Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
   НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ВЕГЕТАРИАНСТВОТО
   

   Още в началото искам да отбележа, че добре балансираната вегетарианска диета в най- голяма степен се приближава до съвременната представата за здравословно хранене. Всички научни изследвания доказват, че вегетарианците страдат по- рядко от сърдечно- съдови и ракови заболявания, от затлъстяване, диабет и остеопороза. Освен това те са по- работоспособни и издържливи от останалите хора. Особено пък, ако са слаби и стройни.
  Ще ви запозная с избрани вегетариански рецепти от цял свят, но безразборно, без да се придържам към някакъв предварително набелязан план. Да започнем като добри патриоти с една рецепта от нашата страна...

                                             ПАТАТНИК

   Настъргваме на едрото ренде 5 сварени картофа. Смесваме ги с настъргано сирене и две яйца, разбъркваме добре. Подправяме с чер пипер, сол и джоджен. Изсипваме сместа в леко измазан тефлонов тиган и я разстиламе, докато придобие формата на палачинка.
   Покриваме тигана с капак и го поставяме на слаб огън. Задушаваме около 10 мин., след което обръщаме пататника с помощта на дъска или тавичка. Задушаваме го и от другата страна и го сервираме в голяма чиния отново с помощта на дъската.


                              ЛАЗАНЯ С ТИКВИЧКИ

   Изготвяме бял сос от лъжица масло, в която запържваме за 1 минута лъжица брашно. Доливаме при непрекъснато бъркане чаша студено прясно мляко. Оставяме да покъкри десетина минути и добавяме 200 гр. накъсано пушено сирене. Бъркаме, докато то напълно се разтопи. Прибавяме и 2 връзки ситно нарязан копър, сол и бял пипер на вкус.
   Измазваме дъното на една тавичка с този сос и нареждаме върху него пласт готови кори за лазаня, които не се нуждаят от варене. Нарязваме тиквичките на кръгчета, но не ги пържим, а ги изпичаме в тавата на фурната, след като предварително сме ги оваляли в брашно. Покриваме корите с пласт изпечени  тиквички, след това ги поръсваме обилно с  настърган кашкавал, а върху кашкавала изливаме част от белия сос. Повтаряме тази процедура до пълно изчерпване на продуктите. Трябва да завършим обаче с ред кори. Настъргваме най- отгоре 100 гр. кашкавал. Изпичаме във фурната при 200 градуса до златисто.


                     МАКАРОНИ СЪС СИНЬО СИРЕНЕ

След като сварим и изплакнем макароните ги заливаме със сос, изготвен по следния начин:
   Разтопяваме 70- 100 гр. масло, прибавяме 100- 150 гр. синьо сирене и бъркаме, докато сиренето се разтопи напълно. Прибавяме 100 гр. мляко и бъркаме, докато сосът се хомогенизира. Заливаме макароните с този сос, разбъркваме ги добре, а при сервирането ги поръсваме с друг вид сирене (кашкавал).
   Ще ми се да отскочим за малко до Унгария, където приготвят юфката по един фантастичен начин. Ето я и самата рецепта:


                     ЮФКА С КИСЕЛО МЛЯКО И КОПЪР

   Изсипваме сварената юфка в дълбок съд. Поръсваме я с много ситно нарязан копър и натрошено бяло сирене (може да използваме и извара).
   Изсипваме върху юфката няколко лъжици кисело мляко и разбъркваме добре. Едно просто, вкусно и здравословно ястие...


                      ФРЕНСКО КАРТОФЕНО ПЮРЕ

   Пюрето се приготвя по познатия начин, но този път вместо масло използваме...зехтин. С други думи, намачкваме картофите и започваме да прибавяме към тях последователно по малко зехтин и  по малко мляко. Разбъркваме добре и продължаваме по същия начин- зехтин, мляко и т. н. Накрая подправяме с бял пипер, сол и индийско орехче на вкус. Разбъркваме добре и сервираме.


                          ЗАДУШЕНИ ПРЕСНИ ГЪБИ

   За почитателите на пресните гъби ще кажа само това: не се давят само тези, които не могат да плуват. Не се тровят с гъби онези, които не ги берат. Бъдете много, много внимателни с гъбите. Те са вкарали хиляди хора без време под земята...
   Измиваме много добре ½ килограм пресни гъби. Тук му е мястото да кажа нещичко по въпроса. Хубаво е прясно набраните гъби да се поставят в съд с хладка вода. Във водата поставяме сол и оцет. След като гъбите престоят така известно време, те се измиват под течаща вода, което става много по- лесно след едно такова предварително накисване.
   Нарязваме гъбите на филийки, а 2 глави лук на ивици. Задушаваме лука в малко зехтин и бяло вино. След като омекне, прибавяме и гъбите. След като и те омекнат, ги подправяме със сол, бял пипер, няколко скилидки нарязан чесън, парченце дафинов лист и зърно бахар. Заливаме ги с чаша бяло вино. Поставяме капак върху съда, в който е ястието и го замазваме с тесто. Оставяме да ври на много слаб огън около час. Далеч по- вкусно ще стане ястието, ако използваме за приготвянето му глинено гърне.


   Тук му е мястото да кажа и няколко думи за една изключително вредна наша традиция. Става дума за така наречената зимнина. Да се хвърлят в наши дни пари, време и усилия за такава дивотия е просто недопустимо. Още повече, че през цялата зима пазарът е буквално залят от пресни плодове и зеленчуци.
   Зимнината, строго погледнато, не става за нищо. Може би само за мезе към ракията. Тя не съдържа никакви полезни вещества, но за сметка на това внася в организма ни огромни количества сол и консерванти. А солта е “бялата отрова” на ХХ век.
   Единственият консервиран зеленчук, от който може да се извлече някаква полза, е гореспоменатото кисело зеле. Неговите качества се признават дори и от такива “чистофайници” в кухнята като Йогите. Не може да се отрече също така, че то има някои целебни качества. Това важи и за зелевия сок, но за по- подробни сведения по въпроса трябва да се обърнете към любителите на чашката.

   Между любимите ми зимни ястия е и една нашенска яхния. Това е:


                         ЯХНИЯ С ЛУК И МАСЛИНИ

   Нарязваме 500 гр. лук на полумесеци и го задушаваме в малко зехтин и вода до омекване. След като лукът стане “стъклен”, го поръсваме с две лъжици брашно. Оттук насетне бъркаме непрекъснато, докато лукът и брашното станат розови на цвят.
   Поръсваме с лъжичка червен пипер и разбъркваме. Наливаме 1 чаша червено вино, в което сме разтворили предварително 2 лъжици доматено пюре. Отново разбъркваме няколко пъти лучената смес, след което наливаме вода, колкото да я покрие. Кипваме водата, намаляваме огъня и оставяме нашата яхния да къкри на тих огън поне половин час.
   Накрая прибавяме и 30 обезкостени черни маслини. Варим още 4- 5 минути и снемаме от огъня. Подправяме със сол и бял пипер на вкус. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и подправяме със счукан чесън, залят с оцет. Тези, които не обичат чесъна, могат да подправят ястието и с лимонов сок.
      Преди години в София имаше един много добър вегетариански ресторант. Запознах се с главния готвач, който ми подари един от неговите рецептурници. Искам на това място да ви запозная с няколко от незабравимите специалитети на легендарния вегетариански ресторант.


                       ВЕГЕТАРИАНСКА ДРОБ СЪРМА

   В този стар рецептурник (от 1970 г.!) са дадени количествата, необходими за една порция. Ще ги приведа дословно:
   10 гр. олио, 15 гр. масло, ½ яйце, 25 гр. моркови, 10 гр. ориз, 25 гр. грах, 40 гр. картофи, 30 гр. лук, 20 гр. кашкавал, 20 гр. прясно мляко,  8 гр. брашно, сол, чер пипер, джоджен.
   Малко сложничко се получава, признавам. Затова ще продължа по един по- нормален начин. От предишния ден сваряваме и обелваме 200 гр. картофи. Оставяме ги да престоят, за да се втвърдят.
   Нарязваме 1 глава лук на ситно и го задушаваме в малко зехтин.  Когато лукът омекне,  прибавяме 50 гр. ориз. След като той погълне мазнината, го заливаме с малко вода, за да набъбне. Оставяме тази смес да изстине.
   Обелваме и нарязваме на кубчета 2 моркова, след което ги сваряваме заедно със 100 гр. грах до омекване. Отцеждаме ги и прибавяме нарязаните на малки късчета картофи и 2 нарязани на кубчета твърдо сварени яйца. Нарязваме и 100 гр. кашкавал на кубчета, прибавяме го към горната смес. Подправяме с бял пипер, джоджен и сол на вкус. Измесваме тази като кайма и оставяме да престои 15 минути. След това пълним големи чаени чаши с тази смес и изсипваме добре оформените купчинки  на известно разстояние една от друга върху измазана с олио тава.
   От масло, брашно и прясно мляко изготвяме бял сос и заливаме всяка една порция с него. Поръсваме с настърган кашкавал.
   Печем в подгрята фурна при 200 градуса до зачервяване, а това обикновено става след 15 минути. Сервираме ястието с кисело мляко.
   Добър апетит!

« Последна редакция: чт, 22 май 2008, 22:14 от Дивиана »
Цитирай


Мнения: 1 818
Чудесни рецепти!
« Последна редакция: нд, 24 фев 2008, 10:01 от gaby_s »
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 291
подозирам, че си същият Апостол, за който в  Клюкарника има тема.
с интервю.
за това колко сме умни  Wink

ето тукинка е

ако и кулинарните ти умения са като размислите ти, по-добре гладна да си умра.
п.п. много хора незнаят разликата между ово-лакто и само лакто-вегетарианец. като искаш да просвещаваш почни от там.

съжалявам за офф-а.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.