Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 фев. 2008, 07:15 ч.

Дванадесет пози за кърмене

 • 6 753
 • 10
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
ДВАНАДЕСЕТ ПОЗИ ЗА КЪРМЕНЕ

Автор: Ксения Соловей, консултант по лактация

През първите дни, седмици, а понякога и месеци, малките бебета се стремят да бъдат до гърдите на мама колкото се може повече и е важно кърмещата майка да не се уморява при такива чести и продължителни кърмения. Затова тази статия е посветена на един важен момент – позите, в които на майката ще й бъде най-удобно да храни детето. Известно е, че колкото по-удобно се е наместила мама, толкова по-ефективно ще премине храненето – дребосъчето ще успее добре да се разположи на гърдите (разбира се, не без помощта на майка си) и млякото ще тече свободно. Това означава и че детето ще успее по-бързо да се нахрани.
   
Когато се наглася за кърмене, на майката ще й потрябват няколко възглавници, които тя може да подложи под бебето или под гърба си, за да е в удобна позиция в процеса на хранене. За някои майки е по-удобно да използват подпора за краката (пробвайте да вкарвате в употреба подръчни средства – обърнат леген, картонена кутия и т.н.)
Добре ще е, ако край вас има приятно четиво – бебето може дълго да не пуска гърдата, а с хубава книжка кърменето няма да е уморително.
Имайте подръка и вода – може да ожаднеете.
Освен всичко това отпускащо действа на майката и кърменето в люлеещо кресло – и на мама й е приятно, а детето е по-спокойно заради полюшването.

В началото за кърмачката е достатъчно да използва две-три основни пози: “Люлка” и “Под ръка” през деня, нощем “В ръката на мама”.  По-късно, когато майката свикне, тя ще може творчески да пристъпва към кърменето и да пробва още нещо – да люлее и кърми, да кърми ходейки.


Люлка
Най-разпространената поза за кърмене, “класика в жанра”. Обърнете внимание на положението на детенцето: коремчето му е притиснато към корема на майката. Главичката му трябва да е разположена така, че устата да се намира точно срещу зърното. За да не се уморяват ръцете на майката, под бебето може да се подложи възглавница.
На снимката е показано, че майката седи по-турски – ако на вас ще ви е удобно така и ще можете да кърмите известно време по този начин е чудесно.
Също така може да се наместите удобно в кресло и тогава може да поставите краката си на нещо по-високо – столче, леген, кутия. Това ще ви позволи да повдигнете леко дребосъчето към гърдите. Ако кърмите в леглото – облегнете се на таблата й, като подложите под кръста си възглавница (удобно е да се използва възглавница за кърмене), краката може да са свити в колената, което също ще позволи да повдигнете бебето по-близко към гърдата.

Кръстосана люлка
Това е още един вариант на предишната поза, но в този случай има възможност за по-внимателно контролиране на процеса на слагане на гърда.
Виждате, че бебето лежи на дясната ръка на майката, това й помага да фиксира телцето му. С длан тя придържа главичката и може леко да я насочи в посока на гърдата. Свободната ръка намества гърдата в устичката на бебето, за да се получи по-дълбоко засукване.
Ако вие почувствате, че на кърмачето му е удобно да суче и не изпитвате болка, можете да смените ръцете с по-удобния вариант “люлка”.

Под ръка 
   Американското име на тази позиция е “футболна топка” – тъй като майката държи кърмачето точно както състезателите по американски футбол държат своята топка – стискайки го под мишница.
За усвояването на тази поза са ви необходими няколко възглавници, на които да положите бебето. Важно е да се отчита същия принцип – устичката на кърмачето да е на нивото на ареолата, тогава гръбът няма да се уморява по време на кърменето. Тази позиция е добра за обучачение за слагане на гърда, както и предходната.
Такава поза на кърмене е добре да се използва поне веднъж на ден, за да може млякото добре да се оттича от долните и странични части на гърдата.

В ръката на мама
В тази позиция мама може да си почине заедно с бебето. Докато се намествате да кърмите лежейки, имайте предвид, че главата на кърмачката лежи на възглавницата, а  раменете й са отпуснати на повърхността на леглото. Майката придържа с ръка детето, за да запази то странично положение и следи засукването.

През нощта тази позиция ще позволи на майката да бъде спокойна, тъй като не може да притисне бебето. За по-голямо удобство може да се намести възглавница под гърба, опората ще позволи на кърмачката да се отпусне. Приобщете мъжа си към нощното кърмене, нека той ви прегърне и така създаде опора откъм гърба!

Лежешком на възглавница
Майката, която вече е усвоила традиционните пози, може да изпробва нещо ново, например кърмене лежешком от гърдата, която е отгоре. За да е удобно и на майката и на бебето, положете дребосъчето на възглавница. Майката може да придържа главичката с ръка или да прилегне на възглавницата. Със свободната ръка придържайте кърмачето.

Вале
Тази необичайна поза ще ви помогне, ако се е образувала бучка (запушен канал) в горните части на млечната жлеза. Брадичката на детето ще е насочена точно в този участък и млякото по-лесно ще се оттича оттам. Бебето лежи на една страна, за фиксиране на позата му подложете по гърба на детето нещо (одеало на руло, възглавница)

Надвесена
Майката слага кърмачето да лежи леко настрани (не по гръб!) и се надвесва над него. Такава позиция позволява на млякото по-лесно да се спуска надолу по каналчетата и така вие облегчавате  работата на бебето си. Позата може да помогне  на бебета, които преминават от хранене с бутилка към хранене изключително от гърда. Разбира се, в такава поза дълго не се издържа, затова не се увличайте с нея прекалено често.

Кърмачето е отгоре
Тази поза ще се хареса на майките, при които млякото тече на силна струя. Доста често дечицата се задавят, не смогвайки да преглътнат. Ако вие се наместите в полулегнало положение, а бебето поставите на гърдата отгоре, потокът мляко няма да бъде толкова интензивен. Дребосъчето ще може по-спокойно да суче, а мама – да си почине.

Люлеене прави
Дошло е времето да слагаме детето да спи, а то се е разиграло палаво и никак не му е до сън!  По-лесно ще успокоим шумното кърмаче, ако го вземем на ръце и му предложим гърдата прави. Прибавете едно нежно полюшване и клепачите на палавничето скоро ще започнат да се затварят.
Тази поза е добра не само за порастнало кърмаче, а и за новородено, особено ако бебето по никой начин не се успокоява и не заспива (например при колики).

На бедро
Вие вече сте една опитна майка, а бебето опитва все нови и нови пози – това е прекрасно!  Позволете му да разнообрази кърменето, нека детето се развива.  В позата на бедро следете за правилното поемане на гърдата и продължавайте да учите дребосъчето да не върти главичка по време на кърменето. За тази цел леко придържайте главичката със свободната си ръка.

Детето стои право
Кърменето прав е особено разпространено при децата, които вече могат да ходят, но може да се усвои и по-рано. В такова положение децата се кърмят с цел незабавно слагане за сън, за да се успокоят, ако душевното състояние на дребосъчето е било помрачено от нещо. За основните кърмения (при заспиване) остават основните пози.

Детето седи
Опитните кърмачета на 5-6 месеца обожават да сучат седейки в ръцете на мама. Харесва им да гледат мама и да си общуват с нея, без да изпускат гърдата от устичка. Може да придържате ръчичката на детето, за да не “броди” по другата гърда.


Преведе bilkata от сайт за поддръжка на кърменето “Молочные реки” (http://breastfeeding.org.ua/how/position.html)
Публикувано в списание “Мой ребенок” 2006 г.# 1
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Много хубави снимки, всичко се разбира идеално!!! Hug

# 2
 • София
 • Мнения: 247
 smile3501

# 3
 • Алтеа,Испания
 • Мнения: 221
  Много благодарим Бу  Hug , досега сме използвали само 2-3 от тях, но видях и други по-удобни пози. Задължително ще опитам още сега.  bouquet

# 4
 • едно иглу в Лапландия
 • Мнения: 511
Много полезно,благодарим Бу!!   bouquet

# 5
 • Istanbul
 • Мнения: 100
Наистина е много полезно   bouquet
А дали има нещо подобно за кърменето в тандем?

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 1 216
Доволно и инстинктивно съм ползвала всичките пози, без стъпилото на краченца бебе. Кърменето под път и над път дава идеи. Със снимки е още по-истинско

# 7
 • BABYLAND
 • Мнения: 3 418
Много ценно, благодаря ти!  bouquet

# 8
 • Мнения: 253
Ей, страхотно Бу! Хиляди благодарности, това ще е едно от нещата, който ще разпечатам за родилното!
 Hug Hug Hug

# 9
 • Дупница
 • Мнения: 668
Благодаря ти от все сърце Бу!   bouquet
Определено ще опитам някои от непознатите досега за мен пози за кърмене, и дано това да помогне за по-дългото ни общуване с моето детенце.
Искам само да попита: за позата "В ръката на мама": нощно време се опитвам да храня бебка така, само че се притеснявам дали ако главичката й е на ръката ми няма да й е неудобно, защото тя е на 3 седмици само? Дали няма да й убива или нещо такова? Засега я слагам легнала направо на леглото и подавам гърдата в устичката й. Благодаря предварително на тези, които могат да ме посъветват.  Simple Smile

# 10
 • София
 • Мнения: 3 090
О..хо всички съм ги опитвала ..как ми се кърми отново ..... Cry

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт