Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Каква е таксата, която бихте платили за детска градина и какво е мнението ви относно предвърлянето на предучилищните групи само към училищата?

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

 • София
 • Мнения: 2 708
СНБМ прави проучване относно нагласите на родителите за повишение на таксите в детските заведения и възможността предучилищните групи да бъдат прехвърлени само към училищата.
Моля гласувайте, включете се с коментар и се обосновете относно темата каква е таксата, която сте съгласни да плащате в детското заведение и при какви условия да стане това, какво бихте искали да се подобри с увеличаването на таксата?
И какво е мнението ви относно варианта предучилищните групи да бъдат само към училищата, какви са предимствата и недостатъците според вас (Предимство – целодневни занимания и по-лесна адаптация към училищната среда, недостатък - не навсякъде имат осигурена възможност за храна в стола, няма как децата да спят в училищата следобед)?
Искам да уточня, че това е само проучване на мненията, все още не е предложение от страна на сдружението
Имате право на 2 гласа, по един за двете теми

Последна редакция: нд, 17 фев 2008, 22:40 от куки

# 1
 • sofia
 • Мнения: 382
Таксата събирана за детска градина предлагам да се изчислява конкретно за всяко дете, това няма да е трудно след въвеждането на електронната система.Примерно ,като процент от доходите на родителите.Например 10%.Някава формула да се направи за изчисляването на таксата.Може да си останат сегашните 40 лв. +% за горницата над......лв.Подобно на изчисляването на данъците.Отделен въпрос, много труден, каква ще е процедурата по доказване на доходите, с какви "бележки" пред кого.Хората със свободни професии как ще доказват доходите си , те са неравномерни през цялата година , може би миналогодищен доход/според данъчна декларация/ , разделен на 12 месеца.И възникват още много въпроси -От колко члена е семейството , колко от тях деца, ако и двете са в същото детско заведение, самотни родители /истински /, родители с увреждания, безработни /истински/и т.н.По този начин "спонсорството " се легализира и може да се следи за какво се изразходва.Ако в нещо греша ,то е защото детето ми е малко и не е посещавало досега детско заведение , т.е. нямам опит , просто предлагам.

# 2
 • у дома
 • Мнения: 5 610
Само да дам пример по горното предложение-ние имаме две деца и се осигуряваме на реалните ни доходи и детски поради което не взимаме...Имам познати,на които мъжете им са бизнесмени,но нямат сключен граждански брак,а доходите им са в пъти повече от нашите,но те взимат детски...Така,че същото ще стане и с ДГ,ако се приеме да е подоходно,тези които са част от сивата икономика по една или друга причина пак ще бъдат облагодеталствани...

# 3
 • Мнения: 7 823
Бих била склонна да плащам такса до 50 -60 лв. като се запази предимството за втори и трети деца.
Относно предложението за диференцирано заплащане според дохода на семейството съм категорично против. Говорила съм по въпроса и с директорката и с учителките на децата ми, тяхното мнение е същото. Думите им бяха "Плащаха минимална такса, защото носеха бележки за минимален доход, а водеха децата си на градина с Мерцедеси". Все още голяма част от хората се водят по договор на много по-ниски доходи, отколкото получават в действителност.
Относно минаването на предучилищните групи само в училищата съм категорично против.
Първо в училищата не могат да се грижат за децата така както в градините - няма персонал, нямат опит, нямат и желание.
Второ не съм съгласна да смеся 5 годишните си деца с 14 - 18 годишни тинейджъри. Направо си е опасно това. Всички четем напоследък какво става по училищата.
Трето - нито сградите, нито тоалетните, нито дворовете на училищата ни са пригодени да осигурят безопасността и комфорта на 5 годишни!
Четвърто училищата са не по-малко натоварени и не могат да поемат големия брой деца. Този проблем тепърва ще се стовари върху тях, защото то и нови училища никой не строи, а и те се дават под наем и са продавани. И сега "елитните" такива имат по 25 -30 деца в класовете си и нямат свободни помещения, за да поемат и предучилищна. Децата ни за това учат на по 2 смени от 2-ри клас.
Какво ще се получи на практика - ще преместя детето за 1 година в "от бога забравено" училище при нови учителки и в нов колектив, а след 1 година ще го местя отново вече в избраното от мен  Shocked . Редно е някой да помисли и за самите деца!
Разбирам големия проблем който имат сега родителите на малките деца, но само след 2, 3 години ще са изправени пред проблема да им изхвърлят децата от градините на 5 години и тогава какво ще правят  Rolling Eyes ?!?
Не може да се разрешава проблема да едните като се създава проблем на другите!

Последна редакция: пн, 18 фев 2008, 08:56 от Ellypr

# 4
 • Мнения: 13 834
Бих плащала такса до 50-60лв. Все пак цените на всички стоки непрекъснато растат,а и е добре децата да се хранят с качествени продукти.
Предучилищните групи трябва да са в детските градини.  Peace
Предимствата за мен - целодневните занимания, осигурена храна, условия за гледане на по-малки деца, спокойствие, защото не са в една сграда с тинейджъри.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 600
Имам 2 деца - големият е 2ра група в детската градина, а малката е на ясла. Съгласна съм, че таксите трябва да се увеличат, но заедно с това да се подобри и храната (за останлото няма проблеми - поне за сега).  Децата ми винаги са гладни и не само моите. Синът ми много често закусва веднъж вкъщи и после в градината, а като се прибере първите му думи са "Дай нещо да ям" . А колкото до самата такса - трябва да си е еднаква за всички както до сега - с привилегии са семействата с повече деца (пълна такса за първото, -20 % за второто, -50% за трето - мисля че така бяха дано не греша)
А относно предучилищната - абсолютно съм против да е в училищатаи съм напълно съгласна с доводите на  Ellypr . Освен това на тази възраст децата се нуждаят и от обедната си почивка, която в училище няма как да получат - вярно че на следващата година вече са първи клас , но пък защо да го правим с цяла година по-рано?????

# 6
 • Мнения: 4 932
1. Категорично съм против обвързването на таксите с доходите, като се вземе предвид всеизвестния тарикатлък на нашенеца...

2. По въпроса за таксите - мисля, че 100 лв е реална и не невъзможна за плащане сума. Да се обоснова - 50-60 не е значително повече от 40, а нали искаме КАЧЕСТВЕНА промяна в менюто и условията. За да е КАЧЕСТВЕНА, значи и скока трябва да е съществен. Така че 80-100 лв ми изглежда по-реално от 50-60. На задължително трябва да се запази намалението за 2 и повече деца в семейството.

3. Тук подкрепям на 100% доводите на Ellypr и мисля, че това би било стъпка в грешна посока.

# 7
 • София
 • Мнения: 957
Не съм съгласна да се увеличават таксите. Нима заплатите да скачат? Нима майчинството да скача пропорционално на всичко останало в магазина?

Всичко ли в тази държава ще стане единствено лесно само за тези, които имат пари - здравеопазване, образование, грижа за децата......???

А ако се обвържат таксите с доходите - ще настане същата повсеместна измама като с детските.....

Против съм предучилищната група да е в училищата - майките по-горе са изложили много добре разумните доводи за това.

Все си мисля, че има области, за които държавата трябва да се погрижи повече и ние сме тези, които трябва да отстояваме и изискваме това. Ако ли не, поне да си кажем, че ще живеем в див капитализъм.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 813
Еllypr прекрасно е обосновала мнението си против прехвърлянето на всички 5/6-годишни в училищата. Съгласна съм с нея.

Относно таксата: независимо колко съм готова аз да плащам, бих искала да знам как това ще се отрази реално на бюджета на детската градина, защото той идва от общинския бюджет, а не директно от платените такси.

# 9
 • София
 • Мнения: 636
Отговрих само на въпроса за предучилищната - мисля, че трябва да остане в градините, за да не се травмират децата с местене на ново място и след година - на трето.
Що се отнася до таксите, които наистина не са високи в момента, мнението ми е следното - нито мен, нито дъщеря ми я бъркат толкова много поизбелелите чаршафчета, старите легълца, вечното искане на пари за вода, салфетки и т.н. Бърка ни, обаче, неграмотното отношение на учителките към децата, заплахите, че ако плачеш и се напишкваш, ще те изхвърлят на снега, дъжда и .н. или че ако плачеш, майка ти няма да те вземе от градината, наказанията за неволно счупени предмети, цялото това "кастриращо" поведение на персонала, което изгражда кастрирани деца - деца, бъдещи жертви на насилие, или насилници, деца с "отрязан" орган на творчеството.
   Ако се увеличат таксите по-голямата част от допълнителните средства трябва да се насочат към ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ - да има повече от една учителка и една лелка на 30 деца, в градините да влязат млади, жизнени и мотивирани хора, учителките да получат психологическа грамотност, от която, Бога ми, силно се нуждаят, но и понятие си нямат, че имат такава нужда. Има неща в детската психология, всепризнати от психолозите от цял век вече, които някак не са достигнали точно до тях, хората, с които децата ни прекарват по цял ден. И това е масово в държавните градини.
  Бих плащала и 150 лева, ако знам, че учителките на детето ми не само могат да го научат да смята, да лепи и да си мие ръцете, но и знаят колко важни за изграждането на детския характер са въпросите около пишкането и акането, и нашите коментари и поведение около това, които разбират, че детето няма критичност и вярва, като го заплашват, че ще го изхвърлят навън или че ще му отрежат пръстите като ги смуче или че мама няма да го вземе, които разбират колко важно за детската себеоценка е поощряването и колко важна е детската себеоценка за цялостното бъдещо добруване на порасналия човек и хората около него, които са минали през група за собствен опит, както правят всички хора от помагащите професии в напредналия свят, за да познават собствената си психопатология, каквато всеки от нас си носи, и да не позволяват тя да доминира в отношението им към децата...Мисля, че това са истински важните неща, другото са подробности.

# 10
 • sofia
 • Мнения: 382
Убедихте ме , отказвам се от предложението си таксите да са обвързани с доходите но родителите.

# 11
 • Мнения: 137
Мисля, че такса 100 лв. е разумна, стига да се подобрят условията и качеството на персонала. В момента е прекалено ниска таксата.

Предучилищната може да е в училище, но само ако това ще е училището ,където после детето ще продължи да учи.

# 12
 • София, център
 • Мнения: 3 448
Хайде и аз да скоча по таксите, не считам за уместно да се обвързват с дохода на родителите. В моя случай ще ми излезе по-евтино да запиша дъщеря си на частна детска градина. Не съм я записала в такава, защото цялостната й организация противоречи на схващанията ми. И от там, идва и другият въпрос, защо моето дете да бъде лишено от възможността да използва социалното благо "Детска градина", при положение, че родители й са честни до стотинка данъкоплатци?

ЗА увеличение на таксите, но поравно за всички!

НЕ на предучилищните групи, изместени в училищата.

Само да допълня, че таксата, която плащам в момента в размер на 1,75 лв на ден е смехотворно ниска.

Нереално ниска цена за триразно хранене, обучение, възпитание, обгрижване, приспиване, водене до тоалетна и т.н.

Последна редакция: пн, 18 фев 2008, 11:01 от Nansen

# 13
 • Мнения: 4 966
Убедихте ме , отказвам се от предложението си таксите да са обвързани с доходите но родителите.


И още 1 довод Против. Нали в една и съща градина и група всички деца получават (по презумпция) еднакви грижи, еднакво внимание, една и съща храна и т.н.) - защо тези, които работят много и не си укриват данъците да плащат за същите неща, като тези, които се осигуряват на минимална, а доходите им са в пъти.  Peace
Просто ако се въведе нещо подобно ще се стимулира укриването на данъци. Peace
Хайде и аз да скоча по таксите, не считам за уместно да се обвързват с дохода на родителите. В моя случай ще ми излезе по-евтино да запиша дъщеря си на частна детска градина. Не съм я записала в такава, защото цялостната й организация противоречи на схващанията ми. И от там, идва и другият въпрос, защо моето дете да бъде лишено от възможността да използва социалното благо "Детска градина", при положение, че родители й са честни до стотинка данъкоплатци?
....
Само дето моите дъщери са 2.  bouquet

Подкрепям напълно мнението на seni.  bouquet

# 14
 • София
 • Мнения: 2 708
Таксите мисля за всички е ясно, че не могат да бъдат обвързани с доходите, докато икономиката ни е толкова сива. Затова този вариант за момента е неизпълним, макар и добър като идея.
И точно тук е въпроса какво точно искате да получават децата ви ако се увеличи таксата, ако например таксата стане 60 лв искате децата да консумират по - качествена храна, по - малко тестени изделия за сметка на плодове и зеленчуци ... ако стане пък 80 лв. да бъде назначен още един помощник, ако пък е 100 лв за всеки възпитател да има качествена психологическа помощ и допълнително обучение за "осъвременяване" за преподаването със изискванията на днешния родител ... Това е което имам предвид

Относно преместването на предучилищната група към училищата при какви условия бихте били съгласни това да стане - предучилищните да са към училището, в което детето ще продължи обучението си по - нататък, да се подсигури целодневна грижа за децата (храна, следобедни занимания, спане), това да се отнася само за ОУтата ... Никой не е казал че ще стане, нали трябва да се обмисли всичко преди каквито и да е действия

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт