, настъргано на салата с моркови, ряпа, орехи, чесън.. каквото ми хрумне. Но Юлиана не иска и да го опита в такъв вид и затова се опитвам да й го пробутам сготвено, но явно и в двата варианта нещо я смущава.. цветът ли, вкусът ли.. Smile Като беше по-малка и пасирах супите го ядеше, но вече сме с претенции. Smile
Цитирай


Мнения: 198
Червеното цвекло го сварявам на глави, като във водата слагам 1-2 суп. л. оцет.Така не се обезцветява.После го обелвам,нарязвам на кубчета и го слагам във фризера.Като ми потрябва,вадя една торбичка и го слагам в супата.Но не най накрая,може би 10-15 мин. преди да изключа котлона.Запазва си цвета и е мекичко.
Цитирай

София

Мнения: 9 130
а какви са рецептите с цвекло?
Ами боршът е най-вкусната супа, която съм яла някога Crazy Обаче забравих откъде взимах рецептата, не беше оттук. В най-общи линии е супа със зеле, цвекло и други дребни зеленчуци/каквото и да сложиш няма да сбъркаш/, сланина и някакво месо - аз ги замених с топлинно обработен бекон, парченца кренвирши и подправки - мисля, че целина и магданоз. Не се застройва, но при сервирането, се слага лъжичка заквасена сметана. Играчката идва от това, че всички продукти предварително се врътват на тиган за 1-2 минутки. Но пък става егати супата Crazy
Цитирай


Мнения: 198
Борша е много лесна супа много бързо се приготвя.Сварява се месото,за предпочитане е телешко,нарязано на дребни кубчета.Прибавя се нарязаното като за салата прясно зеле,картофи също на кубчета,моркови,сол.Вари се докато омекнат всички продукти.Запържва се лук,домати,червен пипер няколко минути .Изсипва се в тенджерата при останалите продукти.Добавя се червеното цвекло и нарязан на дребно кирвиз.Ври още 10-15 мин.Сервира се със заквасена сметана или кисело мляко.         Да ви е сладко Laughing
Цитирай

София - вече Люлин :)

Мнения: 183
Аз пък борша го правя така:
Сварявам месото, за предпочитане телешко както АникаБ е писала на дребни кубчета. Прибавям настърганото или на лентички нарязано цвекло и моркови, след като поомекнат малко добавям лука и зелето и накрая добавям картофите нарязани на едри кубчета. В отделна тенджерка задушавам моркови и цвекло, след като се задушат добавям домати от консерва, но предварително ги пасирам и оставям известно време да поври, след което го прибавям към супата. Десетина минути преди да махна супата от котлона слагам ситно нарязан чесън. Най накрая се слагат подправки - черен пипер, малко чубрица и мнооооооооого копър. Сервира се със заквасена сметана. Вкъщи всички си я хапват с голям апетит. Бон апети!!!
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Борш

Червеното цвекло се обелва и измива и се сварява до омекване във вода, подкиселена с оцет. След това се нарязва на ленти.
Киселото зеле се изтисква, нарязва се на дребно и се задушава. Нарязва се на сламки.
Морковите, лукът, корените от магданоз и целина се нарязват на много тънки ленти с ренде (аз имам ренде на Факелман.)
Картофите се нарязват на дребни кубчета.
В кипяща вода се поставият морковите, цвеклото, зелето, лукът, корените от магданоз и целина, картофите, граховите зърна. Добавят се 2-3 лъжици консервирани домати и няколко зърна чер пипер.
Оставя се да поври.
Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 987
4 различни рецепти за борш  newsm78

и всички звучат вкусно Smile аз съм правила нещо като борш, де, ама не съм задушавала нищо поотделно.
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Ами не го обичам тоя борш заради зелето беееееееееее..............  Sad
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.