Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 9 май 2005, 15:09 ч.
  • Преглеждания  1 397  Мнения  10  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 4 392
От вчера съм решила да се преборя с една кокошка, която седи вече 1 месец във фризера. Реших да я направя на кайма, но снощи сурова комбайна не я смля. Днес я сварих, но преди пак да започна да я кълцам, реших да ви питам:
Какво мислите за кайма от кокошка? Купила съм и едно шарено месо, идеята ми беше да ги събера двете меса на нещо като кайма. Ама ако мислите, че нищо няма да стане, кажете да не инвестирам време.

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 707
аз все си мислех, че кайма става от сурово месо..
супичка не ти ли се яде? или коко-то с оризец..защо реши, кайма от кокошката да правиш..каква е генералната идея

# 2
  • София
  • Мнения: 4 392
Не знам защо съм решила кайма, аз никак не обичам кокошки, толкова са твърди, предполагам, че съм я гледала 1 месец и съм решила от яд да я направя на кайма. Обаче май ще е по-добре с ориз, или на каша... Ако знаеш нещо по оригинално и бързо, чувала съм, че може с кисело мляко, за да стане по-мека. Въобще това с кокошката - готвиш дълго, после е твърдо и не е много вкусно...

# 3
  • София
  • Мнения: 3 302
Цитат на: tigonew
...предполагам, че съм я гледала 1 месец и съм решила от яд да я направя на кайма...
Бриджит Бардо за теб box Шегувам се, разбира се, но ми стана смешно, като прочетох това за яда и корелацията му с каймата. Рецепта обаче не мога да предоставя, просто не мога да си представя термично обработено месо на кайма.

# 4
  • София
  • Мнения: 707
ами аз като чуя домашна кокошка си я представям на яхнийка, иначе в тенджерата под налягане му е майката..и след това различни нещица, може едно фрикасенце да врътнеш..с бульончето и крем супичка..това с киселото мляко не съм го чувала

# 5
  • София
  • Мнения: 4 392
Е добре де, аз почти се отказах от каймата. Като размислих, по всяка вероятност няма да стане, та събирам рецепти за кокошка. Вече имаме сварено обезкостено месо от кокошка и сега какво - с част ще направя супа, а за другото дайте идеи...
Миленка - как се прави фрикасе, това ядени винаги ми е било интересно, може и такова да спретна. Ама като съм чела за него соса се прави с яйца, а мъжа не обича престояли кремове с яйца и мен ме е страх също.

# 6
  • София
  • Мнения: 707
Каша от кокошка

Продукти:
1кг кокошка (пиле или друга птица)
1 к.ч. растително масло
50 гр краве масло
1 ½ ч.ч. брашно
сол и черен пипер на вкус

Почистената и измита птица се нарязва на порции, залива се с хладка подсолена вода и се вари до омекване на месото. Брашното се запържва в растителното масло до златисто оцветяване и се разрежда при непрекъснато разбъркване с горещия бульон от птицата. Получената гладка каша се оставя да поври на тих огън около 15 мин. При поднасянето на порциите с месото се заливат с приготвената каша и се поръсват с разтопеното краве масло и черен пипер.

Пиле фрикасе

Продукти
1 пиле (около 1кг)
1 морков
¼ глава целина
1 корен магданоз
1к.ч. растително масло
50 г масло
1 ч.ч. брашно
2 жълтъка
1 лимон
1 ч.ч. кисело мляко
сол на вкус

          Почистената и измита птица се нарязва на порционни парчета, залива се със 7-8 чаши студена вода и се оставя на по-силен огън, докато заври бульонът и се отстрани образуваната на повърхността му пяна. Прибавят се едро нарязаните целина, магданозов корен и част от моркова. Бульонът се посолява и варенето продължава на умерен огън до омекването на месото.
        В растителното масло се запържва леко брашното (до светлокремаво оцветяване) и се разрежда с прецеден бульон. Жълтъците и киселото мляко се разбиват и към тях се прибавят полученият гъст сос и изстисканият от лимона сок.
      При поднасяне порциите с месото, оцветено от запържването на останалата част от настъргания морков и след това прецедено, и се поръсват с дребно нарязан магданоз.

Преписано от “Какво да сготвим набързо”1990

# 7
  • София
  • Мнения: 707
направи фрикасето за едно ядене, няма да се притесняваш за жълтъците..рецептите са за рота хора..да ви е сладко..

# 8
  • София
  • Мнения: 4 392
Миленке, благодаря! Да може би така ще направя. Ще пиша за фрикасето.
Поздрави

# 9
И аз правя нещо като бял сос.
Предварително запържвам в малко масло пресни гъби (нарязани на филийки), добавям 1-2 скилидки чесън (нарязан на тънки филийки и той).
От тук два начина.
Първият
Към горната смес добавям по малко от бульона, където е вряло пилето, добавям и малко сметана. Предварително размивам 1-2 ч.л. царевично брашно (нишесте) в малко студена вода. Добавям за да сгъсти кашата. Най-накрая добавям месото (в твоя случай на кокошката Grinning ). По някога слагам и малко от консервираната сладка царевица.

Вторият вариянт:
Горната запръжка просто я отделям в чиния и слагам пак малко бучка кр.масло 1-2 с.л брашно ги запържвам в него. Наливам от бульона на пилето. Правя го, докато ми хареса гъстотата на кашата. Добавям гъбената джурканица и пилешкото месо и това е. Накрая наръсвам само за окраса малко пресен магданоз

# 10
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Предлагам ти кокошката на каша:
запържваш една гл. лук в 1/2 ч. ч. олио,
добавяш 3 с. л. брашно, запържваш,
врътваш за секунда червен пипер и заливаш с бульон,
прибавяш и месото, както черен пипер и повече чубричка, да поври.
Гъстотата е на каша,  но според вкуса на фамилията /имам пред вид, че свекър ми я обичаше много гъста, а съпругът ми - по-рядка/.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт