Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте, много ме мъчат два въпроса и не мога да получа конкретен отговор отникъде, дано някой знае.........
Бременна съм в трети месец. В момента съм в болничен ( до 22.02.08 г.). Работодателя ми ме осигурява на мин.заплата. Говорих с него да ми увеличи осигуровките, за целта след като ми изтече болничния трябва да тръгна на работа, вместо да го продължа......... колкото и да ми е мъчно! Термина ми е на 06.09.08 г., трябва да изляза в майчинство на 24.06.06 г. ( 45 дни преди термина ), т.е. имам 4 пълни календарни месеца през които мога да се осигурявам на висока заплата.
Въпросите ми са :
1) Проблем ли е да почна да се осигурявам сега, след като веднъж вече съм излязла в болничен ?
2) Мога ли да изляза в майчинство на 01.07.08 г., а не на 24.06.08 г. за да мога да направя 5 месеца ?

# 1
  • Greece
  • Мнения: 1 372
По моя сметка като върнеш 45 дни преди термин излиза някъде  24 юли а не както ти си го писала юни. Ако термина ти е на 06.09.2008 имаш 5 дни от септември плюс целия август който е 31 дни плюс 9 дни от края на юли което грубо се получава около 20 юли. За това дали сега можеш да си прекъснеш болничния - мисля че да, доколкото знам се подава молба до работодателя но не съм 100 % сигурна. 

# 2
  • Варна/Балчик
  • Мнения: 95
Не виждам пречка да си прекъснеш болничния и да започнеш работа. В предното мнение ти казаха, че 45 дена е през юли, така че ще ги събереш тези 5 месеца, но ако поискаш пълни 6 , няма да стане да не излезеш в болничен. Просто работодателя е длъжен да го спази , поне аз мисля така.Законодателството те защитава с тези 45 дена,мисля че това е презумцията.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 415
за болничниия 45 дни преди раждането ще се вземе за база периода от 6 месеца преди да излезнеш в него- т.е. да, не виждам проблем да се осигуряваш на по-висока заплата. за това кога дали да излезнеш в този 45 дневен отпуск за раждане- този отпуск не е задъллжителен и ако желаеш да работиш през това време говори с лекаря си и работодателя си (за да могат и двамата да го регулират- единяи с болничен, другия с осигуровки и заплата). разликата от неползваните 45 дни болничен обаче ги губиш (например решаваш да работиш 30 от тези 45, тогава като болнични ще ти се изплатят само тези оставащи 15 дни).
дано обясних правилно и разбрано.... Peace
ето тук има още една тема, където да попиташ ако имаш още въпроси, вместо да пускаш отделна тема Peace
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=264913.0

Последна редакция: чт, 21 фев 2008, 21:29 от elpet

# 4
Благодаря много на всички за помощта Ви

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт