Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Стара Загора
  • Мнения: 188
Здравейте момичета,
Искам да ви попитам нещо, защото от два дни се лутам в някакъв лабиринт и вече съвсем се обърках. Бременна съм и почти от началото съм в болнични.На втори февруари се омъжих и съответно си смених фамилията.Бяха ме предупредили, че ще имам проблеми с болничните, заради сменената фамилия - тъй като информацията между здравна каса, община и полиция се бави.Предвидливо реших да си взема платения отпуск за миналата година, за да имам време да си сменя личната карта и да изчакам институциите да влезнат в час. До тук добре.Отивам вчера при гинеколога, който ми следи бременността, за да взема талонче за елкака, и той ми съобщава, че не може да ми даде талон с новата фамилия, защото първоначалното ми направление е със старата фамилия и той не можел на своя глава да си променя данните в компютъра.На комисията обаче сравняват данните от талона и личната ми карта, която вече е сменена и съответно те не съвпадат.Хуквам аз към здравната каса с надеждата все някой да ми обясни този "така сложен казус".От там ми казват, че щом съм с нова лична карта и при тях се водя с новата фамилия и нови лични данни, гинекологът ми просто трябва да си смени данните и да ми даде талон с новите данни или от елкакато да ми издадат болничния с новата фамилия, но аз не съм в състояние да накарам никой от тях да направи това.Можете ли да си представите в България се оказва страхотен проблем това да се омъжиш и да си смениш фамилията, защото щом веднъж съм записана на женска консултация с една фамилия - всички направления, изследвания и така нататък ще ми излизат  така.Моля ви помогнете ми - аз ли нищо не разбирам или нещо се побърквам.Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и как се е оправил?

# 1
  • София
  • Мнения: 1 352
Доколкото знам реда е следния вадиш си удостоверение за идентичност на имената /старо и ново/ от районния ЕСГРАОН, от което се вижда, че имената преди и след брака са на едно и също лице. После със здравната книжка и личната карта се подава информацията в РЗОК по местоживеене.
Другия вариант е да се уведоми личния лекар или ЖК за промяната и той да коригира данните и да ги подаде в РЗОК.
Аз също бях със сменена фамилия и когато ми издаваха първия болничен за бременност и раждане лекарката без проблем ми смени фамилията в базата.
Другото важно е да уведомиш работодателя за смяната, за да може да подаде навреме в НАП новите данни, иначе ще има разминаване с НОИ. Ако все пак това се случи и там се носи удостоверение за идентичност на имената.

# 2
  • малкия град
  • Мнения: 126
Много точно са ти обяснили. Важно е работодателя да подаде в НАП заедно с декларация образец 1, която се подава всеки месец твоите данни с новата фамилия срещу ЕГН то. НОИ теглят информацията от НАП и е важно какво е подадено там.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт