Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 10 861
Не зная как точно да озаглавя темата, затова извинете ме за заглавието, това измислих в бързината.

Става въпрос за следното:
Имам дъщеря на 5 години. Забелязах, още от към 2-рата й годинка, че прави нещо странно, когато заспива. Слага мечето си /с което спи/ м/у краката, тя е обърната по корем и с таза започва да се търка в него, извършвайки едни такива движения нагоре - надолу, наподобявайки секс. Не знам как да го обясня, така че да си го представите. През това време тя винаги е завита и внимателно се крие от мен. Всичко това продължава около 4-5 мин. след което тя е почервеняла, изтощена, изхвърля мечето на земята и доволно заспива. Влизала съм инцидентно, заварвала съм я така, тя спира на мига. Отваряла съм тихо вратата на детската стая - това винаги го прави при заспиване. Разбира се, когато беше по-малка не се криеше от мен, а с времето започна да се крие. Днес отново я видях, случайно и вече сериозно се притеснявам. Дали това може да е някаква начална форма на мастурбация? Към ден днешен - може би, все пак тя е на 5 г., но прави това нещо както споменах някъде от 2 - 2,5 годишна.
Какъв е вашият опит? Имате ли подобни случки с децата си и това нормално ли е?
Ще се консултирам и с педиатърката, макар че едва ли ще ми отговори компетентно, нямам й вяра.
Моля за вашите мнения и коментари, защото наистина съм сериозно притеснена вече.

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Чувала съм, че момченца го правят това, но за момиченце не бях чувала.  Дано някой да сподели опит.

# 2
 • Мнения: 342
Ами честно казано за първи път чувам за подобно нещо.Доколкото разбирам от написаното тя заспива сама в стаята,защо не опиташ да стоиш до нея докато заспи,да и разкажеш приказка и да не и даваш мечето.А всъщност най-добре да  поговориш с педиатъра или с психолог ако трябва.

# 3
 • София
 • Мнения: 10 861
Ами честно казано за първи път чувам за подобно нещо.Доколкото разбирам от написаното тя заспива сама в стаята,защо не опиташ да стоиш до нея докато заспи,да и разкажеш приказка и да не и даваш мечето.А всъщност най-добре да  поговориш с педиатъра или с психолог ако трябва.

Да, стояла съм с нея в стаята и когато съм там, дали аз или друг възрастен тя не го прави. Тъй като от малка заспива сама, когато има човек при нея и той не е легнал примерно да спи, тя не може да заспи. Просто е свикнала да заспива сама.
За мечето също сме говорили, дори съм й казвала, че на мечето не му е хубаво тя така да го "задушава", тя ми обещава че няма повече, но ето че днес отново я видях при обедният сън.
В къщи е, защото е болна, иначе ходи на градина и предполагам там не заспива по този начин, нямам представа.
Ще се консултирам наистина, но исках да чуя и опит от майки.

# 4
Дъщеря ми - също около тази възраст, преди дни ми сподели случайно, че си пъхала разни играчки в гащите. Втрещих се. Вероятно, ако я бях заварила като теб нямаше да се притесня толкова - много повече се страхувам да не се нарани, и от това че използва "помощни средства".
Чела съм, че е нормално по принцип някакъв вид мастурбация при малките деца, и психолозите го твърдят. Из архива има доста подобни теми.
Нооо, все още съм притеснена. Искам да имам правилна реакция, която да направи от детето ми едно здраво в психически, физически и сексуален смисъл момиче, а не да я травмира. Винаги съм си мислила, че ще говорим нормално и приятелски за подобни неща. Но сега при всеки опит да разговаряме усещам, че всъщност тя още е малка, възприема го като игра и започва да се смее.
Причината да пиша анонимно е, че след разговора ни относно случката, тя ме помоли да не казвам на никого. Може да е смешно, но уважавам дъщеря си от бебе и щом не иска определена проява да се свързва с нея - ще се съобразя.
Все още, обаче, не знам какво точно да направя.

# 5
 • София
 • Мнения: 10 861
също майка, благодаря ти  Hug
Твоя пост ми подейства мъъъничко успокояващо.
Все още мисля, как точно да подходя и да поговоря с нея по този въпрос.

# 6
 • Мнения: 232
Приятелката ми работи в детска градина.Преди година, две ми разказа за такъв случай- за момче и момиче на по 5 години.Те също преди обедния сън мастурбирали/всеки в леглото си, не заедно/ Наблюдавали ги няколко дена и това все се повтаряло.Накрая нейна колежка отвила одеалото и разбрали ,че момиченцето наистина мастурбира с ръка на онова място.Когато я попитали защо го прави .казала,че й е хубаво.Съобщили на майка й.Мисля, че я бяха завели на невролог/момиченцето/.Оказало се, че в къщи има някакви проблеми между родителите .. и по-нататък не се бях интересувала.Но тогава наистина ми се стори странно за момиче.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 9 702
Според мен няма нищо притеснително. Какво от това, че "мастурбира" (едва ли бих го нарекла точно така, но не се сещам за по-подходяща дума). По някое време е разбрала (сигурно случайно), че така е приятно - ето защо го прави. Виж, пъхането на играчки, наистина ми се струва опасно - там със сигурност бих си поговорила с детето и бих направила всичко възможно, за да я оттуча.

# 8
 • София
 • Мнения: 36 901
За всеки случай се консултирай с психолог. Най-малкото, ще ти даде повече информация по въпроса. Едва ли е нещо сериозно. Имам някакви спомени, че се среща при децата, но не зная колко често.

# 9
 • Мнения: 18 789
нормално е, даже имам спомени че и аз съм го правила като малка  Embarassed
майка ми е била учителка в ДГ и то по комунистическо време, когато това беше лошо и срамно, но пак знам от нея че не е необичайно и не трябва да се притесняват родителите ако си е в нормални граници- да не го прави постоянно през целия ден или пред др хора например, обикновенно отшумява след време
можеш да й намекнеш че на мечо не му е добре така и ще се счупи или че може да се нарани и да я заболи, ако толкова те притеснява
пъхането на играчки също е рисково за инфекции

# 10
Всичко, което изчетох по темата звучи успокоително. Но ето това не звучи точно така:

"Според Пиер Дако детската мастурбация може да е следствие на лош семеен климат. В ситуация на емоционален дефицит детето се чувства. нещастно и изпитва несигурност. Породилото се сексуално влечение търси обект за удовлетворението си. Желанието за изпитване на удоволствие се свързва с ограничените социални умения за общуване с представителите на другия пол. Емоционалната празнота от семейството младия човек запълва с търсене на заместител, който макар и с образа си, му създава удоволствие и комфорт. Мастурбацията в този случай се явява своеобразен бунт срещу семейната атмосфера и изчезва в момента, в който семейният климат се нормализира.
Важен момент за това е родителското отношение. Приоритетно родителите обръщат внимание на здравето на своето дете и смятат, че подобни действия го застрашават. Когато открият, че детето им мастурбира, повечето родители, страхувайки се от “страшните” й последици, вземат спешни мерки. В тях включват: забрани, заплахи, засрамване, присмех, понякога – физически наказания. Подобно поведение те свързват с желанието си детето им да прекрати “срамните си занимания”, като му се внуши чувство за вина, разкаяние и “угризения на съвестта”. Тези методи, според родителите, трябва да доведат до прекратяване на мастурбацията. Като резултат обаче, тъй като детето в повечето случаи не може да се откаже от “порока”, се стига до действително заболяване. Детето става емоционално лабилно и често изпада в депресия. Променя Аз-образа си и започва да се възприема като болно от неизлечима, срамна болест, която ще го доведе до ужасен край или ще израстне като недостоен за уважението човек. Чрез подобни морални оценки младия човек  развива неувереност в себе си, страх от чуждото мнение и мнителност относно оценките на другите хора. Подобна нагласа по-късно при реализиране на първия полов контакт може да доведе до неуспехи, водещи нерядко до импотентност или фригидност. "

Семейният климат е нормален, няма кризи нито с нея, нито с другите членове. Така, че мога да са надявам, да е нормален интерес за възрастта. Разговорът ми беше единствено в посока нараняване. Не съм й заклеймявала действията. Обяснявах само, че това е опасно, че трябва да се пази, по същия начин, по който пази очите си или лицето си от нараняване. Ако се повтори, обаче ще потърся специалист със сигурност.

# 11
 • Мнения: 146
Моите деца още не са мастурбирали, или поне не в мое присъствие.
Няма нищо странно в това и не трябва да се казва на децата, че това е лошо и не бива да го правят.
Щом им доставя удоволствие и не е опасно за живота им - нека се пипат мъничетата. Това си е тяхната сексуалност изразена в най-ранна възраст.

# 12
 • София
 • Мнения: 200
Консултирай се със специалист. Според мен е мъничка, но всяко правило има изключения. Дано да намериш правилното обяснение и разрешение на проблема.

# 13
 • София
 • Мнения: 10 861
Мда, наистина цитата на Дако дава все пак някаква насока.
Да, няма нищо притеснително в това, но както казах дъщеря ми го прави от много малка.
Преди малко поговорих с нея, тя открито ми сподели, че на мечето нищо няма да му стане, защото е играчка и че на нея й е хубаво на "оттам, където пишкам". Даже ми каза и аз да пробвам, че ще ми хареса Grinning

Все още не мога да избия притеснението от главата си.

# 14
 • Мнения: 18 789
ами добре е само да й обясниш че много хора имат такива забавления, вкл и ти, но се прави насаме и за предпочитане със стриктна хигиена, както и че не е много добре да се обсъжда с чужди хора
иначе не виждам какво толкова те притеснява, нормален интерес към тялото и искрена по детски , че й харесва
в никакъв случай не й внушавай че е лошо и не й забранявай, както и избягвай да обръщаш прекалено внимание на това

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт