Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Бременна съм в 5 седмица ,тъй като ми е рискована бременнстта сега съм в болнични.Искам да си увелича заплатата,но незнам кога да го направя и дали тези болнични ми пречат?Да прекъсна ли болничните? Моля Ви за съвет...

# 1
  • София
  • Мнения: 3 415
първо най-важното е здравето на бебето ти и твоето също, след като казваш че бременносттта ти е рискова.
на следващо място трябва да знаеш че за който и да е болничен се взима за база за изчисление на обезщетението ти предишен период от време. за сегашния ти болничен са взели за база за изчисление възнаграждението ти през изминалите 6 месеца преди болничния.
следователно  както ти казваш, болничните биха ти "попречили", но не за увеличаването на заплатата, а за увеличаване на основата върху която ще ти изчислят обезщетението което ще получаваш когато родиш (нали добре те разбрах?)
ето цитат от КСО за размера на обезщетението и за изчислението:
Чл. 40. Осигурените лица за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж.
Чл. 41. (1) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

Последна редакция: чт, 21 фев 2008, 19:41 от elpet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт