Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 фев. 2008, 09:41 ч.

бронхиална астма /обзор/

 • 11 359
 • 6
 •   1
Отговори
БРОНХИАЛНА АСТМА

/КРАТЪК ОБЗОР/


ОПРЕДЕЛЕНИЕ: Блонхиалната астма е хронично неинфекциозно/най- често/ алергично възпаление на дихателните пътища с участието на много клетки и техни продукти/цитокини/с водеща роля на мастоцити,еозинофилни клетки и Т-лимфоцити.Заболяването се проявява винаги със съпътствуващя хиперреактивност към неспецифични дразнители/серен двуокис,азотен окис, озон,прахове,цигарен дим,студен въздух,миризми / и има обратива клинично проявена бронхиална обструкция/бронхоспазъм/.

ЧЕСТОТА:Засягат се  10-15% от децата и 5-10% от възрастните,като честотата е по- голяма в индустриалните страни.В детска възраст момчетата боледуват по- често от момичетата в отношение 3:2, като през време на пубертета и зрялата възаст няма разлика между двата пола,което говори ,че повече момчета оздравяват спонтанно през пубертета.
                                         _________________

ЕТИОЛОГИЯ: Има следните форми на астма:

 1АТОПИЧНА:/ БОЛНИТЕ са генетично детерминирани да произвеждат наднормени количества имуноглобулит Е при контакта с алергени от околната спеда,унаследяването на това състояние е автозомно- доминантно.Тази астма се нарича алергична.От нея боледуват повечето деца и млади пациенти до 35-40 години.Честотата и е 50% от всички астми.

2.НЕАТОПИЧНА: Това са случаи на астма /НЕАТОПИЧНА НЕАЛЕРГИЧНА АСТМА/:

-   от физическо усилие;
-   -астма,съчетана с непоносимост на аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства/аспиринова астма/.Често съм нея се прибавя и хроничен синузит с носна полипоза.
-   Астма след  бактериални и вирусни инфекции;
-   Автуимунна астма-много рядка,с причина автоантитела към рецепторите на блонхиалната дърво.

НЕАТОПИЧНА АЛЕРГИЧНА АСТМА: това е астма при:
-заболяването  бронхопулмонална аспергилоза и от прахове с органичен произход;
астма след прекарани бактериални или вирусни инфекции;


3. ИДИОПАТИЧНА АСТМА:При нея не може да се установи причина. Тя се развива в късната възраст след 45 години и има тежко протичане.


4.СМЕСЕНА ФОРМА НА АСТМА-  тя е астма,която започва в млада възраст с доказана сенсибилизация и продължава в зряла възраст,над 40 години,където сензибилизацията се е загубила и /или се прибавя бронхо-пулмонална инфекция.Има честота 30% от общия брой астматици.


5 .ПРОФЕСИОНАЛНА АСТМА: При нея се доказва причинна връзка меожду фактори на професионалната среда/ензими,бактерии,прах от дърва, неорганични соли,органични вещества.Тя може да е алергична или неалергична.

6.СИНДРОМНА АСТМА: при нея задухът е проява на друго заболяване, което “имитира астма.Тя може да бъде: инфекциозна/ при пневмония,пневмофиброза,плеврит/; неинфекциозна/ белодробен тромбемболизъм,кардиална астма,гастро-езофагиален рефлукс,гушя.


                                      _________________Етиологични причинители на астма:А. Фактори,които предизвикват възпалението на дихателните пътища:

1.Алергени: домашен прах;
кърлежи на домашния прах;
полени от треви;
полени от цветя;
полени от плевели;
полени от дървета;
косми и пърхут от кучета,котки, морски свинчета,
изсушени тела на дафния,с които се хранят декоративните рибки;
пера от птици;
хлебарки- убити тела и изпражнения;
епидермис и урина от лабораторни животни;
бои и химикали;
дрожди
никелови соли;
иританти-газове,отработени частици от дизелово гориво;
антибиотици,формалдехид,;
храни с консерванти,тартразит,натриев глутамат

2.фармакологични агенти: - астирин и други нестероидни средства на лечение/те блокират циклооксигеназата/;бета-блокери;рентгеноконтрастни средства.

3. вирусни инфекции : риновируси,аденовируси.Те предизвикват бронхиална хиперреактивност до 6 седмици след оздравяване.


Б.Фактори,които подпомаган появата на остър пристъп:

Физическо усилие;
Студен въздух;
Емоция;
Климатична рязка промяна;
Дразнители-серен двуокис,цигарен дим,изгорели автомобилни газове.


                                                    _______________


ПАТОГЕНЕЗА:

При атопичната астма се касае за алергична реакция от бърз тип –реагинов като в организма се развиват ранна/до 20-30 мин./ и късна /до 6-12 час/ алергични реакции,всяка от които се медиира от имуноглобулин Е и се характеризира с участието на специфични клетки и медиатори.

Мастоцитите са клетки на бързия алергичен отговор:след прикрепване на разпалажените по повърхността им ИгЕ молекули,те дегранулират и отделените:хистамин,простагландин Д2 и левкотриени обуславят ранен бронхоспазъм,оток на лигавицата на бронхите,и отделяне на жилав секрет.
Еозинофилите са основните клетки на късната алергична реакция.При дегранулация от тях се отделят :
Главен алкален протеин;
Еозинофилна пероксидаза;
Еозинофилен катионен протеин;
И еозинофилен невротоксин;

Които увреждан бронхиалния епител,водят до десквамация ,оголват нервните окончания.
Самите клетки отделят интерлавкини,които поддържат алергичното възпаление,осигуряват тяхната миграция в съдовия ендотел и засилват бронхиалната хиперреактивност.
Т- лимфоцитите играят важна роля ,особено Т – хелпери ,субклас2.,като отделят интерлавкини,които активират мастоцити и еозинофили..
Основният момент в патогенезата е формилането на процес на алергично възпаление,предизвикано по горепосочените механизми като това възпаление стои в основата на бронхиалната  хиперреактивност към неспецифични дразнители-студен въздух,прахове,иритарни.Медиаторите на това възпаление- простагландини ,левкотриени, хистамин –водят до дразнене на оголените сетивни рецептори в дихателните пътища и по хода на миелизираните нервни влакна на нервус вагус водят до бронхоконстрикция,отделяне на секрет,оток на лигавицата на бронхите.
ПАТОАНАТОМИЯ:

Намира се  запушване на бронхите от секрет, деформация на бронхите, намаляване на лумена, десквамация и метаплазия на епитела,хиперплазия на гладката мускулатура на бронхите, вазодилатация,хиперплазия на слузните жлези.

КЛИНИКА:

Това е пристъпно възникващия задух ,затруднено издишване,извесни като астматичен пристъп.

Болните са със силно затруднено дишане,суха,мъчителна кашлица,свиркащо дишане, затруднение в издишването,тежест в гърдите,Дишането е забавено до 10-16 8мин и с удължено издишване,придружено от сухи свиркащи хрипове.Проявите при част от болните са през нощта или в ранните сутрешни часове.При преглед: хиперсонорен перкуторен тон,отслабено везикуларно дишане с удължен експириум и пръснати сухи свиркащи и хъркащи хрипчета.Към края на пристъпа болният отделя жилави храчки.При преслушване на сърцето- тахикардия.ЕКГ – синусова тахикардия с десностранно обременяване.
Изследването на външното дишане /спирометрия/показва/обструктивен тип на вентилаторна недостатъчност:
-намалени индекс на Тифно;
нисък форсиран експираторен обем;/ФЕО1/
-нормален витален капацитет;
-нисък върхов ескпираторен обем./ВЕД/

Астмата може да премите в остра тежка астма/астматичен статус/ ,по- важните характеристики на която са:
-затруднен разговор – с отделни думи или накъсани изречения;тежък задух в покой,цианоза, диспнея,тахипнея до над 30 /мин,парадоксален пулс,наличие на ниски стойности на ВЕД-под 40-50%от предвидения,ниски РаО2 под 60 мм живачен стълбкато парциалното налягане на въглеродния двуокис може да бъде ниско,нормално или високо.При преслушване се установява в началото дифузно пръснати сухи свиркащи хрипове,като впоследствие се установява “глух”бял дроб.Болните са с напредваща умора.Стига се до състояние на прекома и кома.

Според тежестта астмата се дели на :

Лека епизодична форма:епизоди на задух по-малко от веднъж седмично,с нощен задух по- малко от два пъти месечно,динамика на ВЕД  под 20 % в денонощието и с нормални стойности на ВЕД при спирометрия извън пристъпите;


Лека персистираща форма: прояви на задух през деня над 1х седмично,с нощен задух над 2х месечно и динамика във ВЕД над 20- до 30 % за денонощието ,ВЕД е над 80% от предвидения.

Следно тежка персистираща астма: ежедневни пристъпи от задух, наличие на ежедневна нужда от вентолин, наличие на динамика над 30% на ВЕД при болните и ВЕД е над 60% от предвидената стойност.Нощните обостряния са над 1х седмично.

Тежка персистираща астма:болният е в тежко състояние ,с ежедневна нужда от вентолин,пристъпите са постоянни,нощните симтоми са чести ВЕД е под 60% от нормата и денонощното колебание е над 30%
                                            ______________


ДИАГНОЗА: анамнеза за фамилна обремеменост в рода, за прояви на задух при предходни заболявания,характеристика на задуха.

-лабораторни:еозинофилия в кръвта и храчката.

-специфични ИгЕ ,които поставят етиологично диагнозата.;ИГе ПРИСТ  и РАСТ тестове.

-кожно –алергични проби;

-функционално изследване на дишането с наличие на обструктивен тип на вентилаторна недостатъчност и с наличие на обратима бронходилатация след приложение на вентолин./бронходилататорен тест/.

ЛЕЧЕНИЕ:

1ЛЕКА ЕПИЗОДИЧНА АСТМА:
     
       отстраняване на подозирания алерген;
       -лечение на затрудненото дишане при нужда-вентолин;
        -лечение със специфична имунотерапия с доказан след кожно тестуване аларген или група алергени;
        -антилевкотриенов антагонист /сингулар/;
        -плюс/или без антихистамин/ксизал,зиртек/
2.ЛЕКА ПЕРСИСТИРАЩА АСТМА:
     
         -както при лека епизодична астма,но с прибавяне на редовно кортикостероидно инх.лечение /фликсотид,пулмикорт,беклофорте,бекотид,симбикорт,серетид и др. в зависимост от индивидуалната схема при всеки пациент и съпътствуващаи хр. бронхит или ХОББ/.

3.СРЕДНО ТЕЖКА ПЕРСИСТИРАЩА АСТМА:

 -опит за прилагане на специфична имунотерапия с алергени.;
-ежедневно редовно инхалаторни кортикостероиди ,съчетани с бронходилататори/серетид,симбикорт/
-при нужда се бдобавя вентолин или атровент;
-съчетано приложение на антилевкотриенов антагонист/сингулар/;
-прилагане при обостряне и на новфилин,или продължително прилагане на новфилин с пролонгирано действие-теотард.

4. ТЕЖКА ПЕРСИСТИРАЩА АСТМА :

-   в съображение влизат всички точки от лечението на средно тежка астма плюс:
-   високи дози на инх.кортикостероиди;
-   ежедневно новфилин продължителни курсове;
-   продължителни курсове-ежедневно перорален кортикостероид:метилпреднизолон за 14-21 дни.
              ____________________________________


д-р.Парнарев/алерголог,педиатър,физиотерапевт/

мед.амбулатория тел 0885904704

ежедневни прегледи на деца и възрастни

# 1
 • Казанлък
 • Мнения: 162
Д-р Парнарев ,не знам дали тук е мястото ,но ще ви бъда благодарна ако ми отговорите на няколко въпроса.Двамата ми сина -на 7 г. и на 2г.10мес са с диагноза алергичен ринит и със съмнение за астма.Постоянно пият Сингулар,съответно от 5 мгр и от 4 мгр.Въпреки това от септември до юни почти непрекъснато сме с хреми  и кашлици ,отхрачващи сиропи,капки за нос,антихистамин.
В ъпросите ми са:Има ли някакъв страничен ефект продължителната употреба на Сингулар  и на каква възраст трябва да им направим тест за алергия ,за да знам от какво да ги пазя.Забелязала съм ,че се обострят при влажно време-мъгла,дъжд.
Благодаря ви предварително.

# 2
 • Мнения: 1 984
за сравнение: http://www.merck.com/mmpe/sec05/ch048/ch048a.html#sec05-ch048-ch048a-390
откривате ли разлики?

# 3
 • Мнения: 4 951
 д-р.Парнарев - и аз и децата ми сме с астма. Багодаря за ценната информация Peace

# 4
 • Мнения: 7 552
Антихистамините нямат никаква роля в лечението на БА при деца.
Както може да се види и от тук:
http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/asthma/asthgdln.htm
http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/asthma/07_sec3_comp4.pdf

Общо взето Атопичната форма на Астма (ако въобще може да се назове това като форма, а не като фактор!) НЕ Е най-честата форма на Астма при деца.

Написаното по-горе е пълно с фактуални и по същност неточности.
Например, антилевкотриеновите антагонисти СА ДОБАВЪЧНО средство за контрол, а не основно, както се пише ясно и тук:

http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/asthma/07_sec3_comp4.pdf
"LTRAs are alternative, but not preferred, therapy for the treatment of mild persistent asthma (Step 2 care) (Evidence A). LTRAs can also be used as adjunctive therapy with ICSs, but for youths ≥12 years of age and adults they are not the preferred adjunctive therapy compared to the addition of LABAs."
стр.213 на документа


Или:
"в зависимост от индивидуалната схема при всеки пациент и съпътствуващаи хр. бронхит или ХОББ"
->ХОББ не е детска патология, обаче.

Друго,което прави неприятно впечатление в изложението е лечението. Изобщо не е коректно изложено, нито фактуално е коректно. Например, за средно тежката форма се пише следното :"-опит за прилагане на специфична имунотерапия с алергени.;"
Но това не отговаря на истината. И така, има и много други неща... .

Бих препоръчал на колегата сериозно да проучи написаното тук:
http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/asthma/asthgdln.htm
"Expert Panel Report 3 (EPR3): Guidelines for the Diagnosis and Management of Asthma".
Документът е трета ревизия от края на 2007 година.


Време е и В Бг да се работи съвременно, и в крак с останалите страни.

Последна редакция: пт, 22 фев 2008, 02:07 от Birdie

# 5
 • Мнения: 7 552
От друга страна, определението за Астма като заболяване, дадено от колегата е невярно. Той пише:
"Бронхиалната астма е хронично не инфекциозно/най- често/ алергично възпаление на дихателните пътища...".
Това е некоректно определение, защото свързва Астмата изключително с "алергии". А това не е вярно, и отразява общата Бг шизофренична наклонност навсякъде в медицината да се привиждат "алергии".
Връзката на Астмата с Атопичност (тоест предиспозиция към развитие на ИгЕ медиран отговор към общи аероалергени) е най-силният предиспозиционен фактор за развитие на Астма, но вирусните инфекции са също толкова важен фактор в обострянията и/или в развитието на Астмата.

Точната дефиниция на Астмата е:

"Астма е хронично възпаление на въздухоносните пътища."

Като в това определение не влизат етиологичните фактори, защото:
*заболяването е мултифакторно
*за да се избегнат спекулациите
*за да се избегнат неправилните терапевтични "упражнения" (базирани на неправилна дефиниция). Както например даването на Зиртек/Аериус на деца с БАстма.

Последна редакция: сб, 23 фев 2008, 16:51 от Birdie

# 6
 • Мнения: 1 984
добре че няма удобен кортикостероид на сироп  Sick

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт