Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

при семейството ми

Мнения: 1 817
Здравейте,мами!Кажете ми нещо за малката пита когато детето направи само първите си крачки,тази която е преди Прощъпулката.Содна ли трябва да е и кога се раздава.Дъщеричката ми обикаля из цялата къща когато я държиш за едната ръка,и когато я пусна върви около 6-7 крачки сама и когато се усети че никои не я държи или пада,или сяда.Време ли е да раздавам малка пита?Някои казват че се раздавала когато детето само се пусне и направи няколко крачки,но аз си мисля,че ако  се пусне сама и ги направи значи е проходила,и тогава вече е време за голямата-Прощъпулката .Казват че се раздавала в сряда на пълнолуние.Ама то до юли месец не се пада сряда пълнолуние.Чувала сам че не се правела пита а геврек за да бъдел здрав краста на детето?И се давала на едно дете само-ходещо.Моля ви мами които сте минали вече по този път помогнете ми.Благодаря на всички предварително.
Цитирай

непрекъснато в някой филм

Мнения: 109
При нас тази малка пита всъщност е част от голямата - когато правиш прощъпулник и се замесва голямата погача от нея се откъсва парче, което се оформя като малка питка и се пече. Когато дойдат гостите ти и въведете детето, тази малка питка се търкулва по предварително постлано на земята плтно и детето трябва да тръгне след нея и да я вземе, а най- добрия вариант е и да си отхапе от питката Very Happy Това е. Но както е казал народът - колкото къщи, толкова и обичаи.
Успех и весел празник  bouquet
Цитирай

при семейството ми

Мнения: 1 817
мерси Бобя за това че си ми писала.Права си за обичаите и то маи вав всеки край е различно ама съм много обаркана и направо незнам кои да слушам вече newsm78 започвам да се замислям че щом на всякаде е различна традицията излиза че както си го направиш все ще е правилно,та нали това се прави за здравето на детенцето.Незнам дали сам права.А си падам малко суеверна и затова толкова се чудя. Thinking
« Последна редакция: пт, 22 фев 2008, 22:19 от paneva_82 »
Цитирай

София/Варна

Мнения: 2 229
Предстои ми скоро Прощъпулник, та и аз да си задам питанката по темата: с какво количество брашно трябва да се замеси питката, че да може от нея и малка питка да се направи. И в какво друго, освен малка тавичка, може да се изпече малката питка, че моите са все големи?
Цитирай

при семейството ми

Мнения: 1 817
ей няма ли други майчици които за правили Прощъпулник?Моля ви пишете нещо!
KayRenn незнам колко брашно да сложиш за малката питка.Имам една рецепта за Прощъпулник,ако искаш отдели когато замесиш тестото и за малката.То никаде не е казано колко трябва да са големи питите,макар че има и хора които не ги месят сами,а си ги порачват готови в някоя баничарница или цех,още повече че щом и тавите са ти големи и ти може така да направиш.А ако като мен държиш да си я направиш сама измисли някои по плитак и малак съд,идва ми на ум че и с тиганче може да стане,намажи си го със раст.масло и така.Незнам за др не се сещам в момента,а и незнам какви посуди имаш.В наи-лошия вариант е да си купиш налка тавичка  Love
Ето ти и рецептата за Прощъпулката дано ти помогне:

около 1кг брашно
1/2ч.ч.пудра захар
1ч.л.сода бикарбонат
1ч.л.сол
3-4л.растително масло
1/4 кофичка кисело мляко
2 яйца и отделно 1 жълтък,разбит в малко пр.мляко за намазване на питката

Брашното се пресява сас солта и содата 2 пати.Прави се дупчица в средата и се изсипва сместта от  разбитите с кис.мляко и захарта-яйца и раст.масло.Замесва се  меко тесто като се добавя и малко хладка вода.Тестото се меси в/у набрашнена маса и се оставя да втаса около 1 час.Слага се в намазана с раст.масло тава.Намазва се с разбития жълтък и преди да я сложиш да се пече детето стапва в/у нея с едното краче за да остави отпечатък.Набожда се с вилица около отпечатаното краче и се пече в умерена фурна.
Аз лично мисля когато доиде време за нея преди товя да я направя за репетиция да видя какво ще стане,защото мисля да ги правя отделно двете пити.Тук в нашия краи е така поне.
Успех и весело изкарване  chef
Цитирай


Мнения: 8 588
Питка за прощъпулник.

Пак за питка за прощъпулника.

И тук.

Тук също.
Цитирай

София/Варна

Мнения: 2 229
Не ми е до рецептата, тук във форума има много. Проблема ми е друг -  правих пита с 1кг брашно, но тавата, която имам, е с голям диаметър и не се получи много висока - само 4 пръста. Ако трябва да щипна тесто и за малка питка, нищо няма да остане за голямата. Явно ще се купуват 2 нови тавички Wink. (мъжо ще откачи като ги види Wink)
Цитирай

при семейството ми

Мнения: 1 817
ами пробвай рецептата която имаш да увеличиш количеството на вс продукти х 2тогава.Ох знам ли,ама то от проби по добре си купи тави,дето само ще хабиш продукти за пробване и ще се мачиш Laughing
Цитирай

при семейството ми

Мнения: 1 817
labrex мерси много наистина ми помогна!Наи накрая една мама да ми пише Crazy
Цитирай


Мнения: 8 588
labrex мерси много наистина ми помогна!Наи накрая една мама да ми пише Crazy

Успех! Да направите най-хубавите питки на дечицата и да се похвалите!  bouquet
Цитирай

при семейството ми

Мнения: 1 817
labrex а дано да станат че както мога да меся...но ще се постарая много засужава си!А тази питка е направо страхотна изглежда много хубава,направо да те е жал да я ядеш и да и развалиш фасона 35само да я издокарам.Усещам че ще има пробно няколко пати.Задълйително ще пиша какво сам направила.Мерси още веднаж,много сам ти благодарна! Hug
Цитирай

София/Варна

Мнения: 2 229
Отдавна не съм месила и съм загубила тренинг - ще направя няколко репетиции тия дни Smile.
Цитирай


Мнения: 8 588
мерси Бобя за това че си ми писала.Права си за обичаите и то маи вав всеки край е различно ама съм много обаркана и направо незнам кои да слушам вече newsm78 започвам да се замислям че щом на всякаде е различна традицията излиза че както си го направиш все ще е правилно,та нали това се прави за здравето на детенцето.Незнам дали сам права.А си падам малко суеверна и затова толкова се чудя. Thinking

paneva_82 , ако вече не си го чела, може би ще ти е интересно.

Прощъпулник
Цитирай

Пловдив

Мнения: 604
Ето и от мен една много подходяща за случая  пита.Тази рецепта е лесно изпълнима и за хора които никога не са месили,и винаги става сполучлива и много вкусна.
          ПИТА -/или тутманик/

Подукти:
1.500кг-пресято брашно 3 пъти
1в.ч.-хладка вода ,кубче мая и щипка сода бикарбонат
6 бр.-или 8 бр -яйца /аз слагам 6 бр/
1с.л.-сол
6с.л.- захар
1кофичка -кисело мляко
ПРИГОТВЯНЕ:
Прави се кладенче всички продукти в него и се меси да се събере тестото.Удря се в масата 100 пъти докато се получи меко тесто.Оставя се да втаса.   / аз направо правя топките и само втасва преди да се пече/   Пак се меси и се разделя на 6бр.топки.Всяка се разточва на кора мажат се със маргарин,масло,даже и някои слагат мас,  / ако ще правите тутманик на кората се слага и сирене/    навиват се на руло и се режат на парчета и се обръщат в подмазана тава с масло ,маргарин ,олио.Втасва и се пече на окуло  200- 220градуса.   

 Да е жива и здрава дъщеричката и щастливо детство.


 
« Последна редакция: сб, 23 фев 2008, 02:28 от zi4e57 »
Цитирай

при семейството ми

Мнения: 1 817
Мерси мили майчици и за помоща и за пожеланията.Сега в сряда ще направя питката,но дотогава ще има репетиции.Е,поне татито ще се наяде на питки WinkЩе разкажа после какво сам направила,макар и ако нищо не стане и не успея да я издокарам Blush
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора