Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 фев. 2008, 14:18 ч.

Регистър на дипломираните хомеопати в България

 • 12 225
 • 35
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
ОГРОМНА част от мненията, които чета в този форум, ме впечатляват силно с компетентността си. В качеството ми на практикуващ хомеопат, това ме респектира и поражда у мен дълбоко удовлетворение.

И преди, когато влизах като анонимен потребител, и сега, вече като регистриран в този форум, обаче, не преставам да се изумявам от въпросите от рода на "Знаете ли къде мога да намеря класически хомеопат в ...?", "Дайте някакви координати на класически хомеопат в...?"

Щом една толкова компетентна група не разполага с тези координати, какво остава за хората, които не са толкова изкушени от хомеопатията?

Тъй като създадохме сайта на издателство "Хомеохелп" сравнително скоро, имахме доста друга работа по него, затова едва сега - провокиран от гореспоменатото наблюдение - екипът, поддържащ сайта, реши да пристъпим към реални действия за създаване на "Регистър на дипломираните хомеопати в България".

Вашата активност, скъпи съфорумци, може да помогне неимоверно много за реализирането на тази идея и "Хомеохелп" разчита на вас! Уведомете хомеопатите, които цените, за инициативата ни, подканете ги да се включат - така с минимални усилия заедно ще разрешим най-сетне един наболял и (като се има предвид кой век сме!) досаден проблем.
Цялото ни предложение може да видите ТУК.

# 1
 • Мнения: 532
Благодаря много за отварянето на темата!

Аз лично така и не успях да намеря специалист-хомеопат в Русе.Използвала съм услигите на "Хомеохелп" в гр.Добрич(за съжаление само веднъж,защото не живея вече там) и останах впечатлена от доброто внимание,а и резултатите.

Успех на каузата!   bouquet

# 2
 • Мнения: 753
браво, много добро начало, успех, така и пациентите ще бъдат по ориентирани, благодаря  bouquet

# 3
 • Мнения: 9
Признателен съм Ви, скъпи приятели, за положителната реакция, последвала анонсирането на идеята ни за създаване на "Регистър на дипломираните хомеопати в България".   Kissing Heart

Ще ми се да допълня, че освен улесняването на връзката между пациенти и хомеопати, от каквото и едните, и другите имат остра необходимост, създаването на този Регистър неизбежно ще има и още един изключително важен ефект.
Ние от "Хомеохелп", разбира се, трябва да сме сигурни, че чрез този Регистър няма да пратим някого "за зелен хайвер", т.е., че в него не присъстват имена на самозванци и самоуци. Това налага в определен момент да се направи една елементарна проверка и ние ще го сторим. Стремежът ни е Регистърът да бъде надежден и всички да могат да му се доверяват спокойно.

Отново моля и призовавам всички към активно участие, за да оставим в миналото сегашното ходене по мъките.

Цялото ни предложение може да се види ТУК.


Очаквайте до няколко дни появата и на самия Регистър!

# 4
 • Мнения: 392
Много добро начинание.Ще очаквам и използвам Регистъра!

# 5
 • София - Варна - Бургас
 • Мнения: 4 099
 Добре, но какво ще рече: "Дипломиран хомеопат" , от кого е "дипломиран"  колко време е учил за това дипломиране и къде?...

# 6
 • Мнения: 9
Здравейте, Aleksander

Опасявам се, че не можем да се опрем на еднозначна дефиниция на "Дипломиран хомеопат", затова ще кажа само какъв смисъл влагам аз.

Под "Дипломиран хомеопат" разбирам хомеопат, който има издаден документ за завършен курс по хомеопатия. Това може да е диплом, сертификат, свидетелство или удостоверение.

Не ми е много комфортно да го кажа, но няма как да се мине без някаква "цедка", в смисъл, че току що отпечатан на домашния принтер диплом за завършен едноседмичен курс, примерно, към Българската Хомеопатична Академия в Долна Диканя, ще бъде посрещнат със сериозно подозрение Wink
Разбира се, подобен диплом няма да бъде отхвърлен автоматично, но ще наложи да се свържем със споменатата Академия, за да се убедим, че програмата й за обучение на хомеопати отговаря на Стандартите.

Второто изискване, което явно няма как да държа дълго в тайна, е лично мое (следователно, не е задължително за никого другиго, освен за мен). То е в курса на обучение да е бил застъпен достатъчно сериозно "Органон"-ът и колегата да знае що е Реперториум и как се ползва.

Подчертавам, че не се интересувам дали въпросният колега има диплом по медицина, дентална медицина или фармация, шофьорска книжка, удостоверение за завършен курс по фън шуй, икебана или шев и кройка - може да има, може и да няма - това няма пряко отношение към квалификацията му на хомеопат или към правоспособността му (така, както я разбирам аз, а не някоя бетонна глава)!

Надявам се, че имаме единомислие с Вас по тези въпроси. Само ще добавя, че в България, за съжаление, все още не сме я докарали дотам, че да можем да приемаме за валидни само един вид "дипломи". Излизаме (надявам се!) от един сложен и труден период в развитието на българската хомеопатия и ни чака още много и здрава работа!

Пожелавам Ви здраве и бодър дух и се надявам да се видим на семинара на изключителния Франс Вермюлен!

# 7
 • Мнения: 1 737
Много голяма част от класическите хомеопати, които са с голям опит, помогнали на много хора, доказа ли се и т.н. нямат право да практикуват, тъй като не са с медицинско образование. Знаете, че в България този проблем не е решен. Поради това пациентите им като мен, които са изключително доволни, ги "пазят", като им дават координатите само на лична бележка и не ги публикуват в обществени форуми.
Аз лично познавам хомеопатията от повече от 10 г. и при хомеопат, който е и лекар не бих отишла (знам, че има и единици, които са на ниво, но това си е мое субективно мнение).
Какво мислите по този въпрос?

# 8
 • Мнения: 9
Уважаема AQ,

Това е главната причина да предложим създаването на Регистър на ДИПЛОМИРАНИТЕ, а не на практикуващите хомеопати. Давам си отлично сметка, че колегите без медицински дипломи, са в по-комплицирано положение заради тъпия закон, но мисля, че за всички е по-добре и те да се включат в Регистъра. Формално той само удостоверява, че са дипломирани. Дори и най-плиткоумната бетонна глава от тези, дето УЖ вземат решения, не може да каже и "копче". Имат си хората дипломи и го заявяват, това е.
Дано не Ви изглежда, че подценявам ситуацията. Просто не се сещам за друг начин - такъв, че да си направим омлета, но без да чупим яйцата. "Хомеохелп" дава идеята и пространството, оттук нататък работата е обща за всички, които виждат перспектива в нея. Ние сме само посредник, имаме право на дума, но не държим тя да е решаваща. На всеки може да хрумне добра идея и ако я сподели с останалите и получи одобрение, преминаваме към реализацията й.
И нека не забравяме основния смисъл на предложения от нас Регистър - да излезем от това неприятно положение хората, които търсят хомеопат да са повече от онези, които питат "Какво е хомеопатия?" Информацията вече стига навсякъде, хората ни търсят, а ние се почесваме и се крием.

Желая Ви весела пролет!

P.S. Проблемът с правото на практика на хомеопати без медицински дипломи не е само техен проблем, той е проблем на цялата българска хомеопатия, включително и на пациентите. Боли ме, че колегите-немедици вече няколко години са притиснати до стената, притеснявам се, че някои от тях вече се обезверяват. Може би е време потърсим  друг начин за решаването на този проблем, различен от опитваните досега? По мое скромно мнение, ето това си плаче да стане една от важните теми във форума.

Що се отнася до Вашия избор на хомеопат, предполагам, че не сте поставяли като предварително условие да не е лекар. Някой лекари-хомеопати също не са за изхвърляне...smile3503

# 9
 • София - Варна - Бургас
 • Мнения: 4 099
homeohelp Д-р Новак  -  Напълно подкрепм Вашата идея и възгледи!  newsm10

  Ние в Хомеопатичното общество също сме стигнали до тази идея - да публикуваме списък на Дипломираните хомеопати и според нас, а и в Европа - ЕССН има само една хомеопатия - истинската, Ханемановата хомеопатия  и едни хомеопати - истинските, които са обучени да боравят с Реперториума, а с много други понятия, непознати на боаронци и тем подобни.

 Наистина има прекрасни истински хомеопати, макар и малко, с висше медицинско образование, и чест им прави, че са открили хомеопатията, след като са можели да минат по по-лесния път - да правят докторска кариера.

# 10
 • Мнения: 1 737
Що се отнася до Вашия избор на хомеопат, предполагам, че не сте поставяли като предварително условие да не е лекар. Някой лекари-хомеопати също не са за изхвърляне...smile3503

Моя избор е поради това, че съм си патила от боаронци и съм била свидетел как други хора са си патили от тях. И все са били лекари, с медицинско образование. На случай - боаронец не- лекар, т.е. незавършил медицина не съм попадала до сега. Другото е лекари - класици, лекуващи само с по 1 лекарство, опитващи се да провеждат адекватно дълго интервю, в което обаче въпросите са изцяло относно физическото състояние и често смесват 2-та метода на лечение. Резулата е уж класик, но никакъв ефект от лечението, поради което - изписване на алопатични лекарства.
На мен лично координати на хомеопат са ми искали над 100 пъти на ЛС, познати, познати на познати, на улицата, в поликлиниката, в магазина... Не мога на всеки да обяснявам с часове по какво да разпознае истински кадърния хомеопат и от какво да се пази. За това винаги споменавам "Не търсете непременно да е и лекар, това е грешка и риска да попаднете на боаронец е по-голям."
Зная, че има и изключения, те са известни имена и се знаят, но са единици. Аз лично при класически хомеопат, завършил и медицина бих отишла, но само ако се е отказал от практикуването на медицината, смятайки я за неправилен начин на лечение. Но все пак вече имам достатъчно голям опит да разпозная дали е боаронец, за разлика от булшинството хора.

# 11
 • София - Варна - Бургас
 • Мнения: 4 099
AQ, Права си че ако вземем 1000 доктори използващи хомеопатични л-ва, може би само неколцина от тях са изучавали задълбочено истинската хомеопатия и я практикуват правилно, а тя се изучава поне 2 години! с полагането на ежемесечни изпити, норматив за супервизии с реални пациенти, дипломна работа и много труден дипломен изпит в две части.

 Тук се сещам за написаното от един от най-добрите познавачи на българската душевност - Захари Стоянов, в неговите "Записки по Българските въстания".
 Там той пише, че българина се впечатлява и респектира най-много от парадната униформа, лъскавите копчета...,  в случая - от бялата престилка, стетоскопа, латинската фразеология...

Последна редакция: чт, 06 мар 2008, 18:36 от Aleksander

# 12
 • Мнения: 2 614
Ей, направо не знам какво да кажа, ама те в София били само 5-ма дипломираните!!!
Това е смешно!
Моят хомеопат не е лекар. Завършила е първия клас на Питър Чапъл в БГ! Не знам дали това е достатъчно да е Дипломиран хомеопат!. Да не говорим, че ходи няколко години в Индия, да види, да учи ....
Стига с това деление на по-по-най-хомеопати....
Добър пазар се оказа този форум, нали...!  Peace нищо лично!
Но и аз като AQ не бих отишла при хомеопат-лекар, пък нека да са добри!  Peace  За всеки влак си има пътници!

# 13
 • Мнения: 2 675
Добре, но какво ще рече: "Дипломиран хомеопат" , от кого е "дипломиран"  колко време е учил за това дипломиране и къде?...


Аз като Александър , също не мога да разбера смисъла на  определението Ви..........

Наскоро срещнах човек, даващ съвети -имащ диплома от Лондонския Колеж по  Класическа Хомеопатия. Повярвайте ми ,тези съвети твърдяха да се използват полипрепарати.....дори не искам да споменавам ФРАПИРАЩИТЕ правописни грешки(правени от някой,представящ се за лекар).
Та бихте ли коментирали какво значи дипломиран хомеопат...Благодаря предварително.П.С .Извинявам се горната си публикация,но наистина ще се обърна към всички възможни хомеопатични организации да проверя въпросните хомеопати.Скандално е някой,който твърди, че е класически хомеопат да съветва  лечение с "Хомеовокс".Лично аз ще търся отговорност на тези лица.

Последна редакция: нд, 04 май 2008, 09:37 от zonka

# 14
 • Мнения: 208
Вие като хомеопат бихте ли ми отг.,защо в началото хомеолатите си вдигат телефона и са много любезни ,а когато ти трябват за спешни състояния са неоткриваеми(при условие,че съм дала куп пари за хом.л-ва-зах.гранули ,искам да се лекуваме с хомеопатия).След ,като 3 дни детето ми се тресеше с39-41гр. вече е на антибиотик.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт