Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 59 отговора
Този сладкиш майка ми много го правеше едно време и ми беше много любим.  Crazy
Днес го правиха по Бон Апети. Пускам рецептата тук за тези, които харесват сладкиша. Peace


Жадната калугерка
Гост: Роси Пейчева
16/2/2008
 
 


Списък на необходимите продукти:

за блата:
5 яйца
2 ч. ч. захар
2 ч. ч. брашно
1 щипка сода бикарбонат
1-3 с. л. масло
2 ч. л. какао
орехови ядки за поръсване

за сиропа:
1 л прясно мляко
1 1/2 ч. ч. захар
2 пакетчета ванилия

за крема:
1 жълтък
1/2 капсула лимонова есенция
4 с. л. брашно
1 с. л. краве масло


Начин на приготвяне:


 1. Яйцата се разбиват със захарта и маслото, след което се добавят брашното и содата.
 
 
 2. Какаото се смесва с 2-3 с. л. от сместа.
 
 
 3. Двата вида тесто се изливат в тава върху хартия за печене и се разбъркват с помощта на вилица, така че да се получат шарки. Блатът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.
 
 
 4. Млякото се нагрява и се разрежда с 2 ч. ч. вода. Добавя се захарта и се бърка, докато се разтопи.
 
 
 5. Сипва се ванилията и сиропът се оттегля от котлона.
 
 
 6. Брашното за крема се пасира заедно с жълтъка, 200 мл топла вода, маслото и лимоновата есенция.
 
 
 7. Блатът се поставя в чиния, оставя се да изстине, след което се полива с млечния сироп.
 
 
 8. Сиропираният блат се намазва с крема и се поръсва със смлените орехови ядки.
 
 
 
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
И аз гледах предаването - стори ми се много вкусен!  Peace
Цитирай
Определено е много вкусен и не е никак труден за приготвяне!  Smile
Цитирай

Добрич

Мнения: 98
Мисля,че има малка грешка в обясненията за сладкиша.Гледах предаването и там от готовият млечен сироп отделиха 200мл,с който приготвиха крема после.Ако греша,моля за извинение! Party
Цитирай

Варна

Мнения: 107
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=3858
в сайта на бон апети има и снимки
Цитирай
devora3, крема се пригогвя с жълтъка, брашното, 200 мл. топла вода, маслото и лимоновата есенция. Но не виждам причина да не стане и така, както ти казваш.  Peace
Пригогвях обяда на детето, докато даваха предаването и тази част съм я пропуснала.  Blush
Цитирай

Добрич

Мнения: 98
Възможно е аз да не съм разбрала нещо.Честно казано аз я направий с крем"Ванилия"на д-р Йоткер.Само не знам какъв ще е вкусът,защото не съм я разрязала още.
Цитирай
Чудесно, кажи после как е станал.  Hug
Цитирай


Мнения: 1 378
Добре изглежда, а защо се казва така? Пие много винце ли? Или блатът е "жаден"? Или поради друга причина?
Цитирай

София

Мнения: 34
сладкиша е много вкусен. и аз днес гледах предаването  го направих.

крема направих с отделените 200 мл. мляко, а не с вода.

Цитирай
Ясно, значи това съм го изпуснала.  ooooh!
Но защо рецептата са янаписали по друг начин?  Rolling Eyes
agia, а мляко ли се отделя или от млечния сироп!  newsm78
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Възможно е аз да не съм разбрала нещо.Честно казано аз я направий с крем"Ванилия"на д-р Йоткер.Само не знам какъв ще е вкусът,защото не съм я разрязала още.

И снимка и снимка. Hug
Цитирай
geleva, днес можеш да видиш снимка тук:
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=3858  Mr. Green
Цитирай
curly_sue, блатът е жаден, залива се със сироп.  Laughing
Иначе сладкиша много върви с кафенце.  Peace Мммммммм...
Цитирай

София

Мнения: 34
Ясно, значи това съм го изпуснала.  ooooh!
Но защо рецептата са янаписали по друг начин?  Rolling Eyes
agia, а мляко ли се отделя или от млечния сироп!  newsm78

отделят се 200 мл. от млечния сироп
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 59 отговора