Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 фев. 2008, 22:53 ч.

Есе по история

 • 3 020
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 146
Здравейте!
На моя приятелка - дъщеря й, има за домашно да пише есе по история:

Как са възпитавали децата в Атина и Спарта?    
1. Свободен ли си, щом се страхуваш от робите?
2. Да бъдеш поданик е срамно и недостойно.
3. Каква е тази демокрация щом жените и чужденците нямат права?
4. Каква е тази свобода щом се движиш винаги с копие и живееш с чувството, че те дебне опасност?

Ще помоля ако някой от вас може да ми даде насока или някаква идея..
Благодаря предварително...
ПС. Търсих и в помагало.ком и къде ли не и нищо не открих по тази тема.

# 1
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 3 879
Ъъъъъъъ....ми то помагало няма да ти помогне мисля. Тя учителката е поставила някакви риторични въпроси..................много весели въпросчета!  Mr. Green
1. Очевидно не или пък да...зависи...страхът от робите прави ли те несвободен???
2. Да бъдеш поданик е много срамно /кой го твърди???/
3. Ми никва! Тези спартанци не са ли ходили в Щатите??? Буш да вземе мерки!
4. Ми то и в България някои хора се движат кой с нож, кой с щпрей или пистолет пък тя опасността си дебне отвсякъде...уж се водим свободни

Абе не знам...позволено ли е на децата да правят сравнение с днешно време? Би станало интересно есе ... newsm78

# 2
 • Мнения: 2 033
Правилно ли разбрах.

1. На някой детето има домашно по история.
2. Майката решава, че са се свършили всички източници на исторически факти, наблюдения и анализи, и че учебниците са излезли от мода.
3. Кога да попита за библиография, може би учителката на детето?
4. Неееее.....
5. Тя пита своя приятелка, к'во да пише детето й, която на свой ред пита в Kлюкарника.

Остави Спарта, “Как се възпитават децата днес” питам аз.

# 3
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 9 596
учителката може да се опитва да разчупи закостенялата система на обучение.
според мен доста безуспешно...

1. кой се е страхувал от робите? според мен са били зависими от тях, защото само роби са работели на полето, т.е икономическа зависимост.
2. по това време не е имало поданици. само граждани и роби.
3. демокрацията по времето на Древна Гърция не е същото като днешното понятие. много грешно формулиран въпрос, предполага сравнение между древната и сегашната демокрация, децата могат да влезат в погрешни размишления.
4. аммм това кой го казва? странно твърдение.  newsm78 доколкото знам спартанците не са се водили в битките си от чувството за страх, т.е. да се защитават, а са влизали с дълбокото убеждение, че те са по-силните и ще победят.

напълно съм съгласна с Алиса   Peace

# 4
 • Там, където съм безумно щастлива!!!
 • Мнения: 943
За съжаление едва ли някой ще може да ти помогне!Ако можех , бих но.... ooooh!

# 5
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Темите не са трудни.
Научете детето да си търси информация и да мисли логично и само ще започне да си пише есетата.

# 6
 • София
 • Мнения: 734
Според дебелата книга Спарта /Лакедемон/ възниква вследствие на обединяването на пет селища и е най-силната дорийска държава. Изключителна е по своето държавно устройство - поддържа се обществена обвързаност, а не стимулиране на отделната личност. Политическите и стопанските и институции са основани на строга йерархия, вероятно установена като алтернатива на тиранията.
Като алтернатива на колонизацията Спарта търси Териториално разширение за сметка на близките съседи, завоювана е Месения, населението и е поробено. Спарта се превръща в първа военна сила в Гърция. Обстановката обаче е крайно напрегната заради необходимостта да се запази и отстоява Месения - робите са твърде много и с единен етнически произход. Това може да стане само с максимална сплотеност и организираност, спартанската държава е организирана на военна основа. Самите спартанци са затворена военна община, подчиняват се на казармена дисциплина.Единствената цел е да се укрепи военната мощ на държавата. Оформят се 3 съсловия: спартиати - жители на Спарта, представители на господстващата върхушка - едва 9000 семейства, земята им е обща собственост, периеки - свободно население, което не участва в управлението и няма права и илоти - около 200хил. души.
"Общината на равните" - живеят при съвършено еднакви условия, носят еднакви дрехи, ползват еднаква покъщнина, ядат еднаква храна и ползват еднакво въоръжение. Жените се ползват с всеобщо уважение.
Грубо това са фактите, но домашни да пиша няма как. Най-малкото това е есе, смешно е да го пише някой друг, винаги се разбира. Но благодаря, поопресних се.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 168
Атина и Спарта
Атина и Спарта заемат главно място сред многобройните градове и държави в Древна Гърция.Съперничеството между тях играе важна роля в Древногръцката история на 4 век пр.н.е.

Атина и Спарта имат различно държавно утройство,различни традиций и начин на живот.Атина била оживен търговски град в който непрекъснато прииждали граждани от други полиси.Върховната власт в Атина била оглавена от народно събрание,в което се обсаждали и решавали главни за града въпроси чрез гласуване.Могъщата и богата Атина станал най-големия търговски и културен център на Древна Гърция,привличащ знаменити поети,историци и философи.

Спарта била управлявана от двама царе и висши длъжностни лица.Спартанското общество се подчинявало на строги военнизакони.Градът разполагал със силна дисциплина и великолепно обучена армия.В резултат на реформите на Клистен и Перикул Атина станала родина на демокрацията.Право да гласуват и да заемат дъжавни длъжности имали всички атински граждани.От това право били лишени жените,чужденците и разбира се робите.В 400г пр.н.е благодарение на мощният си флот Атина контролира корабоплаването в Егейско море и много от гръцките колонии.

Тя контролира със силната си воля съюзниците си и безпощадно потушавала с военна сила всяка тяхна съпротива и опит и да излязат от съюза.Много от народите плащали данъци на атинската хазна за да си осигурят защита и преимуществата в търговията.В Атина били издигнати величествени храмовете и обществени сгради окрасени с великолепни склуптури.

Настъпил проблем в областа на духовният живот.Постиженията на атинските поети,философи,математици допринесли за развитието на гръцката култура.Създадените в този период творения на изкуството станали в следващият век обект за подражание за това били смятани за класически.От тук дошло наименованието на този преиод в древногръцката история.Свой принос към културата на класическата Гърция имали и много други Гръцки полиси-Коринт,Тива,Самос,Византион тъй като били по-малки и не толкова силни,колкото Атина и Спарта те били принудени да се съюзът или с единия или с другия от големите съперници

Спарта имала голяма,силна и добре въоръжена армия.Спартанските войници били известни със своята издръжливост и смелост.Всички спартанци били войни,специален закон им забранвал да се занимават с друго освен с военно дело.Изхранването на населението ставало чрез труда на илотите-спартански роби.Всеки спартанец получавал земя,обработвана от илоти.През 464г пр.н.е илотите се разбунтували което продължило близо 20 години.За потушаванетона бунта на помощ се прителки и други гръцки градове,но спартанците се справили едва когато създали специална армия за борба срещу робите-първата "държавна полиция".Живота на спартанците бил много по суров от живота на атиняните.Новородените болни и слаби бебета били убивани.Щом станели на седем години момчетата напускали семействата си до двадесетгодиншна възраст живеели в училища където ги обучавали на военни умения подлагали ги на сурови изпитания и изтощително физически упражнения.Младежите на 20 години ставали спартански граждани и влизали в армията.До 30 години дори жените били държани да се хранят и спят в казармите

С други думи straighty е права Peace.

# 8
 • Мнения: 3 424
Как са възпитавали децата в Атина и Спарта?   
1. Свободен ли си, щом се страхуваш от робите?
2. Да бъдеш поданик, е срамно и недостойно.
3. Каква е тази демокрация, щом жените и чужденците нямат права?
4. Каква е тази свобода, щом се движиш винаги с копие и живееш с чувството, че те дебне опасност?

Не мисля, че правиш добра услуга
на дъщерята на приятелката си с
вкарването ни в играта. Въпросите
са прекалено перверзни за мене, та
ако отговоря, ще го баннат детето.
Бий му два шамара и го постегни, а?!

# 9
 • Варна
 • Мнения: 2 168
Как са възпитавали децата в Атина и Спарта?   
1. Свободен ли си, щом се страхуваш от робите?
2. Да бъдеш поданик, е срамно и недостойно.
3. Каква е тази демокрация, щом жените и чужденците нямат права?
4. Каква е тази свобода, щом се движиш винаги с копие и живееш с чувството, че те дебне опасност?

Не мисля, че правиш добра услуга
на дъщерята на приятелката си с
вкарването ни в играта. Въпросите
са прекалено перверзни за мене, та
ако отговоря, ще го баннат детето.
Бий му два шамара и го постегни, а?!

ПМС, какво да правиш  ooooh!...
"Настъпил проблем в областа на духовният живот"...

п.с. защо си мислиш, че всички имат достъп до  чичко гугъл/както трябва/ барабар с интерпретацията...може пък да прочете материала детето и да мисли по него Simple Smile.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 1 920
Толкова от нашия форум за детето.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт