Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 98 отговора

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
Еклери със ванилено-сметанов крем!!!

Тези еклери с ТАКЪВ крем ги правя за първи път след като най-после открих крема който толкова много търсех... Love

Крема не е млечен а е комбинация  от мляко+сметана..и се получи като ванило-сметанова леко разтопен сладолед. Просто връх!!! Love





Продукти за тестото.


250 гр вода
2-3 капки оцет
1 щипка сол
70 гр масло
1 ч.ч брашно
4 яйца+1 белтък


За крема


125 гр пр. мляко/ 1/2 ч. чаша/
1/2 ч чаша захар
 парче масло колкото половин кибритена кутия
2 с. лъжици с връх  брашно
1 ванилия
1 жълтък

течна сметана/ без захар /150 гр
100 гр захар

ТЕСТОТО...Сложете водата в тенджера и като заври прибавете маслото, солта  и 3-те капки оцет. Когато маслото се разтопи напълно, намалете огъня и изсипете  всичкото брашно наведнъж като бъркате енергично на средно-слаб котлон.



Бъркайте винаги  с дървена лъжица ....докато се получи гладка смес и докато тестото започне да се отделя от стените. Някъде около 5-6 минутки.

После дръпнете тенджерата и изсиспете тестото в друг съд...целта е да изтине по-бързо.

Внимателно прибавяте яйцата едно по едно като  бъркате постоянно след прибавянето на всяко яйце...докато сместа стане гладка.



Тестото трябва да стане  гладко, лъскаво и да не е редко, но не и прекалено гъсто. Предгрейте фурната на 220 C.

В плитка тава постелате хартия за печене...

С лъжичка оформяте средно големо топки...разделени на около 2 см една от друга, понеже се надуват и за да не залепнат една за друга.

Печете в началото  на силна фурна първите няколко минути докато порозовеят...послр намаляте фурната на 175-150 С.

Когато са готови еклерите не ги изваждайте веднага!  Отворете фурната наполовина...и нека да постоят там около 10-15 минутки.

Има възможност да спаднат ако ги изкарате изведнъж от фурната.



След като ги извадите  ги  оставете да изстиват....

Ако искате шоколадова глазура ... става много хубаво .Аз разтопих един млечен шоколад...с който после ги мазах.



КРЕМА...  В тенджерка завирате 125 грама прясно мляко, като заври се сипва захарта. Като се разтопи захарата се  прибавят маслото и ванилията и накрая се изсипва бавно брашното като се бърка с тел за да те стане на топчета.

 Накрая като се сгъсти, махате от котлона и добавете жълтъка и ванилията. Отсватя крема да изстине.



Изспивате течната сметана в стъклена купа и добавяте захарта..и бъркате с МИКСЕР докато се получи много гъсти  пухкав бял крем.

Като истине вниловия крем го смесете със сметановия...като бъркате леко и внимателно с лъжица.



Взимате изстналите вече еклри и леко правите разрез от едната страна..отваряте като портмоне..и пълните с крема.

Накрая мажете отгоре  в разтопения шоколад .,...и ги сложете веднага в хладилник, за да се стегнат. Може да се консумират след 3-4 часа  Love



« Последна редакция: пт, 03 окт 2008, 01:39 от ЧервеноВинце »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Мерси за хубавата идея  Smile
« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 02:35 от Блонди »
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
Моля  Hug
« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 02:37 от ЧервеноВинце »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
В Брюксел няма такива, има само с крем-кафе, които са ми гадни  Stop
« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 02:35 от Блонди »
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
Ами с този крем са супер....опитай!    Wink
« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 02:38 от ЧервеноВинце »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Помня в България, едно време, по Байтошово време, екелрите и толумбите  Blush  chef
« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 02:36 от Блонди »
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
В България бяха с гаден крем....един такъв жълт и воднист .. Crazy
« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 02:44 от ЧервеноВинце »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Ти си  Very Happy
« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 02:36 от Блонди »
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
Вече само такива еклери ще правя...крема е като сладолед! Фантазия! Love
« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 02:44 от ЧервеноВинце »
Цитирай

В града на тепетата

Мнения: 241
Напоследък няколко пъти правя еклери, но с обикновен яйчен крем. А този крем изглежда супер - такъв един пухкав  Love
Само дето аз смятам жълтъка да го смеся с брашното и малко прясно мляко и да го прибавя към врящото мляко, че малко ме е страх от сурови яйца. Confused
Благодаря за рецептата   bouquet
Цитирай


Мнения: 7 473
Винкова как си се развихрила тези дни само  Crazy
Чудничко изглеждат и браво за снимките   bouquet
Цитирай


Мнения: 6 020
Мммммм, непременно ще пробвам - изглеждат страхотно  chef  chef  chef
  bouquet  bouquet
Цитирай

На небето

Мнения: 5 486
В България бяха с гаден крем....един такъв жълт и воднист .. Crazy

А, има и със сметанов крем, те са по-хубави, но много малко крем слагат.  Crossing Arms Предпочитам домашните.
Цитирай

София

Мнения: 6
VELDIG BRA!!! newsm44
Страхотно изглеждат,ще се пробвам да ги направя,когато почивам  chef
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
VELDIG BRA!!! newsm44
Страхотно изглеждат,ще се пробвам да ги направя,когато почивам  chef

Tusen takk!  Hug И няма да съжаляваш  Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 98 отговора