Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 26
Здравейте! Разбрах, че освен обикновения желатин, който е от животински произход, има и растителен. Досега съм ползвала само обикновения. Обаче ми се налага да правя торта за хора, които държат да е от растителен произход. Направо съм в шок  Shocked Търсих с търсачката в стари теми, но нищо не открих.
Нито знам къде да го намеря, нито знам как се работи с него. Моля, ви помагайте.  Praynig Ще съм много благодарна, ако някой сподели опита си с такъв желатин и къде в София може да се намери.
Цитирай

София

Мнения: 5 000
И аз се изненадах от това което казваш...Поразтърсих се и виж какво намерих...
За желиране на ястия

 

Известни са 2 най-популярни продукта за желиране на храни: желатинът и пектинът.

Най-доброто средство за желиране на храни с продукти от растителен произход са следните съдържащи значително количество пектин растения (техните плодове):

 

Растение
 
Арония черна
 
Дрян
 
Дюля
 
Ябълка
 
Киселица
 

 

Желирането на сладка и желета може да стане по 2 начина: с използване на сгъстена отвара на посочените плодове или чрез добавяне на плодове от тези растения в самото сладко. Аронията оцветява силно в тъмночервен до виолетов цвят а дрянът до леко червено до розово. Соковете (отварите) на другите плодове са практически безцветни.

С добавянето на отвари (или самите плодове) се получават сладка и желета с ниско съдържание на захар.

Желирането на ястия (например варено пилешко) е най-добре да се извърши със сгъстена отвара от ябълки или киселици. Ябълките придават леко сладникав вкус на ястията а киселицата леко кисел.


 

Взето е от тук http://bilkite.hit.bg/hrani.htm

И още една информация.Четох,че по диетичните магазини имало растителен желатин....  newsm78
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 604
Здравей!

Според мен става дума за агар-агар. Това е извлечено желе от водорасли. Най-вероятно ще го намериш в магазините за здравословни храни. не съм работила с него, но предполагам ако намериш, на опаковката ще пише как се използва,

Успех
Цитирай


Мнения: 26
TheNMaster, natalyna много благодаря за полезната информация.  Hug
Явно днес ще щурмувам диетичните магазини, а разбрах току-що, че агар-агар може да се намери и в китайските магазини. Непременно ще пиша какви съм ги свършила, дано само не се проваля.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 954
точно така, агар агар е. аз го ползвам понеже съм вегетарианка.

описано е на опаковката колко се слага. обикновено се вари 2 мин. и чак тогава като почне да изстива стяга. съответно още не съм намерила начин да желирам бита сметана, защото няма как да я свaря и да я разбия.

няма остатъчен вкус като желатина, стяга по-здраво.
знам, че с определени плодове не става желето, май беше ананас, не съм сигурна.

успех с тортата. Hug
Цитирай

София

Мнения: 3 393
Вчера ходих до китайския магазин, който е на Пиротска/в пряката/, та там видях растителен желатин. Peace Цък
Цитирай


Мнения: 197
От време на врече ползвам едно желе, което се приготвя на принципа на крем-нишестетата. Продава се в подобна опаковка в големите супермаркети. Мисля, че на опаковката пишеше , че е изцяло от растителни продукти. Продава се директно овкусено и оцветено в няколко разновидности, като може допълнително да се добавят плодове. В момента , в който се охлади до стайна температура стяга.
Цитирай


Мнения: 26
Сега след като открих растителен желатин или т.нар агар-агар, искам да споделя опита си с него, в случай че на някой някога му се наложи да работи с него.
geleva, благодаря ти за информацията.  Hug Наистина само в китайския ресторант в пряката на Пиротска имаше растителен желатин. В никой от магазините за диетични и здравословни храни, в които питах, не бяха чували за такова нещо.  Rolling Eyes
Значи първият ми опит беше злощастен. Опитах се да направя чийзкейк с него, т.е. крема беше от крема сирене и заквасена сметана. Кремът не се получи, т.е. не стегна. След което продължих да чета в разни чуждестранни сайтове и форуми. Оказа се, че за продукти, чиято киселинност е по-висока, е нужна по-голяма доза агар. А аз бях използвала доста малко количество и отдавам неуспеха си на това.
Вчера се пробвах да направя тортата с рулата на Лео. И въпреки, че бях готова за поредния провал, тази сутрин се оказа, че успях.
На пакетчето за мое най-голямо учудване не пишеше как се употребява и в магазина ми казаха, че с агара се работи както с обикновения желатин.
Процедирах с растителния желатин така както и с обикновения. 10 гр. растителен желатин разтворих в 100 гр. вода за 15 мин. След като набъбна, го загрях на водна баня, въпреки, че в други сайтове прочетох, че трябва да се вари. След като го охладих, го добавих към крема постепенно лъжичка по лъжичка. Кремът стегна и то доста добре  Smile
Дано съм била полезна, в случай че ви потрябва информация. И благодаря на всички, които ми дадоха такава  Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.