Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 фев. 2008, 12:19 ч.

Детската градина в държавата, в която живеете!

 • 6 920
 • 77
 •   1
Отговори
 • на запад
 • Мнения: 2 614
Тъй като в БГ се разбуниха духовете с офанзивата по записването на децата в детски градини и ясли, ви моля да разкажете за държавната детската градина в страната, в която живеете!
Всъщност може и за частните да разкажете.
Ето тук се вихрят българските страсти по въпроса
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=265808.0

Благодаря ви предварително!  Peace

# 1
и при нас от тази година въведоха записването он лаин
по_удобно е
първото класиране е април, стискам палци да има място, 4е гаранзция нЕма

не знам кой от кого е копирал, но в обЩи линии системата за записване доста се доближава до бг

# 2
 • Süd
 • Мнения: 3 521
Записването става в градината, като формулярът се гледа и от съответните служби към общината - можеш да о занесеш лично, можеш и да го изпратиш по факс. По принцип те изпращат в градината, която ти се води по местоживеене, но в някои случаи има и и изключения.
Градините са хубави, дворовете на фона на тези в България са доста по-малки, но по-подредени.
В нашият град от 14 детски градини/ясли само в 2 има топла кухня.
Максимумът деца на възпитателка е 10, но рядко се случва да са повече от 5-6 на човек. Групите са между 20 и 30 деца за градините,а в яслите - според зависи, но рядко надвишават 10 деца.
Цените на таксите са високи в частните заведения и нормални в държавните.
По принцип шансът да получиш място в държавна градина, ако детето ти е под 3 навършени години е нисък към 0(нула).
Като голям плюс им давам, че има период на адаптация, през който майката е с детето в градината. Не е като в БГ - от вратата и за краката.
Има възможности за изучаване на втори език. Градини с басейни около нас няма.

# 3
 • На брега на Средиземно море
 • Мнения: 560
При нас детските градини са частни.Може би има и държавни,но не съм се интересувала.
Записах сина ми в градина с изучаване на френски,английски и арабски.
Програмата е чудесна.2 пъти седмично ходят на плуване.
8 деца са в групата.
Работят събота и по празници,от 07ч.до19ч.
Документите,които са нужни, са като тези в България.
Разрешения брой деца в градините е до 20.
Цените варират от 30? до 120?.
Майката може всеки момент да посети детето си,а също и да остане там,докато то свикне.
Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 13:55 от Didona007

# 4
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
При нас във Валенсия детските градини са 4астни,не ми е известно да има държавни такива.
По селата има оба4е,по 15? на седмица.
За добрите детски градини оба4е трябва доста време преди детето да тръгне,да бъде записано.Аз бях платила матрикула(зап.място) година преди дъщеря ми да запо4не да я посещава.
Като база не са нищо особено.Малки двор4ета,някои изобщо и без такива,подовата настилка е теракота и нищо пове4е,спални помещения няма.Имат едни пластмасови "легени"(на такива ми прили4ат) за да спят тези,оито остават на обед.
Оба4е скъпите детски градини разполагат с отли4ен персонал.Обу4ението на децата е на доста високо ниво,спокойно казвам,4е и първите години в у4илищата няма да нау4ат толкова,колкото за една с добра у4ителка в градината.
Около 20_25 деца в група са,като у4ителките имат помощни4ки(хигиенистки).
Раб.време 09.00_12.30 и 15.30_17.30.На обяд ако се оставя се заплаща допълнително,а ако водиш детето преди 9.00 или го вземаш след 17.30 всеки половин 4ас се заплаща екстра.
Майката(бащата)има право да си насро4и среща с у4ител,директор,психолог,но няма право на среща,която не е отбелязана.Няма право да влиза в градината,освен ако няма среща с директорката,психолога или за да плати такста.
Когато имат празници_национални,регионални,религиозни,то те са много добре организирани,правят след това малки подаръци за децата.По рожденни дни си имат зала,водят ги там и си прекарват 4удесно.
Накрая на у4ебната година в определен ден имат тържество,от което излизат с "оценки" за годишното им развитие от у4ителката и вси4ки творби,събрани в книги,които са извършвали през годината.За тях всяко тримесе4ие плащаме определена сума.

# 5
 • На село (близо до Лондон)
 • Мнения: 1 203
Училище се започва когато детето е на 4г.
Преди това има ясли/детски градини като от 2.5годишна възраст на детето то може да посещава градина безплатно по 2 1/2 часа на ден. То всъщност общината плаща за тези часове (както има една приказка- няма безплатен обяд).

Ако родителите работят и искат детето да посещава може дори от 2 седмично бебе ги взимат и около Лондон за пълен ден всеки ден ходене на градина излиза около £ 1200-1400 (англ. пауна). Записването не ми е било на мен проблем (поне моят опит в Манчестър и в около Лондон); единствено за тези предучилишни от 2.5 години към добрите училища има наплив и листа на чакащи. А специално за начина на записване отиваш лично да огледаш, поседиш, разпиташ и тн и се записваш на място. Много положителна практика е че детето постенено се адаптира и родителя седи с него докато то се почувства ОК в новата среда. Такива диви ревове като в бг, не съм виждала Confused

Има строги правила за отношението лелка-дете и за до 3г е 1 лелка на 3 деца; после 3-4 е 1 лелка на 5 деца. Базата е според зависи. Някъде е голяма къща превърната в градина, рядко е построика специално за градина. Спят на матраци на земята, като лелките стоят до децата и ги "приспиват".

Винаги можеш да отидеш в градината и да влезеш вътре. Синът ми като го взимат всеки ден влизам и ми показва какво е сътворил - рисунка, моделиране от буклици и тн. Мога да говоря с учителките как е бил деня и всяка седмица ми пишат в дневника му как се развива Simple Smile

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 23:40 от GI

# 6
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
тук в Сирия има и частни и държавни градини,като частните преобладават,документите които изискват при записването на детето са семейната книжка-такава се издава при сключването на брака и в нея са записани мъжа и жената а след това и децата,така се избягва ваденето на акт за раждане за всяко нещи
4астните градни са предпочитани защото имат превоз,базата е по добра и предлагат много по високо ниво на обучение цените варират м/у 100 и 500$ за година,изучават се 4ужд ,език,начална компютърна грамотност.когато навремето записах голямата на градина тя едва разбираше езика за един срок успя да навакса останалите и да влезе в първи клас можеща да 4ете и пише

# 7
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
Детските градини (Канада, Кебек) са частни и държавни, някои родители записват децата си още щом забременеят. Цената на час е фиксирана за всички градини-7$ като се включва плод (преди обяд) и мляко-сок, обяд и лека следобедна закуска. Това е минимума, оттам нататък (в нашия случай) доплащаш (по избор) 2$ за закуска и 5$ за допълнителен час.
Групите са по максимум 8 деца на един преподавател. 2-3 пъти годишно се правят кампании за набиране на средства за финансиране допълнителни занимания за децата (уроци по танци, музика) като продаване на шоколади, лотарии...Отделно се организират един път месечно мероприятия извънградината, като ако някой родител не желае детето му да присъства, градината не затваря.
В предишната градина всяко дете имаше дневник и ежедневно се вписваха информации...
Градината е двуезична (Монтесори) и предлага много образователни дейности...с една дума, доволни сме!

По общи наблюдения тук държавните градини са с по-високо образователно ниво...
Училището-от 5 клас.
Когато си безработен или соц. слаб, държавата плаща градината (минимума от 7 $ ъф корс)

# 8
 • DE
 • Мнения: 1 215
В Германия има още форма, тя е хибрид между държавна и частна градина/ясла. Един мъж или жена-наричани- дневен татко и  майка, които задължително трябва да имат деца, имат право да отглеждат в къщи до 5 деца, като домът им трябва да отговаря на определени условия. Договорът се сключва чрез службата в общината и зависи от часовете-до 30 седмично и над часа . Плащането е според дохода на родителите.Детето има право там да бъде до 3г, след това на градина.
Храната се плаща отделно. Ние за закуска и обяд плащаме 30 евро месечно. Храната на обяд  е топла и я доставя съответна фирма. Децата спят в легълца.

# 9
 • София, България
 • Мнения: 3 718
Записвам се да следя темата. В София съм и ми се иска да съберем повече информация от личен опит за това как стоят нещата извън България. Може пък да намерим решения на проблемите си.
Споделете, моля ви и ако знаете за добре работещи алтернативи на държавни или частни градини и ясли.
Didona007 , това седмичната цена за ясла/градина ли е?

# 10
 • Мнения: 137
Специално за детските градини, като изключим отношението към децата, в България нещата май стоят по-добре, колкото и да не ни се вярва. В Австрия или поне за градчето, където имам роднини детските градини са само до обяд. Няма такова нещо като целодневна детска градина. Няма достатъчно места и е много вероятно детето да не може да посещава такова място.

Но там никой не се тръшка като тук, че държавата му е длъжна. Много жени се стоят вкъщи, въобще не работят, или пък наемат детегледачки.

# 11
Записвам се да следя темата. В София съм и ми се иска да съберем повече информация от личен опит за това как стоят нещата извън България. Може пък да намерим решения на проблемите си.
Споделете, моля ви и ако знаете за добре работещи алтернативи на държавни или частни градини и ясли.
Didona007 , това седмичната цена за ясла/градина ли е?

а може ли и ние да взаимстваме идеи от вас  Grinning например: 3 години май4инство  Mr. Green много проблеми Ще ни се разреШат .....
това в кръга на Шегата, ниЩо ли4но, но неЩата за навързани .....

# 12
 • Finland
 • Мнения: 1 017
-
Е не мога да не си похваля градината/системата  Grinning

Реалното положение в Гоговата държавна градина/група: работно време: 6.30 21.00. Децата не могат обаче да стоят повечЕ от... newsm78 10 ч май беШе (Гого стои по 8-8:30), т.е. има флексибилност в довеждането им на градина (зависимост от работни смени например). Групите са малки, 18 до 20 деца, по 1 учителка на 5 или 6. Има 3 учителки и една или две помоЩнички. Всяко дете си знае учителката (обръЩат се към тях с малко име), ако има проблем отива при нея, когато се хранят, са рапределни на малки групички, около "тяхната" си учителка. Трите основни учителки са заедно на работа през по голямата част от деня (т.е. от 10 до 16). В останалото време от деня се редуват, едната идва рано сутрин и си тръгва по рано, а доШлата по късно стои до 17. Т.е. децата си имат "техни" си учителки, но все пак се отъждествяват с групата, т.е. и останалите 2 пак са си техни (ама не "техни-техни", както Гого се изразява  Heart Eyes). За ранните и съответно късни часове има дежурни учителки от цялата детска градина, които се грижат за децата от всички групи, като бвойката им съЩо се определя съответно на нуждата. Казваха ми, чЕ преди няколко години са имали и "ноЩна" група, тъй като много от родителите работят в болница и заради ноЩни дежурства е имало осигурена и такава възможност. Не знам дали за ноЩен престой се е плаЩало допълнително. Градината е безплатна за най нископлатени/самотни родители с нисък доход. Най високата такса е 400?, като 50% се покриват от държавата, ако съответно имаШ нужната застраховка.

ОтноШението на всички възпитателки към децата, ангажираността им с преживяванията им е просто страхотна. Малко Ще са ми думите да ги нахваля  Flutter А и не искам да ви досаждам, понеже нали само за системата говорим  Crazy
По въпроса със записването: регионално е, т.е. според квартала, в който живееШ. СъЩото се отнася и за училиЩата. Ако обаче искаШ друга градина или училиЩе, подаваШ молба. Ние се преместихме в нов квартал, но си останахме в съЩата градина, тъй като за Гого беШЕ много важно да си бъде с приятелите и учителката. Тези основания баха достатъчни (написахме молба с учителката на Гого), за да го оставят в съЩата градина. СъЩите основания са достатъчни той да продължи в 1ви клас в училиЩето, което е в съЩия квартал, далече от нас, със съЩите деца.

# 13
мамо Б нали си измисляШ? нали, нали?  Twisted Evil

# 14
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 043
мамо Б нали си измисляШ? нали, нали?  Twisted Evil

е Що?
с изклЮ4ение на работното време и тук тъй  newsm78
даже държавната и такса няма, само купоните за хранене плаЩаШ  Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт