Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 фев. 2008, 18:48 ч.

Как да си шипнем автомобил от САЩ за БГ

 • 1 406
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 15
Здравеите на всички, ако някой знае как да си закараме автомобил от САЩ за Бг, моля да пише подробна инфо. Трябва ли да се закара автомобила на пристанищен град(Ню Йорк, Вашнгтон,...и т.н...)? Много мерси предварително.
За Бг знам,че не се плаща мито и ДДС ако колата е била собственост последните 6 месееца, само трябва да се плати акциз. Друго незнам.

# 1
 • Of the present and into the future
 • Мнения: 826
Kronos International Shippers

t 312-326-7590
f 312-326-7597

info@kronosint.com

# 2
 • Houston, TX
 • Мнения: 7 309
За България не плащаш мито ако сменяш постоянното си местожителство (т.е. се връщаш в България) и ако Директора на съответната РМД одобри молбата ти. Има и случаи в които акциза се редуцира на половина., а тои всъщност зависи от мощността на двигателя(плаща се на конска сила или киловат).

# 3
 • Houston, TX
 • Мнения: 7 309
Ако условията на доставка са ти до Бургас или Варна а ти имаш постоянно местожителство в София например, трябва да предвидия и парите за транзитна гаранция

# 4
 • gatorland
 • Мнения: 3 478
Транспортни фирми има много. На нас ни предстои такова начинание, ако искаш нещо по-конкретно, гледам вече са ти дали инфо. Не е задължително да караш колата до пристанище. Контейнера идва до вас, вие си товарите и от там на татък са те.
Иначе правилно си разбрала, че ти се полага да си внесеш кола "безплатно" ако се местиш обратно в БГ. Плащаш само акциз за такава, мито не се плаща ако колата е до 164 конски сили. Всичко над това се плаща и то разбрах не ефтино. И това за 6те месеца е вярно, както е вярно, че трябва да се подаде молба до митницата първо и тя да бъде одобрена ако искаш да се възползваш от безплатното вкарване.

# 5
 • Houston, TX
 • Мнения: 7 309
Само с една малка корекциа, мито и ДДС не се плаща, а и от тази година има изменение- има случай при който се плаща половината от акциза. Както съм написала трябва да се предвидят и пари за транзитна гаранция(пълно обезпечаване на мито ДДС и акциз). За тази гаранция има два варианта - 1. плаща се на гранична митница и след обмитяване на автомобила се връща9доста бавен и трпомав процес) или 2. наемаш нечия банкова гаранция. Предвиди и пари за митнически документи в България. Имай предвид , че при такова преместване можеш да си внесеш и употребяваното лично имущество(пак без мито и ДДС). В 90% от случаите съм наблюдавала, че това си е чисто ново обзавеждане. Много често се ползва един контейнер за колата и багажа. Ако може и един съвет, следи си времето за пристигане на контейнера в България и действаи бързо след това иначе таксите за задържане на контейнер са убийственни.

# 6
 • Мнения: 15
MissZ, само да те питам я дай сайтове на фирми, или имена, за да мога да разпитам за цени как са, и да сравня. Много ви благодаря на всички, които дадохте инфо. Ако нещо друго се сетите, ще се радвам да науча. И да питам още нещо, мислим да се прибираме окончателно края на август, или средата на септември, та ? ми е кога трябва да шип-нем колата, колко време преди да си тръгнем.....
мерси още веднъж

# 7
 • Мнения: 15
MissZ,още нещо, къде и как трябва да изпратя молба до митница в бг, за да знаят, че ще вкарвам автомобил? Дай по-подробно инфо, ако имаш възможност....мерси

# 8
 • Houston, TX
 • Мнения: 7 309
Молбата се подава в митницата по местоживеене, по точно в ТМД по местоживеене. Доколкото си спомням(не съм на 100% сигурна) може да се подаде веднага след като се върнете в България. Имаш право на 1 автомобил на всеки член от семейството(пълнолетен). Имаш право на такъв внос до 1 година след датата на окончателното сменяне на местоживеенето. Ако трябва да доказваш колко време си живяла навън, можеш да си вземеш справка от гранична полициа. За да ти одобрят молбата могат да ти поискат доказателство че окончателно се връщаш в България(като нотариален акт, трудов договор в Бг или прекратен трудов договор в САЩ , или неща от този сорт.
Ако внесеш кола по тази пороцедура, нямаш право да я продаваш , прехвърляш и др такива в течение на 2 или 3 години. Това се записва в талона на колата. Ако се изповядва такава сделка трябва да си платия мито+ДДС+ акциз + лихвите по тях.
Преди да тръгнете разберете коя фирма е представител на контейнерната линия в България. Много често B/L не садържа достатъчно информация и контейнерните превозвачи се нуждаят от доста време за да открият собственика на стоката в контейнера, време за което после вие трябва да платите. Цените за превоз в САЩ са по-ниски от тези в Бг за контейнер.

# 9
 • Мнения: 15
Titina,много мерси....да, можем да покажем нот. акт за собственост в бг. Само да питам, може ли ние да отидем и да си я вземем от Варна или Бургас например, а може и до Италия да отидем....за нас не е проблем. Трябва първо да се разберем с фирмата до къде ще я закарат, и по този начин да спестим пари, но от друга страна ме притеснява как ще стане вноса на колата на Италиянска митница, ако решим там да я доставят....офф много съм обаркана. А и друго, мога ли да взема контейнер, който да е и за колата и за багаж...да са в един контейнер. До колкото знам имам право да напълня колата с багаж.
Дай сайтове на фирми, за да мога да поразпитам за цени и закаде и откаде ще се превозваме...
ще чакам с нетърпение....мерси

# 10
 • Houston, TX
 • Мнения: 7 309
Можеш да сложиш и багаж в контейнера, но да има опис и ниакакви ценио. Цумата на вестите(без колата) трибва да не превишава 1500 ЕУР(слагаш си някакви цени, никой не им обръща внимание). Ако не е описан багажа и не се декрарира подлежи на конфискуване. Имаш право да внесеш на теб и сапруга ти по една кола , всъщност на всяко лице което е над 18 год и сменя постоянното си местопребиваване. Транзит се плаща и от Италия до БГ, проучи коя фирма в Бг е представител на съответната контейнерна линия. Много често информацията в коносамента не е достатъчна и това затруднява работата, а и после демюрейжа ще е за ваша сметка.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт