Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Под щастлива звезда.
 • Мнения: 616
Напоследък все повече се замислям за различните практики, свързани с кърменето на новородените, в различните болници;
тъй като това е важно за голяма част от бъдещите майки, искам да помоля всеки, който вече е родил, да сподели личния си опит в конкретната болница!
Нека се намира информация в коя болница, в кой град, какви са "процедурите" и какво да се очаква!

Може ли бебето да е при майката постоянно?
Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода?
Приемат ли желание за закърмване още в първия час?
Дават ли нужната информация относно правилното кърмене?
Храната в болницата подходяща ли е за кърмачки?
....
все такива чисто практични неща, с които ще се сблъскаме, и за които трябва да сме подготвени, ако искаме да започнем кърменето пълноценно!
Благодаря!

Последна редакция: сб, 16 фев 2008, 19:53 от offioly

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 691
Много разумна идея!

Ще напиша за ВМИ Пловдив (Хирургиите) - информацията ми е от края на 2006 г.
Може ли бебето да е при майката постоянно?
Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода?
Приемат ли желание за закърмване още в първия час?
Дават ли нужната информация относно правилното кърмене?
Храната в болницата подходяща ли е за кърмачки?

Бебето е в стаята с майката още от раждането, ако разбира се няма проблем (става въпрос за естествено раждане). В кошчето на бебето има две шишета още от самото начало - в едното има АМ, в другото - вода. Не следят какво дава майката - само предлагат нови дози, ако има нужда. За АМ дори препоръчват да не се дава, но за водичката са "за".
Практиката е да се кърми под час (през три часа), но никой не прави големи скандали, ако кърмиш на поискване. Не знам как се отнасят към закърмването през първия час - препоръчват да минат поне 5-6 часа от раждането. Може би е така, защото се притесняват някоя родилка да не припадне, ако стане рано-рано от леглото. Това дава отговор и на следващия въпрос - дали дават информация за правилното кърмене: оставят те да се оправяш сама от самото начало, никой не се натиска да те информира, а ако помолиш да ти обяснят и покажат, обикновено са заети.
Храната в болницата е подходяща за кърмачки дотолкова, доклкото не дават алкохол, кафе и газирани. Болнична храна - постни манджи, хляб и чайче. Пък и роднините задължително се скъсват да ти носят храна.
Друго, за което се сещам. Къпят бебетата в стаята пред майките - много полезен опит се трупа така; показват и как се слагат памперси. В стаята има кантар, на който можеш да теглиш бебето си.

# 2
 • София
 • Мнения: 5 028
Първото си дете родих в Майчин дом и мога да кажа само едно - стойте далеч от там! Ужасни условия, ужасно отношение от страна на персонала към родилките, ужасна хигиена. Бебетата ги къпеха и повиваха на отворен прозорец в мразовито време, явно топло им беше на лелките... ooooh!

Второто си дете родих в Токуда - там вече условията са човешки и не съжалих, че избрах тази болница.

"Може ли бебето да е при майката постоянно?" В Токуда бебетата по принцип са при майките. Има опция и да са в отделен бокс, под грижите на сестри от неонатологията, но за тази екстра се плаща. През нощта почти всички бебета спят в общия бокс, за да могат и майките малко да поспят. През деня някои бебета са при майките, други в общия бокс - кой както си реши, но се водят в общия бокс задължително сутрин за визитация, вечер за къпане и преди всяко хранене, за смяна на памперса.

"Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода?" Не, в Токуда на всички бебета задължително им дават вода със захар. Заради жълтеницата било... ooooh!

"Приемат ли желание за закърмване още в първия час?" Това не знам, но не виждам причина да откажат.

"Дават ли нужната информация относно правилното кърмене?" Не. Показват ти как да кърмиш, но режимът на кърмене е като в другите родилни - на всеки 3 часа. Ако кърмиш на поискване и по-често, ти правят остри забележки. Все пак, по-голямата част от персонала, макар и подбран с конкурс, се състои от стари кадри на Майчин дом и други големи родилни домове, които си имат утвърдени през годините практики и методики...

"Храната в болницата подходяща ли е за кърмачки?" Да, в Токуда храната е доста добра, прясно сготвена, разнообразна и топла.

......

Гореща препоръка - четете този форум и Библиотеката за кърменето, ако искате да кърмите. Не разчитайте на съветите на медицинските лица - повечето от тях са абсолютно некомпетентни в тази област. Не е агитация, просто лично мнение, изведено от моя опит.

# 3
 • София, България
 • Мнения: 3 718
offioly , днес на ЛЛЛ срещата ви чух да обсъждате болниците, но не успях да се включа в разговора. За жалост не мога да ти препоръчам къде да родиш, но мога да ти препоръчам къде да не го правиш. Аз раждах в Шейново  и никак не съм доволна. Не от самото раждане, там всичко беше ок, лекарите и акушерите бяха на ниво. Но послееее... бебетата са отделно, носят ги на 3 часа, последно хранене към 22 ч. Безумна кочина е и низшия персонал е под всякаква критика. На етажа има само една тоалетна, която е и баня. Опашките пред нея напомнят за филм от времето на соца. И най лошото, бебетата ги хранят с АМ задължително. При това преди кърмене явно, защото Алекс ми го носеха през хранене сит. А при него не можеш да се объркаш, гладен ли е, захапва като змей, а когато е сит си спи като пън. Никой не ме е питал/обяснил защо се храни с адапте това дете и дали искам.
За водата, дават. При наше питане към сестрата дали дават вода, отговора беше: "Ама разбира се, как да не даваме, не се притеснявайте"  Rolling Eyes

# 4
 • Мнения: 909
Аз родих 2005 г във ВМИ-Пловдив.
mata_kosmata е писала подробно и при мен нещата общо взето бяха същите.
При мен,обаче, дойде акушерка, която ми показваше как да сложа бебето на гърдата,но тя също посъветва да кърмя през 3 часа.
Добавка предлагаха,но нито веднъж не взех и по-скоро ми се радваха.Никой не следеше дали давам вода.

Аз съм доволна,но сега не знам как е.

# 5
 • Под щастлива звезда.
 • Мнения: 616
Да, аз точно затова реших да пусна такава тема, за да може да си изградим някаква представа какво да очакваме!
Аз лично от самото раждане като такова не се притеснявам ни най-малко! То си е нещо естествено, ще се справя, какво толкова! Дето се казва, то като започне, и в колата да е, пак ще се роди  Joy
Но виж последващите грижи са си важни!
Дано да се съберат повече места, в които може човек спокойно да си храни бебето както е решил  Peace

Благодаря на всички за отговорите!

# 6
 • София
 • Мнения: 254
Може ли бебето да е при майката постоянно? - Отговор: ДА
Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода? - Отговор: ДА
Приемат ли желание за закърмване още в първия час? - Отговор: Предполагам, не съм питала.
Дават ли нужната информация относно правилното кърмене? - Отговор: ДА
Храната в болницата подходяща ли е за кърмачки? - Отговор: О, ДА Simple Smile
По-долу следват подробности  Grinning :
Родих  чрез цезарово сечение в частна болница "Св. Лазар" миналата година.
Секциото не попречи да бъдем заедно с бебка още на 2-3ия час след операцията и почти през цялото време на първи ден. Взимаха я само, за да я измият и сменят памперса. Вечерта я взеха чак към 23-24ч.  
Донесоха ми я призори към 4-5 часа. В креватчето, в което я возеха имаше шише с вода и друго с АМ, но никой не е настоявал да ги давам - оставиха на моя преценка - не бяхме дискутирали на този етап как ще бъде хранена. Изрично ме информираха, че не е захранвана преди дванайстия час от раждането. След това, макар че не ми беше тръгнала кърмата все още, веднага след като ме разкачиха от системите - т.е. около 8 ч., акушерката ми помогна да сложа бебето на гърдата и под нейно напътствие започнахме да се кърмим. Обясни ми как трябва да захапе бебето, как да го стимулирам да не се унася много бързо, по колко време да го държа на гърда като за начало. АМ-то и водата си ги отнасяха и май на третия ден не са ни носили вече. Сега се сетих, че има и залъгалки за бебетата - даваш, ако решиш.
Аз си носех помпа за кърма, която давах да изварят там - ако нямаш, те предлагат също.
Т.е. ние се закърмихме от втория ден и така на всеки 3 часа, след като я сменяха съм предлагала - не си спомням там да са ми казали да храня на 3 часа, просто така се получаваше естествено. Кърмата ми слезе в истинския смисъл на думата на 3ия ден, но до тогава си папкаше капчици коластра. Отново акушерка ми обясни какво се случва и как да действам. Откровено казано аз не се бях информирала достатъчно за кърменето, бидейки абсолютно убедена, че това е супер естествено нещо и няма какво да четем и да се готвим като за изпит  Mr. Green Та добре, че бяха тези мили акушерки, защото аз не бях подготвена да задам адекватни въпроси, а действах според ситуацията и инстинкта си.
За закърмване в първия час предполагам, че не би имало проблем, ако майката реши, че иска това, макар че в май бебчетата ги слагат в кувьоз първоначално за час-два newsm78.
Хигиената в болницата е безупречна - нощниците на родилката се сменят при нужда веднага, иначе ежедневно, бебето е с нов тоалет след всяка баня, стаите  банята се почистват задължително сутрин. Храната се поръчва от меню ( при секцио се гладува 1ия ден, а през втория има фиксирано меню) и може да направиш своя личен избор.
За мен грижата на акушерките и лекарите в болницата във всяко отношение беше безупречен, а що се отнася до кърменето съм специално благодарна за успешното начало! Grinning

# 7
 • София
 • Мнения: 545
Здравей!
Аз раждах в МД-София.Бебета по принцип са при майките,ако няма някаква конкретна причина,за да не бъде така.
Вода ти си преценяваш дали да дадеш,там те убеждават от необходимостта да го направиш.
Храната нямам идея каква е.
Не дават абсолютно никаква информация за кърменето.По-добре се подготви отсега,Библиотеката е страхотна.
Лора не беше при мен първият ден."Каниха"ме да я храня на три часа,а аз си висях най-нагло постоянно при нея. Mr. Green

# 8
 • при палмите и алигаторите,FL
 • Мнения: 910
Аз родих във Втора градска и съм доволна.Няколко часа след раждането бебка си беше при мен и я взимаха само сутрин за къпане, памперса сменяваха в стаята при нас.Можех да я кърмя когато си поискам идваха да ни показват как точно да поставим бебето на гърдата, но аз си знаех от тук  bouquet, и проверяваха дали е дошла кърмата, много трудно даваха добавка, насърчаваха кърменето.В легълцето при бебка имаше постоянно шише с вода но никога не са настоявали  да я давам.Интересното беше че педиатрите не даваха да си лягаме с бебетата в леглата, не било хигиенично, но санитарката ни казваше че това е най-доброто за дечицата.За ха раната нямам спомени, но май беше постничко и чаичета newsm78.Недостатъкът за някои на тази болница е че не се разрешават свиждания до деня на изписването, а си комуникираш с роднините и приятелите през прозореца, мен лично това не ме  е притеснявало.

# 9
 • Под щастлива звезда.
 • Мнения: 616
Коя е Втора Градска?  newsm78

# 10
 • при палмите и алигаторите,FL
 • Мнения: 910
Коя е Втора Градска?  newsm78

Намира се на Ботев , близо до бул.Сливница.За Родилното отделение се влиза от към гърба на болницата.

# 11
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 259
Втора градска е малко след Лъвов мост - между другото е единствената болница в София, която е сертифицирана като Приятел на бебето.
Раждала съм веднъж в МД София преди 9 години - инфото тогава беше абсолютно стандартно, сега е по-добре (поне на 12 етаж при физиологичните раждания; при секциото са кофти нещата, освен ако човек не поиска да го качат горе, за да си е постоянно с бебето).
Плюс - връчват ти бебето на втория час и е нон-стоп при теб, всички манипулации се правят пред теб, в стъклен бокс до стаята, така че можеш непрекъснато да виждаш какво става. Може да отреагират добре на желание да закърмиш бебето веднага след раждането. По мое време вода носеха задължително, но добавки още тогава не предлагаха рутинно, а само ако са изписани от лекар. Храната си беше мизерна. В момента условията на 12 етаж са много прилични - правиха ремонт преди около година. Майките са по 2 в стаичка, с двете бебета.
Вторият път раждах в Окръжна София - задължително има раздяла на майките и бебетата от поне 6ч (а аз родих през нощта, така че станаха 12ч). В залисията около едно бързо и екстремно раждане забравих да поискам да ми я сложат на гърдата, като ми я дадоха да я гушна Embarassed После бяхме 4 жени с 4 бебета в една стая... голяма лудница; обичайно болнично оборудване, старо. Бебетата са непрекъснато при майките, тоалет и манипулации се правят в същата стая, можеш да гледаш съвсем отблизо, да питаш и да показват. Има противоречия в инструктажа - сестрите си баят за режим и вода, неонатолозите - на поискване и няма нужда от вода Mr. Green Не задължават бебето да пие вода - моята така си седеше в едно шишенце, не ми носеха ново, като видяха, че не го ползвам. Има ежедневно нагревки на кварцова лампа на гърдите сутрин, по стаите минава рехабилитаторка, която работи и с нормално родилите, ако имат желание, а не само със секциото. Дори при секцио-раждане бебето остава за постоянно при майката след първите 36-48ч. Детските сестри са сопнати, но ако искаш помощ, ще я получиш - била съм свидетел как 4 акушерки се мъчат да накарат едно незасукващо бебе да захапе (след като другите в стаята ги бяхме помолили да дойдат, защото майката я беше срам да попита и гърдите й бяха станали на камък вече Rolling Eyes).
Недостатък - пиле не може да прехвръкне вътре. Татковците могат да си видят бебето само веднага след раждането и после забрави - в родилно се влиза и излиза само с карти, т.е. чакаш някой да ти отвори и не пускат никакви външни лица вътре.
Храната си  е обикновена болнична храна, не е най-подходящото за кърмачки, ама аз не съм претенциозна и съм всеядна, така че не ми е пречила (лежала съм там 4 пъти по време на бременността).

# 12
 • Под щастлива звезда.
 • Мнения: 616
Аз за храната питам понеже прочетох, че имало храни, които може да предизвикат алергии у бебето; иначе това никога не ме е тревожело - ям всичко и навсякъде, вероятно затова имам здрав стомах  Crazy
Благодаря за информацията!

# 13
 • София
 • Мнения: 2 549
   Браво за тази тема! Взе ми я от устата!
   С две раждания в Шейново, не мога да се отърся от тези си мисли- защо не закърмих веднага , защо си дадох детето някъде си по етажите, защо само се молих , а и не настоявах, защо не си тръгнах още втория ден ...Защо, защо, защо...? С моите защо-та се моля да подготвя поне една майка, която има моята нагласа, да вземе предварително решения, да не подписва стандартния документ, че е съгласна на всичко.... Аз не бях съгласна на окситоцин, както и единият от водещите раждането каза "Е, няма нужда, тя почти е родила". Друг глас обаче каза "Давай, давай, за всеки случай!"
   Колко ми е болезнено да напиша това- толкова елементарно нещо, искаше се да не го правят, пристигнах готова за родилната маса, изпреварих всички там, толкова ли им дотежах, че трябваше и мен да "ускоряват"?
   С това елементарно окситоцинче се нанизаха други неща...
 
   Шаманката  е описала най-важното, но имай предвид, че всяка стъпка на екипа променя естествения процес на едно обикновено раждане и го прави необикновено- медицината вече си казва тежката дума. Така че, не може да се раздели на подготовка за раждане и за след раждане. А борбата за естествено раждане е борба и за естествено кърмене.
   Успех! Тук има примери, които ме обнадеждават!

   

# 14
 • София
 • Мнения: 268
Родих в Света София (Тина Киркова). Дани се роди в 3 часа през нощта, дадоха ми го в 12ч на обед, когато сама отидох да си го потърся, ако знаех, че трябва сама да си го взема, щях и по-рано да отида, ама... По принцип при нормално раждане и ако няма някакви усложнения оставят бебето при майката, така че си го кърмех на поискване. Добавка не давах, въпреки че ми носеха шишенца през 3 часа. Вода също не давах. Никой не ми е показвал как да кърмя, слава Богу Дани имаше страхотен сукателен рефлекс, пък и аз бях попрочела това-онова преди раждането и нещата потръгнаха.
Та като цяло в Тина Киркова не те насърчават много-много да кърмиш, но поне не ти пречат, което все пак е нещо Peace

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт