Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 фев. 2008, 09:20 ч.

Отново въпрос за жълтеницата

  • 1 859
  • 2
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 82
   Д-р Слънчева, вие сте един невероятен човек. Винаги отговаряте доста изчерпателно на нашите въпроси, затова ще ви помоля отново за съвет. Дъщеричката ми е вече сравнително голяма, но въпроса относно жълтеницата, която изкара като бебе напоследък много ме заинтригува, прочитайки вашите отговори на тази тема. Моля да ми кажете дали преди две години правилно сме постъпили или е имало и по-благоприятен вариант за решение на проблема. Ето и историята:

   На третия ден, когато ни изписаха от родилното дъщеря ми прояви признаци на жълтеница - пожълтя и лицето, но ни изписаха. След като тя стана на 40 дни и жълтеницата все още не беше минала, а и беше доста силна майка ми уреди среща с лекар от детската хематология (в сградата на ИСУЛ) и на 41 ден и взеха кръв, резултата : Общ билирубин - 302 ммол/л, директен - 23 ммол/л. Казаха да спрем кърменето до следващия път, когато ще вземат кръв и минахме на адаптирано мляко. На 46 дни резултатите показаха : общ билирубин - 201 ммол/л, директен - 15 ммол/л. Тогава окончателно казаха, че жълтеницата е кърмаческа и да преустановим кърменето окончателно. Това за мен беше ужасно при условие, че тя за 40 дни наддаде около 1.300 кг, а аз имах достатъчно кърма, като дори след хранене изцеждах доста количество кърма. Но все пак щом лекарите така бяха преценили се примирих. На 52 дни вече общия билирубин - 106ммол/л, директен - 12 ммол/л. Направихме още една контрола и тя показа общ билирубин - 42.5ммол/л, директен - 22 ммол/л. Заключението беше, че най вероятно има синдром на Жилбер, какъвто имам и аз, наследен от баща ми и доказан. Това също съобщих на лекарите, но те казаха, че било рано за изводи ако не преустановя кърменето окончателно, а ме и стреснаха, че понякога от високия билирубин можело да се изпадне в чернодробна кома Cry . Това окончателно ме отказа от кърменето.

   Извинете за дългите обяснения, но ви моля да коментирате, дали все пак не бих могла да продължа с кърменето и подходящо лечение или фото/фито терапия (не зная точното наименование). Този въпрос не ми дава мира, откакто прочетох много ваши мнения за жълтеницата, а и при условие, че аз съм с Жилбер, ако имам и друго дете (надявам се скоро  Grinning) да зная как да процедирам и да не правя грешки поне по отношение на кърменето.
Благодаря предварително.

# 1
  • Мнения: 5 760
Вече е минало доста време оттогава и не си заслужава тревогите.
Разбира се, че е било възможно да продължите кърменето. То не влияе на синдрома на Жилбир- т.е. не би могло да засили жълтеницата. При този синдром обикновено се дават малки дози фенобарбитал за около 1 седмица и жълтеницата намалява и изчезва. това е и начина за докад(зване- чисто имперично. Във Вашия случай имате и все пак наследственост, което би трябвала по-бърза да насочи към тази диагноза. Сама знаете, че при някои вирусни заболявания или медикаменти може да се получи отново лека хемолиза и пожълтяване.

# 2
  • София
  • Мнения: 82
Д-р Слънчева от все сърце ви благоодаря за отговора и дано винаги бъдете така отзивчива  Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт