Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 фев. 2008, 01:32 ч.

Тема за детските площадки в София

 • 12 698
 • 146
 •   1
Отговори
 • Испания
 • Мнения: 1 327
Всеки от нас има информация за детска площадка, която не е почиствана от години; в която има катерушки и пързалки от нашето детство; която е обновена наскоро, но вече е опасна за децата ни.

Настоящата тема се роди в продължение на един изключително приятен разговор в офиса на Асоциация "Родители". Каква е нейната цел?

Надяваме се с ваша помощ да съберем информация и снимков материал относно състоянието на повече детски площадки в София.
А дали в непосредствена близост до площадките има заведения?  Някои от изградените заведения в близост до детски площадки имат клаузи в договорите за подръжка на тези площадки.


Как приемате идея площадката, в която водите детето си, да бъде оградена и да се заключва през нощта? Бихте ли приели вие да отговаряте за този ключ? Има ли и други родители, с които може заедно да подавате сигнали за състоянието на съоръженията на територията на дадена площадка или идеи за нейното обновяване?

Реално ли е сами да отговаряме за чистотата на тази площадки (имайки предвид колко от нас оставят по пейките чашките от кафе и хвърлят фасове по земята  Rolling Eyes)
Можем ли да се организираме и сами да боядисваме съоръженията ако общината ни осигурява боята за тази цел?

Как бихте искали да изглеждат детските площадки и какви съоръжения да има на тяхната територия? Ако имате информация относно детските площадки в други държави, ще сме благодарни да ги споделите с нас.

Асоциация "Родители" се ангажира да представлява родителските групи юридически, както и да търси варианти разходите да се покриват не само от общината, но и по проекти.

Момичета, искрено се надявам да пишете повече в тази тема, като давате идеи и мнения относно изпълнението на подобен проект. Също така ви моля да не бъркате охраняването на детски площадки през нощта с настоящата тема  Mr. Green# 1
 • София
 • Мнения: 3 161
много хубава тема. Харесва ми площадките да са оградени. В съседство със заведение, което се грижи и поддържа (и така привлича клиенти с деца) - чудесно. Ако се прави от родители - то те трябва да се обединят по някакъв начин, както са го направили Приятелите на Докторската градина и поддържат градината. Общината да помага - задължително, но не с кутия боя от 5 лв  Mr. Green. Да търси и привлича спонсори, да осигури ограда, охрана. В Париж съм виждала такива градинки с кабинка и охрана. В Лондон също - градината се поддържа от една църква. Впрочем и в София ги има, макар и рядко. Градината около гробницата на Ал. Батенберг е с охрана и свободен достъп за граждани (макар че заради охраната изглежда, че не е и малко хора влизат). Преди 2-3 години около една църква в жк Лагера имаше страхотна детска площадка, оградена, църквата я поддържаше, вечер заключваше, беше рай за майките с деца. Майките също се включваха, събираха пари, боядисваха. За съжаление от 2 години някъде църквата е в ремонт и градината на функционира. Друг квартален пример - площадката пред пицария Ветрило в жк Борово. Страхотна градинка, поддържана от заведението. Притегателен център за майките с деца - чисто, зелена трева, по която можеш да пуснеш детето по боси крачета (в градината на църквата също съм го правила - там пясъчникът беше чист). Изобщо, бих предложила, преди да оглеждаме лошите площадки, да потърсим примери за добре поддържани такива и да използваме опита им за другите. Сблъскък също водят кампания в момента за облагородяване на средата - може да се използва по някакъв начин, например да се показват добри примери. Успех с инициативата!

# 2
 • Мнения: 4 459
Харесва ми идеята и темата.
Аз съм за оградените площадки - така и пумиярите няма да влизат вътре (ако още ги има де).
Останалите дейности които писваш са си чисто "комюнити" дейност. Няма нищо лошо в това тези които ползват да се грижат за съоръженията. Моите деца на пример всяка седмица чистят училишния двор - всеки ден някой от класовете чисти по график. Не че държавата не е определила чистачи за тази цел, но и децата така се учат да пазят чистота и някак си са по-отговорни за последствията от действията си...
В САЩ разговарях с хора които си бяха построили публична площадка със пари събрани по между им. Всеки има достъп до площадката. Питах защо и държавата не плаща ли. Казаха ми че държавата им е дала земята - терена, а те са се събралии са го направили за техните си деца, но така че да се ползва и от следващите поколения. Хората сами си почистваха и потдържаха, но и се радваха на това което имат и не търсят признание за направеното... Малко е далече от българския начин на мислене но... неволята учи човека  Mr. Green

# 3
 • sofia
 • Мнения: 382
                    Сигнал за обновена площадка , но вече опасна за децата:
          Находяща се в кв."Стрелбище" между ул."Боровец", ул."Деде Агач" и новостроящата се все още ЦДГ№127 "Златното пате".Заради пункта на Детската кухня, там се събират изключително деца в яслена възраст от целия квъартал , идват и от "Бели брези"и "Хиподрума" даже , защото има много деца.Точно един месец преди местните избори се махнаха старите метални катерушки, успяха да приключат за датата на балотажа  Mr. Green.
      От много бързане , или защото толкова си могат изпълнителите -ЕТ"Вато97"/името им още виси на една счупена табела/, оставиха голямата двойна пързалка недовършена-липсват прегради, никога не са били поставени идецата могат да паднат.На същата тази пързалка разстоянието между най-високото стъпало и площадката и е по-голямо , отколкото между другите стъпала, толсова ,че да се промуши цяло дете.На съществуващите прегради има кръгли отвори с толкова голям диаметър ,че моето дете се подава до кръста през  тях.
      Другата пързалка , уж за по-малките , я поставиха на мястото на старата.Но старата беше с вертикални пръчки -все някакви прегради бяха, и със стъпала беше , ане като сегашната с тръби.Сложиха нови кошчета -те се рзпадат от самосебеси, имат вид на тенекия за сирене и дъната са им разпрани вече.
       Люлките са три вида.Първия вид , като везна, за две деца седящи едно срещу друго са без металните си дръжки , винтовете , с които са монтирани се скъсаха още на другия ден след откриването , и не защото са виновни децата -лошо изпълнение.
        Другия вид люлки -"Т" образни за две деца , ами те се клатят , защото имат контакт с земята само в една точка, две седалки  се счупиха още преди откриването и ги завариха отново, без облегалки са , аса ниски предполага се за по-малки деца.
        Третия вид люлки , със двойни седалки , с облегалки, са с такива размери , че за едно дете е широко , а за две тясно.Ако аз седна на тази люлка/ширината на седалката позволява това/ и зад гърба ми няма друг за равновесие моментално падам, изхлузвам се.
        Влакчето е дървено - единственото нещо което изглеждаше по-добре -дървено се разпада вече, разлепва се , колела , локомотив, не по вина на бебетата , пак от изпълнението.
        Има някакво странно съоръжение -дървено , представляващо част от крепостна стена с топове-оръдия, никой не играе на него , а доста дървета са били изсечени за материал за направата му и се намира непосредствено до мястото където липсва оградата на градинката .
        Пясък сложиха повечко-това го намирам за положително , не само в пясъчника , а и под някои от люлките , тази за по-малките си остана в калта.Той е притегателен за домашните кучета , обаче.По консистенцията на фекалиите си личи, че са яли храна купена от зоомагазин.Не знам какви са тези хора , които си извеждат кучетата там #Cussing out
        На изходите има винаги паркирани коли , които пречат за преминаването или на видимостта .
        И въпреки горе изброеното тази градинка е притегателна , в сравнение с много други.
     

# 4
 • София
 • Мнения: 375
Аз съм доста скептично настроена относно поддържката и изграждането на детски площадки. Преди изборите подавах жалба за площадката пред нас, която беше чисто нова, когато се роди дъщеря ми (преди 5 години). Миналото лято беше цялата обрасла в треволяци, пързалката е ужасна, люлките са без дъски, само едни голи железа, добросъвестен съсед си отряза една пейка, тъй като ги бяха циментирали, оградата вече почти не остана. Тази жалба още си ми седи във виртуалното деловодство на общината, не е мръднала на йота.
А и да я оправят, съм сигурна, че след една година ще е в същото положение.
Надявам се другаде да имат по-голям успех такива площадки.  Rolling Eyes

# 5
 • Мнения: 4 930
Искам да кажа нещо положително във връзка с площадките. На 4 места в Младост (може и повече да са, но за тези знам със сигурност) направиха ремонт на площадките и ги оборудваха с пързалки, катерушки, люлки и т.н. на една шведска фирма - тази. Нямам представа чия е инициативата и с какви средства се правят, но ми харесват невероятно и се надявам да направят все повече такива местенца.
А ако можеше и да са заградени, за да не влизат кучета, щеше да е просто фантастично. Hug

# 6
 • Испания
 • Мнения: 1 327
Аз съм доста скептично настроена относно поддържката и изграждането на детски площадки. Преди изборите подавах жалба за площадката пред нас, която беше чисто нова, когато се роди дъщеря ми (преди 5 години). Миналото лято беше цялата обрасла в треволяци, пързалката е ужасна, люлките са без дъски, само едни голи железа, добросъвестен съсед си отряза една пейка, тъй като ги бяха циментирали, оградата вече почти не остана. Тази жалба още си ми седи във виртуалното деловодство на общината, не е мръднала на йота.
А и да я оправят, съм сигурна, че след една година ще е в същото положение.
Надявам се другаде да имат по-голям успех такива площадки.  Rolling Eyes
можеш ли да ми пуснеш на лични повече информация? или на мейл ely@dir.bg

# 7
 • София
 • Мнения: 1 479
Много хубава тема!Подкрепям идеятя за огради и заключване на детските площадки!Но от опит знам,че на практика НЕЩО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА.Зад блокьт ми има много хубава площадка,която привлича много хора:майки с деца,домашни кучета,бездомни кучета,идващи хора на свиждане в болницата/ядат и си оставят боклуците,използват храстите за тоалетна по малка и голяма нужда/,пенсионери и ненормални шофьори на леки коли и камиони/ ей така решили за по-пряко да прминат през площадката/.Миналото лято на нас родителите ни писна от всичко това,говорихме с кварталния отговорник за сьвет.Сьбрахме подписка от всички родители,внесохме я в Общината на "Младост","извадихме им душата" за внимание от тяхна страна.И на практика Общината си свьрши работата,"като лисицата с опашката"!Старите съоръжения се боядисаха,на пьрзалките сложиха евтини ламарини,които изпокьсаха дрехите на децата,пребоядисаните изгнили пейки се изпочупиха,пак си преминават леки коли и пак боклуци и акита от кученца!А какво правихме ние родителите:ВСЕКИ ДЕН ЧИСТЕНЕ И СЬБИРАНЕ НА БОКЛУЦИ И НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ВСЕ ЕДНО "БОМБА Е ПАДНАЛА"!И така се вьртим в крьг.Сега на пролет ЩЕ ИЗРЕЖЕМ ХРАСТИТЕ,ЗА ДА ПРЕМАХНЕМ "ОБЩЕСТВЕНАТА ТОАЛЕТНА",А ОБЩИНАТА ДА РЕШИ КАКВО ЩЕ ПРАВИ С ЗАНЕМАРЕНАТА "ДАТСКА ФУРНА"!И си мисля,като плащаме ВИСОК ДАНЬК СМЕТ,ЗАЩО ТРЯБВА ДА ЧИСТИМ И МЕТЕМ ?Малко обьркано го написах,че се ядосвам.Ще снимам и ще публикувам снимки.

# 8
 • Испания
 • Мнения: 1 327
Много хубава тема!Подкрепям идеятя за огради и заключване на детските площадки!Но от опит знам,че на практика НЕЩО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА.Зад блокьт ми има много хубава площадка,която привлича много хора:майки с деца,домашни кучета,бездомни кучета,идващи хора на свиждане в болницата/ядат и си оставят боклуците,използват храстите за тоалетна по малка и голяма нужда/,пенсионери и ненормални шофьори на леки коли и камиони/ ей така решили за по-пряко да прминат през площадката/.Миналото лято на нас родителите ни писна от всичко това,говорихме с кварталния отговорник за сьвет.Сьбрахме подписка от всички родители,внесохме я в Общината на "Младост","извадихме им душата" за внимание от тяхна страна.И на практика Общината си свьрши работата,"като лисицата с опашката"!Старите съоръжения се боядисаха,на пьрзалките сложиха евтини ламарини,които изпокьсаха дрехите на децата,пребоядисаните изгнили пейки се изпочупиха,пак си преминават леки коли и пак боклуци и акита от кученца!А какво правихме ние родителите:ВСЕКИ ДЕН ЧИСТЕНЕ И СЬБИРАНЕ НА БОКЛУЦИ И НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ВСЕ ЕДНО "БОМБА Е ПАДНАЛА"!И така се вьртим в крьг.Сега на пролет ЩЕ ИЗРЕЖЕМ ХРАСТИТЕ,ЗА ДА ПРЕМАХНЕМ "ОБЩЕСТВЕНАТА ТОАЛЕТНА",А ОБЩИНАТА ДА РЕШИ КАКВО ЩЕ ПРАВИ С ЗАНЕМАРЕНАТА "ДАТСКА ФУРНА"!И си мисля,като плащаме ВИСОК ДАНЬК СМЕТ,ЗАЩО ТРЯБВА ДА ЧИСТИМ И МЕТЕМ ?Малко обьркано го написах,че се ядосвам.Ще снимам и ще публикувам снимки.
dannyha, мислиш ли, че ако градинката беше оградена и се охраняваше през нощта съоръженията щяха да бъдат все още в добро състояние?

# 9
 • Мнения: 1 134
Подкрепям идеята за ограждане и заключване на детските площадки. Дори съм съгласна да има минимална такса, но да съм спокойна, че детето ми няма да играе сред фасове, спринцовки, боклуци...

Това, за което апелирам е да спре изграждането на детски съоръжения върху твърд терен - цимент или асфалт. Навсякъде по света детските площадки са върху тревни площи, пясък и пр.

В парка зад "Герена", например има няколко обособени детски зони. Едната беше в доста окаяно състояние, спортният клуб пое поддръжката й и в момента е доста приятно и чисто място. Оградена е и мисля, че вечер се заключва. В другия край на парка, обаче, има една циментирана площадка с люлки, метални катерушки, една от пързалките е много висока, много стръмна и необезопасена. Там непрекъснато стават инциденти с деца. Крайно време е да се спре изграждането и поддържането на детски площадки с остарели и потенциално опасни материали.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 479
dannyha, мислиш ли, че ако градинката беше оградена и се охраняваше през нощта съоръженията щяха да бъдат все още в добро състояние?
[/quote]Да,мисля.И е смешно и жалко да стигаме до тази крайна мярка.Не сьм видяла по други страни детски площадки оградени и "под ключ",но хората там имат явно друга култура и вьзпитание,и си пазят.

# 11
 • Мнения: 9 049
eli, при последното си посещение в България zабеляzах доста градинки около Алея Яворов реновирани. Отначало се zарадвах, но след като се опитахме с малкия да полzваме някои съоръжения останах много раzочарована. Люлки, пърzалки ... всичко, което не беш? zапаzено от на?што детскво беше от некачествена и евтина пластмаса и беше веЕч иzпочупено. Няма начин, аz само на моето дете в двора да му сложа такава люлка и то само ще я потроши ... боклуци с 2 думи. Ако нещо се рпави трябвад а е качествено, трайно и да може да се полzва. Още нещо. За площадките, дори и да няма ключове е добре да има огради, zа да не иzлиzат децата и на улицата и да не хвърчат топки ... И трябва да има твърд правилник, който да се спаzва с родителска съвест. НЕ трябва да се пуши на площадките , не трябва да се иzхвърлят никакви боклуци . Ако повечето майки го спаzват , дори появилите се 1 или 2 простакеси щ? се почувстват отхвърлени и няма да иам с кого да споделят клюка и ще престанат да плюят семки по zемята и да осатвят чашки и боклук.

# 12
 • Мнения: 18 839
аз също съм "ЗА" и мисля че дори е редно да има минимална такса за някои градинки, но да сме спокойни за децата си там
аз мога да кажа че в моя квартал- гео милев, има само една що годе хубава градинка, и то там пак се чисти и боядисва по- често с пари на родителите, отколкото на общината
иначе пък- домашни кучета и тийнейджъри се събират в заключената детска ясла, а сутрин лелите първо чистят всичко, после ни извеждат децата, в противен случай трябва да изсипят 20 бебета всред кучешки..... , бутилки и др красоти
ще помисля малко и ще пиша за конкретни градинки

# 13
 • София
 • Мнения: 902
Напълно подкрепям идеята за ограждане на детските площадки, особено ако ще се заключват през нощта. Така няма да влизат помияри и всякакви наркомани и бездомници. Но малко се съмнявам това да се получи. Аз мисля, че не му ли се бръкне в джоба на българина, нищо няма да се примири. Ако общината плаща всичко, а ние само ползваме - нищо няма да се промени.
За съжаление в нашия район, преди около 4 години направиха ( или по-скоро обновиха) една детска площадка, елате сега да видите на какво прилича - бунище , по-зле от Суходол. Другите площадки са в същото състояние - висока трева, боклуци, счупени съоръжения... За съжаление и самите майки  много замърсяват - то не са изхвърлени мръсни памперси, то не са люспи от семки, фасове,опаковки от сокчета, вафли  и т.н. и т.н. Поради тази  причина отдавна вече не водя детето си по т.нар. детски площадки.

# 14
 • Испания
 • Мнения: 1 327
аз също съм "ЗА" и мисля че дори е редно да има минимална такса за някои градинки, но да сме спокойни за децата си там
аз мога да кажа че в моя квартал- гео милев, има само една що годе хубава градинка, и то там пак се чисти и боядисва по- често с пари на родителите, отколкото на общината
иначе пък- домашни кучета и тийнейджъри се събират в заключената детска ясла, а сутрин лелите първо чистят всичко, после ни извеждат децата, в противен случай трябва да изсипят 20 бебета всред кучешки..... , бутилки и др красоти
ще помисля малко и ще пиша за конкретни градинки

аз не смятам, че трябва да се заплаща такса, по-скоро трябва да започнем ние самите да опазваме детските площадки. Но първо трябва наистина да има качествени съоръжения, настилки, различни от бетон, цимент, плочки...  Можем да опитаме с няколко площадки, които да се обновят, оградят и стопанисването им премине в ръцете на родителите. Това не означава, че родителите трябва да заплатят обновяването на дадена площадка!
Ако някой от вас желае да се включи в подобен проект - пишете!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт