Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 89
От няколко дена разделих отпадъците в къщи на общи хранителни, хартия и пластмаса.
Питам сега някой знае ли, например дали мога да хвърлям памперсите и тоалетната хартия, мокри кърпички при хартията?
Кутията от маргарин трябва ли да я мия преди да отиде при пластмасата? Найлоновите торбички нали са пластмаса?
Къде да хвърлям целофаните и шумкащите неща от бонбони или бисквити?
В момента не се сещам за друго, но сигурно ще изникне. newsm78

 Rolling EyesНе знам наистина, дали не са тъпи въпросите ми, но искам да правя нещата както трябва и да давам добър пример!

Приемам всякакви съвети и идеи! Мерси.

# 1
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 479
памперсите са пластмаса и не се рециклират, мокрите кърпички също са пластмаса и не знам да ли ще ги рециклират. курията от маргарин не я мий, ако решат да я рециклират, ще го направят. Найлоновите торбички са пластмаса същото е и за целофани, и опаковки на бонбони.

съвет. постарай се да използваш колко може по-малко мокри кърпички ....

# 2
 • София
 • Мнения: 2 046
Памперси и мокри кърпички и аз мисля, че не се рециклират. За пластмасовите опаковки от храни май съветваха да се изплакнат - например от бира, от кисело мляко... За маргарина не съм срещала някакво упътване.Торбички, целофани, опаковки от вафли - също са за пластмасата. При вас от кой тип контейнери има - общи за хартия, пластмаса и метал, или първите две са отделни?

# 3
 • Мнения: 89
Имаме за хартия, пластмаса и стъкло, поставени един до друг. За метал нямаме.
Старите метални контейнери си стоят където и преди.

И още нещо, когато хърлям боклука в контейнерите, нали да изсипвам съдържанието от торбичките, а не да ги мятам завързани?

Мерси за отговорите и подкрепата. В момента съм като малките деца - чувствам се много горда от себе си и доволна от това, което правя. Оказа се, че не е толкова трудоемко, колкото си мислех.
 Wink

# 4
 • София
 • Мнения: 2 046
Мисля, че металът се хвърляше при пластмасата, трябва да си пише отвън на контейнера Peace Браво на теб за инициативата  Simple Smile, и аз се старая каквото мога да изхвърлям на определените места... Торбичките преполагам, че се изтръскват.

# 5
 • София
 • Мнения: 697
Торбичките са пластмаса, така че като изсипеш съдържанието можеш да ги метнеш в съответния контейнер или пък да ги използваш отново. Аз гледам да използвам хартиени торби от покупки, за да събирам в тях хартиените отпадъци.

Поздравления за ентусиазма, наистина не е чак толкова сложно да събираш разделно. Ние си сложихме три кофи с капак на терасата и вече свикнахме. Все още имам питанки обаче - като например къде се изхвърлят кутиите от сокове, които обикновено са хартиени отвън и с метално фолио отвътре.

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 684
Поздравления и от мен!
Винаги много се радвам на всяко усилие да стане природата по-чиста! И на най-малкото.
На въпросите ти виждам, че са ти отговорили. Само че памперсите не са пластмаса, още по-малко пък стават за рециклиране. Напротив, един от най-големите пролеми са за еколозите.
Кутиите от маргарин аз не ги мия, защото попаднах на една обширна статия за това как от пластмасови бутилки правят пуловери. В нея пишеше, че всичко се накълцва на ситно и после се прави фабрично "изпиране" на цялата тази маса.

Торбички, целофан, найлон и опаковки от вафли са вид пластмаса. При нас тя се събира с металните отпадъци заедно.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 684
... Все още имам питанки обаче - като например къде се изхвърлят кутиите от сокове, които обикновено са хартиени отвън и с метално фолио отвътре.

И аз известно време се чудих. После на една по-подробна брошура видях, че са сортирани при хартията. А съм купувала и сок, на опаковката на който пишеше "в синия контейнер"  Wink
Аз им махам и капачките.  bowuu

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 16 429
Тъй, тъй. Стараем се. Докато не видях как 10 минути след като бях изхвърлила старателно измитите бурканчета от пюре в "стъкления" контейнер, подредените ми хартиени отпадъци и торбичката с пластмаса и мина един камион и събра всииииииичките контейнери заедно. За какво се старах не знам. При последвалото дебнене установих, че това не е изключение, а правило, т.е. винаги всичките контейнери се събират от един камион.  Close #2gunfire

# 9
 • София
 • Мнения: 2 046
И така да е, не може да се отрече, че подканването на хората отсега има възпитателен ефект и когато (ако сега няма) заработи заводът за преработка на боклука, няма тепърва да се почесваме и да се чудим какви са тези шарени кофи.

# 10
 • Мнения: 89
... Все още имам питанки обаче - като например къде се изхвърлят кутиите от сокове, които обикновено са хартиени отвън и с метално фолио отвътре.

И аз известно време се чудих. После на една по-подробна брошура видях, че са сортирани при хартията. А съм купувала и сок, на опаковката на който пишеше "в синия контейнер"  Wink
Аз им махам и капачките.  bowuu

 Hug   bouquet

# 11
 • Мнения: 721
При последвалото дебнене установих, че това не е изключение, а правило, т.е. винаги всичките контейнери се събират от един камион.  Close #2gunfire
Вие очаквате да минат 3 камиона ли? Тогава за да се рециклират контейнерите на един квартал ще се изхвърлят повече вредни газове в атмосферата.
Събират се на едно място. После се сортирват тъй като какво ли не попада така или иначе в тези контейнери.

# 12
 • в джунглата
 • Мнения: 624
Поздравления и от мен за желанието да се опази тази изстрадала планета по-чиста!   bouquet
Доколкото съм чела из различни форуми, памперси и кърпички все още не се рециклират.
Добре е опаковките да се измиват.
И аз забелязах, че на кутиите от сок пише "син контейнер", също им махам капачките.
Колкото до събирането в общ камион съм на мнение, че е важно ние да си свършим своята част от работата т.е. да си изхвърлим боклука разделно.
Радвам се, че има толкоз съвестни хора, които милеят за природата  Grinning . Надявам се да стават все повече!  Peace

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 684
И аз мисля, че общият камион е по-скоро логистично решение. Чувала съм, че така или иначе опаковките минават през сортиране, преди да влязат за самото рециклиране. 

# 14
 • Мнения: 4 916
Всичко се събира от един камион, а сортирането след това е на ръка от контингента.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт