Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 4 384
От вчера съм решила да се преборя с една кокошка, която седи вече 1 месец във фризера. Реших да я направя на кайма, но снощи сурова комбайна не я смля. Днес я сварих, но преди пак да започна да я кълцам, реших да ви питам:
Какво мислите за кайма от кокошка? Купила съм и едно шарено месо, идеята ми беше да ги събера двете меса на нещо като кайма. Ама ако мислите, че нищо няма да стане, кажете да не инвестирам време.
Цитирай

София

Мнения: 707
аз все си мислех, че кайма става от сурово месо..
супичка не ти ли се яде? или коко-то с оризец..защо реши, кайма от кокошката да правиш..каква е генералната идея
Цитирай

София

Мнения: 4 384
Не знам защо съм решила кайма, аз никак не обичам кокошки, толкова са твърди, предполагам, че съм я гледала 1 месец и съм решила от яд да я направя на кайма. Обаче май ще е по-добре с ориз, или на каша... Ако знаеш нещо по оригинално и бързо, чувала съм, че може с кисело мляко, за да стане по-мека. Въобще това с кокошката - готвиш дълго, после е твърдо и не е много вкусно...
Цитирай

София

Мнения: 3 231
Цитат на: tigonew
...предполагам, че съм я гледала 1 месец и съм решила от яд да я направя на кайма...
Бриджит Бардо за теб box Шегувам се, разбира се, но ми стана смешно, като прочетох това за яда и корелацията му с каймата. Рецепта обаче не мога да предоставя, просто не мога да си представя термично обработено месо на кайма.
Цитирай

София

Мнения: 707
ами аз като чуя домашна кокошка си я представям на яхнийка, иначе в тенджерата под налягане му е майката..и след това различни нещица, може едно фрикасенце да врътнеш..с бульончето и крем супичка..това с киселото мляко не съм го чувала
Цитирай

София

Мнения: 4 384
Е добре де, аз почти се отказах от каймата. Като размислих, по всяка вероятност няма да стане, та събирам рецепти за кокошка. Вече имаме сварено обезкостено месо от кокошка и сега какво - с част ще направя супа, а за другото дайте идеи...
Миленка - как се прави фрикасе, това ядени винаги ми е било интересно, може и такова да спретна. Ама като съм чела за него соса се прави с яйца, а мъжа не обича престояли кремове с яйца и мен ме е страх също.
Цитирай

София

Мнения: 707
Каша от кокошка

Продукти:
1кг кокошка (пиле или друга птица)
1 к.ч. растително масло
50 гр краве масло
1 ½ ч.ч. брашно
сол и черен пипер на вкус

Почистената и измита птица се нарязва на порции, залива се с хладка подсолена вода и се вари до омекване на месото. Брашното се запържва в растителното масло до златисто оцветяване и се разрежда при непрекъснато разбъркване с горещия бульон от птицата. Получената гладка каша се оставя да поври на тих огън около 15 мин. При поднасянето на порциите с месото се заливат с приготвената каша и се поръсват с разтопеното краве масло и черен пипер.

Пиле фрикасе

Продукти
1 пиле (около 1кг)
1 морков
¼ глава целина
1 корен магданоз
1к.ч. растително масло
50 г масло
1 ч.ч. брашно
2 жълтъка
1 лимон
1 ч.ч. кисело мляко
сол на вкус

          Почистената и измита птица се нарязва на порционни парчета, залива се със 7-8 чаши студена вода и се оставя на по-силен огън, докато заври бульонът и се отстрани образуваната на повърхността му пяна. Прибавят се едро нарязаните целина, магданозов корен и част от моркова. Бульонът се посолява и варенето продължава на умерен огън до омекването на месото.
        В растителното масло се запържва леко брашното (до светлокремаво оцветяване) и се разрежда с прецеден бульон. Жълтъците и киселото мляко се разбиват и към тях се прибавят полученият гъст сос и изстисканият от лимона сок.
      При поднасяне порциите с месото, оцветено от запържването на останалата част от настъргания морков и след това прецедено, и се поръсват с дребно нарязан магданоз.

Преписано от “Какво да сготвим набързо”1990
Цитирай

София

Мнения: 707
направи фрикасето за едно ядене, няма да се притесняваш за жълтъците..рецептите са за рота хора..да ви е сладко..
Цитирай

София

Мнения: 4 384
Миленке, благодаря! Да може би така ще направя. Ще пиша за фрикасето.
Поздрави
Цитирай
И аз правя нещо като бял сос.
Предварително запържвам в малко масло пресни гъби (нарязани на филийки), добавям 1-2 скилидки чесън (нарязан на тънки филийки и той).
От тук два начина.
Първият
Към горната смес добавям по малко от бульона, където е вряло пилето, добавям и малко сметана. Предварително размивам 1-2 ч.л. царевично брашно (нишесте) в малко студена вода. Добавям за да сгъсти кашата. Най-накрая добавям месото (в твоя случай на кокошката Very Happy ). По някога слагам и малко от консервираната сладка царевица.

Вторият вариянт:
Горната запръжка просто я отделям в чиния и слагам пак малко бучка кр.масло 1-2 с.л брашно ги запържвам в него. Наливам от бульона на пилето. Правя го, докато ми хареса гъстотата на кашата. Добавям гъбената джурканица и пилешкото месо и това е. Накрая наръсвам само за окраса малко пресен магданоз
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Предлагам ти кокошката на каша:
запържваш една гл. лук в 1/2 ч. ч. олио,
добавяш 3 с. л. брашно, запържваш,
врътваш за секунда червен пипер и заливаш с бульон,
прибавяш и месото, както черен пипер и повече чубричка, да поври.
Гъстотата е на каша,  но според вкуса на фамилията /имам пред вид, че свекър ми я обичаше много гъста, а съпругът ми - по-рядка/.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.