Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора

На една звезда

Мнения: 4 453
Moмичета, ще съм много благодарна на всеки ваш съвет относно ориза, приготвен като ризото. Винаги, когато готвя ризото или някакво месо с ориз, горния слой ми става сух и хрупкав. Незнам къде греша. Слагам точните пропорции вода:ориз - 3:1. Опитвала съм и след като го изпека, да покрия тавата с кърпа. Никакъв ефект.
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670


 Вчера коментирахме с колежките тайната на  сочният ориз SmileОказа се, че не трябва да се пести мазнината.Аз винаги слагам повече вода от посочените спрямо ориза 3 части.И вадя от фурната преди цялата да е попила в ориза.Като изстине не става като камък и водата попива в ориза.
Цитирай

София

Мнения: 479
Марианка, според мен тайната е в пърженето до златисто, с малко сол много лук и повечко мазнина... ако искаш друго да добавиш към ориза то е след това. И на мен обикновенно 1:3 ми е малко, 1:3,5 или 1:4.

Стискам палци  Peace
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
приготвен като ризото. Винаги, когато готвя ризото или някакво месо с ориз, горния слой ми става сух и хрупкав.

ризотото не се пече  newsm78 , защо горният слой ти става хрупкав като ризото се вари и се бърка постоянно?

за ориза на фурна: пробвала ли си да слагаш фолио на тавата?
Цитирай


Мнения: 6 020
И аз имам проблеми винаги когато готвя ориз!
Вода слагам винаги в повече, може би 1:3,5.
Като го запържвам - не мога да разбера кога се изцъкля, защото при мен винаги става плътно бял Crossing Arms

mari_anka, и при мене ориза, когато е сготвен с месо, става хрупкав отгоре, а по-надолу не особено вкусен Rolling Eyes
Цитирай

На една звезда

Мнения: 4 453
приготвен като ризото. Винаги, когато готвя ризото или някакво месо с ориз, горния слой ми става сух и хрупкав.

ризотото не се пече  newsm78 , защо горният слой ти става хрупкав като ризото се вари и се бърка постоянно?

за ориза на фурна: пробвала ли си да слагаш фолио на тавата?
Права си за ризото, но аз обичам после да го запека. С фолио не съм опитвала, добра идея. Very Happy
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
запечено ризотото не е вече ризото  Peace.
ризотото трябва да е кремообразно, но въпреки това оризът не трябва да е разкашкан.

печен ориз не ям, не ми харесва. Stop
правя само лападови сарми на фурна и тогава горната част ми е винаги по-сухичка, но това не ме притеснява особено де...

Цитирай

София

Мнения: 7 580
Никога не ми е ставал хрупкав и сух ориза newsm78
Пробвала ли си различни сортове?
Или да слагаш повече вода и мазнина?
И последното, за което се сещам е просто да намалиш горното печене на фурната
Цитирай

На една звезда

Мнения: 4 453
Чарита, определено пека ориза на силна фурна и твърде възможно е да е там проблема, както и в недостатъчното количество вода. Гледам, всички слагате повече от прословутата пропорция 3:1.
Благодаря, момичета, за съветите!  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 29 940
Не знам къде бях чула пропорцията, но аз слагам 4:1 вода:ориз. Може би има значение и градусите на фурната. Аз не пека нищо на повече от 150 гр., но пък и моята фурна е силна, и 150 е прекалено.
Цитирай

София

Мнения: 9 111
Гледам, всички слагате повече от прословутата пропорция 3:1.
Аз съм сериозно замислена Rolling Eyes newsm78 Цял живот съм готвила ориза с 1:2.5 вода и никога, ама никога не ми е ставал сух! Честно! Ако ливна повече вода, ми става кашкав, а аз обичам да ми седи всяко зрънце поотделно. За целта го пържа хубаво, докато стане прозрачен и после пека с бульон или вода 1 към 2.5. На 250-270 градуса. Винаги ми се получава добре...За да не става коричка отгоре, след печене се покрива с мокра кърпа.
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
Никога не ми е ставал хрупкав и сух ориза newsm78
Пробвала ли си различни сортове?
Или да слагаш повече вода и мазнина?
И последното, за което се сещам е просто да намалиш горното печене на фурната

Направо може да се пече само на долен реотан.А пък сестра ми пече,докато водата позаври,след което изключва фурната,без да вади тавата.Но за това трябва време.
Цитирай


Мнения: 6
Водата към ориза е 3:1.Винаги предварително загрявам фурната,и друго важно което правя е течноста също да е вряла/слагам измития ориз във тавичка,без да го пържа,отгоре изсипвам течноста и ...във фурната/-печа на 200 градуса но пак зависи от фурната,и преди още да е поета цялата течност-вадя.То си попива и става супер.Винаги слагам по една щипчица захар във ориза или 4-5 капки лимон,така зарната се отделят.Успех.
« Последна редакция: нд, 24 фев 2008, 13:01 от Mallury »
Цитирай

пазарджик

Мнения: 127
Да се включа и аз.
И аз преди не можех да правя ориз, а свекърва ми прави най-вкусния ориз - нито сух, нито мазен, а същевременно всяко зрънце е отделно. Голяма мяйсторка. Та реших един ден да я следя внимателно докато го готви. Оказа се, че няма философия - ориза се пържи докато започне да става златист, след това се прибавя първата чаша вода (в тигана още), след като малко изври се прибавя и втората, и третата(дори и половин чашка повече). И едва тогава се прехвърля в тавата за печене. А фурната трябва да се загрее добре. Аз си обяснявам нещата така - като се прибави водата не по време на пърженето, ориза започва да кисне и става тестян, а като се сложи и в студена фурна положението става вече........
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
Тамън сега правих пилешко с ориз и зеленчуци. Обаче аз слагам 4-5 чаши вода, защото 3 са малко. И когато го правя във фурната, я изключвам преди да е извряла съвсем водата.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора