Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 фев. 2008, 20:30 ч.

Работна тема за детските заведения!

 • 23 823
 • 291
 •   1
Отговори
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 562
Задачи свързани с детските заведения:


1.    Работа със Столична община в работната група за ДГ

 
           Описание - Работната група е постоянна и в началото ще се събира всяка сряда от 14ч на Оборище №44. Задължение на СНБМ е винаги да има наш представител на работните срещи, като при предварително зададена тема, представителят ни ще бъде подготвен да отговаря от името на Сдружението без специално пълномощно. Работните срещи ще бъдат тематични. Очаква се да присъстват: представители на Сдружението на директорите в средното образование, Съюза на работодателите в средното образование, Представител на омбудсмана - г-н Ангел Стефанов, също експерти от дирекция Образование, както и Кабо Алма и Червената шапчица от съфорумките - и двете представляваха Асоциацията Родители, реши се на следващото заседание да има представител на изпълнителната власт, юрист и специалист по с-мата. Също така г-жа Фандъкова обеща да покани една доцентка от СУ, която основно е проучвала европейските практики за решение на проблема с недостига на места в детските градини.

1.1.    Информационна система за обслужване на
детските градини – работа по усъвършенстване на системата:

1.1.1.   Разглеждане на запитвания и жалби, от нас се иска също да формулираме всичко, което се сетим като проблем на майките. Всички, които следят в Нашите деца темите по проблемите за ДГ да записват проблемите свързани със системата и да ми ги пращат на ЛС. Да се отбележат и конкретни заведения с подозрително намалели свободни места. – Надето, Сия, Еллеа, Евчето Хриси, Томасе, други?
1.1.2.   Проучване на обявените свободни места сега и преди класирането. – кой може да участва като наблюдател в евентуална комисия?
1.1.3.   Иска се от всички присъстващи да дадат идеите си за становище за критерии по класирането. Доколкото разбрах г-жа Фандъкова е получила идея от опозицията да се дава предимство по адресна регистрация В ГРАД СОФИЯ. Т.е. тези семейства, в които поне единия родител е регистриран в града ни, да минават с приоритет. – всички членове се включват с мнение.

Моето мнение е, че това би било проблем, ако се взима предвид само адреса по лична карта, който е от значение при плащане на данъци. Какво да правят студентите на общежитие – те са с временна адресна регистрация в София?

От Кали: Личното ми мнение по този въпрос е, че това е хубава идея, но след като това не е обявена от самото начало преди старта на регистъра, вече няма място в приоритетите за тази година. От следващата година евентуално може да се мисли, ако решим така. Г-жа Фандъкова изтъкна един много важен факт и той е, че регистрирайки се в София хората ще започнат да плащат данъците си на мястото където живеят, т.е. тук, а не по месторождение, както е сега.

От Сия: За критериите за класиране - ще ми се да видя какво ще стане след класирането тази година, но идеята поне единият родител да има адресна регистрация в София ми се струва разумна. Какви точно данъци обаче ще плаща по този начин на общината не ми е ясно, защото ДОД отива в републиканския бюджет, а местните данъци и такси се плащат от собствениците на имотите, т. е.  ако живееш под наем така или иначе си плащаш наема на собственика, а той си плаща данъка. Данъците върху наследствата, даренията и при възмездно придобиване на имущество мисля, че се плащат по мястото на изповядване на сделката (по-добре мама Саня или друг юрист да каже дали е така). Данъкът върху превозните средства се плаща по постоянен адрес, патентния данък - по местоположението на търговския обект, т. е. ако някой е от друг град, а кафенето му е в София, данъкът така или иначе отива в СО, така че не виждам какво общо има с адресната му регистрация.

1.2.   Осигуряване на максимално повече нови места в ДГ
1.2.1.   Получихме обещание да ни бъде показана инвестиционната програма за районите. Да се поиска копие. – Томасе и Надето
1.2.2.   Работа по модулните постройки за ДГ - има пилотен проект, гласувани са средства, до дни ще се обяви конкурс за обществена поръчка за фирми, които могат да предоставят необходимите технологии. Предвижда се да бъдат посторени за срок от 6 месеца от спечелвнето на конкурса. Г-жа Фандъкова каза, че ще можем да наблюдаваме работата на Комисията от организациите и директорите също, и  по-точно от специалисти, които ние ще изпратим. – всички да помислят за такива специалисти. Кой може да се включи като наблюдател?
1.2.3.   Да се изисква прекратяване на договорите на настоящите наематели и мораториум върху отдаването под наем и продължаване на договорите за наем на сгради за ДЗ.
1.2.4.   Разглеждане на алтернативните възможности – родителски кооперативи.
1.2.5.   Прехвърляне на всички предучилищни групи към училищата. Недостатък - не навсякъде имат осигурена възможност за храна в стола и също че няма как децата да спят в училищата следобяд.. Предимство – целодневни занимания и по-лесна адаптация към училищната среда. – Сия, Евчето, Надето?
1.2.6.   Работа по проблемите на осигуряването на педагогически, специализиран (логопед, психолог, рехабилитатор, и др) и помощен персонал за ДГ -
1.2.7.    Написване Отворено писмо до г-н Станишев (може и до президента) с искане за целева субсидия. С асоциация Родители се уговорихме ние да нахвърляме писмото и ще го пуснем заедно или с тяхна подкрепа и също от ДБМ може да ни подкрепят. Става въпрос за писмо за настояване за целева субсидия от държавата за построяване  на нови целодневни детски ясли, градини и ОДЗ-та.Трябва да стане ясно, че родителските организации имат отношение по въпроса, защото точно нашите деца остават на улицата заради политическата битка. Това трябва да стане след като ни е ясно каква сума ни трябва и за какво точно ще се харчи. Не можем да искаме пари за нещо, което не ни е ясно какво точно ще бъде. – Елпет, Тони?

1.3.   Да се проучи мнението поне във форума за повишаване на таксите за ДГ – конкретни цифри. –  Надето е пуснала - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=268066.0

1.4.   Летните отпуски - обсъждане на предложенията за прекратяване на дългите летни отпуски на детските заведения и да се заменят от варианти за дежурни групи и стъпаловидни отпуски на служителите. – Хриси, Евчето, други?

1.5.   Хигиена в ДЗ – Таня, Кали, кандидат за член Велмар, други?

1.6.   Хранене в ДЗ – Хриси, Жени, Томасе, Велмар.

1.7.   Работа по кръгла маса/конфереция по проблемите на ДЗ, включително яслите организирана от г-жа Фандъкова (все още не се знае кога) – всички членове, ще се доуточнява

2.   Работа по градове – всеки град с проблеми работи на местна почва, като се следват добрите практики от другите градове.
2.1.   Недостиг на места в ДЗ
2.2.   Хигиена в ДЗ
2.3.   Хранене в ДЗ
2.4.   Други проблеми

# 1
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 562
Сега ще извадя някои цитати от общата тема, за да ги има отделени нещата  Grinning


Важно за срещата в общината - говорихме за препаратите, казаха, че всичко разрешено в Наредба 44 - http://www.hygiene-bg.com/normativni-uredbi/1-REGISTAR_BP_1.pdf може да се ползва. Някои от препаратите могат да ги тестват, други не, но за инспекторите са важни няколко неща  - първо всички документи, дадени от фирмата - сертификати, инструкции за употреба, препарата да има етикет,също така да има схема по часове как се чисти, с какъв обем разтвор, каква концентрация, фактура за закупуване. Такива неща. Утре ще ходя да взема едно шише от препарата плюс 2 комплекта с документи - един за общината за работната сруща и един за мен за моето ОДЗ. Искаше ми се да мога да дойда на срещата в сряда, но наистина няма да успея. Затова ми се иска утре да се уговоря или с Мими или с Надето да им занеса документацията, както и шишето с препарата, за да го помиришат на работната среща и направо да говорят да се направи един договор за обществена поръчка/или каквото там се прави/ за всяка община и да започват общините да купуват от него. Ще питам за цена на едро и също по колко пъти на ден се чисти с този препарат, защото от РИОКОЗ ни казаха, че новите препарати са по-скъпи, но държат чисто по-дълго време, така че даже може да излезе и по-евтино!!!

От РИОКОЗ ни казаха, че можем да поискаме да се ревизират всички общински договори за обществена поръчка, защото на места цените на храните, закупени по тези договори за ДЗ излизат по-скъпи отколкото да отидеш да си купиш продуктите на пазара. И така децата получавали по 120 грама супа, по 130 грама второ и т.н. В много детски З твърдели, че от ХЕИ не дават да се сервира по повече от 100 грама на порция на дете, което те самите отрекоха, а и те ни го казаха, така че щом имат такива сигнали, значи е истина.

Говорили са с Камен Йорданов за въвеждане на единно меню за всички детски заведения, т.е. да се знае в цяла София какво ядат децата в понеделник, какво във вторник и т.н., за да няма злоупотреби с порциона и с вафли, бози и т.н. Така и цената за продуктите ще е приблизително една и съща.

Мими, Наде, запишете си, моля ви последните 2 неща също, за да ги кажете на срещата в сряда и да поискате да бъдат ревизирани договорите за обществена поръчка, както и идеята на Камен Йорданов да се доведе докрай.

Вярвам, че от РИОКОЗ с удоволствие ще участват при създаването на менюто, и също желаят да се включат в работната група, когато започнем да говорим по темите, които са им ресорни, можете да кажете, че сме говорили с тях и имат огромно желание да се включат. Ще пратя контактите на двете дами на пощата, за да можете да ги дадете и на Фандъкова.Иска се от всички присъстващи да дадат идеите си за становище за критерии по класирането. Доколкото разбрах г-жа Фандъкова е получила идея от опозицията да се дава предимство по адресна регистрация В ГРАД СОФИЯ. Т.е. тези семейства, в които поне единия родител е регистриран в града ни, да минават с приоритет. Личното ми мнение по този въпрос е, че това е хубава идея, но след като това не е обявена от самото начало преди старта на регистъра, вече няма място в приоритетите за тази година. От следващата година евентуално може да се мисли, ако решим така. Г-жа Фандъкова изтъкна един много важен факт и той е, че регистрирайки се в София хората ще започнат да плащат данъците си на мястото където живеят, т.е. тук, а не по месторождение, както е сега.  - ТУК НИ ТРЯБВА ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ!!! Моля да го решим до утре вечер и всеки да си каже мнението!!!

# 2
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 562

освен това покачването на таксата би ограничила 80% от родителите(а може би и повече)
да запишат децата си на допълнителни занимания...английски, рисуване, танци, спорт
това което е най-интересното за децата...еднократните 40-50 лева които при нас се събрат за играчки и материали според зависи от  възрастта по лични наблюдения озориха много родители въпреки че бяхме обявили 2 месеца срок
Само за инфо аз под 100 лева на месец не мога да падна за двамата, като за малкия е само таксата от 20 лева.

За изместването на 4-тите предучилищни групи в училищата...да...това ще освободи повече от недостигащата бройка места ОБАЧЕ ...в момента предучилищните групи, които се водят в училищата с деца, които по една или друга причина не ходят на градина са ПОЛУДНЕВНИ, като за тях няма предвидена занималня ....ако искаш...плащаш частна...от 100лв нагоре + храната...това по събрано от мен инфо, понеже така или иначе сме първолаци тази година...опитвам се да организирам отглеждането на Габи за часовете в които съм на работа...
Ако се организира с работно време от 7:00-19:00 ОК ...но не мисля че ще стане...в единия случай ще скочат родителите...в другия...директорите и учителите в училищата. Не сме и наясно има ли капацитет в училищата за поемане на децата от предучилищна възраст... материална база...храна...колкото до спането...не знам да има 5-6-7 годишни които да спят следобед...ако има не са много.
За стреса от евентуално преместване....не се избягва...дали година по-рано или година по-късно...все си го има.... по мои наблюдения....по-скоро е тръпка от мерак да се ходи на училище...и да си голям...не е толкова стрес...поне при нас


Трябва от сега  да се мисли и за места в училищата...
защото след няколко години и този проблем ще се появи ...(и по-рано ако решението е предучилищната да е само в училищата)
по този повод....освен че частно училище Е.Кестнер заема сграда на ДГ,
 заемат и една доста голяма част от 27СОУ ...предполагам, че не само това частно училище
е под наем в сграда на общинско такова...и отсега трябва да се мисли за прекратяване на
договорите, за да не стане...няма места за 5500 първокласника след време,
 а като се има предвид колко народ идва от провинцията и ще продължава да идва....
тези 5500 след 3-4 години ще са много повече

За огромните ваканции.... тук назапад (да се чете в Люлин)...сме най-ощетени...или поне досега не съм чувала на друго място ваканциите в детската градина да са от началото на юли до средата на септември
още не съм успяла да засека директорката да ми копира заповедта на кмета за определяне на дежурни градини за Люлин...като се определят 2 за юли и други 2 за август и началото на септември...като грубосметнато....1о микрорайона по 2 ДЗ или ОДЗ...са 20.....а лятото сбиват желаещите...в 2 градини...и то не всички желаещи...да не говорим купчината с документи която искат за да го вземат в дежурна.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ...лятото градините НЕ почиват .....работят в намален състав в смисъл...има деца, които отиват в провинцията така или иначе...от тези които остават тук се сформират сборни групи....но в същото ДЗ в което си ходят принципно...при учителки които работят в същото ДЗ и които децата познават ако не отблизо поне по физиономия. Така и учителките ще могат да си ползват отпуските поетапно и децата ще се гледат качествено и няма да има стрес и влачене от единия край на квартала до другия сутрин и вечер, което изнервя и родителите и децата .

Втори вариант .... градината се затваря за 1 месец...предварително обявен за д може родителите да намерят вариант за отглеждането на децата..докато са на работа....

Немислимо е всеки средностатистически работещ човек да има платен годишен отпуск 20 работни дни а детската градина в която ходи детето му ....50 р.д


# 3
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 562
Да кажа няколко дум за кръглата маса вчера.
Полезна беше доколкото се избистриха някои проблеми. Освен това присъстваше зам-кмета по образованието на Варна, с който поговорихме и разменихме контакти.
Според мен идеята да се плащат компенсации на родителите, които няма да намерят място в градините не е лоша, но иска доста мислене. Първо трябва политически да се изясни дали общината (не само София, а всички) ще е длъжна и ще се стреми да осигури място на всички желаещи или не. Ако се прецени, че трябва да го направи, то тогава ще има основание за искане на компенсация, в противен случай не. Според едно решение на ЕС, целта е до 2010г 90 % от децата между 3-6 години да посещават градини и забележете 33 % ясла.

Нещо много важно беше коментирано на пресконференцията, което задължително трябва ад се изясни в сряда   Сметнали са че свободните места са 6091, а не обявените 7000, това от данните на сайта. Освен това, те твърдяха, че дубилраните записи са изчистени (аз не съм чула такова нещо) и съответно недостига е 7340  #Crazy
Честно казано това с адресната регистрация и плащането на данъци и аз не мога да го разбера. Според мен обаче ползата от изискването на адресна регистрация (може да е временна, не постоянна) е друга. Именно, че ще могат да се планират нужните места, ако веднага, в момента , в който се преместят да живеят тук хора от други градове се регистрират. Дори не става въпрос само за градините и училищата, така се планира и инфраструктура и градски транспорт и т.н. така че съм за и то още сега, като това да не е предимство, а задължително условие. Поне единият родител да е регистриран в София. Ясно е че щом детето ще ходи на градина тук, то със сигурност поне единият родител живее тук, така че няма да има никой ощетен. Какво ще кажете?

Мими или който ще ходи на среща, знаете ли, има едно ДЗ в район "Студентски"  на което договора за наем е изтекъл 98г. а помещенията не са освободени  #CrazyГолям проблем се оказва една наредба на МЗ, която е за здравните изисквания към детските градини и определя например 4 кв.м. застроена и 20 кв.м.незастроена площ на едно дете  Shocked Това е много хубаво, но първо заради тази наредба в момента не могатд а се разкриват вече филиали в апартаменти и второ много трудно ще се намерят такива огромни терени за нови градини и силно се ограничава възможната бройка на нови места в тях.

Друг въпрос, който смятам, че трябва да се повдигне в работната група.. Първо на мен въобще не ми е ясно в крайна сметка общината ли плаща? МОН ли плаща? Държавния бюджет ли превежда на общината или какво? Трябва да изясним този въпрос и мисля, че трябва да настояваме за някакво разумно увеличение на заплатите и евентуално на числеността на персонала. Заплатите им са меко казано смешни, затова има голямо текучество, от което страдат децата ни. Мислех си за новите градини, хубаво ще се напънем всички, ще се построят и после? Кой ще работи в тях за 220 лв брутна заплата? да ви кажа вече имам информация от сигурен източник за това какво се случва в детските градини (близка, която работи там). Каза ми оня ден следното "Отивам да мия дупето на едно детенце, че се наакало , а сестрата ми вика - я остави с тоя насран гъз да си стои, за толкова пари, какво си се озорила" ooooh!
Освен това бях потресена от това, което ми каза за менюто. Оказва се, че това което е изнесено като меню на таблото въобще не се дава на децата  Shocked Например мляко на закуска не пиели никога, само чай  Tired За обяд да речем пиши пиле с ориз, те им дават боб  Shocked

Ива Станкова беше там, поговорихме и с нея. Тя иска да се организира една кръгла маса с представители на всички институции другия месец след като малко се изясни ситуацията в София и се види инвестиционната програма на кмета.

Относно вдигане на таксите, аз смятам, че размера може да бъде съвсем минимално увеличен. категорично съм против диференцирано заплащане, защото всички знаем големината на сивия сектор и отново ще се облагодетелстват тези, които не плащат данъци и си получават парите на ръка.

# 4
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 562
Писах и на пощата, но ето и тук координати на още една фирма представител на препарати. Изглеждат ми адски добри, поне като четох брошурите. Написах и в мейла, но и тук да предложа. Да съберем инфо за поне 5 фирми и да направим консултация с детски алерголог или химик. Да ни препоръча все пак кое е най-добро. Тези сякаш така на пръв поглед ми харесаха повече от търновските. Може би заради визията на брошурите и сайта. Иван ми ги даде, контактувал е с тях на предишната си работа и каза, че се общува добре с тях, били нова фирма, тепърва развиваща се и били ентусиазирани.

http://www.ecocleaningbg.com/

# 5
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 562

Това са няколко фирми, които също  предлагат дезинфектанти.Не съм зпаозната с продуктите им.Отидох в офиса на търновксата фирма почти на случаен принцип- първо тях набрах по телефона и  жената там беше много отзивчива.Тя ми каза че зареждат всички ДГ в цялата община Надежда( дано не бъркам) и частично  Лозенец и още други ясли и градии( влючително и частни).Явно са си изградили вече  пътя  с поръчката през общината.За цените- трябва да попитаме за отстъпка за количество.На мен ми издадоха фактура, която може да се осчетоводи и да се напише като поръчител родистлското настоятелство  на съответната ДГ  например.
http://www.zhivas.com/
http://www.hygiene-bg.com/products.htm
http://metachim.hit.bg/products.htm

# 6
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 562
от РИОКОЗ така смятат, че ще излиза по евтино. Днес бях за препаратите, взела съм две разновидности, едното шише е за Мими, другото за мен, нейното го предлагат за детски градини, а моя и за детски ясли, защото става и за миене на гърнета. Нещо много важно - препарата ИЗОЗАН, с който в оммента мият нашата детска градина е само за дезинфекция, т.е. първо се мие с препарат и после се мие с Изозана за дезинфекциране. А тези препарати и двата са и миещи и дезинфекцираци, т.е. и лелките ще си отдъхнат, че няма да минават по 2 пъти и предполагам, че като се сметне цената на миещите и дезинфекциращи препарати, които се плащат, може и тази препарати - новите да са по-евтини.

От фирмата ми дадоха 2 книги с инфо за препаратите. Освен това ценоразпис на дребно, като цените на едро ще паднат естествено при по-голяма поръчка. Имам и 2 комплекта с документи за всеки от препаратите - инструкции за употреба и т.н., освен това от фирмата казаха, че когато дадена градина реши да пазарува от тях, те още първия път изпращат човек да обучи персонала и чак тогава започват доставки. Готови са да отговарят на въпроси на ХЕИ, където има проблеми с проверките. Тази фирма - hmi, зареждат лабораториите в ХЕИ, също Педиатрията, Александровска болница, болницата за деца с целебрални заболявания /не знам как беше името точно/, както и имат договор с община Надежда в София.

Дала съм препаратите и одкументите на мъжа на Мими, утре Мими ще ги покаже и ще говори евентуално за среща, от фирмата сами изявиха готовност да дойдат и да обяснят на директорките и на експертите в общината.

# 7
 • Мнения: 2 070
Ще се включвам от разстояние с каквото мога за хигиена, хранене и ако има разни педагогически казуси.

# 8
 • Мнения: 4 970
заспивам се и аз тук Peace
По темата за хранене да кажа- в ОДЗ-тата масово няма разделение на менюто за ясленските и градинските групи- и като коли4ество и като съдържание.... Rolling Eyes.Та- резептурниците за яслите не важат там....
Ето отговор от форума на СИОКОЗА във връзка с грамажа
http://www.sriokoz.com/webforum/viewtopic.php?t=4634

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 11:01 от velmar

# 9
 • Мнения: 3 337
Мацки, аз досега се чудех моите защо все са си гладни, а то защото ядяли по 120 гр супа и по 130 второ Shocked Ми те в детската кухня по повече им дават. моите на обяд си омитат и супата и второто от кухнята и са така още от 10-месечни, плюс хляб малко. В 4л30 като ходя да ги взимам са озверяли от глад Rolling Eyes

# 10
 • Мнения: 4 970
МИшленце, ама това е грамажа за градините даже.Приема се за нормално.А и нали следобед им дават някаква закуска( друг е въпроса каква Rolling Eyes).Обаче в яслата на Дари лелките са ми споделяли, 4е когато има някакво кремообразно( кисело мляко с мюсли ,грис или нещо от сорта), по-големите деца питали- сега какво ще закусваме Grinning-т.е.- не го приемат за  реално хранене.това си е до голяма степен и въпрос на изградени хранителни навици....

# 11
 • Мнения: 3 337
Тя закуската е едно на ръка следобяд, да оставим настрана, че на моите не им стига едно кремче, особено ако и то е 120-130 грама Laughing

Не знам десерт дали им дават на обяд, ако да, това компенсира донякъде нещата, аз вкъщи десерт никога не давам след обяда.

# 12
 • Мнения: 4 970
Десерт имат винаги.90% от слу4ая е плод Peace.Най-често ябълки или портокали.Смоа за коли4еството не знам какво е .......Трябва да погледна в рецептирниците какви плодове са им разрешени да  дават.Тя моята плодове не яде никакви(2 пъти е опитвала киви, но не знам защо ми казаха 4е им е забранено кивито.....)

# 13
 • Мнения: 1 897
Дават им десерт на обяд. При нас обичайно е плод или компот. Би трябвало някъде да има табло със седмичното меню. В нашата градина е закачено на видно място и е попълнено за всяко хранене през седмицата. Дори издействаха плод в 10 часа. Това вече е като бонус и извън задължителният порцион.
Директорката ни е стра-хот-на Peace

# 14
 • Мнения: 4 970
И при нас има зака4ено на табло  менюто.Не винаги е за цялата седмица( допълват го в движение).Това за междинната закуска в 10ч е много хубаво Peace А с какви средства се заплаща тази допълнителна междинна закуска?Едва ли имат излишък в градината.... Rolling EyesОт родителите ли се събират?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт