Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 фев. 2008, 18:21 ч.

Закриват училища във Варна

 • 7 036
 • 68
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 161
http://www.chernomore.bg/index.php?nid=22106
http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=208050
От статиите разбирам,че местят Пета езикова в сградата на друго училище,за да се освободи място за основното училище на МГ.Това е безумие.Някой знае ли нещо по въпроса?

# 1
 • София
 • Мнения: 898
Спокойно, Шанел, днес закриват, утре - скоростно ще търсят начини как да откриват.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 984
Боже, този Базитов искам да го мина през месомелачка. Корумпиран изрод! Родителите, децата и учителите няма да го позволят. Така, както не позволиха това да стане преди три години.

# 3
 • Мнения: 2 161
Мишон,надявам се да е така.Аз съм учила в пета до осми клас.Имам приятелка,която преподава в гимназията,тя е много разтревожена.Очевидно директорът на мГ е човек с необятни връзки.

# 4
 • Мнения: 461
Директорът на МГ е И общински съветник.
Обаче,  шапка му свалям на този мъж.
Преди три години, когато искаха да закрият ОУ З.Стоянов в Чайка, а сградата да бъде предоставена изцяло на Математическата, аз бях единствената майка от Захарито, която се подписа ЗА.
Защо ли? Защото си направих труда да отида  на една родителска среща на МГ-то и се убедих, че е по-разумно да се предоставят супер условия на учениците от МГ-то, които не са преустановили да носят медали от международни олимпиади по математика и информатика за България И пари на училището, защото не е тайна, че от 10 кл. нагоре голяма част от учениците работят за частни софтуерни фирми, от които печели и училището и затова може да си позволи отлична база.
Основното у-ще разчита само на бюджетни пари за реконструкции, а малките ученици системно потрошават всичко закупено с парите на Математическата.
Ученици от 12 кл. пък се сгъват да учат на чиновете за първокласници.
Математическата има сключено шефство с колеж по информационни технологии от Германия и техни ученици идват тук на разменни начала. Директорът имаше предложение да се направи хотелска част за тях,  иначе престоят им излиза скъпо за общинския бюджет.
Естествено, законовото положение по отношение на нотариалната собственост бе неоспоримо в съда и двете училища продължиха абсурдното си съществуване под един покрив.
А идеята беше многообещаваща и с отлични дивиденти за бъдещите ни математици.
 
Аз съм сигурна, че и 5-та гимназия заслужава добра база и ако това е в момента съществуващата,  то по-добре е да се построят нови сгради за основните училища З.Стоянов и Раковски, а Математическата с новите паралелки от 1 и 5 кл. да остане в съществуващата  сграда. Това ще реши проблема, но изглежда Общината няма такъв бюджет и се налага друг вариант, който явно не устройва напълно никого.
Искам да споделя, че съжителството на ученици от 1- ви до 12-ти клас в една сграда има своите неизбежни негативи и те са в основата на конфликта между две такива училища.
Не е за подминаване и факторът наркотици, който за родителите на малките ученици заблуждаващо изглежда  далечен проблем.

Доволни учители няма да има никога, след като предстои оптимизация на базата.
Сливането на две основни училища злонамерено се представя като закриване на едното. Децата като бройка си остават, оптимизират се броят на часове на учителите и щата на административния и помощния персонал.
И без това, с тези делегирани бюджети основните училища едвам ще свързват двата края. Освен, ако директорите им не са и мениджъри като директора на МГ-то.

Би трябвало, родителите да подкрепите най-удачното решение от гледна точка на  качественото средно образование (защото и Вашите малчовци един ден ще станат гимназисти) и да настоявате преди всичко за  контрола и възпитанието на децата в началния и основния курс. Защото, именно оттам идват проблемите и на учители, и на родители, и на учебния процес.
 

# 5
 • Варна
 • Мнения: 984
Кривондело, не си постъпила правилно и ще ти кажа защо.

1. ОУ "Захари Стоянов" е квартално училище - децата са от кварталите "Чайка", Бриз", кк "Златни пясъци" и кк "Св.Константин и Елена". Сградата си е точно където трябва от 40 години - в квартала.

2. Защо едно 7-8 годишно дете от "Чайка" трябва да ходи  на училище в Цветния квартал?

3. Учениците на МГ прииждат от квартали от целия град - пътуват от "Владиславото", от "Аспарухово" и т.н. - защо да не са в Цветния квартал - пак същите автобусни линии ще ползват - както се казва : по път им е.

4. Г-н Павлин Петков е "върховен директор", защото фирми изливат пари в училището му /перат пари и на общината и на разни "фирми"/ и едновременно с това Общината отпуска огромен бюджет на нещо, което вече не е училище /за МГ-то говоря - аз съм го завършила по средата на 90-те/. То е фирма - учителите водят частни уроци на децата от същите класове, в които преподават. Има купища нередности, които се извършват под ръководството на кандилкащия се Петков. Директорката на "Захари" го беше дала на Икономическа полиция, но от Общината им се обади един човек и спряха проверките. Висящи са - не са приключени.

5. Г-н Базитов "оптимизира" варненската училищна мрежа единствено с оглед на г-н Петков да се осигури самостоятелна сграда, за да си върши безобразията далеч от очите на хора, на които не плаща заплати.

Ако решиш да ми отговаряш, първо ми кажи в кое училище учи детето ти.

# 6
 • Мнения: 461
Не учи в Матеманическата!

Кварталното училище може да има нова сграда в същия квартал, а елитната гимназия да има елитна база.
Но това е въпрос на добър мениджмънт, който трябва да изискват и родители, и данъкоплатци.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 984
"Добър мениджмънт" ли? Определено не си запозната със ситуацията. Мениджмънтът не го извършва г-н Петков. Той е само маша.

МГ- то и така си има елитна база. Заграби и загради де що имаше свободно помещение - не остави свободни фоайета за отдих и на неговите и на малките ученици.

На кварталното училище никой няма да отпусне пари да строи нова сграда, защото г-н Базитов няма как да цоца от там и г-жа Веселина Иванова няма как да се прави на математичка в частните занятия с учениците на МГ.

Аз се чудя на родителите на децата от МГ - защо си давате парите за частни уроци при учителите, които преподават на децата ви? Купувате им спокойно завършване на гимназията ли?

Преди време имаше един скандал в МГ - то: една майка беше отказала да пуска сина си на тези курсове, защото не можела да си го позволи. Жената за нещастие работи в местно радио. Петков и казал, че в неговото училище място за бедни няма. Как ти се струва?

# 8
 • Мнения: 461
Не само в неговото училище, и в останалите елитни училища ще има "реформа", която естествено няма да устройва хората с ниски доходи, както между другото е и навсякъде из цивилизования свят.
Елитното образование навсякъде струва скъпо.
А всеизвестно е, че най-добрите преподаватели по математика във Варна са в МГ-то.
Ако ходиш на уроци по математика при преподавател от Облеклото най- много да влезеш в Облеклото. Не, че е лошо, но никога няма да вземеш медал от олимпиада по информатика.
Близко е до ума и на седмокласник. Laughing

# 9
 • Варна
 • Мнения: 269
Чудничко!
Тая година спахме пред градините и яслите, след 6-7-8 години ще спим пред училищата!
Кретени!

# 10
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
МГто нямаше собствена сграда. Съжителството със Захарито много изостряше ситуацията. Кофти е, че отива на мястото на пета и може би не е най-леге артис варианта, но се радвам, че ще имат собствена сграда.
Мишон, ходенето на частни уроци, купуването на пердета в градината и пр, са лични решения на родителите, независимо от институцията, която се посещава.  Crossing Arms

# 11
 • Мнения: 461
Вината за ситуацията е на живущите в квартала.
На мястото на папагалския блок до пазарчето на делфинариума, можеше да се построи училище.
Но тогава, освен пенсионерите живущи в панелката отзад, никой друг не обърна внимание и благодарение на това, там съществува такова "чудо" на архитектурната мисъл.
Вип-сградата срещу Курортна поликлиника е друг благоустройствен абсурд.
А проблема с основните училища в Чайка можеше да се реши.
 

# 12
 • Варна
 • Мнения: 984
Кривондела, я си кажи сега кой ти плаща за агитацията?

"Най-добрите учители по математика" са в І, V и ІV гимназии - за твое сведение.

Тези от МГ-то са ми ясни - една част от тях са ми преподавали. Г-жа Момчилова, примерно, дойде от с. Калипетрово директно в гимназията - още беше със мустаци и буфан ръкавче. Родителите ни бяха възмутени, защото преди нея имахме учителка Мария Николаева, настояща съжитестваща на г-н Петков - също от с.Дребношарково. Извинявай калкото и да се култивират за 15 години си остават не-от-най-добрите-учителки.
 Stop

# 13
 • Мнения: 4 302
Мишон, мисля че абсолютно не си права за МГ. Да, аз също съм го завършила. В моя клас нито един не  ходеше на уроци по математика. И абсолютно всички бяха приети за студенти. До един. Не само в БГ ВУЗ-ове.
МГ беше единственото училище, което имаше т.нар. паралелки за изпреварващо обучение- групи от по 10 деца, вземахме 3 години за 2, като учебното ни съдържание беше изчистено от някои "излишни"предмети и уроци. Благодарение на това засърших на 17, а един от съучениците ми на 15, стана най младия приет в Оксфорд ( или най младия българин може би, не помня точно).
Майка ми също е учила в МГ по времето когато се е помещавала в сградата на сегашния Исторически музей на центъра. Нали се сещаш колко по престижно би било да не бъхтят учениците до Чайка, а да учат на пъпа на Варна, при това в прекрасна сграда с двор.
А Захари Стоянов чудесно може да се помещава в сградата на Пета Гимназия ( която по скромното ми мнение не е толкова престижна и добра като МГ). Не виждам защо Спортното може да е само в сграда, а МГ не може. Сигурно щото боксьорите са по важни от математиците.

Много би ми било интересно да се направи една класация на гимназиите във Варна- колко от възпитаниците им в какви специалности и ВУЗ-ове са отишли да учат после и с какви частни уроци.

# 14
 • Мнения: 2 161
Мисля,че е абсурдно пета езикова да напусне сградата си и да се премести,защото на директорът на МГ така му е удобно.Пета има добра база и това се дължи в голяма степен на благотворителните жестове от страна на родителите на учащите там.Ще ги преместят в някакво мизерно училище.Защо?Надявам се да намерят нужните протекции,за да си запазят позициите.Рокси,Пета  се слави като училище с много силна езикова подготовка и не само.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт