Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 21 фев. 2008, 05:31 ч.
  • Преглеждания  713  Мнения  5  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 483
До колкото разбрах е добре да се накисне в хладка вода за 8-24 часа преди да се сготви.
Това значи ли че трябва да се държи на стайна температура или след накисването може да се сложи в хладилник?

Днес си купих брашно от елда и направих за себе си.
Глупавото е че никога не съм виждала/чувала/опитвала елда в живота си Mr. Green от тук научих за това животно.
Та кашата лично на мен ми хареса доста, но се получи тъмно кафява (тъмна боза), беше малко лигава, но като истина се сгъсти и почти можех да си я ''режа' с лъжичката. Така ли трябва да бъде?

Много бих искала да дам на бебока, но ще изчакам съветите ви!
 Hug

Реклама
# 1
  • Бургас
  • Мнения: 9 320
Накисвала съм брашно от кафяв ориз,но го държах на стайна Т.
Остави кашата по-рядка,за да може като истине да се сгъсти малко,но не чак толкова колкото се е получило при теб.

# 2
  • София
  • Мнения: 2 613
Елдата е много,много полезна,идеална каша за бебетата е.Аз накисвам със студената вода от чешмата и държа няколко часа на стайна Т.Кашата става точно такава кафява и лигава,като изстине се сгъстява.Давай на бебка и не се притесявай!

# 3
  • Мнения: 1 449

Зърната се накисват във вода със стайна температура или леко затоплена. Може в леко подкиселена вода или кисело мляко, пак с температура около 20-22 градуса.

По този начин се ускорява метаболизмът (т.е. биологичните процеси) в тях:
1. Активизират се ензими, които синтезират витамини и други ценни биологични вещества (което прави накиснатите сурови зърна толкова полезни).
2. Едновременно с това, ензимите преобразуват и фитиновата киселина (която „освобождава” минералите и те стават податливи на усвояване).

# 4
  • Мнения: 483
Благодаря за отговорите!
А колко кисело мляко се слага на колко елда?

Аз не съм захранвала с кисело мляко още но не смятам че ще има проблем, предпочитам го пред оцета.

 Hug

# 5
  • Мнения: 1 449

Във водата за накисване може да се добавят няколко капки лимонов сок.

Вариантът с кисело мляко - брашното трябва да може да се приготвя и без варене (зависи какво е означено на етикета му). Но пък за детенце под 1-1.5 година едва ли е удачно, така елдата е по-тежка за храносмилането.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт