Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DE

Мнения: 4 644
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=265934.msg6471638#msg6471638

Родопски клин - стъпка по стъпка


Ето как се прави родопски клин - стъпка по стъпка в снимки. Рецептите които давам са от бабите ми, като уговорката е, че те не ползваха тефлонов тиган, а печаха клина в тави върху старовремски готварски печки с дърва. Възможно е клина да се изпече и във фурна, но не става с хрупкава коричка. Също така бабите ми сами си точеха корите, а аз ползвам готови.
Клина е събирателно понятие за типичните родопски баници. Плънки за клин има различни, аз по-долу давам няколко варианта на плънки. Сега направих и снимах клин с фиде.

Необходими продукти за клин в голям тефлонов тиган:
2 чаени чаши полусварено фиде (около 3 чаши несварено фиде)
2 яйца
200 гр. сирене
масло
олио
сол (ако сиренето не е солено)
готови кори за баница, за който не може да точи.


1. Фидето се сварява до полуготовност в подсолена вода. Изцежда се и докато е горещо се слагат 2  супени лъжици масло да се разтопи в него. Натрошаваме вътре сиренето, добавяме яйцата и разбъркваме добре.


2. На дъното на тефлоновия тиган сипваме 1-2 супени лъжици олио, омазняваме добре дъното и стените на тигана. Слагаме една голяма домашно точена кора или няколко готови фини кори, така че краищата им да излизат извън стените на тигана.


3. Сипваме плънката и разстиламе добре, леко притискаме да се оформи добре и по стените на тигана.


4. Слагаме отгоре друга кора (или няколко готови кори) и завиваме добре с долните краища. Може да се сипят 1-2 лъжици олио отгоре. Печем на котлона  на умерена степен (аз пека на степен 5 от масимална 9) до хубаво зачервяване на долната кора.


5. Обръщаме клина върху голяма чиния, поднос, капак. После приплъзваме обратно в тигана, за да се опече и  другата страна.


6. След изпичането може клина да се намаже с масло. Оставя се да поистине. Поднася се с кисело мляко или айрян.





Други плънки за  родопски клин (проготовлението е същото) :

1. Класическата плънка за клин
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
3 чаши полу-сварен ориз
3 яйца
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен и черен пипер.

2. Плънка за клин с ´биле´ (така казват бабите ми)
3-4 чаши нарязана на средно зеления (спанак е най-добре, става и с лапад, киселец, зелен лук)
1-2 чаши полу-сварен ориз
3 яйца
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен  пипер.


3. Плънка за клин с яйца
3-4 яйца
1 чаша сирене
малко сода за хляб
2 супени лъжици брашно

4. Плънка за клин-тиквеник
3 чаши нарязана на ситни кубчета тиква
половин чаша олио
половин чаша захар
канела
може и орехи
« Последна редакция: сб, 16 фев 2008, 14:50 от Сбъдваща мечти »
Цитирай

DE

Мнения: 4 644
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=265968.msg6473043#msg6473043

    
Пататник - стъпка по стъпка

Пататника е типично родопско ястие. Има разни варианти в зависимост от населеното място, аз ще дам рецептата на моите баби. Дано снимките помогнат, ако решите да опитате да си направите пататник в къщи.

Продукти:
700-800 грама картофи
3 яйца
малка глава кромид
джоджен (гьозум) - сух или пресен
сол
олио, масло
по желание- сирене и/или кашкавал - 100 гр.


1. Картофите и лука се настъргват на едро ренде. Ако пуснат много сок, картофите леко се оставят да се поизцедят. Смесват се с яйцата и се объркват добре, по желание се слага сирене и кашкавал (в оригиналната рецепта е без тях, но ние така обичаме) пак настъргани на ренде, посолява се на вкус, слага се щедро и джоджен.

2. В тефлонов тиган се слагат 2 супени лъжици олио и се омазнява добре. Слагаме 2-3 готови фини кори или една домашно точена кора, така че краищата да излизат извън тигана.

3. Разпределяме добре плънката и притискаме леко към стените на тигана, за да се оформи.

4. Слагаме отгоре няколко кори и завиваме добре с краищата на долните кори. Печем под капак на умерен котлон (аз пека на степен 5 от 9 максимум).

5. Като се зачерви добре отдолу, обръщаме пататника върху чиния, поднос, капак. После приплъзваме обратно, за да се опече и от другата страна. Тоя път печем без капак, за да стане хрупкава коричката. След като стане готов, намазваме отгоре с масло и оставяме да поизстине.
Аз го попрепекох пататника на снимката, но така ни е най-вкусен.

Цитирай

DE

Мнения: 4 644
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=267142.msg6515613#msg6515613

Сьомга със сметана - лесна и невероятно вкусна

Предлагам ви една много лесна рецепта със сьмга, любима на моите мъже.

Продукти за 4 порции:

800 гр. сьомга филе (без кожа)
400-500 мл. готварска течна сметана - неподсладена. Може и нискомаслена.
сол
черен пипер
сух копър
сух чесън (по желание)

Сьомгата се посолява добре, посипваме и с черен пипер и копър. Ако обичате чесън, сложете малко сух чесън, но аз го пропускам, за да не доминира вкусът му. Нареждаме в йена тава.

 Залива се със сметаната, почти да покрие рибата.

Печем на умерена фурна 60 минути или на силна фурна 45 минути. Рибата е готова, като сметаната добие зачервена коричка. Сервираме с гарнитура от картофено пюре, задушени картофи, паста без сосове, ориз със зеленчуци, задушен грах, задушен зелен боб или зелена салата.

Сьомгата става много вкусна, сочна и се топи в устата. Децата много я харесват също.
Цитирай

DE

Мнения: 4 644
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=267798.msg6539288#msg6539288

    
Розова крем-супа - вкусна и полезна

Предлагам ви една вкусна и лесна кремсупа, която децата обожават, а и е много полезна. Изобретих я когато правех бебешките пюрета за първият ми син и се оказа че татито ни я харесва много. С малко опити и модификации рецептата придоби следния вид, описан в думи и картинки по-долу. Сега тя е любима и неизменна част от менюто ни, правя я почти всяка седмица.

Необходими продукти за 6 порции:
500 гр. червено цвекло
500 гр. моркови
500 гр. картофи
200 гр. сирене
сол
зехтин (или олио или масло)
черен пипер (по желание)
150 мл. течна сметана - неподсладена (по желание)
малка глава лук (по желание).

1. Цвеклото се почиства и нарязва на едри кубчета. Морковите също. Слагаме ги в тенджера да врат под капак в леко подсолена вода, като водата трябва да ги покрива, но да не е повече. Слагаме и няколко супени лъжици мазнина - аз предпочитам зехтин. След 15 минути слагаме и картофите - обелени и нарязани на кубчета. Всичко ври до омекване - още около 20-30 минути. Можете да сложите малко черен пипер, аз не слагам. Също можете да сложите и малко позапържен лук в началото - аз пропускам това заради децата. Понякога нарязвам малко лук и го слагам да ври заедно с цвеклото.

2. Супата се пасира (без да се излива водата).Ако решите да добавите сметана, сложете я 2-3 минути преди да свалите тенджерата от огъня - сметаната придава по-плътен и по-нежен вкус на супата. Ако преди пасирането на супата сложите сиренето, супата става розова - ето такава:

Ако сиренето натрошите след пасирането, супата става червена на бели точки, ето така:

Супата е гъста, затова я поднасям без крутони. Ако сте сложили повечко вода и супата ви няма достатъчно гъстота, крутоните са задължителни.
Да ви е вкусно!
Цитирай

DE

Мнения: 4 644
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=287380.new#new

Много бърза пухкава баница



Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори
500 гр. кисело мляко (по-висок процент масленост е по-добре)
300 гр. сирене
4 яйца
половин ч.л. сода
олио 2-3 суп. лъжици
масло около 50 грама (по желание)

1.Изсипваме млякото в купа, слагаме содата, разбъркваме. След като леко шупне натрошаваме вътре сиренето (аз предпочитам овче), изсипваме разбитите яйца и пак объркваме. Може да посолите ако сиренето не ви е солено. Така адската смес е готова Smile  :


2.Разстиламе корите, хващаме горната леко под ъгъл и я нагъваме на хармоника (или ветрило) съвсем небрежно. Ето така:


3. После завиваме на охлювче и слагаме в добре намазаната с олио тава.


4. Повтаряме нагъването със следващата кора и завиваме около охлювчето. И така докато тавата се запълни. завиването не рябва да е стегнато, а съвсем свободно и небрежно, да има малко разстояние и въздух около отделните кори.


5. С голяма лъжица сипваме отгоре от сместа, така че да е равномерно разпределена. Сипваме просто отгоре, не се стараем сместа да навлезе между корите. По време на печенето тя си попива навътре и всичко се получава както трябва. Може да сложим няколко малки парченца масло отгоре.


6. Печем както обикновено си печем баниците, до хубаво зачервяване:


След изпичане може да завием баницата с кърпа.
 Става много пухкава и вкусна, дори и след изстиване и на следващия ден продължава да е толкова пухкава.

Да ви е вкусно!
« Последна редакция: ср, 08 юли 2009, 15:58 от Сбъдваща мечти »
Цитирай

DE

Мнения: 4 644
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=330029.new#new

Пилешко с гъби "пачи крак"


Продукти (за 4 порции):
Пилешки гърди - 600-800 грама
Гъби пачи крак пресни- 300-400 грама
Заквасена готварска сметана - 200 мл.
масло 100-150 грама
сол
босилек (или сух чесън, или черен пипер)

1. Измийте добре гъбите, големите нарежете на половинки. Нарежете месото на хапки. Посолете на вкус. Запържете ги заедно съвсем леко в масло и задушете под капак 20 минути или до готовност.

2. Добавете заквасената сметана, разбъркайте и оставете под капак още 2 минути. Ако соса ви се стори прекалено рядък, може да сгъстите с малко брашно. Подправки сложете много малко - черен пипер или босилек или сух чесън. Не всички наведнъж! Ястието търпи много малко подправки, гъбите си дават необходимия аромат.

3. Сервирайте веднага с гарнитура от картофено пюре, варени картофи, задушени картофи или варен ориз.
Това е - лесно, бързо и ужасно вкусно.

Цитирай

DE

Мнения: 4 644
Паста със сметана и сьомга - светкавична рецепта стъпка по стъпка

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382248.0



Рецептата е много бърза и много вкусна. Подходяща за гости, както и за бърза вечеря в забързаното ни ежедневие. Количеството е доста, засищаща е, изпива много бяло вино. Децата ми я обожават.

Продукти за 5 порции (количествата са приблизителни):

Паста (спагети, макарони, нудели....) - 400 грама
Пушена сьомга - 200 грама
Заквасена сметана - 500 грама
Кашкавал, гауда, ементал или друго мазно жълто сирене - 150 грама
сол, сух копър, олио

1. Пастата се слага да се вари във вряща подсолена вода.

2. Настъргваме кашкавала на едро ренде.

3. Сьомгата се нарязва на ситно. Запържваме я в 2-3 лъжици олио за 2 минути - колкото да промени цвета си.



4. Изсипваме вътре цялата сметана, разбъркваме леко да се разтопи, слагаме 1 лъжица сух копър и малко сол. Соса е готов.


5. В дълбока купа изсипваме сварената и отцедена паста.


6. Изсипваме вътре соса и настъргания кашкавал. Разбъркваме добре.


7 . Сервираме веднага. Количеството е за 5 големи порции.


« Последна редакция: пн, 30 мар 2009, 23:17 от Сбъдваща мечти »
Цитирай

DE

Мнения: 4 644
Салата с моцарела - любимата ми!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=388933.0

Предлагам една лесна и безумно вкусна салатка с моцарела, става за минутка, изпива мноооого вино, чудесна е за гости и не само. Децата също много харесват тази "салатка с топчета".

Продукти (за около 4 порции)

500 гр. чери доматки (тези на клонка са по-вкусни).
300 грама моцарела (ако намерите от бейби моцарелата - на малки топчета, стои по-ефектно)
200 грама маслини с пълнеж чушка и/или чесън (аз взимам микс от двата вида)
зехтин
бял оцет балсамико
босилек

Доматките на половинки, моцарелата ако не е на малки топчета я нарязваме на големи кубчета, маслините цели. Щедро зехтин и оцет, малко босилек, бъркаме и сервираме върху малко салата айсберг или крехка маруля.

Цитирай

DE

Мнения: 4 644
Веги мусака по гръцки - стъпка по стъпка

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=490883.new#new



Мусаката е моя интерпретация на класическата гръцка редена мусака. Правя я във вегетариански и не вегетариански вариант. Изисква малко време за подготовка на продуктите, но пък е страшно вкусна и си струва всяка минутка време.
   
Продукти (за около 6 порции)

5-6 картофа
4 малки тиквички
2 средни патладжана
300-400 грама гъби
300-400 грама бяло сирене
3-4 пресни домата
зехтин, чубрица, сол

Тиквичките и патладжаните измиваме и без да белим нарязваме да дебели филии. Запържваме ги леко или ги запичаме леко на скара. Гъбите запържваме леко в няколко лъжици зехтин или олио.
На дъното на тавата слагаме 2 лъжици зехтин. Аз я правя в йенска тава, защото мусаката изгледа по-добре и може да се сервира цялата на масата.
 Редим 1 ред картофи, нарязани на дебели филии,  посоляваме.


Редим 1 ред патладжан. Наръсваме малко чубрица.


Редим ред гъби.


Редим ред тиквички.


Пак посоляваме леко. Сипваме чаша вода и във фурната на 200 градуса за около 40 минути.
Вадим, натрошаваме дебел пласт сирене, 


слагаме горе дебели резени домат (евентуално може и домат от консерва, с пресни обаче е по-хубаво) 


и връщаме за още около 20 минути във фурната.
По желание може да направите заливка от яйца, брашно и мляко. Аз я правя без.
Пак по желание, може да наръсите настърган кашкавал, гауда, ементал, моцарела или друго мазно сирене веднага след изваждане от фурната.



Ето и няколко от моите хитринки:
1. Понеже времето в къщи е лукс, гледам да върша накуп няколко неща. Така например като готвя тази мусака, си пригитвям поне двойно количество зеленчуци, които да изпека на скарата. С половината обядваме, а с другата половина правя мусаката за вечеря. Когато правя тиквички и патладжан за печене на скара, ги накисвам предварително в смес от зехтин и сос [Teriyaki] (може да заменим със соев сос ако нямаме). Тиквичките и патладжаните на скара стават невероятно вкусни. Заради маринатата се овкусяват перфектно и не слагам сол в мусаката.
2. За вариант на мусаката за месоядни, слагам и пласт месо между гъбите и тиквичките (запържена кайма/ варено пиле/ шунка/... каквото има... може нарязани на ситно наденички или месо, останало от обедната скара).
3. Ако зеленчуците са запечени на скара, добре е да се полee отгоре преди печене с 2-3 лъжици зехтин. Ако са запържени на тиган обаче, не слагайте мазнина повече, те са поели достатъчно.
4. Преди поднасяне може да я поръсите щедро с нарязан на ситно пресен магданоз. Моите деца не го обичат, затова не слагам, но с пресен магданоз е много вкусно.
5. Мусаката търпи вариации. Може да смените пластовете с каквото ви душа иска. Правила съм я с пласт задушен спанак, слагала съм пласт моркови, както и  пласт грах и царевица. Променям според продуктите които имам и според настроението.

Да ви е вкусно!
Цитирай

DE

Мнения: 4 644
Мъфини/кекс/суфле с тиквички или спанак


Необходими продукти за около 30 мъфина или 2 големи (3 средни) кекса/суфлета

- 450 гр. кисело мляко;
- 1 чаена л. сода за хляб;
- 4-5 яйца;
- половин чаша олио/зехтин/разтопено масло;
- 4 средни тънки тиквички (около 600-700 грама) настъргани на ситно ренде с кората , или пак толкова спанак леко запържен или бланширан и нарязан на ситно и отцеден;
- 300 грама саламурено сирене - натрошено;
- 200 грама кашкавал или жълта моцарела или друго твърдо сирене - настъргани на едро;
- лъжичка сол, ако сиренето не е достатъчно солено;
- лъжичка сух копър или връзка пресен копър на ситно;
- около 1 чаена чаша галета или пълнозърнесто/обикновено/царевично/друго брашно - количеството варира , трябва да се постигне средна гъстота на сместа.

Приготвяне:
В купа се смесват продуктите, по реда по който са изброени по-горе и се разбъркват след всяко добавяне с вилица. Целта е накрая да се получи средно гъста смес:

Разсипваме сместа във формички за мъфини (предварително намаслени или с хартиени формички вътре) или във форми за кекс, тортени форми или каквото имате подръка.

Печем на умерена фурна - 180 до 200 градуса без вентилатор или 160-170 градуса с вентилатор,
 докато се зачерви добре.

Сервираме топли или студени, като самостоятелно ястие с чаша айрян, или като гарнитура към месо, или като основно ястие със салата от пресни зеленчуци.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.