Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Чухте ли за това, знаете ли какво се пита в задачата и интересува ли ви?
 Призовавам, всички бургазлии да се присъединят и да кажат НЕ на замърсяването на Бургаския залив. Да, вярно е, че нещата са поставени като "след дъжд качулка", но нека изразим позицията си и да покажем, че правителството води политика срещу народа и държавата си.
Повече от 30 години Бургас се обгазява от Нефтохима (сегашния Лукойл Нефтохим). Откакто е продаден на руснаците не се инвестира нито стотинка в подобряване на екологичната среда в региона. Бургас е водещ по брой деца родени с увреждания. Бургас държи рекорд по заболели на ендокринната система. Всяка вечер, докато града спи се изпускат газове.
Юни месец се преместихме в Бургас отново и тъй като бяхме отвикнали на бургаския "чист въздух", всяка вечер се събуждах по едно и също време от миризмата на газове от завода.
Не ни стига това, а сега посегнаха и на залива ни. Буй? Защо буй? Защо преди да подпишат отговорните не попрочетоха малко статистика, за да видят риска и броя на аварии от подобни платформи. Има нефтено пристанище. Така и така ни продадоха, нека да изискат инвестиции и да го модернизират, обезопасят и използват за целта.
Да, референдума е от никакво значение. Волята на народа няма да промени вече подписаните споразумени и договори, но нека всички, които милеем за града си, да им покажем, че ни пука и че сме против.

http://www.obstina-bourgas.org/info.php?id=552&cat_parent=0

Моля, прочетете инфо от посочените линкове. Ето ви малък цитата, за тези, които нямат време да се ровят:

"Планирано е буйовете да бъдат разположени на места с подходяща дълбочина, където могат да газят танкери с капацитет 150 000 и дори 300 000 тона. Разтоварването става, като корабът се приближава до буя и чрез 250-300 метра дълги шлангове подава нефта към него с дебит 10 000 тона за час. При вълнение и при човешки грешки, каквито историята е доказала, че са неизбежни, съществува реална опасност от аварии и разлив. Самите буйове тежат по 70-80 тона и плават над водата, а нови шлангове водят от тях към тръбопровода на дъното. Реална опасност от повреди има и за тази подводна част от системата.
Стана ясно, че според световната практика за почистване на тези шлангове и за поддръжка на буйовете се прави отделно малко нефтено пристанище, така че не е изключено такова да се появи и някъде по черноморския бряг.
Иван Иванов припомни, без да го коментира, случай от 3 декември 1992 г., когато във водите край Ла Коруня в Испания се разливат 60 000 тона нефт, въпреки че градът е бил един от най-подготвените в техническо отношение да не допусне подобна екокатастрофа.
От презентацията се разбра, че най-голямата опасност не е един потенциален разлив в морето, а достигането на петното до брега. Ако не бъде почистен в течно състояние и стигне до брега, 1 тон нефт се превръща в 10 тона замърсено вещество, свързвайки се с пясък, почва и други дребни частици.
Иван Иванов съобщи, че по силата на споразумението с България, след влизане в експлоатация на тръбопровода, нашата държава ще печели около 70 евроцента на тон преминал нефт, докато тон от суровината струва днес на световните пазари около 770 долара, с тенденция след 10 години да поскъпне с още 200 долара за тон. "

http://www.bourgas.org/news-category-39-bg.html

http://dnevnik.bg/show/?storyid=458298

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 1 032
Ох, болна тема. Напълно подкрепям мнението ти и все още мъъъничко се надявам да ни се размине. Имам усещането, че на този референдум избирателната активност ще е рекордно висока.
Сега се сещам и нещо смущаващо. Бургас е част от една доста активна сеизмична плоча. Когато беше голямото земетресение в Турция, тук ни разтресе доста сериозно. Преди 3 години също имаше осезаемо земетресение. Чудя се какво ще стане с петролопровода и залива ако това земетресение от 1997 се повтори.

# 2
 • Мнения: 953
Аз ще гласувам и дано има кой да ни чуе.
Ще унищожат не само Бургас  но и цялото Черно море, то е затворено море и ако има разлив, то той ще засегне всички не само Бургас.

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 143
Подкрепям горните мнения и ще гласувам, дано да има резултат!  Praynig

# 4
 • Мнения: 373
И аз ще гласувам против изграждането на нефтопровода. Дано има някакъв ефект. Унишожиха бреговата ивица със строежи сега и морето искат да унищожат.

# 5
 • у нас
 • Мнения: 3 067
Тази петиция и инфо по въпроса съм го пуснала още вчера в Бургаската тема, но една от мамите й било криво и изписа неща, които не можах да разбера какъв е смисъла им. После да не се вайкат защо е такъв нашия залив.  Hug Всеки сам решава  Peace

Последна редакция: ср, 13 фев 2008, 20:50 от Sinara

# 6
 • Мнения: 214
И аз ще гласувам против изграждането на нефтопровода. Дано има някакъв ефект.
Никакъв ефект няма да има и никой няма да чуе гласът ви. Каза го Станишев. Вече е решено на държавно равнище и никакви местни референдуми не могат да повлияят на решението взето в София. Все пак Бургас е подчинен на централната власт в София и не може да взима самостоятелни решения за национални обекти. Бургас не е независима провинция или самостоятелен щат за да може да взема самостоятелни решения. Отделете се от България и ще можете да си правите каквито искате референдуми ...

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 1 032
...Бургас не е независима провинция или самостоятелен щат за да може да взема самостоятелни решения. Отделете се от България и ще можете да си правите каквито искате референдуми ...

Ми да ти кажа тази идея ми става все по- симпатична. На година Бургас внася в държавната хазна над 170 млн лева, което е в пъти повече от това, което страната ни ще печели от петролопровода. Под формата на субсидии и средства по делегирани бюджети в Бургас се връщат по- малко от 40 млн лева. Нали се сещаш, че не ми е никак приятно да плащам на някакъв ояден политик, за да ме прецаква? Този залив не е само на нас, които живеем в Бургас. Един нефетн разлив ще унищожи цялото крайбрежие. Така че утре ако стане някаква авария, ще има да си спомняте с умиление и за Иракли, и за малките плажчета край Созопол.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 843
Цитирам Борето
Никакъв ефект няма да има и никой няма да чуе гласът ви. Каза го Станишев. Вече е решено на държавно равнище и никакви местни референдуми не могат да повлияят на решението взето в София. Все пак Бургас е подчинен на централната власт в София и не може да взима самостоятелни решения за национални обекти. Бургас не е независима провинция или самостоятелен щат за да може да взема самостоятелни решения. Отделете се от България и ще можете да си правите каквито искате референдуми ...
------------------------------
     Борето до някъде е прав.    Нещата ще станат., така както са планирани      Иначе,  какво пречи да изместят нещата на юг или на север от Бургас... на километри и то ще се намерят общински терени. / има ли такива, които да не са частни..и това е проблем./ Което   аз бих направила, ако планирах газопровод.  Но понеже не познавам инфраструктурата,  масивите и прочие знайни и незнайни подробности,нито договорки  - нямам мнение. / Предполагам, че хората с газопровода вече са се сетили   и това е единствената опция/
 
    Идеята има ли позитиви за  самия Бургас?  каквито и да е..  някакви поне.
 

# 9
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Никакъв ефект няма да има и никой няма да чуе гласът ви.

Да, за жалост вота на бургазлии няма да промени вече подписаните спогодби, но в момента борбата ни е тези неща да се случват прецизно и екологично съобразено. И без това ни продадоха твърде евтино  Twisted Evil. Референдумът е за това дали да има буй или нефтено пристанище.

# 10
 • Мнения: 373
Все пак Бургас е подчинен на централната власт в София и не може да взима самостоятелни решения за национални обекти. Бургас не е независима провинция или самостоятелен щат за да може да взема самостоятелни решения
Ами то и за това Бургас няма да получи нищо от тази сделка. А държавата ще печели едва 1/1000 от цената на петрола.
Същевременно нефтеното пристанище край Росенец няма да се използва рационално.  Close

# 11
 • Мнения: 1 813
Днес мина петиция в училище. Една госпожа като я видя е бутна и каза "Юридически няма стойност, решението е взето и договорът е подписа. Няма смисъл" . Момичето,което я носеше си тръгна.  Rolling Eyes

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 1 032
Ами това не е точно така. Договорът все още не е ратифициран от парламента. Даже и един от зам. министрите от МРРБ- Калин Рогачев каза в Бургас, че петролопроводът може и да не се построи ако не отговаря на необходимите изисквания. Трябва да се мине и ОВОС, което е по закон. Така че не всичко е загубено. Що се отнася до печалбите на Бургас- навремето идеята беше трите страни по проекта Русия, България и Гърция да имат по равен дял от 33%. Обаче Серьожката Станишев реши да подари нашия дял срещу смешната транзитна такса от 70 евроцента на тон. И една от любимите ми черешки на тортата (щото тази торта е с много екстри)- част от тръбата ще минава през Странджа и за да се намалят рисковете от пожар при евентуална авария ще бъде премахната растителността на разтояние от по 100 метра от двете страни на тръбите. С една дума ще се изсече една просека широка 200 метра и дълга незнам си колко километра в планина, която е природен парк и има уникални растителни видове.

# 13
 • BE, 2260
 • Мнения: 5 540
Подкрепям протестите срещу петролопровода и вече до гуша ми е дошло от замърсителите на нашия град. Не ни стигат Лукойл, Кроношпан, а сега и това.
Всеки бургазлия знае как мирише нощем въздуха над града заради вредните емисии, които чудно защо се отделят от Лукойл предимно НОЩЕМ.
Не мога да разбера как продължаваме да търпим замърсяването на въздуха, а сега заплашват да замърсят и водата ни.
Също така не проумявам как инвестиралите милиарди евро по Черноморието оставят един такъв проект да постави под заплаха инвестициите им. Та нали това са същите тези управляващи - знаем ги добре кои са - които взеха решението и за петролопровода.

Силно се надявам повече бургазлии да излязат в неделя и да гласуват. Но честно казано, имам едно съмнение, че повечето ще ги домързи или пък им е безразлично или им липсва гражданско съзнание /поради простата причина, че не са дотам граждани/.

Ето и един линк: http://www.bgbui.com/#c5

# 14
 • Мнения: 8 469
Унишожиха бреговата ивица със строежи сега и морето искат да унищожат.

ми що не се вдигнахте тогава, против ужасното неспиращо строителство, съсипващо и бреговата ивица и целия национален отрасъл туризъм, който беше сравнително добре развит още от соц времената?
и позволи ме да те поправя - морето е вече унищожено от изливащите се в него отпадни води от същите тези хотели, които съсипват бреговата ивица. не съм чула някъде да има пречиствателна станция построена, някой да е чувал?
и още нещо - стига сте скачали така като някой се опитва да ви манипулира с разни "екологични" мотиви. "опазването на природата" и въобще екологията по цял свят служат на нечии политически интереси. зад които политически интереси стоят икономически.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт