Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 821
става дума за 2-3 годишни кърмачета, които явно се лутат - ще се отбия ли  сега или няма да се отбия???

много ми се ще синът да се отбие сам скоро, но по редица причини (най-вече за да не ревнува от сестричката си), не съм аз активната страна и го чакам сам да се накуми.

има дни, в които се сеща веднъж да суче, дори е имало някои дни, в които пропуска (малко са засега), най-често си иска по два пъти на ден (не е свързано пряко със съня му), има дни, в които иска и по-начесто.

опитвам се да му отклонявам вниманието от сукането с примамливи игри заедно, гушкането като алтернатива на сукането не му се нрави, но иначе си е много гушлив.

имате ли идеи какво още мога да направя, за да подпомогна деликатно процеса на естествено отбиване или просто се иска да се въоръжа с търпение и това е?

предварително благодаря! помагали сте ми неведнъж, що се отнася до кърмене и захранване  Hug

# 1
 • Мнения: 378
Аз също кърмех в тандем - отбих ги едновременно. Големичкото беше на две години и осем месеца, малкото - на една година и три месеца. Поради това ,че големичкото искаше да суче, дори беше по- пристрастено от малкото. Иначе не виждам как ще стане - освен да кърмите по-дълго и заедно да ги отбиете, или да кърмите бебето, без да вижда по-голямото.
Все пак зависи от детето - бихте могли да отлагате сукането за вечерта, за другия ден и отбиването да стане постепенно...

Последна редакция: пт, 15 фев 2008, 18:53 от Милли

# 2
 • Варна
 • Мнения: 2 616
Далеч сме още от отбиване, но се записвам да следя темата.

# 3
 • В заешката дупка
 • Мнения: 2 979
И на мен ми се иска големият да се отбие вече. Акушерката обаче не ми даде много надежда. Каза, че е малко вероятно да се отбие сам преди брат му да го направи. На всичкото отгоре той не суче само по 2-3 пъти на ден. Онзи ден броях - 7 пъти за 5 часа! Мъникът суче по-малко от него. ooooh!

И аз търся идеи за плавно, ако не отбиване, поне намаляване на кърменията. Залъгването и разсейването почти не действат. Просто отлагат за малко във времето. Не съм ли наоколо - проблем няма. Види ли ме - това е първата му работа. Ако пък кърмя брат му - задължително трябва и него.

# 4
 • В заешката дупка
 • Мнения: 2 979
Аз също кърмех в тандем - отбих ги едновременно. Големичкото беше на две години и осем месеца, малкото - на една година и три месеца.

Мдаааа. Сериозно вече се замислям за варианта едновременно отбиване след около година. Сподели подробности. Как точно стана?

# 5
 • Мнения: 378
      Когато големичкото стана на 1 година и 2 месеца, сведохме кърменията до 2 на ден - сутрин и вечер - започнах да му замествам кърмения от 11 месеца. На 1 година и 3 месеца спрях да го кърмя сутрин -  бързо се измъквах от леглото (спеше до мен), детето ставаше и го обличах, през това време слагах да се топли мляко или вода за каша.
      Като се роди бебето, зачести пак сукането,   но се заиграваше и постепенно пак сведохме кърменията до 2 на ден - на обяд преди сън и вечер. Когато стана на 2 години, тръгна на градина до обяд - така ходи около една година. На обяд се прибирахме с бурканчетата храна - обяд и следобедна закуска. Пасирах, хранех го, кърмех понякога преди да заспи, понякога сам заспиваше изморен. После кърмех бебето. Така постепенно минахме на едно кърмене - вечер.
      На малкото започнах да му замествам кърмения на 10 - 11 месеца - първо на обяд със зеленчуково пюре , след месец - кърменето около 16 часа с каша, след това - кърменето около 10 часа - с попара или каша с плодово пюре, или кисело мляко. На 1 година и 2 месеца спрях да кърмя малкото сутрин, на 1 година и 3 месеца го отбих. Заместих последните кърмения с кисело мляко - много му харесваше. Малкото си беше с добър апетит, не толкова пристрастено и се отби леко.
     Вечер пусках касетка с детски песни, като си легнеха, намалявах осветлението, но не лягах да кърмя голямото, а сядах до тях и казвах, че ще поседя и ще си почивам. Това ни стана ритуал и за около 15 минути заспиваха. Така ги отбих.
     
     
     

Последна редакция: нд, 17 фев 2008, 15:23 от Милли

# 6
 • В заешката дупка
 • Мнения: 2 979
Благодаря, Милла, за отговора!

И големият ми син към годинка и малко доста намали кърменията, но като се роди брат му, започна много често да суче. При нас имаше и много други промени - пътуване до България и обратно, тръгване на детска грдаина, смяна на апартамента. Та и това може да е оказало влияние. Сега определено се замислям да започна отбиването на малкия когато не още толкова емоционално привързан към кърменето. Та да може и брат му да се отбие. Ще видим, де. Току виж пък се отбие преди това или оне понамали кърменията...

# 7
 • Мнения: 378
  Не би било добре според мен да се бърза с отбиването на бебето. Пък и големичките не са толкова големи - в миналото са кърмели до 3 години и повече.
  Би било добре малкото да суче поне до към годинка - за да нямате чувството някой ден, че сте отбили бебето рано заради голямото дете.

Последна редакция: сб, 16 фев 2008, 21:22 от Милли

# 8
 • София
 • Мнения: 821
благодаря за отговорите!  Crazy явно ще се чака!!! дано е скоро! успех и на вас, мами!

# 9
 • София
 • Мнения: 507
При нас каката се отби много лесно. Бяха останали 2 кърмения за приспиване - на обяд и вечер. Като се роди бебка и дойде повече мляко, тя започна вместо да се приспива, да суче за "наяждане" Mr. Green и после да се разиграва с нови сили. 
Основното ми улеснение за лесно заспиване вече не действаше и реших, да я пробвам.
Голям плюс беше, че с удоволствие се изживяваше като КАКА! Като поиска "тити" й обяснявах, как каките могат да папкат черешки и солетки, а бебетата не могат. И тя си хрупаше солети и череши с гордост.
Няколко дни така, след 2 седмици не се сещаше дори да поиска.

И всичко това при положение, че се гледаме сами и бебка я кърмя (на поискване) всеки път пред кака й. На 1г и 10м беше.

# 10
 • В заешката дупка
 • Мнения: 2 979
  Не би било добре според мен да се бърза с отбиването на бебето. Пък и големичките не са толкова големи - в миналото са кърмели до 3 години и повече.
  Би било добре малкото да суче поне до към годинка - за да нямате чувството някой ден, че сте отбили бебето рано заради голямото дете.

 Grinning Блгодаря за загрижеността! Ни най-малко не ме притеснява дългото кърмене само по себе си. Достатъчно материал съм изчела, пък и интуицията ми си казва думата. Това, което ме кара да се замисля по въпроса, е фактът, че от известно време кърменето (на по-големия ми син) ми носи повече негативни  отколкото положителни емоции и усещания, включително и физически дискомфорт и болка. Надявам се все пак нещата да се поуспокоят за една година, да започне да суче по-нарядко, а и в момента провеждаме мерки за отучване от нощното кърмене (с успех за сега), защото със сигурност малкия няма да го отбивам преди годинката, та имам време за надежда.  А ара75 току що я подсили. Mr. Green

# 11
 • Мнения: 378
 Да добавя още, че след като спрях кърменето, имаше период от около 10 - 15 дни, в който пак на някое от кърмачетата му се искаше да суче - тогава пак съм давала да цокнат малко (3 - 4 минути). Така всичко стана по-плавно.  Д-р Спок също съветва в книгата си, да се дава на детето съвсем кратко да суче - около 1 - 2 минути - ако майката почувствува гърдите си напрегнати след отбиването. С това съвсем кратко кърмене не се стимулира образуването на нова кърма, само се облекчава напрежението.
 След отбиването може да се почуствувате тъжни - това все пак е един вид раздяла. Пиша ви това, за да не се тревожите.
 Но до тогава имате време. Желая ви търпение, здраве, леко кърмене,  и здрави и щастливи дечица!

Последна редакция: нд, 17 фев 2008, 16:20 от Милли

# 12
 • в пространството на любовта
 • Мнения: 1 734
Моята мома тръгна вчера на детска градина и въпреки че я взех по-раничко, към 16.00 часа, през нощта не ме остави да спя от сучене. Наваксването по този начин ме притеснява. Така може би ще се отдалечим от момента на отбиване, а бяхме сравнително(или относително) близко.
Не знам как точно мога да подпомогна естествения процес на отбиване, но това което понякога проработва, а понякога не, е именно насочването на вниманието другаде. Зимата - малко трудничко, всички играчки й бяха омръзнали до болка. Но сега с настъпването на пролетта, само да й свирна че тръгваме навънка зарязва абсолютно всичко, включително и циците. Гледам да използвам това, колкото мога.
Ако знаете и други методи, споделайте моля, много ми е актуалнна тази тема точно в момента.  Grinning

# 13
 • Мнения: 378
 Детската градина е все пак новост за детето, кърменето му дава сигурност. Нормално е да суче по-често вечер, нощем - няма за какво да се притеснявате.
 Като свикне добре, може да намалите кърменията. Ще се разхождате, ще отлагате за по-късно. После някой път няма да се кърмите и вечер... И така става -  постепенно...

# 14
 • Русе
 • Мнения: 20
Честно да ви кажа аз доста подпомагах естественното отбиване. Започнах да ограничавам кърменето навън, но пък в къщи си наваксвахме. Откакто се затопли и сме повече навън започнахме доста да се измаряме и в къщи се забаламосвахме и вече от 5 дена не се кърмим, но пък аз изпаднах в голяма депресия  Cry знаех че ще ми е трудно но не очквах чак толкова. newsm78
И понякога така ми се иска да и дам да си цокне, но ме  е страх да не би нещо да се е прецакала кърмата.....нзнм доста е тежко (за майката) това с отбиването.
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт